- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
Arkadiusz Szwabowski copywriter, radio
Temat: Organizacja czasu pracy freelancera
Beata B.:
No to ja też tak miałam, musiała popracować wyobraźnia w ciszy, wtedy powstawały inne rzeczy, bardziej przemyślane, lepiej dobrane słowa. Chociaż spontan miał swoje zalety:)
Spontan jak najbardziej, przecież w kreacji chodzi o ten błysk, genialne skojarzenie, pomysł. Ale potem trzeba dopracować formę i tu już cisza pomaga. Tekst mówiony musi płynąć. Najpierw w głowie piszącego.
Olga
Drenda
dziennikarka,
copywriter,
tłumacz, Hermelin;
proszę pisać!
Beata B.:
Zastanawiam się jednak nad innym problemem. Jeśli ktoś pracuje tylko w domu, tylko komp i człowiek (bo zlecenia można mieć też przez Internet, a domówić szczegóły telefonicznie czy na skypie), to po jakim czasie zdziczeje? Jeśli rozumiecie co mam na myśli oczywiście:)
Kolegów ma się przecież nie tylko w pracy, ba, niektórych obecność innych osób, głosy, dyskusje, telefony mogą rozpraszać. To prawda, że praca wolnego strzelca wymaga pewnych cech - samokontroli, ale też umiejętności czucia się dobrze we własnym towarzystwie. Choć zdarza mi się pracować w bibliotece albo kawiarni i przyznaję, że miło jest powiedzieć komuś "Dzień dobry".
Iwona
Bortniczuk
dziennikarz -
freelancer.
budownictwo /
instalacje /
wnęt...
Staram się narzucać sobie dany rytm. Wstaję o 7, pracuję od 8 teoretycznie około 6-7 godzin. Oczywiście, zdarza mi się też pisać od rana do wieczora. Rutyna mnie motywuje - wiem, ile mam czasu, wiem, co muszę zrobić. Demotywuje mnie natomiast freelancerska swoboda - świadomość, że skoro pracuję w domu, to mogę sobie rano wyskoczyć do urzędu, a w okolicach obiadu do koleżanki. Dlatego staram się pracować 5 dni w tygodniu (mam póki co dłuższe zlecenie do zrealizowania), zostawiając sobie jeden dzień powszedni - na sprawunki i jeden dzień weekendowy - na byczenie się.To, co zaczęło mi przeszkadzać po roku takiego trybu życia, to fakt, że w będąc w domu, jestem w pracy. Wstając rano, widzę swoje biurko. Sprawdzam co jakiś czas pocztę, odpisuję na meile. Dopiero niedawno zaczęłam uczyć się odpoczywania.
Anna Tobera Dec Szukam pracy...
czy ktoś z was słyszał o jakiejś ofercie pracy w domu?
Marta Aleksandra
Dunal
ArchitekTka wnętrz,
DesignerKa,
GraficzKa.
Ja pracuję tak od dwóch lat. Odpowiada mi tylko praca w domu na zasadzie freelance, chyba że firma zgodzi się na pracę zdalną. Widziałam parę ofert tego typu, ale nie często się zdarzają. :) szkoda..Iwona, rozumiem Cię bardzo dobrze, mnóstwo osób zarzuca mi mnóstwo wolnego czasu. Teraz jeszcze nie rozwijam się tylko w dziedzinach grafiki i designu, zajmuję się teraz projektem muzycznym w którym występuję wokalnie. Jak ktoś o tym słyszy to zawsze myśli: ma dużo czasu :) a tak naprawdę to też ciężka praca. Siedzenie przed komputerem do 4 nad ranem, bo "wena" przyszła... :) napewno jest wam to znane. To uzależnia. Rano patrzymy na maile, przeglądamy internet, pracujemy nad projektem, nie ma granicy pomiędzy pracą, a życiem osobistym. Mogę powiedzieć, że pracuję 15 h na dobę z przerwami. Zapisałam się na fitness, na godzinę dziennie, chodzę już miesiąc i szczerze przyznam, że mam wielką ochotę czasami nie iść i zostać przy komputerze, dokończyć to co zaczęłam, ale jak już jestem tam to wiem, że było mi to bardzo potrzebne. Aktywność fizyczna naprawde jest wymagana przy pracy freelance. Polecam.