- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »
Michał Szulc Handel IT
Temat: Zakupy w Czechach.
Witam,Czy istnieją jeszcze jakieś strefy bezcłowe w okolicy Cieszyna ?
Czy opłaca się jeszcze wybrać na jakieś zakupy ? Jak wyglądają ceny w chwili obecnej (sprzęt elektroniczny, ciuchy, alkohole, samochody, etc.) ?
Pamiętam, że kiedyś były zwroty DPH z tym, że nie wiem czy to nie było tylko na działalność gosp. ...
Proszę o opinię znawców tematu :)
Pozdrawiam.
Damian
P.
Trust me - I'm
an engineer.
Dawno w Cieszynie nie byłeś - tu najwięcej kupują... Czesi: Kaufland i Biedronka czy sklepy na starym mieście przeżywają oblężenie :-) Z chwilą wejścia do EU sklepy wolnocłowe zniknęły... Duty Free też już zniknęło. Jak chcesz wybrać się na (większe) zakupy, to raczej do takich miejsc jak Outlet Freepot w Hatích u Znojma. Elektro wychodzi drożej, jak w Polsce, alkohole nie są już tak tanie, jak kiedyś. Podobno samochody są tu tanie, ale jakoś tego nie zauważyłem :-)Damian P. edytował(a) ten post dnia 04.09.11 o godzinie 20:12
Anna
Švarcová
JĘZYK CZESKI NATIVE
SPEAKER
Damian P.:Podobno
samochody są tu tanie, ale jakoś tego nie zauważyłem :-)
również słyszalam ze samochody bardziej sie oplaca kupowac w CZ... a reszta cen mysle ze bardzo porownywalna...
Damian
P.
Trust me - I'm
an engineer.
Ale zdaje się, że tylko używane samochody. Za nową Kię Venga trzeba tu zapłacić cenę od 244 000 Kč (41 000 Zł) a w Polsce ten sam model od 39 900 Zł
Anna
Švarcová
JĘZYK CZESKI NATIVE
SPEAKER
Damian P.:
Ale zdaje się, że tylko używane samochody. Za nową Kię Venga trzeba tu zapłacić cenę od 244 000 Kč (41 000 Zł) a w Polsce ten sam model od 39 900 Zł
możliwe az takim fanem motoryzacji nie jestem :)
ale w zeszlym roku w lutym bardziej sie oplacalo kupic skode superba combi nowego w cz niz w pl.. moze po prostu skody sa tansze..
Ladislav
Zaparka
właściciel,
Przedsiębiorstwo
L-Z
Sa różne akcje,obnizky w Skode,nejlepiej u nich kupic roczny samochod, ktorym rok jezdzia urzednicy Skody,
tzw. referentske vozidla
Damian
P.
Trust me - I'm
an engineer.
Anna Švarcová:
ale w zeszlym roku w lutym bardziej sie oplacalo kupic skode superba combi nowego w cz niz w pl.. moze po prostu skody sa tansze..
Ciekawe - Superb Combi w podstawowej wersji w Czechach trzeba zapłacić 604 000 Kč (103 000 Zł) a w PL nadal kosztuje 85 000 Zł...
Nie są tańsze - nawet gdyby kurs korony był niższy, to i tak wyjdzie mniej więcej na to samo.
Anna
Švarcová
JĘZYK CZESKI NATIVE
SPEAKER
Damian P.:
Anna Švarcová:
Ciekawe - Superb Combi w podstawowej wersji w Czechach trzeba zapłacić 604 000 Kč (103 000 Zł) a w PL nadal kosztuje 85 000 Zł...
Nie są tańsze - nawet gdyby kurs korony był niższy, to i tak wyjdzie mniej więcej na to samo.
dokonaliśmy w zesżłym roku takiego zakupu i sie bardziej oplacalo , moze trafilismy akurat na jakas niezla promocje :) nie mowie tez ze roznica w cenie byla powalajaca na kolana :)Anna Švarcová edytował(a) ten post dnia 05.09.11 o godzinie 12:39
Janusz
P.
[Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...
Michał S.:
Witam,
Czy istnieją jeszcze jakieś strefy bezcłowe w okolicy Cieszyna?
[...]
Czyżbym przeoczył wprowadzenie unijnych ceł wewnętrznych?
Michał Szulc Handel IT
Dzięki za odpowiedzi.FAKT nie byłem dawno w Cieszynie... dlatego pytam :)
Ogólnie tak mnie zainteresował temat, bo śmigając do Katowic ostatnio dużo Czechów widzę na drodze... zaskakująco dużo.
Z samochodami interesujący temat... ciekaw jestem jak wyglądają auta używane ? Na przykład octavię widzę w dieselku 3 letnią można kupić za 200k... Cena średnia... Znacie jakieś strony komisowe inne od otomoto.cz ?
Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.
Michał S.:
Ogólnie tak mnie zainteresował temat, bo śmigając do Katowic ostatnio dużo Czechów widzę na drodze... zaskakująco dużo.
Pytanie czy to są Czesi czy może Polacy w autach na czeskich blachach:).
Damian
P.
Trust me - I'm
an engineer.
Michał S.:
komisowe inne od otomoto.cz ?
aaaauto.cz
Damian
P.
Trust me - I'm
an engineer.
Jolanta I.:
Raczej to pierwsze - dość trudno jest tu sobie "ot tak" obcokrajowcowi zarejestrować auto. Trzeba tu mieszkać, mieć to potwierdzone i dopiero wtedy można mieć tutejsze blachy :-)
Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.
Damian P.:
Jolanta I.:
Raczej to pierwsze - dość trudno jest tu sobie "ot tak" obcokrajowcowi zarejestrować auto. Trzeba tu mieszkać, mieć to potwierdzone i dopiero wtedy można mieć tutejsze blachy :-)
Wiem ale np. mam kolegę, którego ojciec-Polak-ma firmę w Cz, kolega jeździ autem po KTW na czeskich blachach:).I takihc aut trochę tu w okolicy widać, w końcu UE itd. to łatwiej niż kiedy otworzyć firmę za miedzą.
Hmmm może by tak coś otworzyć?
Damian
P.
Trust me - I'm
an engineer.
To tu normalne - mam kolegę, który ma w Ołomuńcu firmę i leasinguje dwa auta... znajomy ojca a mój były nauczyciel też prowadzi jakąś działalność w Czeskim Cieszynie i też śmiga po Zabrzu Yariską Verso na czeskich "espezetkach". To, że to EU to nie ma wpływu - w Czechach by cokolwiek takiego zrobić, trzeba mieszkać/pracować/mieć firmę.Zastanawiam się,czy se tu auta w leasing nie wziąć - on tu jest tańszy, jak ten w Polsce...Damian P. edytował(a) ten post dnia 05.09.11 o godzinie 22:47
Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.
Damian P.:
Zastanawiam się,czy se tu auta w leasing nie wziąć - on tu jest tańszy, jak ten w Polsce...
Jak nowe to why not? Kupisz tam gdzie będzie taniej, tylko wiesz sam leasing to jedno a reszta kosztów to drugie, a przy aucie trochę ich jest:).
Dopóki nie miałam swojego auta to nie miałam tak pełnej świadomości kosztów:D.
Nie żeby mi się psuło ale się uzbiera rocznie całkiem niemało.
Damian
P.
Trust me - I'm
an engineer.
Jolanta I.:
Jak nowe to why not? Kupisz tam gdzie będzie taniej, tylko wiesz sam leasing to jedno a reszta kosztów to drugie, a przy aucie trochę ich jest:).
Dopóki nie miałam swojego auta to nie miałam tak pełnej świadomości kosztów:D.
Nie żeby mi się psuło ale się uzbiera rocznie całkiem niemało.
Nowe nowe, choć pierwsze to raczej używka. Dwa - koszta są trochę niższe i jak mnie wzrok nie myli, to nawet ubezpieczenie jest tańsze, jak w PL. Dziwię się, że w PL na leasing dla osób prywatnych wpadli tak późno - to przecież nieźle musi nakręcać gospodarkę i ruch w biznesie moto.
Ladislav
Zaparka
właściciel,
Przedsiębiorstwo
L-Z
Anna
Švarcová
JĘZYK CZESKI NATIVE
SPEAKER
RT TORAX - Ostrava-Zábreh i Ostrava-Poruba, sprzedaja samochody nowe i używane, ciekawe oferty leasingu :)http://www.rt-torax.cz/main/prodej.php?typ=2
Michał Szulc Handel IT
Dzięki za linki ... Jeśli macie więcej chętnie przejrzę :)Podany link przez koleżankę do firmy rt-torax jest szczególnie ciekawy...
Leasingi rzeczywiście mają kapeczkę atrakcyjniejsze od naszych.
- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »