Rafal
Szulc
rozwiazuje problemy,
optymalizuje
procesy, 2G/3G DB
confi...
Temat: STOP piratom!
Nie mialem zdrowia czytac calego 100postowego watku, ale pasuje mi tutaj cytacik Adama Smith'a :"People of the same trade seldom meet toughether, even for merriment or diversion, but the conversation ends in a conspiracy against the public."
:P
Mariusz
Jakubczyk
Architekt to
czlowiek renesansu,
a nie człowiek
orkiestra
Agnieszka W.:odrobiłem odrobiłem - po prostu wykorzystałem twoją metafore w swojej wypowiedzi;)
Mariusz Jakubczyk:
Agnieszko, ale to funkcjonuje - sa menadźerowie i firmy które wiedzą ze warto zainwestować,
wiem, że są, ale w mniejszości :) mniejszość większość - zawsze będzie tak że wiekszość będzie prezentowała niższą średnią jakość niz mniejszość
jak z kazdą inwestycją jednak i tu ponosi się ryzyko i trudno sie obrażać na firme ze woli zachowawczą typową reklamę a nie idzie na ryzyko, jeżeli chodzi o dwie kropki i kreskę wiesz dobrze że w dyskusji akademickiej można coś nazwać minimalizmem ale zaraz znajdzie się 10 osób które odmówią temu miana sztuki - więc nie wymagaj aby kazdy menadźer był krytykiem sztuki
nie odrobiłeś lekcji :P kreska i kropka były metaforą ;P
- a zeby społeczeństwo miało wieksza swiadomość to musi byc otoczone sztuka tez urzytkową i byc kształcone od dziecka- zamiast zmuszac dzieci to tworzenia bochomazów na lekcjach plastyki nalezy je uwrażliwiac na sztukę choćby ją pokazując
i własnie o to chodzi cały czas. Trudno wymagać od dorosłego człowieka wyczucia w tej kwestii jeśli od dziecka wali się go po łapach, ze na obrazku ma być wypełniona cała przestrzeń, że jak rysuje domek i płotek i kotka to kotek nie może być większy od domku. Zamyka się umysł.
o o o właśnie o to chodzi, o otwarte umysły a nie koniecznie znające się na wszystkim.
Co do warsztatów marketing- grafika mimo że nie jestem przedstawicielem ani jednej ani drugiej strony chętnie wziął bym udział - jezeli twoja inisjatywa ma mieć taki kierunek - tzn ksztalcić a nie tępić to jak najbardziezj godne to jest wsparcia;)
Rafal Szulc:
Nie mialem zdrowia czytac calego 100postowego watku, ale pasuje mi tutaj cytacik Adama Smith'a :
"People of the same trade seldom meet toughether, even for merriment or diversion, but the conversation ends in a conspiracy against the public."
:P
ble ble ble
jeśli dla kogoś problemem jest konkurencja która robi za ceny poniżej wszelkiej krytyki, to pewnie znaczy że ten ktoś też jestponiżej krytyki - czyli na tej samej półce.
natomiast co do nawoływania do piętnowania kogokolwiek (inicjatorka wątku nawoływała na początku do piętnowania tych co nie umieją i na dodatek nie umieją za psie pieniądze...)- to ja jestem za piętnowaniem tych, co chcą cokolwiek i kogolwiek piętnować. potem wypiętnowałbym frustratów i malkontentów. a potem wziąłbym się za psy srające po trawnikach.
kim ty jesteś, że chcesz kogokolwiek piętnować?! do roboty się lepiej weź.
ale oczywiście bardzo fajna sprawa. takie tam ujednolicenie, zakazanie, wytępienie, piętnowanie i duże D. KOCHAM I ROZUMIEM MŁODZIEŻ!
MMaciej Sz edytował(a) ten post dnia 19.11.08 o godzinie 07:43
Hmmm... drobne wnioski.1. Maciej Sz. sądząc po blogu, nie zarabia na reklamie. Tworzy bardzo ładne ilustracje. Ten głos niekoniecznie cokolwiek wnosi.
2. Brzydota ma to do siebie, że jest szybka i tania. A w segmencie małych firm ciekawe projekty po prostu na ogół się nie sprzedają. Masz wykonać precyzyjnie wizję prezesunia, bo on skończył zawodówkę dziesięć lat temu i wie lepiej, jak ma swoje cegły sprzedawać. Kropka.
3. Pracując dla małych firm błyskawicznie nauczyłem się zapominania wszystkich najważniejszych zasad projektowania i tworzenia skutecznej reklamy. Alternatywą było hołdowanie swoim zasadom i podpisywanie listy w PUP'ie (sic!). Wybrałem graficzną prostytucję i dobrze mi z tym.
4. Jedyną możliwością projektowania CZASEM ciekawych rzeczy jest praca dla dużej agencji, która wykonuje polecenia gigantów. A nie każdy odnajdzie się w sieciówce. Ja na ten przykład do Warszawy nie wyprowadzę się nawet za 20 tysi/m-c.
5. Polska reklama - internetowa szczególnie - jest parszywa jak przegniły śmietnik. Niestety, sam nader często wrzucam tam swoje spleśniałe kanapki, spełniając marzenia pracodawców i klientów. Nie widzę wyjścia z tej sytuacji.
Anna Maria
Woźniak
... restart
systemu...
Agnieszka W.:
Jak słyszę od ludzi: "Pani! Córka sąsiada zrobi mi to za 200 zł"
No bo ci ludzie są targetem dla córki sąsiada.
Nie przesadzaj. Fakt, że ktoś robi coś słabiej i taniej nie jest piractwem. Ta "córka sąsiada" nie okrada Cię, tylko podbiera klienta, którego i tak nie stać na Twoje usługi.
Wolny rynek.
Anita
S.
właściciel,
Sadurska.com
Bardzo ciekawy wątek szkoda tylko, że wygasł.Ja jestem przykładem osoby, która robi niezbyt drogie stronki internetowe. Robię je dla klientów, których budżet jest ograniczony. Nie znaczy to jednak, że robię za skandalicznie niskie ceny.
Klientów, których mają troszkę mnie zasobny portfel też musi ktoś "obsłużyć". Czy tylko dlatego, że nie są wielką korporacją mają się pożegnać z możliwością posaidanai np. ulotek, strony www, czy wizytówek.
Inna sprawa, jaką za mniejszą cenę dostają usługę. Ja nie uważam, aby w moim wykonaniu była ona najgorsza.
Pozdrawiam,
Anita
Jan
Z.
project manager
sellekt
Uważam, że nie ma możliwości pogodzenia ze sobą dwóch stron. Tych którzy robią tanio i tych którzy robią drogo wkurzając się na tych którzy robią tanio, że zaniżają stawki rynkowe i przez to ci którzy robią drogo nie mają wystarczającego popytu na świadczone usługi według swoich ustalonych cen.Jeśli ktoś kupi najnowsze auto np. mercedesa i mu się nie spodoba i będzie chciał sprzedać go za 10% wartości to oczywiście ma do tego prawo. Podobnie jest ze sprzedawaniem usług, jeśli ktoś robi np. strony internetowe i robi je super profesjonalnie, tak że mucha nie siada i inkasuje przy tym 30% średniej rynkowej za podobne usługi to oczywiście też ma do tego prawo. Jeśli chodzi o tych którzy robią tanio bo wiedzą, że robią coś źle to prędzej czy później wypadną z obiegu i w końcu klient trafi do tych którzy robią drogo.
Trzeba umieć się sprzedać i w zależności od tego jak dobrze można to zrobić powinno ustalać się cenę. Jeśli ktoś umie sprzedać najprostszą stronę internetową za 100 000zł i przekonać klienta, że jest tego warta, to ja mu życzę jak najlepiej. :)
Pozdrawiam wszystkich.
Michał
Żmich
Freelancer do
wynajęcia
Zgadzam się w 100% z Jankiem. Nie ma czegoś takiego jak regulacja rynku, było kiedyś i jakoś się nie sprawdziło. Co do poziomu cen i konkurencji. Każdy sprzedaje za tyle za ile chce i już. Denerwowanie się taką sytuacją to jak nerwy na pogodę, nic nie zrobisz a nerwy popsute. Osobiście biorę ile ktoś daje za moją pracę, a jak jest za mało to rezygnuję z klienta bo mi się nie opłaca. Proste i bez nerwów.
Mariusz
Jakubczyk
Architekt to
czlowiek renesansu,
a nie człowiek
orkiestra
Michał Żmich:Dodatkowo sprzedawanie swojej pracy poniżej cen rynkowych nie jest piractwem a dumpingiem jest dopiero sprzedawanie jej poniżej kosztów.
Zgadzam się w 100% z Jankiem. Nie ma czegoś takiego jak regulacja rynku, było kiedyś i jakoś się nie sprawdziło. Co do poziomu cen i konkurencji. Każdy sprzedaje za tyle za ile chce i już. Denerwowanie się taką sytuacją to jak nerwy na pogodę, nic nie zrobisz a nerwy popsute. Osobiście biorę ile ktoś daje za moją pracę, a jak jest za mało to rezygnuję z klienta bo mi się nie opłaca. Proste i bez nerwów.
Dorota S. Mag
Żeś Pan odgrzał kotleta...Nie zgadzam się z Pańskim waść mość zdaniem. To, że ktoś obniżył standardy, nie znaczy, ze ja mam je obniżać, żeby zdobyć klienta. Właśnie to jest w tym piękne. Tamci i Ja, nie walczymy o TEGO SAMEGO KLIENTA. Target jest zróżnicowany i zróżnicowana jakość usług. Kto chce kupuje psie skrawki, kto chce kupuje świętą marmurkowatą wołowinkę ze specjalnie wyselekcjonowanej hodowli Japońskiego bydła ;]
I ten co sprzedaje mięcho na złotym talerzu nie krzywi się, ze w sklepie na rogu można kupić mortadelę. Na tym polega piękno wolnego rynku. Zachciało się narodowi kapitalizmu, a teraz narzeka? Bez sensu...
Właściciel schroniska dla psów nie pójdzie po identyfikację do agencji reklamowej, ale do syna/córki sąsiadki. I MA DO TEGO PRAWO. Właściciel międzynarodowej korporacji wynajmie nawet trzy agencje, a najlepiej zrobi jakiś przetarg. I MA DO TEGO ŚWIĘTE PRAWO.
Hurrrra! Wolny kraj! Cieszta się ludzie, a nie smęcicie...Dorota S. edytował(a) ten post dnia 21.10.10 o godzinie 21:34
Niestety taka jest prawda, że wielu klientom zależy dziś na kasie. Więc ci, co się ogłaszają na tychże portalach i dają info typu - zatrudnię kogoś do zaprojektowania logo za 50zł:) znajdują niestety chętnych "rzemieślników" co to chętnie zrobią... i na dodatek oni się uważają za grafików... eh, szkoda gadaćTemat: STOP piratom!
.:
Niestety taka jest prawda, że wielu klientom zależy dziś na kasie. Więc ci, co się ogłaszają na tychże portalach i dają info typu - zatrudnię kogoś do zaprojektowania logo za 50zł:) znajdują niestety chętnych "rzemieślników" co to chętnie zrobią... i na dodatek oni się uważają za grafików... eh, szkoda gadać
Racja.. jednak należy pamiętać iż osoby odpowiadające na tego typu ogłoszenia to użytkownicy młodzi, często zafascynowani łatwym zarobkiem w internecie i dopiero poznające swoje możliwości. Takich osób nie zabraknie a i "pracodawca" będzie miał to za co zapłaci.
Swoją drogą, widziałem wielu "pseudo-grafików" którym w życiu nic bym nie zlecił, a ceny windują.
Bynajmniej musicie liczyć na zleceniodawce który będzie miał ten zmysł "grafika". :-)Gall Anonim edytował(a) ten post dnia 14.08.11 o godzinie 12:27
Joanna
W.
grafika, DTP,
reklama, druk
Dziewczę, które przyszło do nas do pomocy w introligatorni wygłaszało śmiałe teorie, że tak naprawdę to liczy się wrodzona kreska i nie potrzeba nic umieć. Ona świetne rzeczy tworzy przy pomocy Painta i touch pada. Rodzinka ją w każdym razie bardzo chwali.Nie powiem co mi opadało jak jej słuchałam.
Zbyszek
C.
Od typografii po
poligrafię.
Joanno odpowiadasz fałszywemu profilowi który odkopał post nieruszany pd ponad pół roku.Byłbym zaproponował EOT, ale mnie zaintrygowałaś tym odpadnięciem. Gdyby to była tak powszechna "szczena" (w Warszawie mówią "szczęka") to byś pewnie nie pisała z takim przejęciem. ;-)
Joanna
W.
grafika, DTP,
reklama, druk