- 1
- 2
- Następna »
Agnieszka M. homo faber
Temat: Copywriter's Block
Copywriter's Block, czyli podzielmy się swoimi sposobami na odblokowanie, kiedy deadline niemiłosiernie szybko się zbliża, a nas opanowała twórcza niemoc.Basen, spacer z psem, kawa, coś z %, Red Bull, obejrzenie filmu (którego?), przeczytanie swojego ulubionego tekstu, przeczytanie ulubionego tekstu czyjegoś autorstwa (jakiego?), aktywność na GL albo FB, zajrzenie na inspirującego bloga (mile widziane linki) itd.
Agnieszka Drotkiewicz przytacza anegdotę związaną z poglądem, że na twórczą wenę korzystnie działają ryby. Podobno jakiś pisarz, który o tym słyszał, wysłał Josephowi Conradowi swój rękopis z prośbą o radę, ile ryb powinien jeść, żeby napisać dobrą książkę. Na to Conrad miał odpowiedzieć: Na początek wystarczą dwa wieloryby dziennie.Agnieszka M. edytował(a) ten post dnia 23.10.11 o godzinie 11:21
Joanna
Ł.
copywriter,
dziennikarka,
skrzypaczka,
grafik,tancerz
Ciekawy temat. Ja zawsze włączam "The dolls" (James Mudge), włączam skrzypcową muzykę, czasami staję na głowie lub wkładam baletki... Gram Mazasa...Ryby? Chyba spróbuję zobaczymy jaki to paprykarz stworzę...
Maciej Dobosiewicz copywriter
Ja idę do kościoła. Nie, nie modlić się tylko pomyśleć. Tam jest tak nudno, że można się skupić na tym, co mam do wymyślenia i nic nie rozprasza ;-)
Dorota S. stepien-gora.pl
Maciej Dobosiewicz:Świetny pomysł, muszę spróbować, ale ja to chyba na jakąś Mszę Św. bym się musiała wkręcić, bo mnie wśród ludzi na ogół wena dopada.
Ja idę do kościoła. Nie, nie modlić się tylko pomyśleć. Tam jest tak nudno, że można się skupić na tym, co mam do wymyślenia i nic nie rozprasza ;-)
Jak mam doła twórczego to koniecznie muszę wyjść z domu - nie pomaga muza, alk czy kawa - muszę iść na miasto albo na spotkanie ze znajomymi - dodam, że najlepiej tymi niedzieciatymi - to takie moje sposoby na niemoc codzienną.
Na niemoc "okresową": jesienią pomaga wypad na grzyby, zimą wypad za miasto, latem wypad z kraju. Wiosną nie dopada mnie żaden paraliż.
A jak chcę się wyłączyć lub zapomnieć i zresetować mózg to biegnę na siłownię. Ćwiczę 3h, wracam do domu, padam na twarz, śpię 10h, wstaję wczesnym rankiem połamana, ale za to z głową pełną nowych pomysłów - polecam.Dorota S. edytował(a) ten post dnia 24.10.11 o godzinie 13:21
Monika Pryśko słowodajka
idę do kuchni, biorę czystą kartkę i zatemperowany twardy ołówek ;)
Paulina
Matysiak
młodszy
bibliotekarz,
Biblioteka
Uniwersytecka w
Toruniu
Agnieszka M. homo faber
a. prysznic . nie wiem z czego to wynika, ale to zawsze tu przychodzą mi do głowy dobre pomysły. chwila oderwania od rzeczywistości, rzadka możliwość pogrzebania w sobie, szansa na umysłową gimnastykę.b. czytanie. gazet, magazynów, książek, ulotek, folderów, szyldów, billboardów, słowników. często pierdół w istocie rzeczy. jestem pod tym względem nałogowcem. szukam inspiracji, ale nieprostych, nieoczywistych. czasem odblokowuje coś, co jest kompletnie odległe tematycznie, ale jest napisane kapitalnym stylem, utrzymane w świetnej konwencji.
c. red bulle, %, kawa – bez 2 zdań. coś energetyzującego + rozluźniającego i palce same zaczynają biegać po klawiaturze. ale to już opcja wieczorna / późnonocna ; )Agnieszka M. edytował(a) ten post dnia 24.10.11 o godzinie 23:49
Olga
Drenda
dziennikarka,
copywriter,
tłumacz, Hermelin;
proszę pisać!
Należy oddalić się od komputera i oddać się czynności odległej od pisania, tak, żeby mieć jak najmniej do czynienia z literkami. Iść na spacer, pod prysznic, przejechać kilka przystanków autobusem, zrobić porządki; jeśli pracujemy w biurze i nie możemy zrobić sobie przerwy, iść do łazienki i tam knuć.Moją osobistą metodą jest - jeśli czas pozwala - położyć się wcześniej spać, wstać o 5 i od razu zasiąść do pracy, zanim głowa zmęczy się bodźcami całego dnia
Olga
Drenda
dziennikarka,
copywriter,
tłumacz, Hermelin;
proszę pisać!
Choć dziś w ramach walki z taką właśnie niemocą zakupiłam bliskim kilka prezentów na ebayu. Jest lepiej, więc do listy można dodać "dobre uczynki"
Patryk
R.
copywriter, Słowa
trafiają w cel
A ktoś próbował seksu?
Agnieszka M. homo faber
Patryk, coś Cię wku... w przyjemnej i niezobowiązującej konwersacji copywriterskiej? ; )Jeśli próbowałeś i po numerku puszczają Ci hamulce do pisania - to się grzecznie podziel doświadczeniem. Tylko mi tu bez sarkastycznych prowokacji. Agnieszka M. edytował(a) ten post dnia 25.10.11 o godzinie 15:03
Patryk R.:;) mnie - po męsku - chce się spać - tylko i wyłącznie spać
A ktoś próbował seksu?
w ogóle to wychodzi na to, że mi się non stop chce spać :/Dorota S. edytował(a) ten post dnia 25.10.11 o godzinie 16:26
Joanna
Ł.
copywriter,
dziennikarka,
skrzypaczka,
grafik,tancerz
polecam wypicie 8 kaw:D Po wczorajszym dniu stwierdzam, że mam wręcz natłok weny, a nie jej brak.Kawa + godzinne granie na skrzypcach, a do tego czekolada!
Joanna
Ł.
copywriter,
dziennikarka,
skrzypaczka,
grafik,tancerz
polecam wypicie 8 kaw:D Po wczorajszym dniu stwierdzam, że mam wręcz natłok weny, a nie jej brak.Kawa + godzinne granie na skrzypcach, a do tego czekolada!
Tomasz
Bogowski
Copywriter,
dziennikarz, trener,
wykładowca
Kawa, kawa, kawa i kawa. Potem jeszcze kawa, jakieś dobre ciacho i czekolada. Kolejna opcja to dobre piwo i czipsy/ naczos. Do tego koniecznie muza, w zależności od nastroju. A jak to nie pomaga... to odpuszczam i czekam, aż wena przyjdzie. Po co tracić czas na jej szukanie, jak można pożytkować go na pisanie? :)
Patryk
R.
copywriter, Słowa
trafiają w cel
Rodzynki.
Brr, siedzę od trzech dni nad hasłem reklamowym takich drewnianych klocków dla dzieci - coś w stylu "Mądrego zamku"... http://www.ceneo.pl/7700273?se=6wPdLRCB0ojHD4mcAlUejj_...i nic nie mogę wyprodukować, siedzę tak ogłupiała, bo ostatnio za dużo czasu spędziłam z przedszkolakami i mnie na mózg siadła ich dziecięca nowomowa, więc pomyślałam, że z ich języka można byłoby coś zaczerpnąć...
no i kamienny sen nie pomógł, kawa nie pomogła, siłka nie pomogła, rower nie pomógł, kot nie pomógł, RODZYNKI NIE POMOGŁY. Nawet do kościoła postanowiłam się w niedzielę wybrać. Nakręciłam się tylko, nabuzowałam i melisę musiałam chlać cały wczorajszy wieczór - a tu córka wpada do mnie rano do łóżka i HASŁO MI ZAPODAJE!!! I jeszcze kilka innych, "niezamówionych", np. "Klocki Duplo, mamo kup to!" :P itp.
Myślicie, że powinnam jej działkę odpalić? Częściej powinnam korzystać z jej pomysłów - może nikt nie pozwie mnie do sądu za wykorzystywanie pracy nieletnich :)
Uff, dobrze mieć takie wsparcie, gdy we łbie się chromoli.
No i muszę jej na mikołajki kupić Duplo :/ wyhandlowała sobie smarkula!Dorota S. edytował(a) ten post dnia 08.11.11 o godzinie 12:46
Joanna
Ł.
copywriter,
dziennikarka,
skrzypaczka,
grafik,tancerz
Doroto...Można Córkę wypożyczyć:D?( to oczywiście żart)
Olga
Drenda
dziennikarka,
copywriter,
tłumacz, Hermelin;
proszę pisać!
Dorota S.:Nakręciłam się tylko, nabuzowałam i melisę musiałam
chlać cały wczorajszy wieczór - a tu córka wpada do mnie rano do łóżka i HASŁO MI ZAPODAJE!!! I jeszcze kilka innych, "niezamówionych", np. "Klocki Duplo, mamo kup to!" :P itp.
Dziewczyna ma dobry flow!
JOANNA ŁYSIKOWSKA:
Doroto...Można Córkę wypożyczyć:D?
( to oczywiście żart)
a za ile chcesz?
(to też oczywiście żart :)
szybko byś pożałowała takiego nabytku - jej się dosłownie gębka nawet na minutę nie zamyka - nie wytrzymałabyś, jeśli nie masz dzieci, to pamiętaj, nawet nie wypożyczaj, chyba, że musisz :), bo gorzko pożałujesz :P