Reklama: Najlepszy program partnerski w sieci , KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Jarosław Rubin Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Temat: Marketing efektywnościowy

Chciałbym się Was zapytać, jakie macie doświadczenie w korzystaniu z marketingu efektywnościowego, czyli np. mailingu korzystającego z bazy zewnętrznej,
płatnego od ilości zgłoszeń - PPL (Pay Per Lead).

Pozdrawiam

(nie oferuję takich usług, więc to nie SPAM). :)Jarosław Rubin edytował(a) ten post dnia 29.07.11 o godzinie 17:43
29.07.2011, 14:24

Wojciechowski M. Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży

W jaki sposób profilujesz te bazy przed zakupem? Co jest parametrem kluczowym?

Moje doświadczenia są takie, że takie zewnętrzne bazy zawierają całą masę szajsu - pamiętam, dla przykładu, kiedy jako prokurent zarządu CU audytowałem bazy zakupione przez dział marketingu, ich finalne dostrojenie z faktycznym profilem Klienta było na poziomie 9%.
30.07.2011, 15:51

zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Wojciechowski M.:
W jaki sposób profilujesz te bazy przed zakupem? Co jest parametrem kluczowym?

Moje doświadczenia są takie, że takie zewnętrzne bazy zawierają całą masę szajsu - pamiętam, dla przykładu, kiedy jako prokurent zarządu CU audytowałem bazy zakupione przez dział marketingu, ich finalne dostrojenie z faktycznym profilem Klienta było na poziomie 9%.
Ponieważ nie mam możliwości sprawdzenia bazy, interesuje mnie marketing efektywnościowy, czyli oplata nie za liczbę wierszy w bazie - CPM - Cost Per Mail, ale zaplata za efekty, czyli za maile do mnie od zainteresowanych klientów - PPL - Pay Per Lead.
Wtedy liczba maili idących "w powietrze", to problem wysyłającego, a nie kupującego.

Pozdrawiam
31.07.2011, 15:53

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Jarku - a sądzisz, że takie maile z zapytaniami przełożą się na faktyczną sprzedaż? Jeśli osiągniesz wynik na poziomie 10% powinieneś być zadowolony (liczba zapytań/zainteresowań do faktycznie zrealizowanych transakcji) - w rzeczywistości rzadko kiedy taka baza ma efektywność większą od 5-7%.

Płacisz za bazę - rekordy (ich liczbę) a za kontrakty z niej - extra od dilu.

W przywołanym przeze mnie przykładzie przestrzegałem przed "pozornym" zainteresowaniem. Wtedy też - na poziomie telezapytania - osoba była zainteresowana "zakupem" ale z czasem jej zapał malał. Efektywność na poziomie 9% z tego się właśnie brała.

Moje doświadczenia (bank, ubezpieczenia, e-handel) powodują, że dosyć ostrożnie podchodzę do baz, których wiarygodności sam nie tworzyłem. Zastanawiałeś się nad tym aby samemu pozyskiwać wartościowe rekordy?
31.07.2011, 16:06

zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Wojciechowski M.:
W przywołanym przeze mnie przykładzie przestrzegałem przed "pozornym" zainteresowaniem. Wtedy też - na poziomie telezapytania - osoba była zainteresowana "zakupem" ale z czasem jej zapał malał. Efektywność na poziomie 9% z tego się właśnie brała.

Moje doświadczenia (bank, ubezpieczenia, e-handel) powodują, że dosyć ostrożnie podchodzę do baz, których wiarygodności sam nie tworzyłem. Zastanawiałeś się nad tym aby samemu pozyskiwać wartościowe rekordy?
Dziękuję za wyjaśnienia. Zastanawiam, się, czy efektywność na poziomie 9% w branży usług (a nawet 5%) to rzeczywiście mało.
Czy zastanawiałem się nad samodzielnym pozyskiwaniem wartościowych rekordów? Oczywiście tak. Czy masz jakieś pomysły, którymi możesz się podzielić?
31.07.2011, 16:19

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Czy 5-9% efektywności to mało? Jarku - pytanie ile płacisz za bazę, ile extra premii za kontrakt?

Jeden z koncernów motoryzacyjnych dla którego pracuję (auta klasy premium) efektywność na poziomie 2% uważa za dobrą (cena aut zaczyna się od 300 000 pln) - więc to wszystko kwestia Twojego kontekstu biznesowego.

Przy masówce, raczej taniej - efektywność na poziomie 5-10% nie da Ci extra wyników z tej drogi sprzedaży. Jeśli masz produkt drogi, dedykowany, premium, poziom już 5% jest naprawdę bardzo ok.

Jeśli zdradzisz coś więcej - postaram się podać Ci kilka rozwiązań dostosowanych do Twojej specyfiki, a nóż będą ok? :)
31.07.2011, 16:25

zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Cóż produkt to szkolenia otwarte dedykowane menedżerom.
31.07.2011, 17:55

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Jarku, czy dobrze rozumiem - chcesz poprzez mailing dedykowany - sprzedawać szkolenia dla managerów?
31.07.2011, 22:38

zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Wojciechowski M.:
Jarku, czy dobrze rozumiem - chcesz poprzez mailing dedykowany - sprzedawać szkolenia dla managerów?
Szkolenia są dla menedżerów. Mailing miałby być z zewnętrznej bazy B2B.
31.07.2011, 22:59

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Jarosław Rubin:
Wojciechowski M.:
Szkolenia są dla menedżerów. Mailing miałby być z zewnętrznej bazy B2B.

Jarku, moim zdaniem baza potencjalnych Klientów będzie tutaj wtórną sprawą. Rzecz bowiem idzie o to - na ile (i czy w ogóle) managerowie Ci uznają, że to, co zostanie im przesłane - właśnie poprzez taką drogę ofertowania - zasługuje na ich szacunek/zaufanie/zainteresowanie?

Raczej poszedłbym w kierunku zbudowania, w e-przestrzeni - wiarygodnego miejsca, bogatego w wartościowe zasoby kompetencyjne.

Poprzez dobrze zbudowany mailing - intrygującą zajawką generowałbym ruch na taką stronę-serwis. A już na samej stronie dał ofertę dobrych szkoleń. Z mocnym podbiciem w referencjach i rekomendujących te szkolenia opiniach.

To tak w skrócie :)

Jeśli chciałbyś szczegółowiej - zapraszam na priv.
31.07.2011, 23:03

Wyślij zaproszenie do