- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
Mikołaj Sochacki SCALA & LIFT
Temat: Czy można zostać programistą Java w wieku 35 lat?
>Ale co jeśli wyrzeźbimy programistę - czas 3-5 miesięcy ? :):))
Aby nauczyć się czegoś tak aby można było z tego żyć trzeba tak minimum z 5lat, tyle co na studiach. No chyba, że ktoś jest geniuszem ;)Mikołaj Sochacki edytował(a) ten post dnia 02.10.11 o godzinie 19:57
Maurycy Mikulski:
Niedawno czytałem na temat mitu młodych firm z Doliny Krzemowej.
Mit mówi o młodych garażowych, co zbili fortunę.
Prawda jest jednak inna, większość firm zakładały i zakładają osoby 30+. Mający doświadczenie i raczej właśnie usunięci za wiek.
Mi też się nie bardzo chciało wierzyć w genialnych nastoletnich założycieli firm. Jak masz namiar na źródło informacji, które podajesz to będę wdzięczny.
Chociaż przykład naszej klasy to akurat dotyczy młodego człowieka. Ale jak widać sprzedał firmę i pewnie teraz odpoczywa na ibizie, a przynajmniej słuch po nim zaginął.
Łukasz L. IT
Można zostać, wytrwałości i samozaparcia życzę.
Piotr
Rusoł
Cudotwórcy był
taki film
Jakub K.:
Ucieczce? I czym się zajmują?
Ja na przykład prowadzę warsztat samochodowy :)
Dariusz Gierejkiewicz wgryzam się..
Problem polega na podstawowej sprawie.. czy chcesz i lubisz to robić ?Nie odnoszę tego do Ciebie, jako człowieka, który chce programować w Javie (a może w JEE).
Kiedyś ktoś zadał pytanie prowadzącemu szkolenia w Akademii Linuxa, czy warto pakować się w taką czy inną technologię i zostać w niej specjalistą.
Odpowiedź była krótka i niby banalna, ale sensowna: "najlepiej robić to co się lubi".
Jeśli lubisz programować i ciągnie Cię do Javy to do dzieła.
Jeśli szukasz tylko 'ciekawego' sposobu na zarobek i nie lubisz tej technologii lub programowania w ogóle, to po co masz się męczyć ?
Czy postawiłeś sobie ambitny cel dostania się do firmy, która ma zespół młodych studentów javowców, którzy za półdarmo mogą robić jeszcze przez kilka lat, bo mieszkają z rodzicami ? ;)
Ja jestem też w Twoim wieku i wracam do programowania, ale 'mniej' ambitnego, bo pod znakiem Zenda. Pomysły na działanie jako programista pojawiają się wraz z obserwowaniem rynku, podtrzymywaniem pozytywnych znajomości itp.
Trzeba być namiętnie ciekawskim. :)