Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Waldemar Brachman One Man Army ;)

Temat: Idea Bank - nowa reklama

Część z Was pewnie widziała już nową, bardzo buńczuczną reklamę Idea Banku, w której szlachetni bankierzy założą działalność gospodarczą w imieniu uciemiężonego klienta.

Reklama skierowana do osób fizycznych prowadzących działalność.

I tu pewnie dałbym się nabrać na płynące z ekranu hasła rzucane z pasją komunistycznego rewolucjonisty. Ale na dzień dzisiejszy można w Polsce założyć działalność nie wychodząc z domu ewentualnie jak ktoś nie posiada podpisu kwalifikowanego po wypełnieniu formularza online musi udać się do Urzędu Miasta. Roboty w sumie na 15 minut.

Co sądzicie na temat tak bezczelnego kłamstwa płynącego z ekranu? Jak to może odbić się na zaufaniu do banku?Waldemar Brachman edytował(a) ten post dnia 02.11.11 o godzinie 15:37
2.11.2011, 15:03

Nigdy nie ufać reklamom! A już na pewno reklamom banków lub innych usług finansowych ;)
2.11.2011, 20:48

Piotr W.:
Nigdy nie ufać reklamom! A już na pewno reklamom banków lub innych usług finansowych ;)

To jest oczywiste ;)
Generalnie reklamy przyzwyczaiły nas do tego, że wiemy, że produkt X robi Y i Z, ale pewnie w rzeczywistości robi to ciut gorzej niż w reklamie.

Natomiast ta reklama komunikuje nam: nasi pracownicy, nawet na wyższym szczeblu (ktoś to musiał klepnąć) nie znają kompletnie podstawowych aktualnie obowiązujących przepisów.
2.11.2011, 23:21

Maciej Kulig "Kiedy ludzie są
tego samego zdania
co ja, mam zawsze
wra...

Jak się dobrze wsłuchać, reklama niekoniecznie kłamie. Fakt, że wszystkie zgłoszenia do ZUS, Urzędu Miasta i Skarbowego wysyła się przez jeden wniosek, ale w reklamie mówią, że zakładanie firmy jest skomplikowane, co może zostać uznane za rzecz względną. Targetem są raczej ludzie, którzy chcą skorzystać z kredytu na start, a załatwienie formalności jest tu wartością dodaną pokazaną z jak najlepszej strony, czy może raczej poprzez ukazanie wszystkich "przeszkód", od których mogą Cię wybawić. Ale żeby od razu kłamstwo?
2.11.2011, 23:41

Piotr Wajszczak piotrwajszczak.pl

Poproszę o przykład uczciwego przyjaznego i symetrycznego banku :)

;)

Co sądzicie na temat tak bezczelnego kłamstwa płynącego z ekranu? Jak to może odbić się na zaufaniu do banku?
3.11.2011, 00:12

Marta Joanna Wolska Stażystka w Dziale
Marketingu OTC

A ja lubie moj bank :D
3.11.2011, 00:57

A jaki to ma związek z moimi pytaniami, które zacytowałeś? :)

Mówimy o wizerunku banku, praktyki poszczególnych zostawmy na osobne dywagacje.
Piotr Wajszczak:
Poproszę o przykład uczciwego przyjaznego i symetrycznego banku :)

;)

Co sądzicie na temat tak bezczelnego kłamstwa płynącego z ekranu? Jak to może odbić się na zaufaniu do banku?
3.11.2011, 00:58

Maciej B. Goodfella;)

Waldemar Brachman:
Część z Was pewnie widziała już nową, bardzo buńczuczną reklamę Idea Banku, w której szlachetni bankierzy założą działalność gospodarczą w imieniu uciemiężonego klienta.

Reklama skierowana do osób fizycznych prowadzących działalność.

I tu pewnie dałbym się nabrać na płynące z ekranu hasła rzucane z pasją komunistycznego rewolucjonisty. Ale na dzień dzisiejszy można w Polsce założyć działalność nie wychodząc z domu ewentualnie jak ktoś nie posiada podpisu kwalifikowanego po wypełnieniu formularza online musi udać się do Urzędu Miasta. Roboty w sumie na 15 minut.

Co do zaufania, to wszystko zależy od konkretnej osoby. Mnie ta reklama akurat irytuje. Dlaczego? Ponieważ według mnie ktoś, kogo przerażają formalności przy otwieraniu firmy, powinien z miejsca dać sobie spokój z prywatnym biznesem, gdyż prawdziwa zabawa zaczyna się dopiero później..:) Zaufanie? Nie mam go w stosunku do żadnego banku, więc czy jakakolwiek reklama może tu coś zmienić..? Tyle z mojego punktu widzenia.
3.11.2011, 10:33

Dariusz G. PM z zamiłowania.
Wredny bywam :).

w idea banku to w ogóle jak w bajce. Wchodzisz goło i wesoło z ulicy, wychodzisz jako prężny właściciel firmy z kilkoma setkami tysięcy na koncie. :D Powinni nazwę zmienić na "złota rybka".

Mnie zastanawia, kto się daje nabrać na takie reklamy?Dariusz G. edytował(a) ten post dnia 03.11.11 o godzinie 21:24
3.11.2011, 21:24

Patryk R. copywriter, Słowa
trafiają w cel

Dariusz G.:
w idea banku to w ogóle jak w bajce. Wchodzisz goło i wesoło z ulicy, wychodzisz jako prężny właściciel firmy z kilkoma setkami tysięcy na koncie. :D Powinni nazwę zmienić na "złota rybka".

Mnie zastanawia, kto się daje nabrać na takie reklamy?

Ludzie leniwi, umysłem i ciałem.
4.11.2011, 10:34

Dariusz G. PM z zamiłowania.
Wredny bywam :).

Patryk R.:
Dariusz G.:

Ludzie leniwi, umysłem i ciałem.

Ciekawe, ciekawe. Ale kurcze nie znam żadnego leniwego ciałem biznesmena, a już umysłem to w ogóle. Może idea jakieś nowe standardy wprowadza? :D

Przyjdź do nas, a wszystko samo się będzie działo :D
4.11.2011, 12:15

Marketingu OTC

Taka reklama powstaje chyba z mysla o tych,ktorzy boja sie rozpoczac wlasna dzialnosc,bo po porostu przerazaja je taka podstawa jak biurokracja.Nie wszyscy sa odrazu urodzonymi "biznesmenami".Stad wnioskuje,ze nakrecili reklame z mysla o takich wlasnie ludziach (grupa docelowa,ktora nie potrafi sie uporac z formalnosciami a nie oszukjmy sie,ze jest takich osob b duzo).Jesli chodzi o wizerunek,to chcac dotrzec do tego typu klinetow robi sie reklame typu, "dbamy o potrzebe kazdego - wyciagniemy do ciebie pomocna dlon"!
Choc rzeczywiscie byloby dobrze,gdyby kazdy z nas byl tak dobrym przedsiebiorca i wiedzial wszystko ;)Marta Joanna Wolska edytował(a) ten post dnia 04.11.11 o godzinie 12:42
4.11.2011, 12:30

Mateusz Kocz Marketing ★ Marka
★ Web Design

Zapominacie, że do założenia firmy potrzebna jest jeszcze wizyta w banku i założenie konta firmowego. Załatwiając to W Idea Banku dostajemy reklamowane "jedno okienko".

W tej kampanii idzie raczej o pozycjonowanie z użyciem "dozwolonej przesady w reklamie", jak w wielu ostatnio reklamach banków. Mamy banki hipoteczne (ING), pomocne (Alior z jego ofertą płacenia rachunków), "po wuju" (mBank). IB chce się widocznie silnie kojarzyć z bankowością dla przedsiębiorców. Walczą o to jeszcze Polbank i FM Bank, ale Idei wychodzi to najlepiej.
4.11.2011, 14:47

Maciej B. Goodfella;)

Marta Joanna Wolska:
Taka reklama powstaje chyba z mysla o tych,ktorzy boja sie rozpoczac wlasna dzialnosc,bo po porostu przerazaja je taka podstawa jak biurokracja.Nie wszyscy sa odrazu urodzonymi "biznesmenami".Stad wnioskuje,ze nakrecili reklame z mysla o takich wlasnie ludziach (grupa docelowa,ktora nie potrafi sie uporac z formalnosciami a nie oszukjmy sie,ze jest takich osob b duzo).Jesli chodzi o wizerunek,to chcac dotrzec do tego typu klinetow robi sie reklame typu, "dbamy o potrzebe kazdego - wyciagniemy do ciebie pomocna dlon"!
Choc rzeczywiscie byloby dobrze,gdyby kazdy z nas byl tak dobrym przedsiebiorca i wiedzial wszystko ;)

OMG... Skoro parę kartek niezbyt skomplikowanego formularza jest problemem, to nie ma się co dziwić, że od 50 do 80% firm upada w pierwszych dwóch latach działalności (wartości różnią się zależnie od branży).
4.11.2011, 19:18

Marketingu OTC

No to ja juz na to nic nie poradze,moze wlasnie dlatego wielu wlascicieli zatrudnia odpowiedni do tego personel,asystentki itp.zeby jako sie z tym uporac.Ale na poczatku niektorym jest ciezko ogarnac te papierologie,no a banki na tym korzystaja :P
4.11.2011, 20:34

konto usunięte

Dariusz G.:

są tacy. Dzięki reklamom Idea Banku i FM Banku o łatwo dostepnych kredytach ludzie wysyłają sporo wniosków o kredyt do tych banków z mojej strony. Później kredyty nie zostają uruchomione, a ja wynagrodzenia nie dostaje:-(
4.11.2011, 20:40

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do