Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Jarosław Rubin Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Temat: Jaka jest najskuteczniejsza metoda znalezienia pracy dla...

Przeczytałem we wczorajszej "Rz", że "większość przedstawicieli kadry kierowniczej na świecie ocenia, że networking, czyli sieć osobistych kontaktów, najskuteczniej pomaga w znalezieniu nowej pracy".
Cytowano wyniki badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych.

A jaka jest rola sieci kontaktów w Polsce?
Czy networking = znajomości?
28.07.2011, 09:55

Henryk M. Lean Management /
Lean Project
Management / Systems
Engin...

Jarosławie, czy znasz określenie "sitwa"? To słowo źle się kojarzy, jednak nie do końca powinno tak być. Pracując w Cambridge (nie na uniwersytecie, nie :o) - realizowałem projekt wdrożeniowy IT) mogłem zaobserwować działanie sitwy: doroczne spotkania świeżo upieczonych absolwentów prestiżowych uczelni prywatnych (spotkania zamknięte) z byłymi absolwentami, obecnie na wysokich stanowiskach. Ci drudzy wybierali spośród młodych nowych (współ)pracowników. Nie ma mowy o tym, by dostać się do tego towarzystwa z zewnątrz.

W Polsce zaobserwowałem coś, co można nazwać "karuzelą stanowisk". Menedżerowie (na pewnym poziomie) tylko zamieniają się stołkami, czasami wracając do tych samych korporacji po kilku latach.

Czy oba te przykłady można nazwać "networkingiem"? Powtórzę: nie krytykuję, tylko dzielę się obserwacjami.

Pozdrawiam
28.07.2011, 11:22

Jarosław Rubin Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Sitwa to słownikowo "grupa osób wzajemnie się popierających, dążących do wyciągania korzyści dla siebie ze spraw publicznych".
W networkingu też (chyba) chodzi o popieranie się i wyciąganie korzyści, może tylko nie ze spraw publicznych.
28.07.2011, 21:00

Piotr Tomasz Piotrowski Pracownik Wiedzy,
Inżynier, Badacz,
Działacz. Tieto
Polan...

Jarosław Rubin:
Przeczytałem we wczorajszej "Rz", że "większość przedstawicieli kadry kierowniczej na świecie ocenia, że networking, czyli sieć osobistych kontaktów, najskuteczniej pomaga w znalezieniu nowej pracy".
Cytowano wyniki badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych.

A jaka jest rola sieci kontaktów w Polsce?
Czy networking = znajomości?
Jak zaczynałem karierę zawodową po 2000 roku, to zainteresowałem się metodami poszukiwania pracy i ich skutecznością i z tego co pamiętam, chyba na pracuj.pl było napisane, że sieć znajomości stanowi największy odsetek powodzenia przy znalezieniu pracy. Obraziłem się - źle do tego podeszłem - i znalazłem pracę z ogłoszenia.
31.07.2011, 20:57

Piotr Tomasz Piotrowski Pracownik Wiedzy,
Inżynier, Badacz,
Działacz. Tieto
Polan...

Sitwa jest cool, bo z reguły dąży do dobrych rzeczy, bo człowiek jest z reguły dobry i w grupie można więcej, tylko proszę mi tu nie wycinać indywidualizmu, bo jestem tak pyszny że nie lubię się zniżać do średniej tylko podciągać średnią.
31.07.2011, 21:00

Magdalena Marciniak przedstawiciel
handlowy, Rigall
distribution sp.
zo.o.

Panowie,
w tym wszystkim nie o to chodzi. Chodzi głownie o to, ze w dzisiejszych czasach trudno znaleść anonimowego DOBREGO pracwnika, a taka metoda podaje nam jakąś gotową informację o danej osobie. Nie jest juz taka wirtualna. I tyle.
16.08.2011, 13:22

Elżbieta Buszkiewicz możemy zmienić
tylko siebie...

Przecież można połaczyć obie metody.
Nie kończyć na poleceniu osoby, ale z tych poleconych wybierać najlepszych, o określonych kompetencjach, sprawdzić np. w assessment center i wybierać :))
Magdalena Marciniak:
Panowie,
w tym wszystkim nie o to chodzi. Chodzi głownie o to, ze w dzisiejszych czasach trudno znaleść anonimowego DOBREGO pracwnika, a taka metoda podaje nam jakąś gotową informację o danej osobie. Nie jest juz taka wirtualna. I tyle.
16.08.2011, 13:36

konto usunięte

Magdalena Marciniak:
taka metoda podaje nam jakąś gotową informację o danej osobie. Nie jest juz taka wirtualna.
Nie zmienia to faktu, że dokonując takiej selekcji Widzimy to, na co zwracamy uwagę (co usłyszeliśmy), a nie zwracamy uwagi na to, co widzimy.
W ten sposób niby świadomi ludzie dają się prowadzić schematom poznawczym innych ludzi.
Czy rzeczywiście o to chodzi?!
16.08.2011, 13:45

handlowy, Rigall
distribution sp.
zo.o.

może nie, ale jest to jakieś rozwiazanie, lepsze to niż nic.
W przypadku zatrudniania przez selekcję też może wyjść coś dobrego jak i złego. Na pewno jest to jednak droższa metoda
16.08.2011, 14:00

konto usunięte

Magdalena Marciniak:
może nie, ale jest to jakieś rozwiazanie, lepsze to niż nic.
Chyba o coś innego chodzi w ZNALEZIENIU MENADŻERA?
W przypadku zatrudniania przez selekcję też może wyjść coś dobrego jak i złego. Na pewno jest to jednak droższa metoda
Na skuteczność wpływa wiele czynników - są jednak metody, które określają predyspozycje a nie "opinie".
Może i droższe - choć nie wiem czy "lepsze to niż nic" nie jest zbyt drogie w ogóle? Przecież stawką jest nie cena za rekrutację a koszt alternatywny niewłaściwego zarządzania!
16.08.2011, 14:38

Roman Zając Sprzedaż B2B/B2C od
1993r.
Pośrednictwo w
Imporcie

"Jaka jest najskuteczniejsza metoda znalezienia pracy dla menedżera"

To jest absurd wykluczający się nawzajem:
metoda znalezienia pracy!! - dla/i menedżer/a!

Kim jest menedżer,który nie może znaleźć sobie pracy ?!

Przepraszam Panowie ale to nie jest menedżer.

Ps
A to taka moja prywatna obserwacja :)
16.08.2011, 14:42

konto usunięte

Ależ się zakręciliśmy na "znalezieniu menadżera" ;-)
Brawo Romanie :-)
16.08.2011, 14:51

handlowy, Rigall
distribution sp.
zo.o.

własnie!!!
16.08.2011, 15:03

Wyślij zaproszenie do