Mirek
Jasiński
prezes zarządu,
Regan Consulting
Temat: Najbardziej klientowska misja na świecie
"We seek to be Earth’s most customer-centric company for three primary customer sets: consumer customers, seller customers and developer customers".W wolnym tłumaczeniu "Chcemy być najbardziej klientocentryczną firmą na Ziemi dla trzech głównych grup klientów: klientów-konsumentów, klientów-sprzedawców i klientów-deweloperów".
Wiecie czyja?
Mariusz Janczewski Konsultant IT
Mirek
Jasiński
prezes zarządu,
Regan Consulting
Amazon.com ma dziś walne zgromadzenie akcjonariuszy - zapowiada się ciekawie:Sprzedaż 34 miliardy USD, +40% R/R, FCF 2,5 miliarda
Przez Amazona można już kupić motocykle (i konserwy) - jeszcze trochę i zacznę się zastanawiać, czy tradycyjne sklepy są w ogóle komukolwiek do szczęścia potrzebne...
Maciej G
Krasny
Stwarzam
możliwości i
pomagam je
wykorzystać...
Dopóki żyją ludzie pamiętający czasy, w których można było się obejść bez komputera, internetu i innej elektroniki, to tradycyjne sklepy będą miały jak najbardziej sens i klientów.Poza tym w dobie różnorakich oszustw internetowo-komputerowych, ludzie będący na pograniczu tamtych czasów i obecnych też będą skłonni zaopatrywać się "konwencjonalnie" miast elektronicznie.Maciej G, Krasny edytował(a) ten post dnia 07.07.11 o godzinie 15:05
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Mirek Jasiński:I kto niby wtedy będzie pytał, czy może być winny grosika?
Przez Amazona można już kupić motocykle (i konserwy) - jeszcze trochę i zacznę się zastanawiać, czy tradycyjne sklepy są w ogóle komukolwiek do szczęścia potrzebne...
Żaneta
Kowalska
Doradca ds. Rozwoju
Biznesu | INFORSYS
S.A.
Maciej G, Krasny:
Dopóki żyją ludzie pamiętający czasy, w których można było się obejść bez komputera, internetu i innej elektroniki, to tradycyjne sklepy będą miały jak najbardziej sens i klientów.
Poza tym w dobie różnorakich oszustw internetowo-komputerowych, ludzie będący na pograniczu tamtych czasów i obecnych też będą skłonni zaopatrywać się "konwencjonalnie" miast elektronicznie.
ja się zaopatruję konwencjonalnie nie elektronicznie :) Nawet jeśli przegląd "produktów" robię sobie w e-świecie :)
Mirek
Jasiński
prezes zarządu,
Regan Consulting
Żaneta K.:
ja się zaopatruję konwencjonalnie nie elektronicznie :) Nawet jeśli przegląd "produktów" robię sobie w e-świecie :)
Młodsza generacja robi dokładnie odwrotnie :) Albo rezygnuje zupełnie z tradycyjnych sklepów...
Maciej G
Krasny
Stwarzam
możliwości i
pomagam je
wykorzystać...
Żaneta K.:Przyznaję, że również mam podobne "inklinacje", ale nie jestem "ortodoksyjny" w tym względzie, co do tej pory wychodziło mi na dobre. Natomiast zdecydowanie nie kupiłbym przez internet (czyli zdalnie) dwóch rzeczy: obuwia i wszystkiego, co ma związek z jedzeniem, ze względu na brak możliwości skontrolowania ich przed zakupem odpowiednimi zmysłami.
(..)
Żaneta
Kowalska
Doradca ds. Rozwoju
Biznesu | INFORSYS
S.A.
Maciej G, Krasny:
Żaneta K.:Przyznaję, że również mam podobne "inklinacje", ale nie jestem "ortodoksyjny" w tym względzie, co do tej pory wychodziło mi na dobre. Natomiast zdecydowanie nie kupiłbym przez internet (czyli zdalnie) dwóch rzeczy: obuwia i wszystkiego, co ma związek z jedzeniem, ze względu na brak możliwości skontrolowania ich przed zakupem odpowiednimi zmysłami.
(..)
ja nie kupiłabym przez internet bielizny, chyba prędzej żywność :)Żaneta K. edytował(a) ten post dnia 07.07.11 o godzinie 21:41
Mirek
Jasiński
prezes zarządu,
Regan Consulting
Maciej G, Krasny:
... Natomiast zdecydowanie nie kupiłbym przez internet (czyli zdalnie) dwóch rzeczy: obuwia i wszystkiego, co ma związek z jedzeniem, ze względu na brak możliwości skontrolowania ich przed zakupem odpowiednimi zmysłami.
To spróbuj... zacznij od zakupów w supermarkecie - zobaczysz, że przyniosą Ci np. owoce lepszej jakości niż znajdziesz na półce...
Co do butów, to możesz przecież odesłać... Jesteś lepiej chroniony niż przy zakupach w sklepie...
Jest jeszcze jedna opcja - jakąś dekadę temu obmierzyli mnie dokładnie u pewnego krawca w Wietnamie i potem mogłem już zamawiać przez e-mail. Na szczęście dla mnie (ale na nieszczęście dla mej garderoby, albo raczej portfela) schudłem bardzo w międzyczasie więc nie mogę zamawiać na miarę, a jakoś nie wierzę w swe umiejętności obmiarów :)
Rafał
Kurc
sprzedaż -
opakowania, POSM -
B2B
Niedługo większość zakupów, nawet specjalistycznych, będą robić za nas inni.Szykuję całkowicie nowy, ekstremalnie prokliencki projekt, który pozwoli na ogromną oszczędność czasu.
Ryzyko w kwestiach cen, jakości i innych walorów będzie na minimalnym poziomie.
Maciej G
Krasny
Stwarzam
możliwości i
pomagam je
wykorzystać...
Mirek Jasiński:Słyszałem, ale naprawdę wolę nie próbować... Może kiedyś, jeśli będę zmuszony.
Maciej G, Krasny:
... Natomiast zdecydowanie nie kupiłbym przez internet (czyli zdalnie) dwóch rzeczy: obuwia i wszystkiego, co ma związek z jedzeniem, ze względu na brak możliwości skontrolowania ich przed zakupem odpowiednimi zmysłami.
To spróbuj... zacznij od zakupów w supermarkecie - zobaczysz, że przyniosą Ci np. owoce lepszej jakości niż znajdziesz na półce...
Co do butów, to możesz przecież odesłać... Jesteś lepiej chroniony niż przy zakupach w sklepie...Też zdaję sobie sprawę, ale ten czas, koszty... To nie dla mnie (znam i ten argument :)
Jest jeszcze jedna opcja - jakąś dekadę temu obmierzyli mnie dokładnie u pewnego krawca w Wietnamie i potem mogłem już zamawiać przez e-mail. Na szczęście dla mnie (ale na nieszczęście dla mej garderoby, albo raczej portfela) schudłem bardzo w międzyczasie więc nie mogę zamawiać na miarę, a jakoś nie wierzę w swe umiejętności obmiarów :)Jest to rozwiązanie pod warunkiem, że taka miara i taki krawiec uchowa się dłużej; dzisiejsze czasy i wszechogarniający pośpiech i... statystyka (przy poszukiwaniu i obsłudze klienta również) nie sprzyjają zaufaniu do trzymania się tej, wspomnianej tu przez Ciebie, Mirku, metody (skądinąd bliskiej mojemu sercu).
Mirek
Jasiński
prezes zarządu,
Regan Consulting
Dziś zauważyłem przez przypadek, że za tą klientowską misję musimy płacić!
E-booki droższe od wersji papierowych!
Wojciech Małota Folk24.pl
Ta klientowska misja kończy się gdy klient wysyła maila z pytaniem do obsługi
Wojciechowski
M.
Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży
Panowie naprawdę wierzyli w to, że pro'klientowska misja jest jakimś rodzajem altruistycznego spełnienia?Kliencie, chcesz czuć się jak Pan - płać. Im bardziej jak "Pan" tym więcej :)