- 1
- 2
- Następna »
Maciej
Koc
Trener Lean
Manufacturing
Temat: Produktywność a wydajność
Barbara Łysoń:
Witam,
Właśnie zaczęłam program praktyk letnich w firmie z branży FMCG.
Mam do wykonania projekt, który ma za zadanie polepszenie produktywności na liniach pakujących.
Z rozmowy z moją przełożoną i wykresów statystycznych wynika, że wydajność na tych liniach jest dobra lecz jest problem z produktywnością.
Ja natomiast mam inny problem:
Jaka jest różnica między wydajnością, a produktywnością?
Bardzo proszę o pomoc :)
Basia
wydajność może dotyczyć całej linii, a produktywność poszczególnych operatorów( czyli masz wahania w wynikach osób pracujących na linii na tych samych stanowiskach). najlepiej skoro jesteś na praktykach zapytać swojego opiekuna, jaka mają definicję obu pojęć.
Barbara Łysoń:
Dziękuję.
Mój opiekun był nieobecny przez ostatnie 2 dni, więc postanowiłam sama znaleźć odpowiedź na to pytanie.
Na pewno jednak zapytam jeszcze raz jak wróci.
http://portalwiedzy.onet.pl/75818,,,,produktywnosc,has...
http://portalwiedzy.onet.pl/24521,,,,wydajnosc_pracy,h... (w kontekście pracy ludzkiej) i warto zwrócić uwagę: http://portalwiedzy.onet.pl/6836,,,,pracochlonnosc,has...
Zbigniew
Banaśkiewicz
Quality &
Improvement Manager,
Technicolor Polska
Barbara Łysoń:
Witam,
Mam do wykonania projekt, który ma za zadanie polepszenie produktywności na liniach pakujących.
Z rozmowy z moją przełożoną i wykresów statystycznych wynika, że wydajność na tych liniach jest dobra lecz jest problem z produktywnością.
A jak ta firma definiuje wydajność i produktywność? Bo to są dość ogólne a przede wszystkim szerokie pojęcia, stosowane w różnych dziedzinach.
Konrad
D.
Coś nowego?
Dlaczego by nie :)
Hmmm a może tak :)Produktywność - ilość sztuk wykonanych przez jednostę X a wydajność hmmm ilość sztuk wyprodukowanych do czasu dostepnego i w takiej sytuacji założymy sobie że mało mamy czasu dostepnego bo trafią nas awarię,czeste C/O ale przez reszte czasu zasuwamy wiec mamy dużą wydajność, ale z drugiej strony ponieważ mamy mało czasu dostepnego to zrobimy mało sztuk :D)
Najprościej zapytać osoby definiujace KPI bo wiekszość korporacji definiuje swoje
Adam
Łatacha
Industrial Engineer;
Rockwell Automation
WitamDla mnie sprawa jest prosta.
Wydajność jest miernikiem efektu. Tzn określa jaki efekt system osiąga na WYJŚCIU.
Produktywność wyraża jaki nakład został poniesiony na WEJŚCIU, aby uzyskać efekt na WYJŚCIU.Adam Łatacha edytował(a) ten post dnia 17.07.11 o godzinie 21:32
Zbigniew
Banaśkiewicz
Quality &
Improvement Manager,
Technicolor Polska
Adam Łatacha:
Witam
Dla mnie sprawa jest prosta.
Wydajność jest miernikiem efektu. Tzn określa jaki efekt system osiąga na WYJŚCIU.
Produktywność wyraża jaki nakład został poniesiony na WEJŚCIU, aby uzyskać efekt na WYJŚCIU.
A skąd to wziąłeś?
Sylwia
Kruczyńska
Lider logistyki
dostaw, Timken
Polska Sp. z o.o.
A ja odpowiem tak:Wydajność - to co spłynęło, (zostało wyprodukowane na danej linii) w jednostce czasu (np 1 zm, 1 doba,1 tydzień, 1 mesiąc).
Produktywność - stosunek ilości wyprodukowanej w danej jednostce czasu do nakładów (kosztów) jakie padły na wyprodukowanie tej ilości. Czym wyższy wskaźnik produktywności tym lepiej ponieważ włozyliśmy mniej nakładów finanoswych na wyprodukowanie.
Np. Podczas 1 zm wyprodukowaliśmy 1000 szt (wydajność była 1000 szt). Ponieśliśmy koszty 200 zł. Wskaźnik produktywnosci wynosi 5. Natomiast jak wyprodukowalibyśmy 1200 szt i ponieśli te same koszty to wskaźnik wyniesie 6 :)
Adam
Łatacha
Industrial Engineer;
Rockwell Automation
Zbigniew Banaśkiewicz:
Adam Łatacha:
Witam
Produktywność wyraża jaki nakład został poniesiony na WEJŚCIU, aby uzyskać efekt na WYJŚCIU.
A skąd to wziąłeś?
To moja autorska definicja sformułowana pod wpływem chwili - jeśli nie jest prawdziwa w jakiejś sytuacji proszę o przykład - wtedy spróbuje ją skorygować.
Wydajność i produktywność to pojęcia na tyle uniwersalne, że definicja też musi być uniwersalna. Ich siła polega na tym, że każdy podmiot może je szczegółowo definiować w zależności od własnej specyfiki i potrzeb, natomiast warto pamiętać o podstawowej różnicy pomiędzy tymi wskaźnikami...
Nawiązując do tematu wątku - myślę, że autorka otrzymała odpowiedź na swoje pytanie.
Zbigniew
Banaśkiewicz
Quality &
Improvement Manager,
Technicolor Polska
Adam Łatacha:
Zbigniew Banaśkiewicz:
Adam Łatacha:
Witam
A skąd to wziąłeś?
To moja autorska definicja sformułowana pod wpływem chwili - jeśli nie jest prawdziwa w jakiejś sytuacji proszę o przykład - wtedy spróbuje ją skorygować.
Wydajność i produktywność to pojęcia na tyle uniwersalne, że definicja też musi być uniwersalna. Ich siła polega na tym, że każdy podmiot może je szczegółowo definiować w zależności od własnej specyfiki i potrzeb, natomiast warto pamiętać o podstawowej różnicy pomiędzy tymi wskaźnikami...
Nawiązując do tematu wątku - myślę, że autorka otrzymała odpowiedź na swoje pytanie.
Aha :-)
Skoro uniwersalne, to czemu nie odwrotnie? Będzie bliżej rzeczywistości i stosowanych powszechnie pojęć.
PRODUKTYWNOŚĆ jest miernikiem efektu. Tzn określa jaki efekt system osiąga na WYJŚCIU.
WYDAJNOŚĆ wyraża jaki nakład został poniesiony na WEJŚCIU, aby uzyskać efekt na WYJŚCIU.Zbigniew Banaśkiewicz edytował(a) ten post dnia 25.07.11 o godzinie 09:53
Maksym Nowak safe and sound
Co do produktywnosci :/ cóż kwestia branży.Jeśli mówimy o wydajności trzeba policzyć wskaźnik:
wskaźnik wydajności to prosty stosunek -
liczba produktów wytw. prawidłowo/do całkowitej liczby
ten wskaznik to wskaznik wydajnosci operacyjnej - i tutaj tez jest myk,
teoretycznie wynik jest zrozumialy ale stanowi dla wielu pulapkę,
innym odsłania ukryte procesy i operacje.
kilka osob tutaj przedstawia swoje definicje - i dobrze. nalezy tworzyc pomiary kotere beda wymierne - zrozumiale dla operatorow, personelu - a dla analitykow miarodajne - mozna by powiedziec ze PRODUKTYWNOŚĆ procesu to też skutecznosc jego analiz! mierzmy to co istotne!
przykład obliczeniowy na podstawie Mikel Harry:
PRZYKŁAD 'myku" ;) pułapki - PRZYKŁAD 1
Dwa produkty 101 i 102 - przez niektorych nazywany tutaj 'efektem'
w wyniku kontroli jakosci stwierdzono, ze produkt 101 wykonany poprawnie - zero wad; produkt 102 ma dwie wady - wynik:
1/2 - 50% - jeden prawidlowo wykonany produkt dzielony przez nakład tzn. dwie sztuki produktu.
PRZYKŁAD 2
Dwa produkty 103 i 104 - efekt
w wyniku kontroli jakosci stwierdzono, ze produkt 103 wykonany poprawnie - zero wad; produkt 104 ma osiem wad - wynik:
8/2 - 50% - osiem wad na dwa produkty.
Niby inaczej a wynik WYDAJNOSCI ten sam! (50%) :)
zatem obliczanie sposobem TDPU - total defects per unit - bywa złudne, niemiarodajne.
zatem WYDAJNOŚĆ to funkcja liczby wad, a nie wskaźnika wydajności!
Przy różnych kosztach, wydajnosc moze byc taka dlatego, bazując wyłącznie na klasycznych wskaźnikach wydajności, możemy uzyskać mylny obraz sytuacji.
Marek
Kubiś
właściciel,
TRADEWINDS Polska
Adam Łatacha:Tylko nie definiować! Definicje zostały przywołane przez Pana Bielca. Do powszechnie przyjętych definicji należy się stosować bo inaczej nie będzie wiadomo o czym mowa i nikt się nie porozumie. :-(
Wydajność i produktywność to pojęcia na tyle uniwersalne, że definicja też musi być uniwersalna. Ich siła polega na tym, że każdy podmiot może je szczegółowo definiować w zależności od własnej specyfiki i potrzeb,
Zaakceptowanie wspólnej definicji mierników i wskaźników nie oznacza oczywiście, że wszyscy tak samo muszą je obliczać. Ba, to praktycznie niemożliwe, bo specyfika branż, wyposażenia zakładów, organizacji pracy jest różna. ;-) Sposoby obliczania mogą więc być różne. ;-)
Barbara Łysoń:To oznacza, że ludzie nie obijają się i pracują, tak jak i nie zawodzą maszyny. Brak jest przestojów spowodowanych obijaniem się pracowników i nie ma awarii maszyn. Ilościowo to co zakłada norma jest zrobione.
Z rozmowy z moją przełożoną i wykresów statystycznych wynika, że wydajność na tych liniach jest dobra
lecz jest problem z produktywnością.Czyli wychodzi, że produkuje się drogo, bo produktywność to stosunek sumy efektów do sumy nakładów. Produkować drogo można z wielu przyczyn:
- drogi surowiec i/lub
- kiepski surowiec i/lub
- jakość wyrobów kiepska i chociaż wyprodukowano tyle ile miano wyprodukować, to jednak dużo trzeba odrzucić i/lub
- droga technologia i/lub
- maszyny i urządzenia kosztowne w eksploatacji i/lub
- przerost zatrudnienia i/lub
- wysokie koszty pracy (wysokie wynagrodzenia pracowników? duży socjal? duże obciążenia dodatkowe np: dodatki za szkodliwość, podatki, ..?, ..?) i/lub
- wysokie koszty zarządu (nieproporcjonalnie wysokie zarobki kadry zarządzającej) i/lub
- sprzedaje się zbyt tanio i/lub
- .. . ;-)
Trudno być wróżką aby nie znając zakładu postawić właściwie diagnozę, nie wiadomo jak liczone są wskaźniki, ale zgadzam się z opinią, że w tym temacie o mylną ocenę bardzo łatwo. ;-(
Marek
Koczur
Dyrektor
Zarządzający /
Plant Manager /
Quality Manager /...
Basiu;Myślę że Twoje pytanie nauczyło Cię pytać we właściwym czasie i miejscu... tutaj możemy stworzyć 100 definicji i wymądrzać się ale ta szefowa najlepiej wytłumaczy Ci różnicę.
Praktykantce, nowemu pracownikowi wypada pytać o wszystko i od razu kiedy masz wątpliwości bo nie ma głupich pytań.
A na koniec .... zdradź nam tajemnicę jak to w końcu było :-)
Benedykt
Szymański
Specjalista ds.
Kontroli Jakości
Calesa Sp.z o.o.
Lubsko
Barbara Łysoń:W tej chwili nie pamiętam kto jest autorem tego tekstu, ale myślę że warto w tym miejscu go zacytować, może Pani Basi pomoże zrozumieć różnice między wydajnością, a produktywnością:
Witam,
Ja natomiast mam inny problem:
Jaka jest różnica między wydajnością, a produktywnością?
Bardzo proszę o pomoc :)
Basia
"Nie można utożsamiać produktywności z wydajnością, (wydajność,rentowność, efektywność i opłacalność to pojęcia pokrewne). Wydajność jest funkcją stosowanej metody i techniki pracy, indywidualnej sprawności, zdolności, predyspozycji i wiedzy pracownika. Dlatego mówimy, że wydajność pracownika to co innego niż produktywność. Wydajnie można produkować buble i staczać firmę do bankructwa. W mądrze prowadzonych firmach mierzy się produktywność pracy, a nie wydajność. Produktywność to stan świadomości, sposób myślenia ukierunkowany na postęp, ciągłe ulepszanie, wola poprawienia stanu obecnego, dopasowywanie się do zmieniających się warunków, dążenie do stosowania nowych techniki, nowych metod. Produktywność śmiało można nazwać „mostem do przyszłości”." więcej na temat produktywności można znaleźć w bardzo dobrym podręczniku (dostępnym przez interent w Oficynie Wydawniczej Politechniki Warszawskiej) A.Kosieradzka St. Lis, Produktywność - Metody amalizy oceny i ...
Zbigniew
Banaśkiewicz
Quality &
Improvement Manager,
Technicolor Polska
W technice wojskowej występuje pojęcie szybkostrzelności teoretycznej i praktycznej. Proste, sprawdzone, pasuje jak znalazł...
Wojciech
Mazurek
właściciel, PPHU
Neuron
Pozwole sobie porownac produktywnosc z wydajnoscia na wlasnym przykladzie i udowodnic ze produktywnosc moze spowodowac czasowy spadek wydajnosci.Produkuje oprogramowanie. W duzym uproszczeniu mozna by powiedzic ze im wiecej kodu napisze i uruchomie tym mam wieksza wydajnosc.
Powiedzmy ze pisze jakis maly program i planuje go napisac w 200 roboczogodzin.
Potem drugi podobny znowu w 200 roboczogodzin.
Jak podniesc wydajnosc? szybciej pukac w klawisze, wypis wiecej kawy?
Mozna inaczej - moge piszac jakis fragment kodu pisac go tak aby mozna go w przyszlosci uzyc w innych programach. Ale to kosztuje czas. Nie zrobie pierwszego programu w 200 godzin - bede potrzebowal 300.
Ale drugi zrobie w 100 i trzeci podobny tez w 100 godzin.
Mysle ze jest to dobry przyklad aby pokazac roznice miedzy wydajnoscia a produktywnoscia - mozemy robic najlepiej jak sie da to co robimy i nieznacznie podniesc wydajnosc a w zasadzie ja utrzymac.
Mozemy zgodzic sie z czasowa utrata wydajnosci aby wypracowac nowe metody a w konsekwencji podniesc wydajnosc w sposob znaczniejszy czyli zwiekszyc produktywnosc
Produkuje prosty system do monitorowania pracy maszyn i czesto pytam czy jego wdrozenie w czymkolwiek pomoglo.
Zdaza sie czasami ze klient mowi: wydajnosc tej maszyny wzrosla nieznacznie, przy tamtej maszynie troche wiecej bo pracownicy wiedzac ze produkja jest rejestrowana sie nie op... Ale czasami klient mowi ze maszyna (najczesciej maszyny polautomatyczne silnie uzaleznione od pracownika) zwiekszyla wydajnosc o kilkadziesiat procent bo od samego poczatku pracowala w nazuconym, zanizonym tempie - kto by sie tam chcial wysilac jak nie musi...
Czyli wzrosla nie jej wydajnosc tylko produktywnosc ;)
Andrzej
Góralczyk
Poprawiam
przedsiębiorstwa.
Właściciel portalu
Dyrekcja.pl
Gdy są definicje uznane w literaturze, to nie należy ich zmieniać, bo wtedy każdy mówi o czym innym.Produktywność = Wyjście/wejście
Więc np. materiałochłonność (produktywność materiałów), stopień wykorzystania wyposażenia produkcyjnego (operating rate, produktywność wyposażenia), rentowność kapitału (niesłusznie u nas zwana zyskownością, wszak renta jest kapitałowa), wartość dodana na zatrudnionego (produktywność pracy) - to kilka przykładów.
Wydajność to jedna z miar produktywności, mianowicie Wynik/czas.
Co do przykładu z maszyną - rozróżniajmy zdolność maszyny od np. jej szybkości. Szybkość moze być wysoka, a zdolność niska, bo duży idle time albo dużo braków. Generalnie dobrym wskaźnikiem jest OEE.
Wojciech
Mazurek
właściciel, PPHU
Neuron
Andrzej Góralczyk:
Co do przykładu z maszyną - rozróżniajmy zdolność maszyny od np. jej szybkości. Szybkość moze być wysoka, a zdolność niska, bo duży idle time albo dużo braków. Generalnie dobrym wskaźnikiem jest OEE.
Pod warunkiem właściwej metodyki wyliczania ( a w zasadzie szacowania ) wskaźnika OEE bo skoro wspomina Pan o tzw. definicjach uznanych w literaturze to ja niestety na podstawie moich doświadczeń muszę z takowymi definicjami często polemizować ;)
Michal
F.
Controlling &
Process Engineering
Manager, US
Pharmacia
Andrzej Góralczyk:
Gdy są definicje uznane w literaturze, to nie należy ich zmieniać, bo wtedy każdy mówi o czym innym.
Produktywność = Wyjście/wejście
Więc np. materiałochłonność (produktywność materiałów), stopień wykorzystania wyposażenia produkcyjnego (operating rate, produktywność wyposażenia), rentowność kapitału (niesłusznie u nas zwana zyskownością, wszak renta jest kapitałowa), wartość dodana na zatrudnionego (produktywność pracy) - to kilka przykładów.
Wydajność to jedna z miar produktywności, mianowicie Wynik/czas.
ja bym się zgodził z tą definicją. Przykładowo: Produktywność: pobrałem 1000 kg surowca i wytworzyłem 980 kg produktu - produktywność = 98% / im wyżej tym lepiej. Wydajność: 980 kg wytworzyłem w czasie X. Obie miary mogę porównać do wartości planowanej.