Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Wojciechowski M. Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży

Temat: Klienci jakich branż są najbardziej lojalni?

Lojalność Klienta to najbardziej pożądana cecha pod Słońcem - cel każdego managera sprzedaży. Pisałem na blogu w wielu wpisach, czym tak naprawdę jest lojalność Klienta, jak się ją kreuje, kształtuje i dlaczego to takie ważne, nie tylko w obszarze emocjonalnych decyzji

Analitycy Bain & Company postanowili zbadać poziom lojalności Klientów w różnych branżach. Dzięki temu opracowaniu możemy poznać 10 branż, w których Klienci są najbardziej lojalni (w nawiasie poziom indeksu lojalności).

10. Usługi telefonii komórkowej (19%)
9. Ubezpieczenia właścicieli domów (27%)
8. Oprogramowanie IT (31%)
7. Sprzęt komputerowy (32%)
6. Biura maklerskie i fundusze inwestycyjne (35%)
5. Ubezpieczenie samochodowe (35%)
4. Wyszukiwarki i serwisy internetowe (43%)
3. Centra handlowe, sklepy specjalistyczne i hurtownie (46%)
2. Zakupy online (47%)
1. Sklepy spożywcze i supermarkety (49%)

Czy Wasze doświadczenia pokrywają się z tym zestawieniem?

--
Zobacz więcej >> Psychologia w Sprzedaży
6.09.2011, 16:03

Chyba bym tutaj wpisał jeszcze salony fryzjerskie i dla kobiet w ogóle branżę "beauty" ... A gdzie klienci wykazują się najmniejszym indeksem lojalności ?
30.09.2011, 22:07

Patrycja D. Streaming video,
instalacje AV,
Digital Signage,
streamin...

Chyba nie doceniasz złożoności procesu zakupowego u kobiet :D
30.09.2011, 22:27

Dariusz G. PM z zamiłowania.
Wredny bywam :).

dzięki dugoterminowym umowom i odpowiednio wysokim karom za ich zerwanie

dzięki systemowi rabatów za kontynuację oraz automatycznym wznowieniom polis

ze względu na koszty wymiany opgrogramowania na inne

ze względu na czas amortyzacji sprzętu, wiązanie umowami serwisowymi i koszty posiadania heterogenicznej infrastruktury

tu nie wiem co może być przyczyną :)

jak przy ubezpieczeniach domów

w obu przypadkach przyzwyczajenie i niechęć do poznawania "nowego"

lokalizacja i przyzwyczajenie
2. Zakupy online (47%)

wygoda

lokalizacja, ceny, przyzwyczajenie

Według mnie w większosci ww. przypadków klient raz złapany zostaje stałym klientem (lojalnym) z ww. przyczyn. Działania marketingowe mają tutaj raczej małe przełożenie na lojalność tych już "złapanych", o ile oczywiście jakość produktu czy usługi drastycznie się nie zmieni.Dariusz G. edytował(a) ten post dnia 30.09.11 o godzinie 22:34
30.09.2011, 22:30

Patrycja D.:

hehe może i masz rację.... chętnie poznam rozwinięcie tej myśli ;)
2.10.2011, 14:25

Jarek Kisiołek Z. Freud: Po
trzydziestu latach
badań nad duszą
kobiety n...

Dariusz G.:

dzięki dugoterminowym umowom i odpowiednio wysokim karom za ich zerwanie

dzięki systemowi rabatów za kontynuację oraz automatycznym wznowieniom polis

ze względu na koszty wymiany opgrogramowania na inne

ze względu na czas amortyzacji sprzętu, wiązanie umowami serwisowymi i koszty posiadania heterogenicznej infrastruktury

tu nie wiem co może być przyczyną :)
strach przed innymi rozwiązaniami i utrata pieniędzy (fundusze)
przyzwyczajenie do obsługi systemu internetowego/obsługi w biurze maklerskim (a dla zdecydowanej większości graczy tu już zaczynają się schody, co dopiero w grze rynkowej - dawcy kapitału są jednak potrzebni)
ogólnie - ludzie się otwierają z zasobami na dziki drapiezny świat finansjery (przecież tyle się o tym słyszy...) chwytając się jakiegokolwiek punktu zaczepienia i boja się go stracic (bo to tak przepastna wiedza jak ocean i łatwo stracic kasę)

jak przy ubezpieczeniach domów

w obu przypadkach przyzwyczajenie i niechęć do poznawania "nowego"

lokalizacja i przyzwyczajenie
2. Zakupy online (47%)

wygoda

lokalizacja, ceny, przyzwyczajenie

Według mnie w większosci ww. przypadków klient raz złapany zostaje stałym klientem (lojalnym) z ww. przyczyn. Działania marketingowe mają tutaj raczej małe przełożenie na lojalność tych już "złapanych", o ile oczywiście jakość produktu czy usługi drastycznie się nie zmieni.
2.10.2011, 18:13

Aneta Borek Socjolog, Kierownik
- Leroy-Merlin
Polska Sp. Z o.o.

Witam
Właściwie zgadzam się z tym co napisaliście.
A może macie jakieś pomysły na zbudowanie lojalności Klientów branży budowlanej (a konkretnie sklepu z artykułami budowlanymi i wykończeniowymi). Jak myślicie czy tego typu konsumenta można wogóle przywiązać do danej marki?
5.10.2011, 19:57

Żaneta Kowalska Doradca ds. Rozwoju
Biznesu | INFORSYS
S.A.

Aneta Borek:
Witam
A może macie jakieś pomysły na zbudowanie lojalności Klientów branży budowlanej (a konkretnie sklepu z artykułami budowlanymi i wykończeniowymi). Jak myślicie czy tego typu konsumenta można wogóle przywiązać do danej marki?

ja jestem bardzo lojalnym klientem Castoramy :)więc się da :)
5.10.2011, 20:00

Aneta Borek:
Witam

A jakby się skupić na małych (lub większych) firmach/ekipach budowlanych i dać im dobre pakiety lojalnościowe?

Ja przy jakimś remoncie zazwyczaj ufam specjalistom - także w pomocy przy wyborze materiałów :)
5.10.2011, 20:06

Rafał Kurc sprzedaż -
opakowania, POSM -
B2B

Aneta Borek:
Witam

Prawda.

Wiele razy czytałem o ofertach, w których była gwarancja najniższej ceny albo zwrot różnicy. Okazało się, że dotyczyło to tylko niektórych wyrobów, a żeby było jeszcze ciekawiej, oferowane produkty były pozyskiwane przez sieć na wyłączność i nie dało się znaleźć drugiego takiego samego w mieście.
5.10.2011, 23:08

Aneta Borek:
Witam

Fachowcy są bardzo przywiązani do konkretnej marki np. zaprawy klejącej czy farby. I to do tego stopnia, że każdemu klientowi będa polecać to na czym sami pracują, a odradzać inne, mimo że równie dobre jakościowo (oczywiście mowa o tzw. ekipach). Odzwyczaić jest ciężko, a na sponsorowane szkolenia, pokazy etc. takiego sklepu raczej nie stać. Pytanie jak daleko jest do najbliższego marketu budowlanego? Od tego trzeba zacząć. I raczej nie przywiązywać do konkretnej marki (chyba że ma się wyjątkowo dobre warunki od producenta), tylko do sklepu jako takiego.

Hahaha. Sorry, zerknąłem gdzie pracujesz :). Myślę, że w przypadku sieciówki lojalność jest najmniejszym problemem :).Dariusz G. edytował(a) ten post dnia 06.10.11 o godzinie 00:30
6.10.2011, 00:28

Aneta Borek Socjolog, Kierownik
- Leroy-Merlin
Polska Sp. Z o.o.

Fachowcy są bardzo przywiązani do konkretnej marki np. zaprawy klejącej czy farby. I to do tego stopnia, że każdemu klientowi będa polecać to na czym sami pracują, a odradzać inne, mimo że równie dobre jakościowo (oczywiście mowa o tzw. ekipach). Odzwyczaić jest ciężko, a na sponsorowane szkolenia, pokazy etc. takiego sklepu raczej nie stać. Pytanie jak daleko jest do najbliższego marketu budowlanego? Od tego trzeba zacząć. I raczej nie przywiązywać do konkretnej marki (chyba że ma się wyjątkowo dobre warunki od producenta), tylko do sklepu jako takiego.

Hahaha. Sorry, zerknąłem gdzie pracujesz :). Myślę, że w przypadku sieciówki lojalność jest najmniejszym problemem :).

Masz rację, że "sieciówka" sama sobie trochę pracuje na lojalność. Problem jest jednak taki, że Klient indywidualny jest lojalny tylko podczas trwania jego projektu np, budowy domu, remontu / urządzania mieszkania itd... Wraz z projektem kończy się lojalność. Zajmuję się w firmie programami lojalnościowymi i niestety tak to wygląda. Przeprowadzone przeze mnie badanie pokazało, że lojalność takiego Klienta trwa średnio 1 rok. Zresztą trudno się dziwić - koniec remontu = koniec zakupów! Sama przecież tak robię :)
Natomiast od listopada ruszam z programem lojalnościowym dla firm i szczególny nacisk chcę położyć właśnie na fachowców. Zobaczymy co z tego wyniknie :)Aneta Borek edytował(a) ten post dnia 07.10.11 o godzinie 20:04
7.10.2011, 20:03

Aneta Borek:
Masz rację, że "sieciówka" sama sobie trochę pracuje na lojalność. Problem jest jednak taki, że Klient indywidualny jest lojalny tylko podczas trwania jego projektu np, budowy domu, remontu / urządzania mieszkania itd... Wraz z projektem kończy się lojalność. Zajmuję się w firmie programami lojalnościowymi i niestety tak to wygląda. Przeprowadzone przeze mnie badanie pokazało, że lojalność takiego Klienta trwa średnio 1 rok. Zresztą trudno się dziwić - koniec remontu = koniec zakupów! Sama przecież tak robię :)
Natomiast od listopada ruszam z programem lojalnościowym dla firm i szczególny nacisk chcę położyć właśnie na fachowców. Zobaczymy co z tego wyniknie :)

Wydaje mi się, że efekty nie będą zachwycające, o ile nie jest to globalny program lojalnościowy. Z tej prostej przyczyny, że firmy budowalne, a w szczególności fachowcy lubią migrować za pracą. Dodatkowo decyzje zakupowe są stricte dyktowane ceną - mat. budowalne kupuje się tam gdzie taniej, a w przpadku większych ilości, tam gdzie dowożą na miejsce. Oczwiście obym się mylił ;). Powodzenia.
12.10.2011, 21:35

Agnieszka D. KIEROWNIK SALONU,
I.O. VENEZIA

hehe może i masz rację.... chętnie poznam rozwinięcie tej myśli ;)

hehe nawet jak poznasz to pewnie nie zrozumiesz.:D
Często sprzeczne z logiką i planem zakupowym :)

pozdrawiam
AgnieszkaAGNIESZKA D. edytował(a) ten post dnia 22.10.11 o godzinie 23:22
22.10.2011, 23:20

Ilona Krzyżak key account manager,
3Services Factory
S.A.

Temat interesujący, więc chętnie dołączę:) i dorzucę swoje trzy grosze do spraw związanych z IT. Oczywiście przyznam rację, że pewien stopień lojalności może wynikać z ewentualnych trudności zmiany dostawcy konkretnych usług, ale... To jest dość specyficzna branża, która wymaga od firm rozwoju, udoskonalania technologii, inwestycji, przez które lepiej dostosowuje się do wymagań klienta. Widzę to chociażby po centrum przetwarzania danych, w którym pracuję - wciąż się rozbudowuje. A rozszerzanie usług, bardziej elastyczna oferta ma chyba większy wpływ na lojalność klientów niż sprawne działania managera sprzedaży:)
19.01.2012, 22:53

Wyślij zaproszenie do