Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Sebastian Szubartowski Poszukuję Pracy -
Zleceń >>> Manager
- Konsultant -
Finan...

Temat: nie zakładaj działalności - nie płać ZUSu - oferta dla...

Nie ukrywam, że temat powstał w głowie przed chwilą.

Jeśli sporadycznie wykonujesz drobne prace, za które Twój zleceniodawca domaga się faktury VAT możesz rozliczyć się formalnie podejmując współpracę z moją firmą.
Schemat jest prosty.
My wynajmujemy Ciebie do danej pracy na rzecz danego klienta.
Realizujesz zlecenie.
My realizujemy kwestię rozliczeń podatkowych i inne prace papierkowe.
Dokonujemy rozliczenia finansowego - stawka ustalana indywidualnie.

Nie ukrywam, że temat powstał w głowie przed chwilą.
Chcę zweryfikować poziom zainteresowania taką usługą i rozpatrzyć kwestie prawne.
Zapraszam do zadania pytań.
3.08.2011, 09:39

Bogna Węgorska HOTELE WNĘTRZA
MEBLE KUCHNIE

a wystarczy kupić trochę ziemi, płacić Krus i nie trzeba kombinować;))
3.08.2011, 09:48

Mariusz Kopacki projektant -
programista,
Dynamics AX,
freelance

ZUS przez pierwsze dwa lata to raptem 366 zl miesiecznie. A freelancer nie wykonuje sporadycznie drobnych prac...
3.08.2011, 09:52

Ania Z. leworęczny nie
znaczy lewy :)

Sebastian Szubartowski:
Zapraszam do zadania pytań.

no to napisz jak chcesz nas wynajmować? jakie warunki?
pomysł ciekawy, nie zawsze ważny jest zus, czasem trzeba mieć kogoś obcego na fakturze ;)
3.08.2011, 09:52

Ania Z. leworęczny nie
znaczy lewy :)

Bogna W.:

no chyba nie tylko trochę ;)
3.08.2011, 09:54

Zleceń >>> Manager
- Konsultant -
Finan...

sam "wynajem" to po prostu umowa cywilno-prawno -
zlecenie, dzieło
na tyle bezpieczna dla Was, żeby była gwarancja niezabrania klienta
i dla mnie, w kwestii rzetelności wykonania zlecenia -
warunki finansowe - to na serio chciałbym już indywidualnie ustalać - nie na forum - na pewno zależne od wartości zlecenia, częstotliwości

odpowiadając... na inne posty

pomysł na ziemię - jest to rozwiązania, które wiele osób wykorzystuje - polecam takie rozwiązanie

ZUS 366zł - dobrze zauważone - 2 lata, a co potem ? tysiak? a jak nie ma zleceń co miesiąc, ......
3.08.2011, 09:59

Bogna Węgorska HOTELE WNĘTRZA
MEBLE KUCHNIE

Ania Z.:
Bogna W.:

no chyba nie tylko trochę ;)
akurat wiem ile, bo olewam Zus;)
3.08.2011, 10:13

Dariusz Rorat programista

Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego zleceniodawcy domagają się akurat FV a nie rachunku do umowy o dzieło? Do tej pory nie wiem o co w tym chodzi.

Ja jak dotąd pracowałem tylko na umowy o dzieło. A to chyba najlepszy sposób rozliczenia, jeżeli ktoś wykonuje zlecenia sporadycznie.
3.08.2011, 11:24

Zleceń >>> Manager
- Konsultant -
Finan...

nie każdy ze zleceniodawców chce się grzebać z dokumentami związanymi z umowami, nie każda umowa może być też umową o dzieło (50%koszty uzyskania i brak Zusu). Faktura jest prostsza - jeden dokument i po sprawie.
3.08.2011, 11:54

Sebastian Szubartowski:
nie każdy ze zleceniodawców chce się grzebać z dokumentami związanymi z umowami, nie każda umowa może być też umową o dzieło (50%koszty uzyskania i brak Zusu). Faktura jest prostsza - jeden dokument i po sprawie.

A więc pomysł ten mógłby być dobry, ponieważ FV to główna przeszkoda dla tych, którzy pracują na umowy zlecenie / umowy o dzieło. Zakładanie firmy tylko dlatego, że dany klient życzy sobie FV to moim zdaniem prosta droga do plajty już na samym początku. Trzeba mieć wielu innych klientów, tym bardziej jeżeli praca ma dotyczyć wykonywania wielu ochłapów do 200 zł.

Tylko że dobrze by było gdyby firma - pośrednik wyszukiwała bardziej opłacalne zlecenia. Wykonywanie zleceń powiedzmy do 500 zł i to jeszcze dorywczo to właściwie żaden interes.
3.08.2011, 13:13

Zleceń >>> Manager
- Konsultant -
Finan...

Dariusz Rorat:
Sebastian Szubartowski:

A więc pomysł ten mógłby być dobry, ponieważ FV to główna przeszkoda dla tych, którzy pracują na umowy zlecenie / umowy o dzieło. Zakładanie firmy tylko dlatego, że dany klient życzy sobie FV to moim zdaniem prosta droga do plajty już na samym początku. Trzeba mieć wielu innych klientów, tym bardziej jeżeli praca ma dotyczyć wykonywania wielu ochłapów do 200 zł.

Tylko że dobrze by było gdyby firma - pośrednik wyszukiwała bardziej opłacalne zlecenia. Wykonywanie zleceń powiedzmy do 500 zł i to jeszcze dorywczo to właściwie żaden interes.

celem tej firmy nie byłoby szukanie zleceń - jedyne co to "fakturowanie" Twoich zleceń - działasz tak samo jak do tej pory
3.08.2011, 13:19

Marcin Lewandowski www.mar.net.pl -
wizualki 3D, naprawa
matryc, serwis
elek...

Pomysl dobry, sam dzialam podobnie - wystawiam faktury sporadycznie za freelancerow lub osoby pracujace na etatach, a robiace zlecenia dodatkowe po pracy. Mialem sie tu tez oglosic ale widac mnie ubiegles :)

Nie jest to posrednictwo, a jedynie wystawienie fv za kogos i rozliczenie sie po uregulowaniu naleznosci z tym kims.
3.08.2011, 14:05

Zleceń >>> Manager
- Konsultant -
Finan...

Marcin Lewandowski:
Pomysl dobry, sam dzialam podobnie - wystawiam faktury sporadycznie za freelancerow lub osoby pracujace na etatach, a robiace zlecenia dodatkowe po pracy. Mialem sie tu tez oglosic ale widac mnie ubiegles :)

Nie jest to posrednictwo, a jedynie wystawienie fv za kogos i rozliczenie sie po uregulowaniu naleznosci z tym kims.
nic dodać, nic ująć :)
3.08.2011, 14:17

Piotr L. • Weź Mnie •

Nic nowego :P Już "kilka" takich zleceń robilismy z ludkami którzy ze mna współpracują na stałę a działalności nie mają :)
3.08.2011, 14:24

Zleceń >>> Manager
- Konsultant -
Finan...

Piotr L.:
Nic nowego :P Już "kilka" takich zleceń robilismy z ludkami którzy ze mna współpracują na stałę a działalności nie mają :)

a już chciałem się okrzyknąć Kolumbem, a tu Ameryka już odkryta :)
3.08.2011, 17:49

Beata B. marketingowe sprawy

Sebastian Szubartowski:
ale to robią już inkubatory za 250 zł miesięcznie (w tym jest księgowa i inne sprawy), choć jest to juz bardziej skomplikowane, bo umowy, konta itd itd, no i dla kogoś kto chce to robić stale, a nie jednorazowo.
Ale wtedy możesz mieć u nich z tego co wiem zus za 40 zł.

sprawdź sobie na ich stronach
Ale nie wiem jak z unijnymi fakturami, może też można. Na bank wszyscy, którzy z nimi współpracują MUSZĄ być vatowcami, co jest trochę przeszkodą by w to wchodzić z niektórymi pomysłami (nie opłaca się).

ZUS 366zł - dobrze zauważone - 2 lata, a co potem ? tysiak? a jak nie ma zleceń co miesiąc, ......

no i tu masz absolutnie rację, ten tysiak niestety jest do zapłacenia:(
Odnoszę wrażenie, ze wszyscy liczą tylko 2 lata działalności, nie patrzą na to, ze potem może być dalej.Beata B. edytował(a) ten post dnia 03.08.11 o godzinie 18:45
3.08.2011, 18:21

Tomasz Nierobisz Radca prawny,
doradca podatkowy

Tylko trzeba pamiętać by się odpowiednio prawnie zabezpieczyć:-)
Bo jak freelancer coż zawali, żeby fakturujący nie ponosił odpowiedzialności wobec usługobiorcy
3.08.2011, 19:41

DG to już nie taka prosta sprawa. Po to jest zniżka, żeby freelancer jakoś poradził sobie przynajmniej przez te pierwsze dwa lata. Tylko że trzeba mieć już na początku klientów a później poszukiwać coraz większych źródeł dochodu.

Zobaczcie jaka jest konkurencja wśród wykonawców (aukcje). Ale ja spotkałem się z firmami, które wręcz nie wyrabiają z robotą.

Nie wiem jak to właściwie jest z tą pracą na umowy o dzieło a konkretnie w jakich przypadkach powtarzająca się praca może się kwalifikować jako niezarejestrowana działalność. Może ktoś tutaj jest w temacie (proszę napisać), bo ja nigdzie nie mogłem znaleźć jasnej wypowiedzi na ten temat. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
3.08.2011, 19:45

Beata B. marketingowe sprawy

Dariusz Rorat:
DG to już nie taka prosta sprawa. Po to jest zniżka, żeby freelancer jakoś poradził sobie przynajmniej przez te pierwsze dwa lata. Tylko że trzeba mieć już na początku klientów a później poszukiwać coraz większych źródeł dochodu.

nie zawsze jest tak różowo
- są jeszcze różne przepisy, które się u nas zmieniają jak w kalejdoskopie (i można sobie mieć plany i inne pomysły na przyszłość, a potem guzik z tego wyjdzie)
- są nierówności w dotacjach, w województwach, co niestety też podcina pewne gałęzie
- są przepisy podatkowe, które też niestety dla niektórych są w pewnym momencie przeszkodą, bo konkurencja jest na innych warunkach i ma taniej, a klient patrzy czasem tylko na cenę
- jest coraz więcej przetargów i niestety tych, którzy chcą tanio i szybko wejść na rynek przez co niestety freelancerzy potem nie zawsze mogą zarobić, bo stawki, które są proponowane są tak śmiesznie niskie, że nawet na ten ZUS wysoki przy tym nie zarobisz (ale wezmą to studenci na umowy o dzieła, za grosze, żeby się nauczyć), albo w ogóle od takich osób nie będzie nigdy pracy, bo ich zwyczajnie nie będzie stać na podwykonawców

Przykłady można mnożyć.
Na koniec można napisać jeszcze, że można mieć pecha z pomysłem, który mógł się komuś wydawać fantastyczny, a w biznesplanach wypadał cudownie, ale nikt nie przewidzi takich rzeczy jak trzęsienia ziemi czy inne jakieś nieprzewidywalne sytuacje.
I może można byłoby z tego jakoś wybrnąć powoli gdyby ZUS nie był stały, no ale jest. Można oczywiście zawiesić działalność na jakiś czas, ale to też nie zawsze ma sens z pewnych powodów.

Zobaczcie jaka jest konkurencja wśród wykonawców (aukcje). Ale ja spotkałem się z firmami, które wręcz nie wyrabiają z robotą.
to czemu nie robisz tego co one?

Nie wiem jak to właściwie jest z tą pracą na umowy o dzieło a konkretnie w jakich przypadkach powtarzająca się praca może się kwalifikować jako niezarejestrowana działalność. Może ktoś tutaj jest w temacie (proszę napisać), bo ja nigdzie nie mogłem znaleźć jasnej wypowiedzi na ten temat. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
no choćby w badaniach można mieć dużo umów o dzieło
po jakimś czasie masz tego serdecznie dość i zakładasz działalność, ale... tu się mogą zacząć schody, o których wcześniej nikt nie wieBeata B. edytował(a) ten post dnia 03.08.11 o godzinie 20:12
3.08.2011, 19:53

Beata B.:
to czemu nie robisz tego co one?
Ja od pewnego czasu rozważam czy nie założyć własnej działalności. Narazie jednak nie mam odpowiedniego kapitału początkowego (chodzi mi raczej o kapitał własny, nie kapitał obcy). To jest możliwe, że może być tyle roboty i dużo kasy, jednak musiałbym bardzo dobrze zareklamować swoje usługi.
no choćby w badaniach można mieć dużo umów o dzieło
po jakimś czasie masz tego serdecznie dość i zakładasz działalność, ale... tu się mogą zacząć schody, o których wcześniej nikt nie wie

Problem jest taki, że US może zakwalifikować te powtarzające się zlecenia na umowy o dzieło jako nielegalna działalność gospodarcza. Co do tych schodów w DG to nie widziałbym takiego problemu, od tego są prawnicy, księgowi itd żeby wszystko wyjaśnić. Ważne jednak aby byli klienci.
3.08.2011, 20:16

Wyślij zaproszenie do