Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Jarosław Rubin Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Temat: Chamstwo drogą do skutecznego zarządzania?

46 proc. pytanych często spotyka się ze złym traktowaniem i wulgarnymi odzywkami szefa, 41 proc. jest to w stanie znosić by zachować posadę - donosi dzisiejsza "Rzeczpospolita", powołując się na wyniki przeprowadzonych badań.

Czy złe traktowanie i wulgarne odzywki są metodą budowania autorytetu?
A może menedżerowie nie zdają sobie sprawy, że ich zachowanie jest źle odbierane przez podwładnych?
3.08.2011, 12:29

Elżbieta Buszkiewicz możemy zmienić
tylko siebie...

Mogą nie zdawać sobie z tego sprawy, jeżeli kiedyś wcześniej tak byli traktowani przez swoich szefów.
Sami nie sygnalizowali, że tak nie jest właściwie, a teraz nie słyszą , bo też nie ma kto im powiedzieć. Wszechobecny strach brak feedbacków daje takie efekty.
Świetnym narzędziem dla szefów, którzy chcą się zmieniać jest ocena 360.
Niewielu jest takich, którzy chcą z tego narzedzia korzystać.
Tak więc przyczyna jest po obu stronach.

Autorytetu się nie buduje chamstwem, ale posłuszeństwo i zastraszanie jest najprostszym sposobem to, aby czuć się bezpiecznie i wierzyć, że wszystko jest w porządku. Zapewne narcystyczne osobowości tak się zachowują.
Do nich dotrzeć jest najtrudniej.

.
Jarosław Rubin:
46 proc. pytanych często spotyka się ze złym traktowaniem i wulgarnymi odzywkami szefa, 41 proc. jest to w stanie znosić by zachować posadę - donosi dzisiejsza "Rzeczpospolita", powołując się na wyniki przeprowadzonych badań.

Czy złe traktowanie i wulgarne odzywki są metodą budowania autorytetu?
A może menedżerowie nie zdają sobie sprawy, że ich zachowanie jest źle odbierane przez podwładnych?
3.08.2011, 12:48

Dagmara D. operacyjny na
wypowiedzeniu :):)

Dziel i rządź. Jesteśmy jeszcze na tym poziomie rozwoju- myślę, że potrzeba jeszcze co najmniej 2 pokoleń...
3.08.2011, 22:26

Mirosław Skwara Właściciel swojego
wolnego czasu oraz
godności handlowca

Dagmara D.:
Dziel i rządź. Jesteśmy jeszcze na tym poziomie rozwoju- myślę, że potrzeba jeszcze co najmniej 2 pokoleń...

natomiast moja trywialność jest niezmienna.
Nastała era młodych menagerów którzy przkonani są że, jak skończyli odpowiednie studia a ich CV dobierane są z przmyślaną staranością rzadko poparte praktyką to już mogą wszystko zrobić i zwojują cały świat. Polecał bym dla nich powrót do obejrzenia filmu moim zdaniem instruktażowego w tym temacie " Parszywa dwunastka" bo w nim pokazana jest moim zdaniem sztuka odpowiedniego doboru i prowadzenia zespołu do osiągania sukcesu
Reasumując
...Kto się chamem urodzi, normalnym nie umrze .. nawet w trzecim wcieleniu
ha ha ha....
3.08.2011, 22:53

zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Prowadząc szkolenia z zakresu umiejętności menedżerskich, zdarza mi się słyszeć od menedżerów liniowych, średniego szczebla, a nawet kadry zarządzającej następujące stwierdzenie:
Pracownicy nie muszą mnie lubić, wystarczy, że będą mnie szanować.
Zdanie to wydaje się niegroźne, ale co się stanie, jeżeli zostanie wypowiedziane w następujący sposób:
Pracownicy maja mnie szanować, a nie lubić.
Taka postawa może być groźna. Można szanować kogoś, kogo się nie lubi (np. przeciwników w negocjacjach, polityce, sporcie itp.), ale czy do kogoś kogo się nie lubi można mieć zaufanie?
A jeżeli to "nie lubi" przeradza się w agresywne i niekulturalne zachowanie menedżera budującego swój wizerunek "twardziela"?
Dlaczego działy HR i kadra zarządzająca firm toleruje takie postawy menedżerów? Przecież prowadzą one wprost do spadku efektywności pracy w krótszym lub dłuższym okresie.
Miłośnikom wulgaryzmów i agresji zadaję na szkoleniu pytanie:
W jaki sposób zbudujesz zaangażowanie niezadowolonego pracownika?Jarosław Rubin edytował(a) ten post dnia 04.08.11 o godzinie 09:33
4.08.2011, 09:23

tylko siebie...

Pewnie szanować dlawielu znaczy, cicho siedzieć i przytakiwać.
Może szanować znaczy zapomieć o tym, że można widzieć sprawy inaczej.
I wiele innych rzeczy. Warto zapytać co to znaczy szanować
Fajnie jest jeżeli można mieć zaufanie :)))
4.08.2011, 15:42

Dagmara D. operacyjny na

Niestety, bycie managerem to nie konkurs na najfajniejszego pracownika firmy. I życie uczy, że nie da się uszczęśliwić wszystkich.
5.08.2011, 01:28

zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Dagmara D.:
Niestety, bycie managerem to nie konkurs na najfajniejszego pracownika firmy. I życie uczy, że nie da się uszczęśliwić wszystkich.
To prawda. Gorzej, gdy menedżer unieszczęśliwia wielu :).
5.08.2011, 11:26

tylko siebie...

Tak, tak zupełnie się zgadzam. Tak ważną rzeczą u managera jest umiejętność słuchania i słyszenia także.
Generalnie za dużo mówią. To chyaba jakaś plaga.
Może gdyby mniej mówili, a więcej słuchali mniej byłoby tego o czym wątek.

Jarosław Rubin:
Dagmara D.:
5.08.2011, 12:40

Andrzej Hoszowski właściciel, KZD &
Partner Management
Consulting

Myślę, że temat trzeba rozwinąć i pokazać różne sytuacje, aspekty ...

Zasadniczo jestem przeciwnikiem chamsta i stosuję je bardzo, bardzo rzadko. Tak świadomie napisałem "stosuję" - bo uważam to za jedno z wielu narzędzi zarządzania. Więc jak je stosuję to celowo, planowo, świadomie znając konsekwencje (mój wizerunek, relacje ...)

Manager musi znać wiele narzędzi, musi umieć je stosować i nie może bać się ich używać jeżeli jest to konieczne.

Narzędzi i styl zarządzania muszą być dostosowane do umiejętności managera, poziomu i nastawienia zespołu, branży, sytuacji w organizacji, czasu przeznaczonego na realizację zadania itd. itp.

przecież inaczej zarządza się jeżeli pracujemy dla "pikującej organizacji" wymagającej radykalnych zmian, ale nie posiadającej dużych środków finansowych (np. kiepsko płacąca swoim handlowcom) a zupełnie inaczej w takiej samej sytuacji jeżeli budżet jest nieograniczony, a mamy od zarządu tylko jedno zadanie typu "proszę ustawić to w 3 miesiące"Andrzej Hoszowski edytował(a) ten post dnia 05.08.11 o godzinie 22:42
5.08.2011, 22:41

tylko siebie...

To ciekawe, że chamstwo może być narzędziem zarządzania.
Sądzę, że to ma związek z emocjami, własnymi zresztą.
Jeżeli jest narzędziem, to by znaczyło, że odnosi zamierzony skutek.
Czy tak jest?
Chciała bym poznać kogoś, dla kogo to narzędzie jest motywujące.
Może jest :))
6.08.2011, 14:49

Dagmara D. operacyjny na

Jarosław Rubin:
Dagmara D.:
Przecież to my wybieramy pracodawcę (i managera) :) Nikt ślubu nie bierze.
7.08.2011, 03:05

tylko siebie...

Słusznie-wybieramy my.
Przyszła mi do głowy stara maksyma-pokorne cielę dwie matki ssie"
Tak najczęściej się dzieje i dlatego ludzie chorują coraz bardziej na różne cywilizacycyjne choroby dzięki też tym trzymającym władzę.
Mogą wybierać, ale nikt ich nie nauczył tego, nie dawał od dzieciństwa począwszy przez cały czas okazji aby to robić.

Dagmara D.:
Jarosław Rubin:
Dagmara D.:
Przecież to my wybieramy pracodawcę (i managera) :) Nikt ślubu nie bierze.
7.08.2011, 11:09

Partner Management
Consulting

Elżbieta Buszkiewicz:
To ciekawe, że chamstwo może być narzędziem zarządzania.
Sądzę, że to ma związek z emocjami, własnymi zresztą.
Jeżeli jest narzędziem, to by znaczyło, że odnosi zamierzony skutek.
Czy tak jest?
Chciała bym poznać kogoś, dla kogo to narzędzie jest motywujące.
Może jest :))

Nikt nie pisze, że jest to motywujące :-) czasami wymuszające, powodujące, łamiące ... ale raczej nie należy używać słowa motywujące.
Z pełnym przekonaniem stwierdzam, że w pewnych sytuacjach to narzędzie przynosi skutek.

Jeżeli jest to narzędzie - to nie ma absolutnie nic wspólnego z emocjami, jeżeli ma to coś wspólnego z emocjami to jest zwyczajną słabością ;
Liczy się wynik ! Narzędzia dopasowujemy do celu, ludzi, sytuacji ...itd. tego typu zachowania mają uzasadnienie w sytuacjach nazwijmy to kryzysowych (gdy np. krytyczny jest czas,występuje wysoki poziom zagrożenia, strat.. )Przykłady:
- wywracają się dwie łódki z dziećmi na jeziorze a banda łajz dyskutuje czy lepiej płynąć rowerkiem wodnym czy kajakiem
- zarządzamy równocześnie praca pięciu niezależnych ekip budowlanych w jednym miejscu z czego dwie to pijacy i partacze (pijani chodzą po rusztowaniach, ciężarówkami rozbijają płot sąsiada ...), a nie mamy możliwości ich zmiany

Przykładów jest mnóstwo, nie udawajmy, że nie ma realnego życia. Jeżeli ktoś nie musiał nigdy stosować takich metod to jego szczęście i umiejętność układania sobie życia. Nie jest to jednak takie czarno białe, bo zazwyczaj jest to tak, że my nie stosujemy bo robią to za nas inni. Więc czy naprawdę tego nie robimy ?
Biznesowo nawiąże do powiedzenia używanego często przez duże firmy,a oddającego w pełni realny świat. Gdy rozmawia się o jakiś złych zachowaniach, nie etycznych, brutalnych itd. pada ciekawe stwierdzenie:
"My tego nigdy nie robimy ! ! !" jest tez druga część tej wypowiedzi "Mamy od tego partnerów..."

Podsumowując, aby choć w części zapobiec zaszufladkowaniu - jestem zdecydowanym przeciwnikiem chamstwa i bardzo brutalnych metod, jednak zdaję sobie sprawę, ze w niektórych sytuacjach są to skuteczne i wręcz zalecane narzędzia.
15.08.2011, 13:29

tylko siebie...

A może każdy z nas co innego rozumie przez chamstwo.
To też jest możliwe.
15.08.2011, 15:18

Partner Management
Consulting

100% racji ... często na GL prowadzimy burzliwe dyskusje, zapominając aby zdefiniować o czym dyskutujemy :-) :-) :-)
15.08.2011, 17:38

tylko siebie...

A temat wątku brzmi " Chamstwo drogą do skutecznegi zarządzania?"
To jest droga do....
Jeżeli jest dla kogoś skuteczna do niechaj stosuje, albo niech wierzy, że tak tylko można pewne sprawy załatwić.
Ja po wielu latach zarzadzanie w firmie budowlanej widzę, że najważniejsza jest intencja. To ona daje takie a nie inne sposoby komunikowania się.
Satysfakjonująca komunikacja zależy przede wszystkim od intencji jaka nam przyświeca. Czasami jest taka, że wywołuje agresję. Oczywiście.
Wystarczy ją zmienić i wszystko potoczy się zupełnie inaczej.
Takie jest moje zdanie i wiem to z autopsji.
Te "burzliwe" dyskusje o których wspomniałeś są związane z "dziwnymi" intencjami.
Trwają tak długo, bo zazwyczaj nie chodzi o temat, ale załatwianie jakichś swoich spraw, zrealizowanie potrzeb przy wykorzystaniu takiej strategii, mimo iż jest wiele możliwych innych do wykorzystania.
Andrzej Hoszowski:
100% racji ... często na GL prowadzimy burzliwe dyskusje, zapominając aby zdefiniować o czym dyskutujemy :-) :-) :-)
15.08.2011, 20:51

zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Elżbieta Buszkiewicz:
To też jest możliwe.

W pierwszym poście "zdefiniowałem" chamstwo na potrzeby tego tematu:
"złe traktowanie i wulgarne odzywki szefa".
16.08.2011, 09:09

tylko siebie...

Dziękuję Ci Jarku.
UPEWNIŁAM SIĘ W TYM, ŻE TA DROGA NAPEWNO NIE JEST SKUTECZNA.
Może doraźnie w pojedyńczych przypadkach dla zaspokojenia swoich doraźnych potrzeb, np. pośpiech się opłaca.
W długiej perspektywie może tylko szkodzić.
Jestem tego pewna :))
Jarosław Rubin:
Elżbieta Buszkiewicz:
To też jest możliwe.

16.08.2011, 12:59

Partner Management
Consulting

Jarosław Rubin:
Elżbieta Buszkiewicz:
To też jest możliwe.

Przyznaje nie doczytałem definicji, stąd dziwne wywody ..
17.08.2011, 12:01

Wyślij zaproszenie do