Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Przesyłki kurierskie w Czechach

Witam, otwieram właśnie sklep internetowy na rynku czeskim, czy ktoś wie jak wygląda rynek usług kurierskich w Czechach? Chodzi mi głównie o wysyłkę z Cieszyna na teren całej Republiki Czeskiej. Czy wygląda to jak u nas że są duże firmy np. UPS, DPD i tańsi brokerzy jak np. Tanikurier.com czy AIN kurier?
14.07.2011, 08:45

Magdalena Domaradzka tłumaczka i
lektorka czeskiego i
słowackiego

Tak, wygląda to tak, jak w Polsce - duże międzynarodowe firmy, takie, jak w PL, a więc UPS etc. oraz mniejsze, lokalne.

PS. Pytanie raczej na grupę "Czechy", nie "Język czeski".
14.07.2011, 15:09

Jakub Sowiński Tłumacz,
właściciel firmy

Kurier w CZ to głupota. Maja fatalne godziny doręczeń, nie można sie nigdy umówić z kurierem i maja pretensje jak jesteś w pracy o godzinie 9:00, "bo przecież kierowca jedzie do Pana z paczką".

Czeska poczta na chwilę obecną ma usługi o niebo lepsze i w tej samej cenie.
28.07.2011, 18:49

Łukasz Godecki tłumacz, język
czeski, finanse,
ekonomia

Czeska Poczta... Spotkałem się z sytuacją jakiś czas temu, iż pewna firma prawie przez nich zbankrutowała - w okresie przedświątecznym przekazała poczcie sporą ilość przesyłek do dostarczenia. Poczta się nie wyrobiła i po świętach po prostu zwróciła większość tych przesyłek tejże firmie... Pocztą wysyłaliśmy jedynie do klientów "katalogi", wielu ich nie dostało...
Osobiście polecam PPL (i PPL Sprint/DHL). Oczywiście nie są idealni, klienci i na nich narzekali, ale można zlecić im doręczenie wieczorne (trzeba tylko zaznaczyć odpowiednią opcję przy zlecaniu przesyłki i ponieść dodatkowe koszty - chyba z 10-15Kc). No i mają fajny system, dzięki któremu ze strony www można śledzić, co w danym momencie dzieje się z przesyłką. Odradzam Radialkę - wszystko fajnie i miło, ale jak coś rozwalą podczas dostawy, to nie ma szans liczyć na odszkodowanie... Reszty firm nie znam, więc nie będę ani doradzał, ani odradzał...
10.08.2011, 21:11

Jakub Sowiński Tłumacz,
właściciel firmy

Łukasz Godecki:
Czeska Poczta... Spotkałem się z sytuacją jakiś czas temu, iż pewna firma prawie przez nich zbankrutowała - w okresie przedświątecznym przekazała poczcie sporą ilość przesyłek do dostarczenia. Poczta się nie wyrobiła i po świętach po prostu zwróciła większość tych przesyłek tejże firmie... Pocztą wysyłaliśmy jedynie do klientów "katalogi", wielu ich nie dostało...
Osobiście polecam PPL (i PPL Sprint/DHL). No i mają fajny system, dzięki któremu ze strony www można śledzić, co w danym momencie dzieje się z przesyłką.

Z PPL miałem taki sam problem (tyle, że nie zbankrutowałem). A system równie fajny ma Czeska poczta (łącznie z nadawaniem paczek i drukowaniem etykiet). Co więcej czeska poczta za friko wysyła klientom powiadomienia sms z terminem doręczenia.Jakub Sowiński edytował(a) ten post dnia 21.08.11 o godzinie 01:28
21.08.2011, 01:27

Wyślij zaproszenie do