Monika
Matuszewska
Konsultant Real
Estate &
Construction
Temat: Jaka nazwa dla programu na iPhone'a?
Witam,Jak poprzednicy proszę o pomoc w tworzeniu nazwy dla produktu, który jest dedykowany dla iPhone i iPad. Jest to system zarządzania portfelem inwestycyjnym: funduszy inwestycyjnych, akcji, obligacji.
Z góry dziękuję Kreatywnych za pomoc
Monika Matuszewska:"Daj zeta"
Witam,
Jak poprzednicy proszę o pomoc w tworzeniu nazwy dla produktu, który jest dedykowany dla iPhone i iPad. Jest to system zarządzania portfelem inwestycyjnym: funduszy inwestycyjnych, akcji, obligacji.
"Żebrafon"
"Kantex"
Albert W. senior art director
Monika Matuszewska:
Witam,
Jak poprzednicy proszę o pomoc w tworzeniu nazwy dla produktu, który jest dedykowany dla iPhone i iPad. Jest to system zarządzania portfelem inwestycyjnym: funduszy inwestycyjnych, akcji, obligacji.
Program będzie płatny czy darmowy?
Monika
Matuszewska
Konsultant Real
Estate &
Construction
jak na razie jest darmowa, a później będzie płatna (ok $4 jednorazowa opłata)
Monika
Matuszewska
Konsultant Real
Estate &
Construction
Pawle,dziękuję za pomysły ale mamy wzbudzać zaufanie, a z nazwą Kantex, na pewno bylibyśmy zapamiętani, ale nie wiem czy ktoś skorzysta?
Rozumiem Twoje rozczarowanie sytuacją rynkową...:)
Patryk
R.
copywriter, Słowa
trafiają w cel
Oto przepis na garść trafnych propozycji.1. Szukasz nazwy, a więc poszukujesz copywritera.
2. Wysyłasz mejla na adres: rykala80@gmail.com
Tu jest ktoś od nazw.
3. Pytając się w myślach "ile to kosztuje", nie zadręczasz się. Odpowiedź jest banalnie jawna.
Propozycje nazw - 200 PLN
Sprzedaż praw - ok. 800 PLN
(netto)
Za nazwę produktu dla (chyba) dużej firmy, to chyba bardzo promocyjna cena :)
4. Co teraz robisz?
Idziesz do restauracji w której serwują pyszne nazwy, czy stajesz w kolejce po posiłek dla najuboższych (a może trafi mi się ratatouille)?
Monika Matuszewska:
Pawle,
dziękuję za pomysły ale mamy wzbudzać zaufanie, a z nazwą Kantex, na pewno bylibyśmy zapamiętani, ale nie wiem czy ktoś skorzysta?
Źle mnie zrozumiałaś Moniko.
Wszystko zależy od tego, do kogo chcecie trafić.
Rozłóżmy te nazwy na czynniki pierwsze:
1) "Daj zeta":
- Jak widać, nie zdzieracie z klientów (zet to bardzo mała kwota).
- nazwa jednoznacznie wskazuje na polski kapitał, czyli TG to nieufny wobec banków i wszelkich, opartych na kapitale zachodnim, instytucji finansowych.
W tej grupie przeważają osoby starsze wiekiem, chowające pieniądze w skarpecie, więc i kapitał jest dość spory do zgarnięcia
2) "Żebrafon"
- końcówka "fon" sugeruje aplikację mobilną, czyli grupą docelową są osoby obeznane w świecie gadżetów (fony, komy). Takie osoby dysponują z reguły większymi środkami pieniężnymi niż osoby wykluczone cyfrowo. Czyli - kasa do wyjęcia.
- przedrostek "Żebra" nie informuje nas, czy to Wy będziecie żebrać u klientów o wpłaty, czy oni w konsekwencji Waszych działań zostaną żebrakami - czyli nazwa wymaga chwili namysłu - TG to grupa ludzi inteligentnych, którzy lubią łamigłówki. A jak wiadomo - ludzie inteligentni zarabiają lepiej niż przeciętny Kowalski. Czyli - znowu macie możliwość dużej kasy do wyjęcia.
3) "Kantex"
- może nie zdobędziecie zaufania wśród szarych Polaków, ale nazwa jednoznacznie wskazuje z jaką działalnością mamy do czynienia, co skutecznie pozwoli ściągnąć rekiny biznesu medialnego (pan Lew R.), potentatów na rynkach nieruchomości, dilerów samochodowych itp. Czyli potężna kasa do wyjęcia.
Jak widać, każda nazwa jest przemyślana i akuratna.
Nie widzę powodów do takiego stanu ;)
Rozumiem Twoje rozczarowanie sytuacją rynkową...:)
Monika
Matuszewska
Konsultant Real
Estate &
Construction
Pawle,dziękuję za takie wytłumaczenie, zainspirowałeś mnie.
Na pewno dam znać jak wersja będzie ostateczna.
Monika
Matuszewska
Konsultant Real
Estate &
Construction
Patryku,Dziękuję za ofertę ale nie mam na to budżetu w tym roku.
Anna
G.
Niezależna,
samorządna i
samofinansująca ;)
Monika Matuszewska:
Witam,
grosikowe.pl
No ale skoro nie masz budżetu...
co to znaczy nie mam budzetu ? Jak ide do sklepu i nie mam pieniedzy to nie kupuje. To kpina jest jakas? Może logo i GUI za darmo ? http://www.hrk.pl/en/home.aspx nie ma pieniędzy ? No to kiepsko, może Madoff wam naming wymysli. Patryk wam zaproponował uczciwy deal. Może wróccie jak zarobicie jakieś pieniądze...lol...
Paweł
Kopciński
Sales Director,
PKBUM