Gosia Misiurek na sportowo... AZS
Temat: Czeskie książki do kupienia w Warszawie
Witam,poszukuję książek/czasopism w języku czeskim. Chodzi mi jednak o beletrystykę, a nie podręczniki do nauki języka. Orientujecie się może, czy jest w Warszawie (lub w ogóle w Polsce) miejsce, gdzie takie książki/czasopisma można by dostać?
A może ktoś z Was ma do sprzedania/na zbyciu coś w tym pięknym języku?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki :)
Pozdrawiam
Luděk
V.
tłumacz
polsko-czeski
Książki przykładowo Karela Čapka są legalnie dostępne za darmo w Internecie (minęło 70 lat od śmierci autora), tak więc sama możesz sobie pobrać i wydrukować. Mogę udostępnić jego Bajky a podpovídky.
Magdalena
Domaradzka
tłumaczka i
lektorka czeskiego i
słowackiego
gosia misiurek:
poszukuję książek/czasopism w języku czeskim. Chodzi mi jednak o beletrystykę
Zarówno do kupienia, jak i do wypożyczenia są w księgarence/bibliotece Czeskiego Centrum w alei Róż. Tam także gazety i (lub:) czasopisma.
Plus oczywiście w bibliotece ISZiP (tylko do wypożyczenia).
Dziekuję za wskazówki. O ksiażkach z internetu prawdę mówiąc nie myślałam, ale jest to całkiem ciekawy sposób na obcowanie z czeską literaturą.Jeśli chodzi o CC to znam ich zbiory, bo chodziłam tam na kursy językowe, ale zasobów biblioteki ISZIP jeszcze nie znam, więc myslę, że warto się tam wybrać. Mam tylko nadzieję, że wypożyczyc książki mogą również nie-studenci :)
Pozdrawiam
Olga
Szkolnicka
tłumaczka
j.czeskiego
Mam sporo czeskich magazynów - Reflex i Respekt oraz kilkanaście książek czeskich autorek współczesnych (Pekarkova, Prochazkova, Bouckouva, Pawlovska) z czasów, kiedy jeszcze pisałam magisterkę o ich twórczości. To opowiadania i powieści. Mogę sprzedać za symboliczną złotówkę (no, i koszt wysyłki) :-)
Olgo,bardzo dziękuję za ofertę - chętnie coś od Ciebie kupię :)
Janusz
P.
[Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...
gosia misiurek:
Olgo,
bardzo dziękuję za ofertę - chętnie coś od Ciebie kupię :)
Zapewne byłaby to oferta - w rozumieniu art. 66 Kodeksu cywilnego - gdyby wprost zadeklarowano wolę sprzedaży za daną cenę, ale słówko "mogłabym" osłabia prawną doniosłość; jest to zatem bardziej "zaproszenie do rokowań", niż "oferta" w rozumieniu prawa.