Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Arkadiusz Szwabowski copywriter, radio

Temat: Organizacja czasu pracy freelancera

Beata B.:
No to ja też tak miałam, musiała popracować wyobraźnia w ciszy, wtedy powstawały inne rzeczy, bardziej przemyślane, lepiej dobrane słowa. Chociaż spontan miał swoje zalety:)

Spontan jak najbardziej, przecież w kreacji chodzi o ten błysk, genialne skojarzenie, pomysł. Ale potem trzeba dopracować formę i tu już cisza pomaga. Tekst mówiony musi płynąć. Najpierw w głowie piszącego.
2.08.2011, 19:12

Olga Drenda dziennikarka,
copywriter,
tłumacz, Hermelin;
proszę pisać!

Beata B.:

Zastanawiam się jednak nad innym problemem. Jeśli ktoś pracuje tylko w domu, tylko komp i człowiek (bo zlecenia można mieć też przez Internet, a domówić szczegóły telefonicznie czy na skypie), to po jakim czasie zdziczeje? Jeśli rozumiecie co mam na myśli oczywiście:)

Kolegów ma się przecież nie tylko w pracy, ba, niektórych obecność innych osób, głosy, dyskusje, telefony mogą rozpraszać. To prawda, że praca wolnego strzelca wymaga pewnych cech - samokontroli, ale też umiejętności czucia się dobrze we własnym towarzystwie. Choć zdarza mi się pracować w bibliotece albo kawiarni i przyznaję, że miło jest powiedzieć komuś "Dzień dobry".
2.08.2011, 19:43

Iwona Bortniczuk dziennikarz -
freelancer.
budownictwo /
instalacje /
wnęt...

Staram się narzucać sobie dany rytm. Wstaję o 7, pracuję od 8 teoretycznie około 6-7 godzin. Oczywiście, zdarza mi się też pisać od rana do wieczora. Rutyna mnie motywuje - wiem, ile mam czasu, wiem, co muszę zrobić. Demotywuje mnie natomiast freelancerska swoboda - świadomość, że skoro pracuję w domu, to mogę sobie rano wyskoczyć do urzędu, a w okolicach obiadu do koleżanki. Dlatego staram się pracować 5 dni w tygodniu (mam póki co dłuższe zlecenie do zrealizowania), zostawiając sobie jeden dzień powszedni - na sprawunki i jeden dzień weekendowy - na byczenie się.
To, co zaczęło mi przeszkadzać po roku takiego trybu życia, to fakt, że w będąc w domu, jestem w pracy. Wstając rano, widzę swoje biurko. Sprawdzam co jakiś czas pocztę, odpisuję na meile. Dopiero niedawno zaczęłam uczyć się odpoczywania.
3.08.2011, 07:56

Anna Tobera Dec Szukam pracy...

czy ktoś z was słyszał o jakiejś ofercie pracy w domu?
30.09.2011, 12:11

Marta Aleksandra Dunal ArchitekTka wnętrz,
DesignerKa,
GraficzKa.

Ja pracuję tak od dwóch lat. Odpowiada mi tylko praca w domu na zasadzie freelance, chyba że firma zgodzi się na pracę zdalną. Widziałam parę ofert tego typu, ale nie często się zdarzają. :) szkoda..
Iwona, rozumiem Cię bardzo dobrze, mnóstwo osób zarzuca mi mnóstwo wolnego czasu. Teraz jeszcze nie rozwijam się tylko w dziedzinach grafiki i designu, zajmuję się teraz projektem muzycznym w którym występuję wokalnie. Jak ktoś o tym słyszy to zawsze myśli: ma dużo czasu :) a tak naprawdę to też ciężka praca. Siedzenie przed komputerem do 4 nad ranem, bo "wena" przyszła... :) napewno jest wam to znane. To uzależnia. Rano patrzymy na maile, przeglądamy internet, pracujemy nad projektem, nie ma granicy pomiędzy pracą, a życiem osobistym. Mogę powiedzieć, że pracuję 15 h na dobę z przerwami. Zapisałam się na fitness, na godzinę dziennie, chodzę już miesiąc i szczerze przyznam, że mam wielką ochotę czasami nie iść i zostać przy komputerze, dokończyć to co zaczęłam, ale jak już jestem tam to wiem, że było mi to bardzo potrzebne. Aktywność fizyczna naprawde jest wymagana przy pracy freelance. Polecam.
25.11.2011, 15:07

Wyślij zaproszenie do