- 1
- 2
- 3
- Następna »
Ernest
Januszewski
Specjalista do spraw
IT, Stop Sun
Temat: Czy można zostać programistą Java w wieku 35 lat?
Przeglądając ogłoszenia o pracę wymagania są jasne: J2EE, J2SE i J2ME, UML, Spring, Hibernate. No i 5 lat doświadczenia.A ja chciałbym zostać programistą Java w wieku 35 lat, w dodatku bez doświadczenia...
Możliwe?
Karol
Z.
Zrealizuję Twój
pomysł w zakresie
elektroniki i IT.:-)
Wł...
Ernest Januszewski:Można i w wieku 65 lat, jakie znaczenie mają lata? :)
Przeglądając ogłoszenia o pracę wymagania są jasne: J2EE, J2SE i J2ME, UML, Spring, Hibernate. No i 5 lat doświadczenia.
A ja chciałbym zostać programistą Java w wieku 35 lat, w dodatku bez doświadczenia...
Możliwe?
Arkadiusz
Drysch
Przedsiębiorca,
Konsultant IT, SCEA
Pewnie że można. Plusem Java'y w tym wypadku jest olbrzymia dostępność materiałów, szkoleń, książek, aktywna społeczność (której jakby trochę zapał zmalał po przejęciu przez Wyrocznię ;)). Ważniejsze pytanie: czy masz doświadczenie ogólne w programowaniu?A tytułem anegdoty w temacie: zaprzyjazniona firma przejeła niedawno inną firmę IT. Po audycie technologicznym okazało się, że niektóre produkty tworzą w niewspieranej wersji Delphi. Oczywiście padło pytanie, dlaczego używają porzuconej technologii. Odpowiedź była ciekawa: "To dlatego że jeden z naszych programistów jest już stary i trudno mu się przestawić na inny język". No to padło pytanie: "A ile on ma lat?" Odpowiedź: "Niedługo będzie miał 40" :)
pozdrawiam,
AD
Ernest
Januszewski
Specjalista do spraw
IT, Stop Sun
Hym... Spodziewałem się raczej odpowiedzi w stylu: Czy ten facet jest trzeźwy?Trochę programowałem na studiach i jak uczyłem w szkole. Parę razy podchodziłem do tematu nauczenia się programowania, ale nigdy nie udało mi się przeskoczyć na drugi poziom.
Może ostatni dzwonek, aby zrealizować marzenia.
Ernest
Januszewski
Specjalista do spraw
IT, Stop Sun
Ale tak na poważnie i na serio. Nauczyć się Javy i co dalej. Jest jakaś firma, która zatrudni programistę Javy, bez doświadczenia w wieku 35 lat.
Łukasz
Grabski
Senior Java
Developer
Ernest Januszewski:
Ale tak na poważnie i na serio. Nauczyć się Javy i co dalej. Jest jakaś firma, która zatrudni programistę Javy, bez doświadczenia w wieku 35 lat.
Zastanow sie lepiej, czy dasz rade w timie gdzie srednia wieku to 25 ;) - wbrew pozorom 10 lat roznicy to jednak troche, mam na mysli tylko i wylacznie roznice pokoleniowe.Łukasz Grabski edytował(a) ten post dnia 22.08.11 o godzinie 13:18
Arkadiusz
Drysch
Przedsiębiorca,
Konsultant IT, SCEA
Łukasz Grabski:
Ernest Januszewski:
Nauczyć się Javy i co dalej. Jest jakaś firma,
która zatrudni programistę Javy, bez doświadczenia w wieku 35 lat.
Zastanow sie lepiej, czy dasz rade w timie gdzie srednia wieku to 25 ;) - wbrew pozorom 10 lat roznicy to jednak troche, mam na mysli tylko i wylacznie roznice pokoleniowe.
Zależy co wliczamy do teamu. W teamach, które znam, średnia jest ok 30. W moim wynosi ~34 lata.
A wracając do pytania: nauczyć się Javy i co dalej? - to standardowy problem początkującego i sprawdzonym przez wielu (w tym mnie :)) podejściem jest praca za marne (na początku) pieniądze w zamian za cenne (bardzo) doświadczenie.
Łukasz
Grabski
Senior Java
Developer
Mialem na mysli junior developerow.Zależy co wliczamy do teamu. W teamach, które znam, średnia jest ok 30. W moim wynosi ~34 lata.
A wracając do pytania: nauczyć się Javy i co dalej? - to standardowy problem początkującego i sprawdzonym przez wielu (w tym mnie :)) podejściem jest praca za marne (na początku) pieniądze w zamian za cenne (bardzo) doświadczenie.
Krzysztof
Skrzypczak
Inżynier
Oprogramowania,
Alcatel-Lucent
Polska Sp. z o.o.
Ernest Januszewski:Możliwe, aczkolwiek nie wiem, czy dasz radę przepracować powiedzmy pierwszy rok "za darmo" (1500 - 2000 PLN brutto) :)
Przeglądając ogłoszenia o pracę wymagania są jasne: J2EE, J2SE i J2ME, UML, Spring, Hibernate. No i 5 lat doświadczenia.
A ja chciałbym zostać programistą Java w wieku 35 lat, w dodatku bez doświadczenia...
Możliwe?
Piotr
Nowicki
JFB Systems,
właściciel
Ernest Januszewski:
Jeśli na spotkaniu rekrutacyjnym zaprezentujesz umiejętności, które wymaga pracodawca i Twoje oczekiwania finansowe go nie ""przestraszą" to masz szansę ;)
Jeśli naprawdę Cię to kręci, to próbuj.
Igor
Janicki
Software maker.
Java, Perl ...
freelancer for hire.
Ernest Januszewski:a jakie doświadczenie zawodowe ?
Możliwe?
"bez doświadczenia" - w czym ? w Java to oczywiste, jeśli o tym myślisz.
a inne programistyczne ?
ogłoszenia piszą pracownicy HR, którzy z reguły nie odróżniają Java od JavaScript. jakieś konkrety dla pracodawcy.
Igor
Janicki
Software maker.
Java, Perl ...
freelancer for hire.
Ernest Januszewski:tak.
Hym... Spodziewałem się raczej odpowiedzi w stylu: Czy ten facet jest trzeźwy?
Trochę programowałem na studiach i jak uczyłem w szkole. Parę razy podchodziłem do tematu nauczenia się programowania, ale nigdy nie udało mi się przeskoczyć na drugi poziom.
Może ostatni dzwonek, aby zrealizować marzenia.
nie widzę problemu w uczeniu się. problem, że ONI często patrzą na wiek.
Ernest
Januszewski
Specjalista do spraw
IT, Stop Sun
Nie chodzi mi tylko o uczenie się, ale o nauczenie się. O ten drugi lub trzeci poziom programowania. Jak już mam się wziąć za programowanie, to chciałbym wiedzieć, czy mam szansę być w tym dobrym. Nie mówię najlepszym, ale naprawdę dobrym. Wiek robi swoje, skostnienie umysłu (niestety) postępuje.Swoją drogą, pięć lat studiów filozofii a potem kilka lat zajmowania się systemami logiki rozmytej sprawia, że nie mam problemu z wchodzeniem na wyższe poziomy abstrakcji.
Piotr
Sokołowski
Programista/Projekta
nt .NET
Mogę się założyć że w 95% firm osoba >= 35 lat nie ma czego szukać tylko i wyłącznie z racji wieku, kompletnie nie wynikając w jej umiejętności. Obawiam się że nawet niskie wymagania finansowe nie pomogą. Studenci też mają niskie wymagania. Takie są realia polskiego rynku pracy. Programiści już w okolicach 30-tki, jeśli nie wcześniej zaczynają myśleć o "ucieczce" z programowania.
Jakub K. ITek:)
Ucieczce? I czym się zajmują?
Łukasz
Grabski
Senior Java
Developer
Np. architektura systemow :PCo nie raz jest powiazane z programowaniem, ale to juz inna szkola jazdy ;)
Jakub K.:
Ucieczce? I czym się zajmują?Łukasz Grabski edytował(a) ten post dnia 22.08.11 o godzinie 20:09
Widzę, że kwestia przestawienia się staje się popularna w okolicach tego wieku (ja też jakiś czas temu napisałem podobny post). Ja osobiście żałuję, że nie wybrałem ścieżki programisty porównując zarobki znajomych (senior)developerów w moim wieku. Poza tym kierowanie projektami to raczej nie jest to co lubię. Na razie nie decyduję się na zmianę, bo musiałbym zaczynać od początku za słabe wynagrodzenie i być chłopcem od czarnej roboty (przyzwyczajenie jednak do wydawania poleceń). Ale myślę nad tym.To w czym widziałbym problem to rzeczywiście różnica wieku i w doświadczeniu życiowym zdobytym przez 10 lat. Młodzież (dwadzieściakilkalat) w dzisiejszych czasach to nie to co kiedyś: fejsik, słitaśne focie, linkowanie, lajkowanie, ifony, kwejki, adhd itp. I mówię tu z autopsji o chłopakach w wieku ok 25 lat.
Jak takie osoby będą traktowały 30kilkuletniego dziadka? Czy znajdziemy wspólny temat? Mi byłoby trudno.
Krzysztof
Skrzypczak
Inżynier
Oprogramowania,
Alcatel-Lucent
Polska Sp. z o.o.
Piotr Sokołowski:Mogę spytać skąd takie informacje ?? Ja rozumiem, że w pipidówach zatrudnia się studentów, bo pracują 3x wolniej a płaci się im 6x mniej, ale w poważnych firmach wiek programisty nie schodzi poniżej 30-stki (informacje z rozmów kwalifikacyjnych oraz z obecnej sytuacji). Ja mam 27 lat i dopiero praktycznie zacząłem pracować jako "poważny" programista za w miarę poważne pieniądze i wcale nie myślę nad ucieczką w architekturę oprogramowania a tym bardziej w zarządzanie projektami. Mało tego, w zespole dwudziesto-kilku osobowym jestem prawie najmłodszy.
Mogę się założyć że w 95% firm osoba >= 35 lat nie ma czego szukać tylko i wyłącznie z racji wieku, kompletnie nie wynikając w jej umiejętności. Obawiam się że nawet niskie wymagania finansowe nie pomogą. Studenci też mają niskie wymagania. Takie są realia polskiego rynku pracy. Programiści już w okolicach 30-tki, jeśli nie wcześniej zaczynają myśleć o "ucieczce" z programowania.
Dominik Kaczmarek:Tego nie wiem, wiem natomiast jak dwudziestu-kilku 30+ letnich dziadków traktuje 27 latka i muszę przyznać, że nie jest najgorzej ;)
Jak takie osoby będą traktowały 30kilkuletniego dziadka? Czy znajdziemy
wspólny temat? Mi byłoby trudno.
Michał M. konsultant IT