Marcin Lorens Specjalista
Temat: Sukces partii to znana twarz czy program?
Waszym zdaniem o sukcesie nowej partii politycznej decyduje znana twarz lidera czy dobry (realny) program?Precyzując: czy nieznana medialnie osoba mająca charyzmę i dobry program jest w stanie sprzedać swoje poglądy?Marcin Lorens edytował(a) ten post dnia 04.07.11 o godzinie 21:14
Robert
K.
Myśliciel, erudyta,
ironista...
W Polsce ? Oczywiście, że twarz lidera.Wskazują na to wszystkie badania. Notabene, ostatnio były takie przeprowadzane w Platformie Obywatelskiej. Wyniki były łatwe do przewidzenia - PO bez Donalda Tuska to coś bardzo złego. Donald Tusk ciągnie tą partię jak się da. To jest w sumie ewenement.
Zresztą, nawet po PiS to widać. Czy środowisko zagorzałych katolików z taką samą chęcią głosowałaby na PiS, gdyby nie Jarosław Kaczyński?
Młodzi może i owszem, ale Ci starsi - nie ma szans.
Dariusz
Boniukiewicz
Section One - Grupa
KAIZEN
Moim zdaniem w Polsce twarz lidera + oczywiście odpowiednia "ściema".Obietnice wyborcze powinny być notarialnie spisywane, a potem politycy powinni być z nich rozliczani....
Dagmara
D.
operacyjny na
wypowiedzeniu :):)
Wszystkie punkty styku z marką. Gdyby wybór był pomiędzy A i B to już dawno wszyscy zarzuciliby jedno z nich na korzyść drugiego.
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Koryto to samo, tylko świnie się zmieniają...W tym kraju sukces nowej (pisząc nowej mam na myśli faktycznie nowej. nie tylko te same dziwki, ale w innym burdelu) partii jest niemożliwy.
Piotr L. • Weź Mnie •
Krzysztof S.:problem w tym że się właśnie nie zmieniają... jedyne co się zmienia to nazwy partii albo ich skład - mordy wciąż te same ;)
Koryto to samo, tylko świnie się zmieniają...
Mnie np. zastanawia jak El Donaldinho ma zamiar ugłaskać teraz kilkumilionową część swojego elektoratu, który najwyraźniej ma dość i jak widać nie boi się o tym mówić:
Ciekawe że jeszcze autorów ABW nie dorwało :)
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Piotr L.:Mordy te same. Tyle, że się zmieniają co wybory...
problem w tym że się właśnie nie zmieniają... jedyne co się zmienia to nazwy partii albo ich skład - mordy wciąż te same ;)
Mnie np. zastanawia jak El Donaldinho ma zamiar ugłaskać teraz kilkumilionową część swojego elektoratu, który najwyraźniej ma dość i jak widać nie boi się o tym mówić:Naprawdę Cię to zastanawia? A ja sobie dam rękę uciąć, że w najbliższych wyborach jak zwykle będzie tylko PO i PiS
Piotr L. • Weź Mnie •
Krzysztof S.:
Naprawdę Cię to zastanawia? A ja sobie dam rękę uciąć, że w najbliższych wyborach jak zwykle będzie tylko PO i PiS
Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta... PiS jest spalony poza swoimi wyznawcami, ludzie poznali się też na PO i przestali wierzyc w bajki... pytaniem jest kto na tym skorzysta :)
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Piotr L.:A ja nadal będę się upierał przy tym, że ludzie to idioci. I ludzie znowu wybiorą PO i PiS :)
Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta... PiS jest spalony poza swoimi wyznawcami, ludzie poznali się też na PO i przestali wierzyc w bajki... pytaniem jest kto na tym skorzysta :)
A wystarczyłoby zrobić przed przystąpieniem do wyborów krótki teścik z podstaw ekonomii, historii najnowszej i stosunków międzynarodowych, żeby idiotów do głosowania nie dopuścić.
Paweł
Panawa
Marketing &
Sport
Nie trzeba chyba wyników badań by stwierdzić, że znaczna cześć elektoratu w Polsce jest zupełnie nie określona politycznie, tzn. co wybory są w stanie głosować na różne partie, stąd program schodzi na drugi plan - zwycięzcy wygrywają hasłami, twarzami, czarnym PR i korzystną dla nich sytuacją w kraju. Planowanie strategiczne - nie uwierzę w to :)
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Paweł Panawa:A z czego to wynika?
Nie trzeba chyba wyników badań by stwierdzić, że znaczna cześć elektoratu w Polsce jest zupełnie nie określona politycznie, tzn. co wybory są w stanie głosować na różne partie, stąd program schodzi na drugi plan - zwycięzcy wygrywają hasłami, twarzami, czarnym PR i korzystną dla nich sytuacją w kraju. Planowanie strategiczne - nie uwierzę w to :)
Prawdopodobnie z tego, że żyjemy w ciekawych czasach (aż przypomniało mi się stare, chińskie przekleństwo).
Z jednej strony mamy ludzi 45+, którzy w dużej mierze stwierdzili, że kiedyś było gorzej i nie ma co podskakiwać.
Z drugiej strony mamy ludzi młodych, którzy często zwiedzili już kawał świata i stwierdzili, że jest w tym kraju źle. Problem w tym, że... Są młodzi. Dla większości z nich wystarczy kilka ekstremalnych hasełek, żeby łyknęli partię jak młode łabędzie.
Ale jest w tym wszystkim nadzieja. IMHO jedyna - powoli młodzi ludzie zaczynają okazywać swoje niezadowolenie. Scenariusz zamieszek jak w Hiszpanii czy Grecji staje się coraz bardziej realistyczny (i miejmy nadzieję, że do nich w końcu dojdzie).
Piotr L. • Weź Mnie •
Tegoroczne wybory to idealny moment żeby wstrzeliło się kilku niezrzeszonych albo jakaś partia z zupełnie nową ekipą :)Chyba sam wystartuję :P Podstawowe założenia:
- opodatkować kościół na normalnych zasadach
- zalegalizować i opodatkować prostytucję
- zalegalizować miękkie dragi (hasz, maryśkę) i stworzyć państwowy kanał dystrybucji, jednoczesnie surowo karając wszystkich którzy będą korzystać poza jego obrębem... za twarde narkotyki karać na tyle surowo żeby ludzi faktycznie bali się brać, o sprzedawaniu już nie mówiąc...
- popracować nad systemem karnym i wysokościami kar za najcięższe przestępstwa
- ograniczyć biurokrację i pościnać etaty we wszelkiej maści urzedach
- wprowadzić służby nadzorujące władzę (bo niby czemu mają być równi i równiejsi?)
3 pierwsze punkty mają wspomóc splatę długu publicznego, przy dobrym i skutecznym rozliczaniu jest szansa żeby z niego wyjść :P
a co najważniejsze, przestać włazić w tyłek kazdemu obywatelowi po trochu bo dzięki temu nie ma szans na jakiekolwiek sensowne zmiany... strach przed utrata głosów jest jedynym czynnikiem jaki kieruje w naszym kraju polityką :)
Co jeszcze przez 4 latka wymyślę... :P Kto za mną łapka w górę ;)Piotr L. edytował(a) ten post dnia 05.07.11 o godzinie 12:44
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Piotr L.:Hah. Hahah. Hahahah. Tja. Szczególnie w tym naszym, świeckim (sic!) kraju, gdzie rozdaje się ziemie wartości milionów złotych za 1% wartości (albo, jak pokazuje przykład Budynia i Gdańska - miasto jeszcze dopłaci KK za to, że dał im kawał ziemi)
Tegoroczne wybory to idealny moment żeby wstrzeliło się kilku niezrzeszonych albo jakaś partia z zupełnie nową ekipą :)
Chyba sam wystartuję :P Podstawowe założenia:
- opodatkować kościół na normalnych zasadach
- zalegalizować i opodatkować prostytucjęJestem za
- zalegalizować miękkie dragi (hasz, maryśkę) i stworzyć państwowy kanał dystrybucji, jednoczesnie surowo karając wszystkich którzy będą korzystać poza jego obrębem... za twarde narkotyki karać na tyle surowo żeby ludzi faktycznie bali się brać, o sprzedawaniu już nie mówiąc...Tyle, że znowu wracamy do ludzi 45+. Dla nich narkotyk to narkotyk. I jak se wstrzykniesz maryśkę to umrzesz.
- popracować nad systemem karnym i wysokościami kar za najcięższe przestępstwaAle to nieopłacalne jest. Najprostsze wykroczenia są najszybciej i najłatwiej monetyzowane.
- ograniczyć biurokrację i pościnać etaty we wszelkiej maści urzedachMarzenia ściętej głowy. Wiesz, ilu jest urzędników skarbowych na takie 3milionowe chińskie miasteczko?
- wprowadzić służby nadzorujące władzę (bo niby czemu mają być równi i równiejsi?)Nie. Pozwolić szarym ludziom pozbywać się ludzi, którzy nabroją.
3 pierwsze punkty mają wspomóc splatę długu publicznego, przy dobrym i skutecznym rozliczaniu jest szansa żeby z niego wyjść :PZapomniałeś jeszcze o likwidacji ZUS.
a co najważniejsze, przestać włazić w tyłek kazdemu obywatelowi po trochu bo dzięki temu nie ma szans na jakiekolwiek sensowne zmiany... strach przed utrata głosów jest jedynym czynnikiem jaki kieruje w naszym kraju polityką :)Bingo! Właśnie tak. Przydałby się taki nowy Piłsudski...
Piotr L. • Weź Mnie •
Krzysztof S.:
Bingo! Właśnie tak. Przydałby się taki nowy Piłsudski...
A może być Lewandowski?:P
A tak powaznie, wszystko co wypisałem powyżej to pomysły naszych polityków, tyle że żaden nie zdecydował się na ich realizację - poza Korwinem Mikke który cośtam walczy ale cała reszta jego poglądów jest na tyle radykalna, że sam bałbym się dać mu władzę :P
Osobiście nie widzę innej szansy na wyjście z długów niż konkretne działania, które nie koniecznie musza się podobac każdemu - ale lepiej po 4 latach pożegnać się z sejmem i z satysfakcją patrzeć jak po kilku następnych zauwazalne są oczekiwane efekty niż nie robić nic i trzymac się koryta ciągnąc Polskę w kierunku losu Grecji - bo na tym to się skończy ;)
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Piotr L.:A ja nie. Uważam, że właśnie taki radykał jest tutaj potrzebny, żeby ten cały burdel na kółkach się nie rozsypał :)
A tak powaznie, wszystko co wypisałem powyżej to pomysły naszych polityków, tyle że żaden nie zdecydował się na ich realizację - poza Korwinem Mikke który cośtam walczy ale cała reszta jego poglądów jest na tyle radykalna, że sam bałbym się dać mu władzę :P
Osobiście nie widzę innej szansy na wyjście z długów niż konkretne działania, które nie koniecznie musza się podobac każdemu - ale lepiej po 4 latach pożegnać się z sejmem i z satysfakcją patrzeć jak po kilku następnych zauwazalne są oczekiwane efekty niż nie robić nic i trzymac się koryta ciągnąc Polskę w kierunku losu Grecji - bo na tym to się skończy ;)Oczywiście, że tak. Potrzebne są konkretne kroki, które prawdopodobnie większości ludzi nie podobałyby się. Przede wszystkim skończyć z państwem socjalnym.Co do tych 4 lat... To nie przejdzie. Dlaczego? Dlatego, że ekipa, która przyjdzie po 4 latach spierdoli wszystko, co udało się zrobić. Kierunek Grecji... To scenariusz już nawet nie tyle pewny, co optymistyczny.
Piotr L. • Weź Mnie •
Krzysztof S.:Wyobrażasz sobie wolny dostep do broni w kraju gdzie za posiadanie gwintowanej wiatrówki karają? :P Strach się bać :)
A ja nie. Uważam, że właśnie taki radykał jest tutaj potrzebny, żeby ten cały burdel na kółkach się nie rozsypał :)
Michał
Szczotkowski
specjalista ds.
rynku nieruchomości