Robert S. Trade To Win
Temat: Analiza Fundamentalna vs. Analiza Techniczna w realnym...
To zaczynamy. Prawdziwy pojedynek fundamentalisty z technikiem.Przez miesiąc będziemy zmagać się na prawdziwym koncie realnym, wygrywa ten kto osiągnie lepszy wynik w pipach.
Zasad jakie proponuje na początek:
- Każdy z nas może grać na dowolnych instrumentach,
- Zwycięża ten kto zgarnie więcej pipów, % zwrot z konta nie liczy się,
- Przegrywa ten kto zbierze mniej pipów lub wyzeruje konto przed końcem.
Uczestnicy:
JA
Józef Rokosz
Dowolna osoba, która jest na tyle odważna by dołączyć do pojedynku.
Grzegorz L. DroidF
No to ja Wiem komu kibicuje :)
Robert S. Trade To Win
Swoje wejścia proponuję abyśmy uzasadniali.Ja głównie w formie opisu, bo nie potrzebuje wykresu aby otworzyć pozycję a Ty Józef jak rozumiem w formie wykresów.Robert Smug edytował(a) ten post dnia 17.10.11 o godzinie 23:12
Józef
R.
"Wiedza usuwa dwóch
wrogów budowania
dobrobytu: ryzyko i
...
Robert Smug:Dokładnie ;)
Swoje wejścia proponuję abyśmy uzasadniali.
Ja głównie w formie opisu, bo ja nie potrzebuje wykresu aby otworzyć pozycję a Ty Józef jak rozumiem w formie wykresów.
Jak pójdzie wszystko dobrze to walczymy od 01.11 do 30.11
Ok, czyli mamy się skupiać na ilości pipsów, a nie % z zysków?
Robert S. Trade To Win
Chyba to jest lepsze rozwiązanie.Ewentualnie możemy grać na % ale wtedy ustalmy, że w jednej pozycji nie ryzykujemy więcej niż 3% kapitału.
Dominik
R.
Gra warta świeczki
;)
Panowie, skoro gracie na pipy, to może określcie taką jednostkę obligatoryjną (min. wartość lota). Bo wiadomo, jak komuś będzie zależało tylko na pipsach to może wejść za 0,01 lota i sobie ryzykować:]Ps. Ustaliliście jakiś początkowy margin :)?
Robert S. Trade To Win
Jeżeli mamy grać na pipy to kto jakie ryzyko ponosi to juz jego sprawa. Jeżeli na % tak jak pisałem ryzyko nie większe na pozycję jak 3%. Wg mnie tu nie chodzi o to kto jest większym ryzykantem ale o to aby pokazac ile można zarobić pipow.
Szymon
Spólnicki
KRÓLOWIE NAFTY
MEETING -
Petrolinvest padnie,
KOV cieniut...
Witam,Roberta już znam osobiście i miałem okazje porozmawiać, jeżeli chodzi o Józefa to czytam czesto jego wątki - w każdym razie witam obu.
Mam do was pytanie czy nie lepszą metodą pomiaru waszych osiągnieć w tym starciu byłyby % ?. W końcu idąc tropem pipsów jeżeli jeden otworzy pozycje na 1 lota i zgarnie 200 pipsów a drugi otworzy 10 pozycji po 0,1 lota i z każdej zgarnie 200 pipsów to nawet jeżeli oboje bedą mieli takie same kwoty na rachunkach i obydwoje zarobią po 10% kapitału początkowego to jeden zarobi 200 pipsów a drugi 2000 pipsów - może wyjaśnimy tę kwestię jeżeli nie macie nic przeciwko temu ?
pozdrawiam
SS
Anna
Dąbrowska
FEEL NOTHING BUT
VICTORY
przypomina mi sie film Rejs: .....no dobrze, ale jaką metodą wybierzemy metodę głosowania ;)
Jarek Jarecki Lekkoduch
Aż z wrażenia założyłem konto na Waszym forum :-)Czytam od dawana ale nie było okzaji nigdy się zarejestrować ;-)
Ciekawe wrażenia może ten zakład dostarczyć obu Panom :D Ale rónież nam czytającym i kibicującym :D
odnośnie regulaminu nie pipsy bo jak przedmówca pisał wcześniej pips pipsowi nie równy :)
Byłbym za tym aby wyznaczyć depozyt poczatkowy i grajcie na % zarobionej kasy ;-)
ps.
a tak osobiście uważam że najlepszym wg. mojej osoby jest połączenie tych technik. To tak na marginesie ;-)
Remi
Bruzek
Student, Uniwersytet
Marii
Curie-Skłodowskiej
w Lublinie
no to ja tez sie pobawie.a dla mnie pip to pip czyli 0.0001 a nie 0.00010 no moze 0.01 dla par z jenem.
Czy oto chodzi Robert? bo reszta dziwnie to rozumie i dodaje doatkowe pytanie
Jarek Jarecki Lekkoduch
Remi Bruzek:
no to ja tez sie pobawie.
a dla mnie pip to pip czyli 0.0001 a nie 0.00010 no moze 0.01 dla par z jenem.
nie o to chodziło :) otwierasz 1 lota i ugrasz 100 pipsów natomias drugi otworzy 10x 0,1 lota i te ugra 100 pipsów ale na każdy czyli 10x100 , czaisz ?
dlatego wolę aby było % depo i tyle np.
Remi
Bruzek
Student, Uniwersytet
Marii
Curie-Skłodowskiej
w Lublinie
no czaje czaje Ty to Jestes psecjalista a na Twoje glupie gadanie przytocze Roberta i czytaj ze skupieniem a dla Cibie specjalnie wytluszczeRemi Bruzek:
no to ja tez sie pobawie.
a dla mnie pip to pip czyli 0.0001 a nie 0.00010 no moze 0.01 dla par z jenem.
nie o to chodziło :) otwierasz 1 lota i ugrasz 100 pipsów natomias drugi otworzy 10x 0,1 lota i te ugra 100 pipsów ale na każdy czyli 10x100 , czaisz ?
dlatego wolę aby było % depo i tyle np.
Przez miesiąc będziemy zmagać się na prawdziwym koncie realnym, wygrywa ten kto osiągnie lepszy wynik w PIPACH.
Zasad jakie proponuje na początek:
- Każdy z nas może grać na dowolnych instrumentach,
- Zwycięża ten kto zgarnie więcej PIPOW, % ZWROT Z KONTA SIE NIE LICZY
- Przegrywa ten kto zbierze mniej PIPOW lub wyzeruje konto przed końcem.
Józef
R.
"Wiedza usuwa dwóch
wrogów budowania
dobrobytu: ryzyko i
...
Ok. Umówmy się, że liczy się ilość zgarniętych pipsów, ale wielkość otwieranych pozycji jest stała i wynosi np. 0.01 lota.Każdą pozycję jaką otwieramy to np. 1`000 EURUSD (nie 10`000 (0.10 lota), nie 100`000(1,00 lot)).
Remi napisz do Roberta, aby uzgodnić brokera :)
Robert S. Trade To Win
ok.
Maciej
Zalwert
http://analizatechni
cznagpw.blogspot.com
/
Jakimi instrumentami będziecie handlować? Co będzie obejmować analiza fundamentalna?
Szymon
Spólnicki
KRÓLOWIE NAFTY
MEETING -
Petrolinvest padnie,
KOV cieniut...
Widzę Robercie i Józefie, że już uzgodniliście zasady rywalizacji. Celem mojej wypowiedzi nie jest w żadnym wypadku krytyka powyższych uzgodnień jednak nasuwa mi sie pytanie poparte spostrzeżeniem być może bardzo subiektywnym. Gram na forex parę lat bez większych sukcesów. Porównywanie się z Robertem czy Józefem nie ma najmniejszego sensu bo od nich odstaję umiejętnościami penie dość sporo natomiast psychologią inwestowania napewno parę klas. Natomiast podsumowując moje spostrzeżenia z paru lat powiem tak. Na demo gralem może 2 tygodnie potem parę lat na rachunkACH rzeczywistych i o ile na wiekszym rachunku miałem problem z podjęciem decyzji bardzo często (strach - jako czynnik psychologiczny uważam za najwieksze wyzwanie forex nie zaś inne umiejętności - o czym rozmawiałem osobiście z Robertem) o tyle na rachunku mini gdzie otwieram pozycje na 0,05-0,01 lota mam dni że wyczyniam cuda niewidy wianki na kiju typu piramidowanie, obracanie pozycji, skalpowanie - rzadko bo rzadko ale sie zdarza. Pytanie brzmi: czy na Waszym wyższym niż mój poziomie, otwieranie pozycji 10 razy mniejszych niż moje ma jakiś sens ? równie dobrze mogłoby być to demo. Uważam osobiście że o ile w przypadku gdy w normalnych transakcjach które zawieracie na codzień aspekt psychologiczny odgrywa dużą role (i podkreślam że osobiście uważam go za najwiekszą potrzebną umiejętność) mimo że macie go całkowicie opanowany o tyle w gry na setnych częściach lota w ogole nie odgrywa on w Waszym przypadku żadnej roli- to tak jak na demo. Zatem można spodziewać się nadmiernego ryzyka (już sama sugestia że komuś przeszło przez myśl nawet wyzerowanie konta) na co jako profesjonaliści w ogóle byście sobie nie pozwolili świadczy o tym że można brać pod uwagę że będzie to ruletka i nie pokaże nam Waszych prawdziwych i nie wątpię że bardzo wysokich umiejętności.pozdrawiam
SS
Robert S. Trade To Win
Dowolny instrument wchodzi w grę, każdy może mieć rożne preferencje.Generalnie gramy u jednego ustalonego brokera aby każdy miał równe szanse.
Analiza fundamentalna to jest dla mnie wszystko co wiąże się z analizą zachowania ceny instrumentu nie powiązaną w żaden sposób z analizą wykresu.
Tak jak już pisałem wcześniej są to dla mnie dane makro, napływające newsy na rynek oraz oczekiwania rynku (dyskontowanie) przyszłych wydarzeń.
Maciej Zalwert:
Jakimi instrumentami będziecie handlować? Co będzie obejmować analiza fundamentalna?
Marcin Z. Market Model
Moje pytanie jest zupełnie inne - czy explicite zostało powiedziane :1. co oznacza wejście na rynek o charakterze fundamentalnym i skąd to wiemy, że takie jest oraz
2. co oznacza wejście na rynek o charakterze technicznym i skąd to wiemy , że takie będzie,
pozdrawiamMarcin Z. edytował(a) ten post dnia 26.10.11 o godzinie 01:18
Adam N. Inżynier, trader
Szymon Spólnicki:
Widzę Robercie i Józefie, że już uzgodniliście zasady rywalizacji...
Sz., Sam sobie zaprzeczasz.
Co to za profesjonalista co gra na mini lotach :)Jak ktoś wie co robi to gra na bezpiecznych i maksymalnie dużych pozycjach. Chyba że jest już milionerem i robi to dla zabawy.
Jak grasz kilka lat bez sukcesu, to radze przestać.
Forex jest dla ludzi o mocnych nerwach i małej awersji do ryzyka, czyli dla 5% grających. Inaczej panika zabija racjonalną analizę.
A co do analizy fundamentalnej versus technicznej obie są równie ważne. Fundamentalna odwraca trendy a techniczna jest stworzona na potrzeby analizy zachowania emocjonalnego i psychologicznego.
Nie wierze, że ktoś posługuje się tylko jedną bo najważniejsze to wiedzieć kiedy wejść i wyjść, a do tego potrzeba obu. Weźmy przykład złota, które rośnie i ktoś kto posługuje się techniczną wyznacza sobie kanał wzrostowy, wierzchołki na podstawie fal Elliota i spadki Fibo. Nagle Comex zwiększa depozyt krach złoto leci kilkanaście procent w dół. I kto ma rację. Techniczny doszuka się tam liczby Fi, a Fundamelista wiadomo ma dobrą podkładkę.
Życzę w każdym bądź razie powodzenia dla obu graczy.Adam N. edytował(a) ten post dnia 20.10.11 o godzinie 10:04