Jarosław
Rubin
Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...
Temat: Marketing efektywnościowy
Chciałbym się Was zapytać, jakie macie doświadczenie w korzystaniu z marketingu efektywnościowego, czyli np. mailingu korzystającego z bazy zewnętrznej,płatnego od ilości zgłoszeń - PPL (Pay Per Lead).
Pozdrawiam
(nie oferuję takich usług, więc to nie SPAM). :)Jarosław Rubin edytował(a) ten post dnia 29.07.11 o godzinie 17:43
Wojciechowski
M.
Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży
W jaki sposób profilujesz te bazy przed zakupem? Co jest parametrem kluczowym?Moje doświadczenia są takie, że takie zewnętrzne bazy zawierają całą masę szajsu - pamiętam, dla przykładu, kiedy jako prokurent zarządu CU audytowałem bazy zakupione przez dział marketingu, ich finalne dostrojenie z faktycznym profilem Klienta było na poziomie 9%.
Jarosław
Rubin
Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...
Wojciechowski M.:Ponieważ nie mam możliwości sprawdzenia bazy, interesuje mnie marketing efektywnościowy, czyli oplata nie za liczbę wierszy w bazie - CPM - Cost Per Mail, ale zaplata za efekty, czyli za maile do mnie od zainteresowanych klientów - PPL - Pay Per Lead.
W jaki sposób profilujesz te bazy przed zakupem? Co jest parametrem kluczowym?
Moje doświadczenia są takie, że takie zewnętrzne bazy zawierają całą masę szajsu - pamiętam, dla przykładu, kiedy jako prokurent zarządu CU audytowałem bazy zakupione przez dział marketingu, ich finalne dostrojenie z faktycznym profilem Klienta było na poziomie 9%.
Wtedy liczba maili idących "w powietrze", to problem wysyłającego, a nie kupującego.
Pozdrawiam
Wojciechowski
M.
Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży
Jarku - a sądzisz, że takie maile z zapytaniami przełożą się na faktyczną sprzedaż? Jeśli osiągniesz wynik na poziomie 10% powinieneś być zadowolony (liczba zapytań/zainteresowań do faktycznie zrealizowanych transakcji) - w rzeczywistości rzadko kiedy taka baza ma efektywność większą od 5-7%.Płacisz za bazę - rekordy (ich liczbę) a za kontrakty z niej - extra od dilu.
W przywołanym przeze mnie przykładzie przestrzegałem przed "pozornym" zainteresowaniem. Wtedy też - na poziomie telezapytania - osoba była zainteresowana "zakupem" ale z czasem jej zapał malał. Efektywność na poziomie 9% z tego się właśnie brała.
Moje doświadczenia (bank, ubezpieczenia, e-handel) powodują, że dosyć ostrożnie podchodzę do baz, których wiarygodności sam nie tworzyłem. Zastanawiałeś się nad tym aby samemu pozyskiwać wartościowe rekordy?
Jarosław
Rubin
Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...
Wojciechowski M.:
W przywołanym przeze mnie przykładzie przestrzegałem przed "pozornym" zainteresowaniem. Wtedy też - na poziomie telezapytania - osoba była zainteresowana "zakupem" ale z czasem jej zapał malał. Efektywność na poziomie 9% z tego się właśnie brała.Dziękuję za wyjaśnienia. Zastanawiam, się, czy efektywność na poziomie 9% w branży usług (a nawet 5%) to rzeczywiście mało.
Moje doświadczenia (bank, ubezpieczenia, e-handel) powodują, że dosyć ostrożnie podchodzę do baz, których wiarygodności sam nie tworzyłem. Zastanawiałeś się nad tym aby samemu pozyskiwać wartościowe rekordy?
Czy zastanawiałem się nad samodzielnym pozyskiwaniem wartościowych rekordów? Oczywiście tak. Czy masz jakieś pomysły, którymi możesz się podzielić?
Wojciechowski
M.
Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży
Czy 5-9% efektywności to mało? Jarku - pytanie ile płacisz za bazę, ile extra premii za kontrakt?Jeden z koncernów motoryzacyjnych dla którego pracuję (auta klasy premium) efektywność na poziomie 2% uważa za dobrą (cena aut zaczyna się od 300 000 pln) - więc to wszystko kwestia Twojego kontekstu biznesowego.
Przy masówce, raczej taniej - efektywność na poziomie 5-10% nie da Ci extra wyników z tej drogi sprzedaży. Jeśli masz produkt drogi, dedykowany, premium, poziom już 5% jest naprawdę bardzo ok.
Jeśli zdradzisz coś więcej - postaram się podać Ci kilka rozwiązań dostosowanych do Twojej specyfiki, a nóż będą ok? :)
Jarosław
Rubin
Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...
Cóż produkt to szkolenia otwarte dedykowane menedżerom.
Wojciechowski
M.
Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży
Jarku, czy dobrze rozumiem - chcesz poprzez mailing dedykowany - sprzedawać szkolenia dla managerów?
Jarosław
Rubin
Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...
Wojciechowski M.:Szkolenia są dla menedżerów. Mailing miałby być z zewnętrznej bazy B2B.
Jarku, czy dobrze rozumiem - chcesz poprzez mailing dedykowany - sprzedawać szkolenia dla managerów?
Wojciechowski
M.
Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży
Jarosław Rubin:
Wojciechowski M.:Szkolenia są dla menedżerów. Mailing miałby być z zewnętrznej bazy B2B.
Jarku, moim zdaniem baza potencjalnych Klientów będzie tutaj wtórną sprawą. Rzecz bowiem idzie o to - na ile (i czy w ogóle) managerowie Ci uznają, że to, co zostanie im przesłane - właśnie poprzez taką drogę ofertowania - zasługuje na ich szacunek/zaufanie/zainteresowanie?
Raczej poszedłbym w kierunku zbudowania, w e-przestrzeni - wiarygodnego miejsca, bogatego w wartościowe zasoby kompetencyjne.
Poprzez dobrze zbudowany mailing - intrygującą zajawką generowałbym ruch na taką stronę-serwis. A już na samej stronie dał ofertę dobrych szkoleń. Z mocnym podbiciem w referencjach i rekomendujących te szkolenia opiniach.
To tak w skrócie :)
Jeśli chciałbyś szczegółowiej - zapraszam na priv.