Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Jarosław Rubin Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Temat: Decyzja o wejściu na rynek rosyjski - za i przeciw

Dzisiejszy Puls Biznesu informuje, że APS Energia, która produkuje sprzęt do zasilania awaryjnego, ma zamiar wejść na rynek rosyjski.
— Wartość polskiego rynku rocznie to 25-30 mln zł, podczas gdy na przykład w Rosji w grę wchodzi pół miliarda. Dziś nasza sprzedaż w tym kraju wynosi 24 mln zł rocznie. Chcemy, by za pięć lat wzrosła do 100 mln zł — deklaruje Piotr Szewczyk, prezes i współwłaściciel APS Energia.

Jednocześnie płyną informacje, że z rynku rosyjskiego wycofują się lub już się wycofały Carrefour, Barclays, Santander Bank, Rabobank i Swedbank.
Prezes firmy IKEA - Ingvar Kamprad - powiedział w szwedzkiej telewizji, że Ikea mogła sobie "ułatwić" dostawy za łapówki, ale kierownictwo koncernu odrzuciło ten pomysł. - Nie wiem, czy to było rozumne, ale taką decyzję podjęliśmy - stwierdził Kamprad (Informacja z GW).

Czy z punktu widzenia menedżera skutecznego decyzja strategiczna o wejściu na rynek rosyjski jest słuszna?
Jaką rolę w podejmowaniu decyzji powinny odgrywać wartości firmowe?Jarosław Rubin edytował(a) ten post dnia 26.07.11 o godzinie 13:12
26.07.2011, 10:53

Mirosław Skwara Właściciel swojego
wolnego czasu oraz
godności handlowca

Uważam moim skromnym zdaniem ,że APS Energia powinna swoją decyję rozważyć przed wejsciem z produkcją na teren Federacji Rosyjskiej
Moje doświadczenia w tej kwestji są takie, że bez pomocy Państawa Polskiego dla firmy która ma wypracowywać PKB ( kwota wydana na działalność w Rosji musi być odliczona w kraju macierzystym 10 lat zwolnienia podatkowego) tak jak mają kraje Niemcy ,Francuzi,Szwedzi,Amerykanie tam obecni . Nie będę rozpisywał się o innych przeszkodach jakie napotkałem będąc na miejscu.Jestem pewny że jak wejdą tam na rynek będą w 100% firmą polską z dopiskiem Rus i na 100lat podpiszą z nimi umowę dzierżawy ziemi.Będąc w Federacji Rosyjskiej w Moskwie znam to z autopsji.
Posumowując
Subiektywnie rzecz ujmując -decyzja nie słuszna chyba, że mają kasy jak lodu i się coś zmieniło a nie wątpię .
Pozdrawiam.Mirosław Skwara edytował(a) ten post dnia 27.07.11 o godzinie 23:54
27.07.2011, 23:51

Piotr Tomasz Piotrowski Pracownik Wiedzy,
Inżynier, Badacz,
Działacz. Tieto
Polan...

Nie mam w tym doświadczenia praktycznego, lecz myślę że warto. Funkcjonujemy na rynku rosyjskim i to się opłaca, lecz oczywście korporacji jest pewnie łatwiej, bo jest zbliżonym partnerem.
31.07.2011, 21:02

zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Dla mnie pozostaje pytanie, czy przy podejmowaniu decyzji menedżer bierze pod uwagę wartości firmowe, a nie tylko perspektywę zysku. Czy panująca w kraju korupcja jest brana pod uwagę?
Ponadto, czy dokonuje analizy ryzyka w oparciu o analogie - podawane przykłady firm wycofujących się z rynku?
3.08.2011, 09:51

zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

A firmy nadal uciekają z Rosji...
http://niezalezna.pl/17394-firmy-uciekaja-z-rosji-mied...
9.10.2011, 22:41

Wyślij zaproszenie do