Maciej B. Goodfella;)
Temat: Najgorsze nazwy firm i produktów
Inspirowany przez życie postanowiłem założyć temat, w którym będzie można umieścić najgorsze (oczywiście według indywidualnych gustów) nazwy produktów i firm. Na dobry początek podaję kilka moich "ulubionych" nazw firm:- Kop-Żwir (kopalnia żwiru i piasku- nie ma to jak sugerować Klientowi żeby sam sobie wydobył materiał...)
- Ino-burz (wyburzanie budynków- nic ino wyburzać...)
- Eko-Skórtex (min. wywóz śmieci- co mają śmieci do skór...?)
- Queen Fryz (artykuły dla fryzjerów- może trzeba było od razu iść na całość i dać nazwę Queen Drag...?)
- Siatex (produkcja siatki ogrodzeniowej- co za inwencja...)
Co do produktów, to jak dla mnie bezkonkurencyjna jest kiełbasa pod dającą do myślenia nazwą "Kabanos Dziadka":)
Oprócz tego w tej kategorii błyszczy karta Carrefoura o dziwnej nazwie Rodzinka/Rodzynka (niby nic nadzwyczajnego, ale te nazwy są stosowane wymiennie(!) a do tego grafik się nie popisał i mało kto wiedział, jak karta się nazywa dopóki nie spytał się obsługi sklepu.
Mam nadzieję, że zainteresowane osoby nie oskarżą mnie o szarganie wizerunku:) Nie wykluczam, że komuś te nazwy mogą odpowiadać- w końcu nie jestem alfą i omegą. Jak ktoś zna ciekawe przypadki, to proszę pisać!Maciej Binkowski edytował(a) ten post dnia 01.10.11 o godzinie 15:49
Filip B. Słońce i Endorfiny
często przy wchodzeniu na rynek w danym kraju z marką międzynarodową, nie da się uniknąć różnych takich właśnie związanych z nazwą, ale dzięki temu możemy tu pisać ;Pklocki LEGO Duplo, jakoś jeszcze mógłbym 'przełknąć', ale już batonik Duplo (od Ferrero to jest jak i Kinder Bueno), to już jest nie do przełknięcia ;P
dobrze, że tego nie nazwali Duplow, bo było jeszcze mocniejsze ;P (i wszelkie odmiany wyśmiewcze można by tworzyć typu Duplove, towarzysz Duplow itp itd)
Maciej B. Goodfella;)
Fakt, batonik Duplo to porażka. Swego czasu dość dużo emocji budziła marka Osram, ale w tym przypadku mamy do czynienia ze światowym brandem, więc w zasadzie nie było sensu tego zmieniać. Tak samo jak w przypadku firmy Pupa, która produkuje kosmetyki.
Tomasz Banasik Art Designer
tutaj i w niektórych miejscach furore robi firmaSUTEX
cytując smarki.com
Wg informacji zawartych na firmowej stronie www, nazwa przedsiębiorstwa wywodzi się od nazwiska właściciela. Skojarzenia musiały być dosyć daleko idące, ponieważ przedsiębiorstwo należy do Pani Krystyna Sujeckiej.
warto przyjrzeć się stronie i logo, oraz ofercie
http://sutex.pl
Miłosz
Wołkowicz
Nie przepracowałem
ani jednego dnia w
życiu - wszystko
co...
Kiedyś widziałem hurtownię alkoholi uwaga : PIW-WIN :D
Bartłomiej S. IN-SPE
JEBANE- firma czeska bądź słowacka, swego czasu miałem ich wizytówkę:)
Maciej B. Goodfella;)
Bartłomiej Szczelina:
JEBANE- firma czeska bądź słowacka, swego czasu miałem ich wizytówkę:)
Cóż, takie już uroki nazw obcojęzycznych. Swego czasu, będąc w UK, widziałem dezodorant o swojsko brzmiącej nazwie TUSK. Kosztował chyba z 3 PLN (po przeliczeniu na złotówki oczywiście), więc nawet się zastanawiałem, czy nie przywieźć parę sztuk do Polski i nie sprzedać na Allegro;) To by dopiero było pole do popisu przy sprzedaży- ile historii i idei można byłoby zawrzeć wokół takiego dezodorantu! Chociaż- moim zdaniem- pachniał tak sobie...Maciej Binkowski edytował(a) ten post dnia 13.10.11 o godzinie 11:45
Bartłomiej S. IN-SPE
Można w takim razie zaryzykować stwierdzenie, że "Tusk był na gazie" lub "Tusk się już skończył";)
Maciej B. Goodfella;)
Bartłomiej Szczelina:
Można w takim razie zaryzykować stwierdzenie, że "Tusk był na gazie" lub "Tusk się już skończył";)
Że też sztab Kaczyńskiego tego nie wykorzystał..:) Sam Prezes mógłby wtedy publicznie "wypsikać" taki dezodorant, a następnie stwierdzić: "Oto, jak ulotne są obietnice Tuska!". Ale to nie wątek polityczny, więc wracam do tematu. Ostatnio dość poważną kampanię reklamową prowadzi firma DRUTEX, która nomen-omen promuje pod tą nazwą okna. Domyślam się, że firma zajmowała się kiedyś zupełnie czymś innym (produkcją drutu..?) i nie chce porzucać swojej uznanej marki. Ale ciekawi mnie, kto podjął decyzję o nietworzeniu osobnej marki na potrzeby tego produktu, tylko postanowił iść w Polskę pod taką nazwą... Jeśli dyrektor ds. marketingu, to nie wiem, skąd go wzięli (z najbliższej rodziny..?). Ale może ja się jednak mylę- w końcu jestem tylko drobnym przedsiębiorcą, a nie potentatem, którego stać na reklamę w TV w primetime. A co wy myślicie na temat DRUTEXU- podoba wam się ta nazwa..?
Paulina
Pięta
KTT, Trzymaj się z
dala od ludzi,
którzy próbują
umniejsz...
W Trzebinii spotkałam się z nazwą: "Spyrka. Sklep mięsny. Co śmieszniejsze, na logo był umieszczony ryjek świnki i nazwa spyrka:)
Maciej B. Goodfella;)
Dziś natknąłem się na kolejny "kwiatek"- firma CONT PRACY, oferująca wirtualne biura w Warszawie. Miało to chyba nawiązywać do "kąt pracy", ale moim zdaniem wyszło KOSZMARNIE..!
Agnieszka
T.
pracownia haftu
komputerowego
Tomasz Banasik:
tutaj i w niektórych miejscach furore robi firma
SUTEX
cytując smarki.com
Wg informacji zawartych na firmowej stronie www, nazwa przedsiębiorstwa wywodzi się od nazwiska właściciela. Skojarzenia musiały być dosyć daleko idące, ponieważ przedsiębiorstwo należy do Pani Krystyna Sujeckiej.
warto przyjrzeć się stronie i logo, oraz ofercie
http://sutex.pl
Weszłam na tę stronę! Po nazwie firmy nie domysliłabym się nigdy dzym się zajmuje!!!!
Agnieszka
T.
pracownia haftu
komputerowego
Aaa, sutex faktycznie może pochodzić od nazwiska właścicielki: su- sujecka, tex- tekstylia...
Arletta Cwalina fotograf, Ariene
Drutex - wstawiają okna :D
Maciej B. Goodfella;)
Padłem...Ciekawe, czy udziałowcem firmy jest szwagier (obojętnie czyj..:)
http://www.szwagropol.pl/Maciej Binkowski edytował(a) ten post dnia 15.12.11 o godzinie 14:31