Piotr
Trychta
Student,
Politechnika
Rzeszowska im.
Ignacego
Łukasiewicza
Temat: drzewo wskaźnik
znalazłem taką klasęhttp://svn.chrisgilmer.net/viewvc.cgi/project/python/g...
na początku jest:
class node():
def __init__(self, key = None, value = None):
#--- Describe the
self.parent = None
self.left = None
self.right = None
self.key = key
self.value = value
I nie rozumiem co mam wstawić za value, rozumiem że np w C++ nie było by tego pola, zamiast niego można by użyć wskaźnika do tego elementu, ale co z tym polem zrobić w Pythonie?
Łukasz K. Artysta Programista
Piotr Trychta:
I nie rozumiem co mam wstawić za value, rozumiem że np w C++ nie
Nic nie rozumiesz.
było by tego pola, zamiast niego można by użyć wskaźnika do
???
tego elementu, ale co z tym polem zrobić w Pythonie?
Zaszalejmy i spróbujmy wstawić tam wartość węzła.
Piotr
Trychta
Student,
Politechnika
Rzeszowska im.
Ignacego
Łukasiewicza
self.left i self.right powinny wskazywać na potomków, self.parent na rodzica,wartość węzła to self.key,
self.value to coś jak wskaźnik, chybaPiotr Trychta edytował(a) ten post dnia 09.10.11 o godzinie 12:46
Piotr Trychta:
self.left i self.right powinny wskazywać na potomków, self.parent na rodzica,
wartość węzła to self.key,
self.value to coś jak wskaźnik, chyba
Czemu wg Ciebie, coś co się nazywa "klucz" jest wartością, a coś co się nazywa "wartość" - wskaźnikiem?
Key to key, value to value. Key jest unikalnym identyfikatorem. Wartość nie jest unikalna.Łukasz K. edytował(a) ten post dnia 09.10.11 o godzinie 13:13
Inna sprawa, że Twoje wątpliwości są jak najbardziej uzasadnione, bo key wydaje się bezpośrednio powiązany z value, bez przełożenia jednak tego w momencie wstawiania wartości.Masz gdzieś przykład użycia tej klasy? Może jest np. tak, że do value przypisywany jest string/char, a key ustala jego wagę i tym samym sortuje wg wybranego przez Ciebie porządku?Łukasz K. edytował(a) ten post dnia 09.10.11 o godzinie 13:18
Piotr
Trychta
Student,
Politechnika
Rzeszowska im.
Ignacego
Łukasiewicza
nie mam przykładu użycia.
Potraktuj więc "value" tak jak mówię:- key ustala porządek
- value ustala konkretną wartość/obiekt/strukturę uporządkowaną za pomocą korespondującego klucza
http://wiki.python.org/moin/HowTo/Sorting - to powinno również pomóc. Obiekt na liście to value, powiązany jest z nim klucz, za pomocą ktorego odbywa się sortowanie.// EDIT: skasuję to, bo sam się zamotałem ;)Łukasz K. edytował(a) ten post dnia 09.10.11 o godzinie 15:47
Stanisław P. Software designer
Wszystko jest referencją w pythonie, więc możesz tam wrzucić... co chcesz. Twoje value właśnie. Tak jak i w przypadku wskaźnika w c++Czyli zrób sobie np. noda z `node(1,2)` i masz noda z key=1, value=2Stanisław P. edytował(a) ten post dnia 09.10.11 o godzinie 22:29
Marcin
W.
Systems Engineer,
Google Ireland