- 1
- 2
- Następna »
Pawel
Dolega
SoftQ sp. z o.o. -
przedsiębiorca /
software engineer
Temat: Play framework
Obecnie ewaluuje kilka frameworkow webowych. Uzywamy obecnie juz Struts2 i Wicketa. Obydwa dobrze nam sie sprawdzaja w duzych projektach. Szukamy natomiast teraz jakiejs szybkiej alternatywy - czegos co pozwoli nam dla malych projektow zminimalizowac time-to-value.Na dzien dzisiejszy mamy na tapecie Roo, Play i Lift. Czy ktos z Was mial produkcyjnie do czynienia z Playem? Interesuja mnie przede wszystkim glowne wady i problemy na jakie sie natkneliscie.
Mikołaj Sochacki SCALA & LIFT
Jak będziesz chciał coś zrobić w JSON to będziesz żałować, że nie używasz Lifta. Ogólnie Play jest mało rozbudowany. Niektórym to właśnie pasuje innym nie.
Pawel
Dolega
SoftQ sp. z o.o. -
przedsiębiorca /
software engineer
O niedobrze bo zakladalem, ze Jak najbardziej bede uzywal. Musze sie w takim razie rozeznac w tym temacie. Dzieki.
Pawel
Dolega
SoftQ sp. z o.o. -
przedsiębiorca /
software engineer
Wyglada w sumie przyjaznie http://coffeebean.loicdescotte.com/2011/01/how-to-expo...ale pewnie Jak zwykle diabel tkwi w szczegolach.Z czym dokladnie jest problem?
Łukasz
B.
robię to co lubię
:)
może Seam jest bardzo elastyczny do dużych i małych projektówTemat: Play framework
Play jest doby na wszystko :)Nie ukrywam, że jestem wielkim fanem Playa.
To jest niesamowite, jak szybko przechodzisz od projektu do działającej aplikacji.
Trudno znaleźć jakieś wady Playa.
Z moich projektów masz dambomam.pl, aplikację wspomagającą podejmowanie decyzji betterdes.com na Google App Engine (logowanie tylko przez Gmail), robiłem sklep internetowy ze składowaniem zdjęć na Google Picasa (też na GAE) oraz sklepy na zwykły hosting(VPS).
Ostatnio buduję aplikację do rejestracji domen przez NASK, oczywiście w Playu.
Nie wiem jak tam u was z ludźmi, ale na pewno jest większy problem ze znalezieniem specjalistów od Lifta. Play jest prosty logiczny i przejrzysty. Czy można jeszcze prościej?
Bardzo dobry blog o Playu prowadzi Felipe Oliveira. Ostatni jego wpis to "Why Did I Fall in Love with Play! Framework?" :)
A tak przy okazji to szukam nowego zajęcia, więc jak ktoś coś robi w Playu to ja chętnie..Marek Sybilak edytował(a) ten post dnia 28.08.11 o godzinie 19:54
I jeszcze dwa dwa twitty Oliveiry."Months ago I would beg companies to use #playframework, even putting myself in unconfortable situations, now clients call wanting to use it."
"Just heard news very successful deployment today of a #playframework #akka app for one of the two largest telecoms in the country very happy."
Takie wpisy jak ten drugi co raz częściej się pojawiają. Więcej i więcej firm posługuje się Playem.
Ponadto właśnie sobie przypomniałem, że Apple wykorzystuje JBoss Netty do swoich rozwiązań cloudowych.Marek Sybilak edytował(a) ten post dnia 28.08.11 o godzinie 21:09
Jarek
W.
The software
isn't finished
until the last user
is dead
Ciekawy wątek. Marek: zainspirowałeś mnie do bliższego przyjrzenia się playowi. :-) Zrobię to w wolnym czasie. Szkoda, że nie byłem na confiturze na prezentacji z tego, ale nie mogłem być na dwóch w jednym czasie. Paweł, a Ty chyba sam prowadziłeś swój wykład w tym samym czasie, prawda? :-) Jak coś, to z confitury jest jeszcze nagranie
Pawel
Dolega
SoftQ sp. z o.o. -
przedsiębiorca /
software engineer
Marek Sybilak:
Play jest doby na wszystko :)
Nie ukrywam, że jestem wielkim fanem Playa.
To jest niesamowite, jak szybko przechodzisz od projektu do działającej aplikacji.
Trudno znaleźć jakieś wady Playa.
Z moich projektów masz dambomam.pl, ...
Brzmi zachecajaco. Co do ludzi - I Tak myslelismy o Play na Scali - z ludzmi do Scali I Tak jest ciezko (zakladam, ze trafienie na kogos ze znajomoscia konkretnie lifta praktycznie graniczy z cudem).
Pawel Dolega:
Brzmi zachecajaco. Co do ludzi - I Tak myslelismy o Play na Scali - z ludzmi do Scali I Tak jest ciezko (zakladam, ze trafienie na kogos ze znajomoscia konkretnie lifta praktycznie graniczy z cudem).
Ja do Lifta jakoś nie mogę się przekonać. Chyba za bardzo myśli za mnie. W Playu mogę zrozumieć jak działa framework i zmodyfikować to co przeszkadza, czego i tak nie robiłem, bo wiele rzeczy można zmodyfikować przez pluginy.
Ciekawą sprawą w Playu na Scali jest Anorm. Zaletą jest to, że łatwo integruje się z istniejącymi bazami.
Dostępna już jest książka o Playu Play framework Cookbook.
Jeszcze nie mam, ale wygląda zachęcająco.
Kilka artykułów o Playu autora jest na PacktPublishing. Warto poczytać.
Pawel
Dolega
SoftQ sp. z o.o. -
przedsiębiorca /
software engineer
Marek Sybilak:
Ja do Lifta jakoś nie mogę się przekonać. Chyba za bardzo myśli za mnie. W Playu mogę zrozumieć jak działa framework i zmodyfikować to co przeszkadza, czego i tak nie robiłem, bo wiele rzeczy można zmodyfikować przez pluginy.
To mnie cieszy, bo dla mnie ważne przede wszystkim jest żeby framework dawał defaulty ale żeby zawsze dało się coś zrobić na około (corner-cases). Niestety w niektórych frameworkach jest to czasami mocno utrudnione (np. Wicket).
Ciekawą sprawą w Playu na Scali jest Anorm. Zaletą jest to, że łatwo integruje się z istniejącymi bazami.
To też ciekawe - nie jestem dużym fanem ORM-ów i fajnie jak jest jakaś inna opcja (a jak się da mieszać w jednym projekcie zgrabnie to juz w ogóle wspaniale). Przyjrzę sie tematowi.
Dostępna już jest książka o Playu Play framework Cookbook.
Jeszcze nie mam, ale wygląda zachęcająco.
Kilka artykułów o Playu autora jest na PacktPublishing. Warto poczytać.
Dzięki !
Pawel Dolega:Zakładałem, że będziesz używał Scali :)
Wyglada w sumie przyjaznie http://coffeebean.loicdescotte.com/2011/01/how-to-expo...ale pewnie Jak zwykle diabel tkwi w szczegolach.
Z czym dokladnie jest problem?
W Lifcie masz wygodny DSL do pracy z JSON, znacznie łatwiej i szybciej można w tym coś napisać. Ponoć ktoś zmierzył, że implementacja biblioteki do Lifta jest szybsza około 300 razy w stosunku do tej znanej z samej Scali. Osobiście nie piszę nic w [Lifcie - błąd poprawiłem] Playu , ale czytałem na forum sporo postów o próbach wykorzystania Liftowej biblioteki przez użytkowników Play i jest tym sporo problemów.
Sam Lift jest faktycznie całkiem rozbudowany i stąd trzeba trochę wysiłku włożyć aby go opanować. Play jest prostszy ale za to ma mniejsze możliwości i albo dopisujesz coś sam albo próbujesz dodać coś z innych frameworków. Play w Javie dobry jak na frameworki Javowe, ale już jego wersja dla Scali mnie nie przekonuje. W Scali podobnie jak w Wicket szablony na prawdę oddzielają HTML od kodu, w Palyu to krok wstecz. Brak też porządnego ORM, w Lifcie jest bezpieczny w Play niestety nie.
Sam Odersky stronę swojego ostatniego projektu ma w Playu ale nie wiem czy sam ją robił ;)
Moim zdaniem jeżeli chcesz robić dużo projektów webowych to warto poznać Lifta. Ale jeśli ma to być dodatkowa działalność to wtedy prościej skorzystać z Playa.
>zakladam, ze trafienie na kogos ze znajomoscia konkretnie lifta praktycznie graniczy z cudem
To niestety jest największy minus Lifta :)Mikołaj Sochacki edytował(a) ten post dnia 31.08.11 o godzinie 18:21
Mikołaj Sochacki:
Z czym dokladnie jest problem?Zakładałem, że będziesz używał Scali :)
Trochę niestety w tym racji jest. Należałoby chyba poczekać do wersji 1.0, bo zmiany mają być, jak np. dodanie lepszej obsługi JSONa.
Sam się zastanawiałem czy mam sens budowanie wersji Playa dla Scali, ale liczę na to, że wkrótce zobaczymy nowe ulepszone wersje.
Zawsze zostaje Scalatra albo Circumflex.
>Osobiście nie piszę nic w LifcieMiało być: Osobiście nie piszę nic w Playu
bo w Lifcie jak najbardziej piszę :)
>Zawsze zostaje Scalatra albo Circumflex.
To już chyba lepiej Play ;)
Właśnie widzę,że można korzystać w Play ze znacznie sensowniejszych templatek:
http://scalate.fusesource.org/documentation/scuery.html
http://www.playframework.org/modules/scalate
Może jeszcze trochę rozwoju i Play stanie się równie ciekawy co LiftMikołaj Sochacki edytował(a) ten post dnia 31.08.11 o godzinie 18:17
Arkadiusz
Drysch
Przedsiębiorca,
Konsultant IT, SCEA
Mikołaj Sochacki:
Brak też porządnego ORM, w Lifcie jest bezpieczny w Play niestety nie.
Witam,
Rozważam właśnie Play'a (wersję Java) do jednego projektu. Czytem opinie, wstępne wrażenie pozytywne, no i natrafiłem na powyższe zdanie. Które mnie bardzo, ale to bardzo zaciekawiło. I bardzo ale to bardzo proszę o rozwinięcie :). A dokładniej: z jakiego powodu ORM w Play jest niebezpieczny?
Za hinty z góry dzięki!
Widocznie nie doczytałeś dokładnie postów :)W cytowanej wypowiedzi chodziło o wersję Play! dla języka Scala. Tam używa się Anorm, w którym operuje się praktycznie SQL, stąd np. przeciw sql injection musisz sam się zabezpieczać. Wersja dla Javy Playa to zupełnie inna historia. Play do Scali przystosowany jest niejako na siłę.
Play zdaje się korzysta z Hibernate.Mikołaj Sochacki edytował(a) ten post dnia 15.09.11 o godzinie 16:59
Dawid Daniel
Pacholczyk
Specjalista ds.
TYPO3, programista
Witam,przymierzam się właśnie do dużego projektu i rozważam dwa frameworki:
spring - mój pomysł
play - pomysł co-autora
Przedstawia play w samych superlatywach (mówię oczywiście o wersji na JAVA). Zastanawiam się jak play radzi sobie z tzw "dużymi projektami". Czy daje równie duże pole do konfiguracji i elastyczność co spring ?
Mój co-autor dostaje spazmów na samą myśl o xml`ach konfiguracyjnych w springu, mnie to nie przeraża, ale fakt faktem czas to pieniądz więc jak można zaoszczędzić czas to why not.
Drugim aspektem który mnie interesuje to rynek pracy. Jak się ma poszukiwanie ludzie ze znajomością springa (chyba zero problemu żeby coś znaleźć) a play (dwa tygodnie temu nic nie znalazłem).
Pozdrawiam,
Dawid Pacholczyk
Play nie wydaje się na tyle trudny, żeby nie można było się go szybko nauczyć. Do nowego projektu pisanego od zera nie warto kierować się popularnością rozwiązań, ale raczej technicznymi możliwościami. Nie bez znaczenia jest też czy praca nad projektem będzie sprawiać przyjemność czy też nie ;)
Łukasz
D.
Software Developer,
F.P.U. Clovinnet
Dawid Daniel Pacholczyk:
Mój co-autor dostaje spazmów na samą myśl o xml`ach konfiguracyjnych
w springu, mnie to nie przeraża, ale fakt faktem czas to pieniądz
więc jak można zaoszczędzić czas to why not.
A jeśli chodzi o konfigurację Springa, to obecnie wystarczy napisać naprawdę nie wiele w plikach XML, a resztę można spokojnie skonfigurować na adnotacjach, czy klasach konfiguracyjnych.
Mikołaj Sochacki:
Do nowego projektu pisanego od zera nie warto kierować się popularnością rozwiązań, ale raczej technicznymi możliwościami.
Nie zgodziłbym się, prędzej czy później zawsze trafi się jakiś problem. Dobrze mieć wtedy grupę użytkowników, którzy zapewne trafili na ten sam lub podobny problem lub po prostu znają lepiej dany framework. Ważną sprawą jest też to, że popularne rozwiązania są dokładniej przetestowane dzięki dużej ilości aplikacji w których działają. Techniczne możliwości, są oczywiście ważne, ale powszechność stosowania danego rozwiązania też warto wziąć pod uwagę.
Wlodzimierz
M.
Software Engineer,
Motorola Polska
Mikołaj Sochacki:Jesli to ma byc duzy, wazny dla firmy projekt, to nie pchalbym sie w nowa technologie/framework.
Do nowego projektu pisanego od zera nie warto kierować się popularnością rozwiązań, ale raczej technicznymi możliwościami.
Z reguly jest tak, zwlaszcza w przypadku Open Source:
- Pierwszy projekt jest do du^H^H daleki od optymalnego, bo zespol uczy sie w trakcie pisania i pod koniec projektu nadziewa sie na rafy, o ktorych nie mial pojecia wybierajac technologie.
- Drugi projekt jest niewiele lepszy, bo zespol mysli, ze wie wszystko. Rzuca sie z motyka na slonce, niedoestymowuje, chce uzyc tych wszystkich nowych rzeczy ktore sie nauczyl i w efekcie spotyka sie z jeszcze dziwniejszymi problemami.
- Trzeci projekt - mamy zespol weteranow, ktory "moze wszystko". Gorzej jak pojawia sie "jeszcze lepszy i fajniejszy framework" - wtedy wracamy do poczatku :-]