Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Jerzy K. Żyję :-)

Temat: Komp umiera - pomóżcie zdiagnozować

Po włączeniu kompa, sprzęt dochodzi tylko do okna powitalnego BIOS'u i jedyne co mogę zrobić to wejść w ustawienia BIOS'u lub w opcję "load BIOS / save BIOS". Niezależnie od tego co wybiorę, ścieżka prowadzi do zapętlenia się w powyższym lub do opcji "Power off".

W menu BIOS'u ustawiłem już "safe defaults" czy jakoś tak. Efekt jest żaden.

Co to może być i co mogę zrobić? Serwis komputerowy mam niedaleko, ale postanowiłem najpierw tu zapytać.
7.07.2011, 16:19

Krzysztof S. Every man dies, not
every man really
lives

Jeśli "Load Safe Defaults" czy jakoś tak nie pomoga to może reset BIOSu za pomocą zworki lub wyciagnięcia i ponownego włożenia bateryjki.
8.07.2011, 18:19

Łukasz Rogala Pozycjonuję sobie
strony www ;)

Tak jak pisze Krzysiek - zacznij od resetu BIOSu. Potem będziemy kombinować dalej ;)
Zaczniemy się kręcić wokół podzespołów, a już teraz możesz napisać o jakim komputerze rozmawiamy (jakie parametry itp - cały środek tu opisz).Łukasz Rogala edytował(a) ten post dnia 09.07.11 o godzinie 01:28
9.07.2011, 01:27

Michał C. ...i po wakacjach

otwórz budę i zerknij na stan kondensatorów.
10.07.2011, 01:13

Paweł K. inż.sys. spec ds
wdrożeń

Witam,

Jak wcześniej wspomniano szukaj "lekko" nawet wypukłych kondensatorów (zacznij tych najbliżej procesora).
wymontuj jeżeli używałeś nie zintegrowanej z płytą kartę sieciową / dzwiękową

pobaw się ramem - jeżeli masz więcej niż jedną kość - wyjmij jedna włącz i ew wsadź z powrotem i usuń drugą

Możesz też drogą szybkiej i taniej inwestycji - jeżeli kondensatory wyglądają na nie wystrzelone i zabawa z podzespołami nie przyniosła rezultatów zakupić małą okrągłą bateryjkę (3220 czy jakoś tak - będziesz miał opisaną) umieszczoną na płycie.

Pozdrawiam,
Paweł
10.07.2011, 21:37

Ponieważ jestem (bywam) człowiekiem niecierpliwym, to zanim zacząłem czytać Wasze odpowiedzi - zaniosłem blaszaka do serwisu, bo mam nieprzyzwoicie blisko.
Dzisiaj zadzwonili, żebym go sobie zabrał - bo działa. Gdy spytałem co zrobili, odpowiedzieli: "włączyliśmy".

Czyli - blaszak miał po prostu "chwilę słabości". To niedobrze, bo nie wiadomo co się stało i kiedy się powtórzy.

Na wszelki wypadek kupię i wymienię bateryjkę do CMOS'a. A potem się zobaczy.

Dziękuję za podpowiedzi.

P. S. Pan w serwisie był miły i rozmowny; na pytanie "co robić jeśli to się znowu wydarzy?" powiedział, żeby wyłączyć kompa z zasilania, wyjąć na chwilę bateryjkę i włożyć z powrotem. A jak nie pomoże - to przynieść go im znowu.
11.07.2011, 13:29

No więc ciekawostek ciąg dalszy.

Zmieniłem bateryjkę - tak na wszelki wypadek, a co mi tam.

Podłączyłem wszystko, odpalam - i jest tak jak było, czyli wiesza się na BIOS'ie.

Podrapałem się w głowę, odłączyłem wszystkie zewnętrzne graty oprócz klawiatury i monitora (nie jest tego dużo - skaner, hub USB, głośniki, a nawet kabel LAN), odpaliłem znowu - działa.

Ale co to się narobiło, wyzerowało mi licencję na antywira i takie tam - np. muszę od nowa ustawić datę / godzinę, ło matko.

Przy okazji - zauważyłem, że mysz chyba trochę świruje, np. sama z siebie "skroluje" ekrany do samego dołu (czasem) i ta.m zostaje, muszę wracać na górę klawiaturowym PgUp.

No i teraz - jak szukać problemu? Nie mówcie mi, że mam po kolei odpalać kompa przy włączonym jednym urządzeniu, potem dwóch, etc - to zbyt banalne, niech ktoś znajdzie jakiś cudowny sposób!

Od razu mówię - hub USB ma własne zasilanie, a ostatnimi czasy nic nowego do kompa nie podłączałem.

P. S. - kondensatory optycznie OK.

P. P. S. - znam się na prądzie na tyle, że jak mi każecie podłączać woltomierz w różnych miejscach PG to zapewne dam radę.
12.07.2011, 07:57

Roland S. www.pluslike.pl

cudowny sposób? raczej dokładna diagnostyka zamiast odpowiedzi Pana w serwisie typu włączyłem i działa :). Chociaż obecnie zmieniłem profil zawodowy chętnie podejmę się z sentymentu i zabawię się w detektywa komputerowego.

Szczegóły możemy ustalić na priv. Nie ma co zgadywać, bo człowiek nie wróżka ;)Roland S. edytował(a) ten post dnia 12.07.11 o godzinie 14:18
12.07.2011, 14:18

Podsumowanie i (chyba) zakończenie wątku.

Moje dalsze próby i testy doprowadziły do spostrzeżenia, że zawiech znikał i komp szedł do przodu gdy w trakcie tegoż zawiechu wyciągałem z gniazda USB wtyk klawiatury.

Wymieniłem klawiaturę - i po problemie. I tak planowałem ją wymienić, bo miała już swoje lata i związane z tym niedomagania, jak np. osłabiona sprężystość niektórych klawiszy. Ale działała prawidłowo.

Dlaczego i w jaki sposób [teoretycznie i praktycznie sprawna] klawiatura powodowała zawieszenie blaszaka na BIOS'ie pozostanie już tylko w sferze moich domysłów.

Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc bądź chęć pomocy.

Jakby co to wrócę z dalszymi pytaniami (odpukać).
13.07.2011, 09:53

Dawid Stanisz Outdoor & Printing

Cześć, pozwólcie że się podczepię ze swoim problemem.

Nowy sprzęt, przeznaczony do pracy i od czasu do czasu rozrywki.
W trakcie spokojnej pracy wszystko działa jak należy, kłopoty zaczynają się przy większym wysiłku. Komputer wówczas zaczyna chodzić na najwyższych obrotach, tracąc niewiarygodnie na wydajności. W kluczowym momencie resetuje się, podczas włączania występuje komunikat "Main Bios Checksum Error" i ładuje się normalnie.

Jedna jedyna gra która bywa odpalona to świeżutko kupione Battlefield3 - początki są świetne, potem problem jak powyżej.

Ja rozumiem, że komputer może się grzać, ale żeby aż tak? Dodam, że obudowa boczna zdjęta, żeby jeszcze bardziej ułatwić dystrybucję ciepła.

Specyfikacja sprzętu:
Procesor: QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 955, 3215 MHz, chłodzenie box
Mainboard: Gigabyte GA-M68MT-S2P v3.0
RAM: 8GB DDR3-1333
Grafika: GeForce GTX460 SE 1GB

Będę wdzięczny za poradę - czy to normalne, czy raczej coś się dzieje.
Zmienić chłodzenie procesora na np. SilentiumPC Fortis?

Z góry wielkie dzięki!
Dawid
2.11.2011, 13:23

Dawid Stanisz Outdoor & Printing

Nic? Nikt?

Jest to bardzo męczące i chyba niezbyt spotykane przy nowym sprzęcie...
2.11.2011, 23:07

Rafał Kiełbus ubezpieczdziecko.pl
Zarabiaj i ty :D

Odpal jakiś monitor i zobacz jak temperatury jadą podczas tortur.
Może masz po prostu źle pastę rozprowadzoną i procek się przegrzewa, a traci na wydajności ze względu na zabezpieczenia termiczne lub jakiś failsafe w biosie.
8.11.2011, 23:34

Witold M. ... byle nie zepsuć
... ;)

Dawid Stanisz:
Nic? Nikt?

Jest to bardzo męczące i chyba niezbyt spotykane przy nowym sprzęcie...

cześć

zaczął bym od temperatur
http://sp2004.fre3.com/beta/beta2.htm
sciągnąć plik orthos.exe i odpalić , wybrać opcję cpu stress i odpalić równocześnie z jakimś miernikiem temperatury proca
i patrzeć co się dzieje ;) , amdki teoretycznie powinny pracować nawet do 100 st C ale to teoria ;) , myślę że jak przekroczy 75 stopni to trzeba zaingerować w kwestię chłodzenia ... nowa pasta , wymiana chłodzenia boxowego ,które do wymagającej pracy nie jest stworzone IMHO .

pozrawiam V.
9.11.2011, 11:17

Maciej Ściesiński dłubanie męczy...
ale i cieszy

Zajrzyj pod procek, może pasta już się zużyła , co prawda z Athlonami jakoś nie słyszałem o problemie z pastą , ale kto wie... z Intel Quad Core to nagminny problem pastę potrafią w rok załatwić na moim A X2 pasta wytrzymała 4 lata, a wymieniłem tylko dlatego że zasilacz mi się zajechał i rozkręcałem całe pudło na śrubki
1.12.2011, 07:50

Jacek Kotowski http://jakprzetlumac
zyc.pl

Komp umiera....

Hm... mój blaszak po 3 latach pracy umierał powoli, aż w końcu na monitorze wyświetlił masę kwadratów... i to gdy miałem coś bardzo ważnego do zrobienia.

Po powiedzeniu sobie parę razy "tylko spokojnie... take it easy."

Rozkręciłem go, poruszałem płytami w gniazdach kartą graficzną, pamięciami. Parę razy wcisnąłem i wyjąłem, poruszałem. Docisnąłem wtyczki. Przedmuchałem z kurzu wiatrak. Ruszył bez problemu.
I dziś pracuje bez żadnych kłopotów.

Wydaje mi się, że często problemem jest nalot na stykach w gniazdach (pamięci/karta graficzna), zaśniedziałe styki, (może też być wiatraczek na procesorze zatarty od kurzu). Jacek K. edytował(a) ten post dnia 03.01.12 o godzinie 10:45
3.01.2012, 10:43

Wyślij zaproszenie do