Marcin
S.
Country Manager -
Polska, Timgu Ltd.
Temat: przycisk Google "+1" - przycisk juz popularniejszy niz...
Przycisk "+1" Google funkcjonuje od miesiaca a juz jest bardziej popularny niz przycisk "Tweet" Twittera na najwiekszych stronach.za mashable:
Google’s +1 buttons have only been out for about a month, but they’re already more common than the tweet button on major web destinations.
BrightEdge, an enterprise SEO platform provider, analyzed the 10,000 largest sites on the web and found a 33% surge in placement for Google’s +1 button during the past few weeks. The company found that +1 buttons are now on 4.4% of those sites, up from 3.6% in June. Meanwhile, Twitter’s plug-ins are displayed on 3.4% of the sites.
http://mashable.com/2011/07/08/google-button-twitter-s...
Stanisław P. Software designer
Jak się do tego ma fakt, że google ma wystarczająco pieniędzy, żeby każdej z tych 10k największych stron zapłacić za implementację ich systemu? (celem wczesnego podniesienia popularności...)
Marcin
S.
Country Manager -
Polska, Timgu Ltd.
A kto broni Twitterowi czy innemu Bebo placic i umieszcac guziki gdize sie da?Jesli Google ma wiecje pieniedzy...to po prostu jest lepsze w ich zarabianiu.
Skoro storny sa prywatne to ich wlasciciele moga umieszczac na nich co im sie podoba.
Zwroc uwage na jedna rzecz - dlugofalowo i Google i strony daza to dostarczania uzytkownikowi wysokiej jakosci tresci.Inaczej z alat kilka wypadna z rynku.
Gdyby bylo inaczej, nie mialbys zadnych organicznych wynikow wyszukiwania tylko same reklamy AdWords oparte tez nie na quality score tylko na prostej licytacji.
Abstrachujac wiec od tgo czy Google paci czy ni eplaci najwazniejszym stronom z aumieszczanie guzika, to wlasciciele stron poza gratyfikacja biora pod uwage to ze;
-guzik bedzie mial wplyw na wykini sugerowane ludziom w kregu "znajomych"
-guzik bedzie mial wplyw na organiczne wyniki wyszukiwania
To dlugofalowo "lapowka" ma mniejsze znaczenie
Paweł
Gontarek
Wiedza jest bezcenna
...
Marcin Stojak:
to wlasciciele stron poza gratyfikacja biora pod uwage to ze;
-guzik bedzie mial wplyw na wykini sugerowane ludziom w kregu "znajomych"
-guzik bedzie mial wplyw na organiczne wyniki wyszukiwania
Jak na razie nigdzie nie widać tego wpływu dla wyników osób, które mają wyłączoną historię i nie mają konta w Google. A w Polsce takich kont jest niewiele w stosunku do zagranicy.
Marcin
S.
Country Manager -
Polska, Timgu Ltd.
Czesc,To ze w Polsce (jak na razie) malo osob ma konta w Google nie powinno byc znaczacym argumentem. Dwa lata temu malo kto w Polsce mial konto Facebook.
Faktem jest ze guzik bedzie mial wplyw na sugestie przy reklamach jest dla mnie znaczacym argumentem.
Jesli Twoj znajomy zdecyduje sie dac "+1" jakiejs reklamie to zobaczysz te rekomendacje. Dla mnie to potencjalnie potezne narzedzie
Guzik bedzie tez mial wplyw na wyniki wyszykiwania "organiczne"
Wiec gdybym mial strone, to zdecydowanie umiescilbym to na niej. Mimo tego ( a moze wlasnie dlatego) ze niewielu ludzi w Polsce jeszcze to robi. I dotyczy to nie tylko tych ktorzy aktywnie uzywaja reklam AdSense
pozdrawiam

Stanisław P. Software designer
Marcin Stojak:No i o to mi właśnie chodzi. Jeśli Google weźmie te popularne strony jako partnerów do wprowadzenia produktu, to będzie miało szybki start. Potem wystarczy podesłać informacje ze statystykami do serwisów newsowych i znowu popularność sama się zacznie nakręcać.
A kto broni Twitterowi czy innemu Bebo placic i umieszcac guziki gdize sie da?
Jesli Google ma wiecje pieniedzy...to po prostu jest lepsze w ich zarabianiu.
Skoro storny sa prywatne to ich wlasciciele moga umieszczac na nich co im sie podoba.
Zwroc uwage na jedna rzecz - dlugofalowo i Google i strony daza to dostarczania uzytkownikowi wysokiej jakosci tresci.Inaczej z alat kilka wypadna z rynku.W tym właśnie widzę problem. Statystyki w tym momencie nie są zbyt interesujące. Ciekawa będzie popularność za pół roku (samego social network googlowego). Jeśli to padnie, to +1 pewnie też. Wave im nie wyszedł mimo że przez pierwszy miesiąc też pełno ludzi szalało za tym serwisem.
Marcin
S.
Country Manager -
Polska, Timgu Ltd.
Bardzo ciekawa uwaga, ale mysle ze jest roznica pomiedzy Wave a Google+Mysle tez ze nawet jesli Google+ padnie, to nie padnie sama "instytucja guzika +1"
-Nic nie wskazuje na to zeby konta Gmail mialy pasc
-Guzik bedzie mial wplyw na wyniki wyszukiwania i na sugestie w reklamach
Wiec guzik moze nadal funkcjonowac i wypelniac luke pomiedzy maszyna do wyszukiwania jaka jest przegladarka a "spolecznym" aspektem zakupow
Paweł
Gontarek
Wiedza jest bezcenna
...
Marcin: świetnie - tylko poczekajmy na efekt w postaci praktyki. Obecnie możesz sobie dywagować, że będzie dobrze. Wklejanie mi wykresów z EXAMPLE mnie nie przekonuje. Jestem praktykiem a nie teoretykiem. Lubię przeprowadzić testy a na te w PL dłuuugo się będzie czekało ze względu na takie a nie inne podejście do tego tematu.na FB teraz większość kont jest fejkowych (sam wiele założyłem), handel kontami kwitnie od dawna (wiele kupiłem), handel +1 zaczyna kwitnąć (plused.net) ...
Jak to mówią znajommi zza Buga: pażywiom uwidzim ;)
*** wiele oznacza kilkaset do kilka tysięcy.Paweł Gontarek edytował(a) ten post dnia 10.07.11 o godzinie 12:29
Marcin
S.
Country Manager -
Polska, Timgu Ltd.
Celna uwaga.Tez jestem praktykiem i mysle ze bardzo wazne jest robic pewne rzeczy z wyprzedzeniem w stosunku do konkurencji.
Jesli mam klienta z Finlandii, ktory chce sprzedawac swoje siodla i wyroby skorzane w calej Europie ( a internet jest jedynym narzedziem ktore daje szanse tak sie rozwinac malym firmom) to nie bede sie ograniczal do patrzenia na jeden rynek na ktorym zmiany zachodza wolniej.
Jesli ludzie zaczynaja handlowac to znaczy ze ma to dla kogos wartosc i rynek to dostrzega, wiec moim zdaniem to potwierdza teze.
Ja wiec swoim klientom polecilem (Nie tylko tym aktywnym w AdSense) by sobie owe narzedzie zainstalowali.
pozdrawiam