Adam
Michalski
Projektant/Programis
ta freelancer
Temat: UML - darmowe narzędzie
Jakiego narzędzia używacie? Chodzi mi głównie o diagramy klas. Do tej pory korzystałem dużo z NetBeansa + plugin UML, ale po ostatnich zmianach pojawiły się duże problemy wydajnościowe i chciałbym się na coś innego przesiąść.
Mateusz
Gałek
Architekt/Analityk
Systemów IT
Mateusz
Kurleto
Analizuję biznesowo
i zarządzam
projektami.
Wdrażasz syst...
Używałem kiedyś StarUML. Przesiadłem się na Visual-Paradigm - nie jest darmowe ale warte swojej ceny.
Piotr
Pikuła
programista,
projektant systemu
Też kiedyś używałem StarUML, później http://www.softwareideas.net/ (wersja 4 jest płatna jeśli jest używana w biznesie), teraz Enterprise Architect (płatny).Piotr Pikuła edytował(a) ten post dnia 30.10.11 o godzinie 11:00
Jarek
Żeliński
Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...
Adam M.:
Jakiego narzędzia używacie? Chodzi mi głównie o diagramy klas. Do tej pory korzystałem dużo z NetBeansa + plugin UML, ale po ostatnich zmianach pojawiły się duże problemy wydajnościowe i chciałbym się na coś innego przesiąść.
do zarabiania pieniędzy nie używam darmowych... a do ćwiczeń i zabawy każde jest dobre...
Stanisław Jerzy
Niepostyn
Bądź przeszkolony
www.project-media.pl
/szkolenia.php
Dla wytrawnych programistów znakomite narzędzie to Topcased (http://topcased.org). Możesz łatrwo pisać wtyczki w javie, za pomoca których robisz z elementami UML co chcesz :) Bardzo łatwo również zbudujesz swój własny edytor UML.
Aleksander
Olszewski
Jedynie ambitne cele
stymulują rozwój
W przypadku "chwilowej" potrzeby używam DIA. Ma kilka zalet ale też wad. Ma UML, BPMN, ER i kilka innych notacji, ale nie jest to narzędzie CASE a jedynie edytor grafiki, tak jak MS Visio. Poza tym wersja pod Windowsa ma ze dwa, trzy uciążliwe babole.
Wojciech
Sznapka
Software Architect,
XSolve
Pod linuksem fajny jest Gaphor, od biedy Umbrello pod KDE. Ale Enterprise Architect jest tak tani, że szkoda się męczyć takimi ubogimi narzędziami ;-)
Jarek
Żeliński
Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...
Ogólnie zawsze mnie dziwiło szukanie darmowych narzędzie do projektów za setki a nawet tylko dziesiątki tysięcy złotych ....
Aleksander
Olszewski
Jedynie ambitne cele
stymulują rozwój
Czasem się zdarza tak, że się pracuje z projektami za milion, a narzędzi ni ma. Z czasem zrozumiałem dlaczego: gdy biuro projektowe liczy ze 100 osób i każda z nich koniecznie, ale to naprawdę koniecznie chce mieć każdy możliwy program do szeroko rozumianego wsparcia zarządzania projektami, to koszt utrzymania licencji może przekraczać koszt utrzymania biura :) Czasem jest tak, że akurat tej technologii firma "nie wspiera", ale z chęcią angażuje się w projekty w tej nie wspieranej technologii z firmą zewnętrzną ;) i rób co chcesz. W Paintcie jest głupio robić takie diagramy. Visio moim zdaniem jest do bani. Umbrello rzeczywiście jest nieco lepsze, ale wymaga instalacji winKDE, ale się da i da się wygenerować szkielet klas (przynajmniej do PHP).Jak do tej pory najlepiej mi się pracowało z Enterprise Architectem (chociażby z powodu możliwości podłączenia do SVN). Ale temat wątki jest UML - darmowe narzędzie. Sam chętnie bym poznał bardziej sensowne darmowe narzędzie niż DIA :)
Jarek
Żeliński
Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...
Aleksander Olszewski:
Czasem się zdarza tak, że się pracuje z projektami za milion, a narzędzi ni ma. Z czasem zrozumiałem dlaczego: gdy biuro projektowe liczy ze 100 osób i każda z nich koniecznie, ale to naprawdę koniecznie chce mieć każdy możliwy program do szeroko rozumianego wsparcia zarządzania projektami, to koszt utrzymania licencji może przekraczać koszt utrzymania biura :)
a kto powiedział, ze "każdy ma mieć wszystko co chce"... skoro "każdy ma MS Office a nie "cokolwiek" to każdemu kupujemy "konkretny CASE" i jest git, koszt takiego CASE to znacznie mniej niż jedna pensja analityka (a niejeden taki projekt trwa lata.....) , to śmieszne.... ale to niestety zawsze mi wygląda na korporacyjne podejście "ilość a nie jakość się liczy"... po drugie klient płaci to po co się wysilać..
Coraz częściej słyszę, że jak ktoś chce mieć coś dobrze to bierze małą dobrą firmę, jak "wizerunkowo" bierze dużą...Jarek Żeliński edytował(a) ten post dnia 12.12.11 o godzinie 23:12
Aleksander
Olszewski
Jedynie ambitne cele
stymulują rozwój
Jarek Żeliński:
Aleksander Olszewski:
Czasem się zdarza tak, że się pracuje z projektami za milion, a narzędzi ni ma. Z czasem zrozumiałem dlaczego: gdy biuro projektowe liczy ze 100 osób i każda z nich koniecznie, ale to naprawdę koniecznie chce mieć każdy możliwy program do szeroko rozumianego wsparcia zarządzania projektami, to koszt utrzymania licencji może przekraczać koszt utrzymania biura :)
a kto powiedział, ze "każdy ma mieć wszystko co chce"... skoro "każdy ma MS Office a nie "cokolwiek" to każdemu kupujemy "konkretny CASE" i jest git, koszt takiego CASE to znacznie mniej niż jedna pensja analityka (a niejeden taki projekt trwa lata.....) , to śmieszne.... ale to niestety zawsze mi wygląda na korporacyjne podejście "ilość a nie jakość się liczy"... po drugie klient płaci to po co się wysilać..
Coraz częściej słyszę, że jak ktoś chce mieć coś dobrze to bierze małą dobrą firmę, jak "wizerunkowo" bierze dużą...
Nie twierdzę, że każdy ma mieć wszystko :) opisuję coś, co kiedyś zaobserwowałem :) Niestety nie każdy program korporacja może "zakupić", może to być np. sprzeczne z jej zasadami bezpieczeństwa. Jarku, czytać umiem i zawsze czytam to co napiszę ;) zdaję sobie sprawę z tego, że brzmi to kompletnie bez sensu, ale takie są realia "twoich klientów".
Jarek
Żeliński
Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...
Aleksander Olszewski:
Niestety nie każdy program korporacja może "zakupić", może to być np. sprzeczne z jej zasadami
to co pisze to nie "uwagi" do Ciebie a "zdziwienie"... po protu wygląda to jak puszczenie robotników do kopania kanału sueskiego z łyżeczkami zamiast koparek... to musi kosztować...
Swego czasu usłyszałem, że pewna Firma inwestuje w programistów bo Ci "harują na okrągło i tworzą przychód firmy" a analiza i analityka to "coś co czasem chcą kliencie to im to dajemy", w efekcie owe analizy są przez programistów tej samej firmy odstawiane by nie przeszkadzały... bo ich jakość jest nie raz żenująca....Jarek Żeliński edytował(a) ten post dnia 13.12.11 o godzinie 08:36
Aleksander
Olszewski
Jedynie ambitne cele
stymulują rozwój
Jarek Żeliński:
Aleksander Olszewski:
Niestety nie każdy program korporacja może "zakupić", może to być np. sprzeczne z jej zasadami
to co pisze to nie "uwagi" do Ciebie a "zdziwienie"... po protu wygląda to jak puszczenie robotników do kopania kanału sueskiego z łyżeczkami zamiast koparek... to musi kosztować...
Częściowo to działa tak, jak z wprowadzeniem parowozu do komunikacji powszechnej: sądzono, że zawrotna prędkość 40 km/h potrafi zabić od samego patrzenia na widoki :) Chodzi głównie o przyzwyczajenie :) Zwyczaje, tradycje i rytuały są bardzo trudne do zmiany. Jak ktoś od lat kopał łopatą i nagle zobaczył wyłaniająca się z pary, dymu i kurza koparkę parową, to czy się przekonał o lepszości koparki? :) A jakie narzędzie jest najlepsze do BI? ;)
Swego czasu usłyszałem, że pewna Firma inwestuje w programistów bo Ci "harują na okrągło i tworzą przychód firmy" a analiza i analityka to "coś co czasem chcą kliencie to im to dajemy", w efekcie owe analizy są przez programistów tej samej firmy odstawiane by nie przeszkadzały... bo ich jakość jest nie raz żenująca....
Kiedyś aplikacje rozliczano z liczby linijek kodu, a programiści mieli normy linijko-kodu per miesiąc ;)
Jarek
Żeliński
Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...
Kiedyś aplikacje rozliczano z liczby linijek kodu, a programiści mieli normy linijko-kodu per miesiąc ;)
ale wtedy działały :) bo byle kto tego nie robił ;)
Anna Pryjomska analityk
Ponowie pytanie o darmowe narzędzie, ale takie, którego efekty pracy (stworzony projekt, diagramy itp.) będę mogła wykorzystać później w EA (do dalszej nad nimi pracy).Znacie, słyszeliście, używacie?
(zdaje sobie sprawę z ograniczoności darmowych narzędzi w stosunku do narzędzi płatnych, chodzi mi głównie o podstawowe diagramy)Anna Pryjomska edytował(a) ten post dnia 07.03.12 o godzinie 12:50