Joanna
Szelerska
spełniam swoje
marzenia
Temat: Nazwa dla żłobka - co o niej myślicie?
Witam,Została poproszona przez pewną grupę osób chcącą założyć żłobek o odniesienie się do wymyślonej przez nich nazwy na prywatny żłobek. Nazwa ta brzmi "Świat Dziecka - Australia".
Co o niej myślicie?
Pewna przemyślenia mam już sama ale nie chcę ich na razie sugerować ponieważ zależy mi na opinii większego grona osób czy oby na pewno moje spostrzeżenia są słuszne :)
Pozdrawiam,
Marcel
Błaszczyk
My name is Swiift
Shady
Jak rozumiem na pokładzie lecą kangury i misie koala?Nazwa jest za długa o przynajmniej jeden wyraz, a użycie tego myślnika to
w ogóle fatalna sprawa.
Poza tym "Świat dziecka" brzmi jak sala zabaw z dmuchańcami i dołami wypełnionymi piłeczkami...
Nie tędy droga, zdecydowanie.
Piotr B. copywriter
Oceniając konkretną nazwę, dobrze byłoby odnieść się do strategii (od której cały proces budowania marki należałoby rozpocząć) i sprawdzić, czy dany twór realizuje jej założenia.Dawno temu na jakimś forum ktoś mógłby zapytać "czy nazwa PriceWaterhouseCoopers ma szansę odnieść sukces?". Jestem przekonany, że przeważałyby oceny negatywne.
Jednak w bardziej ogólnym podejściu do sprawy zgadzam się z Marcelem, że w nazwach dobrze jest unikać myślników i przegadania.
Od siebie dodam, że nazwa wykorzystująca zwroty w stylu "świat dziecka" jest mocno generyczna, nie buduje żadnej wartości, nie rozpoczyna unikalnej, ciekawej i zachęcającej opowieści marki.
Sens użycia motywu Australii należałoby odnieść do kontekstu, który nie został przedstawiony.
Joanna
Szelerska
spełniam swoje
marzenia
Zgadzam się z wami i taką też wyraziłam opinię osobom chcącym założyć żłobek. Nie ukrywam że jeden z właścicieli mocno się upierał przy tej nazwie i stąd było zapytanie do mnie, a później do was.Mimo wszystko chciałabym jednak pomoc osobie która otwiera taki punkt i zastanawiam się jaka nazwa była by właściwa. Wiem że punkt ten ma miec profil artystyczny i być skierowany dla dzieci do lat 3 plus zajęcia dodatkowe - właśnie artystyczne.
I tutaj pozostaje pytanie jaka nazwa była by właściwa: Świat Małych Odkrywców, Akademia Smyka etc, takich żłobków jest mnóstwo.... Może macie jakieś ciekawe pomysły i chcecie się nimi podzielić?
Gerard
Szymański
Szef Platformy
Reklamowej
Idealiści.
Niewierny
ogrodnik.W...
Wymyślenie nazwy jest jednym z najtrudniejszych elementów w momencie otwarcia działalności. Myślę, że osobom na forum ciężko będzie zaproponować coś konkretnego, bo nazwa powinna pasować do ogólnej koncepcji. Jeśli faktycznie żłobek ma mieć nacisk na zajęcia artystyczne to pasowałoby w nazwie i identyfikacji graficznej to zaznaczyć.
Agnieszka
Brach
Redaktorka,
korektorka, wolny
strzelec
Mali Artyści :)A może zaczerpnąć z głównych nurtów artystycznych czy miejsc najbardziej kojarzących się ze sztuką, np. Włoch?
Adrian Spóz Redkroft Studio
Świat dziecka? no prosze... moze od razu żłobex?Wyeksploatowany do granic możliwości banał, co drugi sklep przy ulicy to świat czegośtam. Nie wierzę, że ktoś chce tak nazwać żłobek.Adrian Spóz edytował(a) ten post dnia 23.08.11 o godzinie 20:42
Marta Katarzyna
Nasiadek-Paluch
Starszy Specjalista,
Urząd do Spraw
Cudzoziemców
Witam,jako mama żłobkowicza zgadzam się z przedmówcami. Nazwa zbyt długa i właściwie nic nie mówiąca. Jako rodzicowi Świat dziecka kojarzy mi się z siecią sklepów dziecięcych, Australia - no cóż, dorosły wie czym jest Australia, dziecko w wieku do lat 3 - niekoniecznie. Wie za to jak wygląda kangur i miś koala:) Jeśli motywem ma być Australia to proponuję coś w stylu: Małe Kangurki, Przyjaciele Misia Koala, Kangurkowo itp. Zwierzęta - uwielbiane przez dzieci i kojarzone właśnie z tym kontynentem.
Patryk
R.
copywriter, Słowa
trafiają w cel
Nazwa. Od niej zaczyna się wizerunek. To z niej wynurza się opowieść, którą chcecie zarazić klienta.Dlatego proces kreowania, poszukiwania, próbkowania nazw warto realizować z kimś takim jak copywriter.
Niniejszym, w klimacie arcynieskromnym, polecam się wszystkim poszukującym.