Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Marcin Lorens Specjalista

Temat: Sukces partii to znana twarz czy program?

Waszym zdaniem o sukcesie nowej partii politycznej decyduje znana twarz lidera czy dobry (realny) program?

Precyzując: czy nieznana medialnie osoba mająca charyzmę i dobry program jest w stanie sprzedać swoje poglądy?Marcin Lorens edytował(a) ten post dnia 04.07.11 o godzinie 21:14
4.07.2011, 21:12

Robert K. Myśliciel, erudyta,
ironista...

W Polsce ? Oczywiście, że twarz lidera.

Wskazują na to wszystkie badania. Notabene, ostatnio były takie przeprowadzane w Platformie Obywatelskiej. Wyniki były łatwe do przewidzenia - PO bez Donalda Tuska to coś bardzo złego. Donald Tusk ciągnie tą partię jak się da. To jest w sumie ewenement.

Zresztą, nawet po PiS to widać. Czy środowisko zagorzałych katolików z taką samą chęcią głosowałaby na PiS, gdyby nie Jarosław Kaczyński?

Młodzi może i owszem, ale Ci starsi - nie ma szans.
4.07.2011, 21:15

Dariusz Boniukiewicz Section One - Grupa
KAIZEN

Moim zdaniem w Polsce twarz lidera + oczywiście odpowiednia "ściema".
Obietnice wyborcze powinny być notarialnie spisywane, a potem politycy powinni być z nich rozliczani....
5.07.2011, 05:07

Dagmara D. operacyjny na
wypowiedzeniu :):)

Wszystkie punkty styku z marką. Gdyby wybór był pomiędzy A i B to już dawno wszyscy zarzuciliby jedno z nich na korzyść drugiego.
5.07.2011, 11:52

Krzysztof S. Live hard, sell
hard.

Koryto to samo, tylko świnie się zmieniają...

W tym kraju sukces nowej (pisząc nowej mam na myśli faktycznie nowej. nie tylko te same dziwki, ale w innym burdelu) partii jest niemożliwy.
5.07.2011, 12:00

Piotr L. • Weź Mnie •

Krzysztof S.:
Koryto to samo, tylko świnie się zmieniają...
problem w tym że się właśnie nie zmieniają... jedyne co się zmienia to nazwy partii albo ich skład - mordy wciąż te same ;)

Mnie np. zastanawia jak El Donaldinho ma zamiar ugłaskać teraz kilkumilionową część swojego elektoratu, który najwyraźniej ma dość i jak widać nie boi się o tym mówić:

Ciekawe że jeszcze autorów ABW nie dorwało :)
5.07.2011, 12:05

hard.

Piotr L.:
problem w tym że się właśnie nie zmieniają... jedyne co się zmienia to nazwy partii albo ich skład - mordy wciąż te same ;)
Mordy te same. Tyle, że się zmieniają co wybory...
Mnie np. zastanawia jak El Donaldinho ma zamiar ugłaskać teraz kilkumilionową część swojego elektoratu, który najwyraźniej ma dość i jak widać nie boi się o tym mówić:
Naprawdę Cię to zastanawia? A ja sobie dam rękę uciąć, że w najbliższych wyborach jak zwykle będzie tylko PO i PiS
5.07.2011, 12:07

Piotr L. • Weź Mnie •

Krzysztof S.:
Naprawdę Cię to zastanawia? A ja sobie dam rękę uciąć, że w najbliższych wyborach jak zwykle będzie tylko PO i PiS

Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta... PiS jest spalony poza swoimi wyznawcami, ludzie poznali się też na PO i przestali wierzyc w bajki... pytaniem jest kto na tym skorzysta :)
5.07.2011, 12:11

hard.

Piotr L.:
Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta... PiS jest spalony poza swoimi wyznawcami, ludzie poznali się też na PO i przestali wierzyc w bajki... pytaniem jest kto na tym skorzysta :)
A ja nadal będę się upierał przy tym, że ludzie to idioci. I ludzie znowu wybiorą PO i PiS :)

A wystarczyłoby zrobić przed przystąpieniem do wyborów krótki teścik z podstaw ekonomii, historii najnowszej i stosunków międzynarodowych, żeby idiotów do głosowania nie dopuścić.
5.07.2011, 12:18

Paweł Panawa Marketing &
Sport

Nie trzeba chyba wyników badań by stwierdzić, że znaczna cześć elektoratu w Polsce jest zupełnie nie określona politycznie, tzn. co wybory są w stanie głosować na różne partie, stąd program schodzi na drugi plan - zwycięzcy wygrywają hasłami, twarzami, czarnym PR i korzystną dla nich sytuacją w kraju. Planowanie strategiczne - nie uwierzę w to :)
5.07.2011, 12:21

hard.

Paweł Panawa:
Nie trzeba chyba wyników badań by stwierdzić, że znaczna cześć elektoratu w Polsce jest zupełnie nie określona politycznie, tzn. co wybory są w stanie głosować na różne partie, stąd program schodzi na drugi plan - zwycięzcy wygrywają hasłami, twarzami, czarnym PR i korzystną dla nich sytuacją w kraju. Planowanie strategiczne - nie uwierzę w to :)
A z czego to wynika?
Prawdopodobnie z tego, że żyjemy w ciekawych czasach (aż przypomniało mi się stare, chińskie przekleństwo).
Z jednej strony mamy ludzi 45+, którzy w dużej mierze stwierdzili, że kiedyś było gorzej i nie ma co podskakiwać.
Z drugiej strony mamy ludzi młodych, którzy często zwiedzili już kawał świata i stwierdzili, że jest w tym kraju źle. Problem w tym, że... Są młodzi. Dla większości z nich wystarczy kilka ekstremalnych hasełek, żeby łyknęli partię jak młode łabędzie.

Ale jest w tym wszystkim nadzieja. IMHO jedyna - powoli młodzi ludzie zaczynają okazywać swoje niezadowolenie. Scenariusz zamieszek jak w Hiszpanii czy Grecji staje się coraz bardziej realistyczny (i miejmy nadzieję, że do nich w końcu dojdzie).
5.07.2011, 12:29

Piotr L. • Weź Mnie •

Tegoroczne wybory to idealny moment żeby wstrzeliło się kilku niezrzeszonych albo jakaś partia z zupełnie nową ekipą :)

Chyba sam wystartuję :P Podstawowe założenia:
- opodatkować kościół na normalnych zasadach
- zalegalizować i opodatkować prostytucję
- zalegalizować miękkie dragi (hasz, maryśkę) i stworzyć państwowy kanał dystrybucji, jednoczesnie surowo karając wszystkich którzy będą korzystać poza jego obrębem... za twarde narkotyki karać na tyle surowo żeby ludzi faktycznie bali się brać, o sprzedawaniu już nie mówiąc...
- popracować nad systemem karnym i wysokościami kar za najcięższe przestępstwa
- ograniczyć biurokrację i pościnać etaty we wszelkiej maści urzedach
- wprowadzić służby nadzorujące władzę (bo niby czemu mają być równi i równiejsi?)

3 pierwsze punkty mają wspomóc splatę długu publicznego, przy dobrym i skutecznym rozliczaniu jest szansa żeby z niego wyjść :P

a co najważniejsze, przestać włazić w tyłek kazdemu obywatelowi po trochu bo dzięki temu nie ma szans na jakiekolwiek sensowne zmiany... strach przed utrata głosów jest jedynym czynnikiem jaki kieruje w naszym kraju polityką :)

Co jeszcze przez 4 latka wymyślę... :P Kto za mną łapka w górę ;)Piotr L. edytował(a) ten post dnia 05.07.11 o godzinie 12:44
5.07.2011, 12:42

hard.

Piotr L.:
Tegoroczne wybory to idealny moment żeby wstrzeliło się kilku niezrzeszonych albo jakaś partia z zupełnie nową ekipą :)

Chyba sam wystartuję :P Podstawowe założenia:
- opodatkować kościół na normalnych zasadach
Hah. Hahah. Hahahah. Tja. Szczególnie w tym naszym, świeckim (sic!) kraju, gdzie rozdaje się ziemie wartości milionów złotych za 1% wartości (albo, jak pokazuje przykład Budynia i Gdańska - miasto jeszcze dopłaci KK za to, że dał im kawał ziemi)
- zalegalizować i opodatkować prostytucję
Jestem za
- zalegalizować miękkie dragi (hasz, maryśkę) i stworzyć państwowy kanał dystrybucji, jednoczesnie surowo karając wszystkich którzy będą korzystać poza jego obrębem... za twarde narkotyki karać na tyle surowo żeby ludzi faktycznie bali się brać, o sprzedawaniu już nie mówiąc...
Tyle, że znowu wracamy do ludzi 45+. Dla nich narkotyk to narkotyk. I jak se wstrzykniesz maryśkę to umrzesz.
- popracować nad systemem karnym i wysokościami kar za najcięższe przestępstwa
Ale to nieopłacalne jest. Najprostsze wykroczenia są najszybciej i najłatwiej monetyzowane.
- ograniczyć biurokrację i pościnać etaty we wszelkiej maści urzedach
Marzenia ściętej głowy. Wiesz, ilu jest urzędników skarbowych na takie 3milionowe chińskie miasteczko?
- wprowadzić służby nadzorujące władzę (bo niby czemu mają być równi i równiejsi?)
Nie. Pozwolić szarym ludziom pozbywać się ludzi, którzy nabroją.
3 pierwsze punkty mają wspomóc splatę długu publicznego, przy dobrym i skutecznym rozliczaniu jest szansa żeby z niego wyjść :P
Zapomniałeś jeszcze o likwidacji ZUS.
a co najważniejsze, przestać włazić w tyłek kazdemu obywatelowi po trochu bo dzięki temu nie ma szans na jakiekolwiek sensowne zmiany... strach przed utrata głosów jest jedynym czynnikiem jaki kieruje w naszym kraju polityką :)
Bingo! Właśnie tak. Przydałby się taki nowy Piłsudski...
5.07.2011, 12:53

Piotr L. • Weź Mnie •

Krzysztof S.:
Bingo! Właśnie tak. Przydałby się taki nowy Piłsudski...

A może być Lewandowski?:P

A tak powaznie, wszystko co wypisałem powyżej to pomysły naszych polityków, tyle że żaden nie zdecydował się na ich realizację - poza Korwinem Mikke który cośtam walczy ale cała reszta jego poglądów jest na tyle radykalna, że sam bałbym się dać mu władzę :P

Osobiście nie widzę innej szansy na wyjście z długów niż konkretne działania, które nie koniecznie musza się podobac każdemu - ale lepiej po 4 latach pożegnać się z sejmem i z satysfakcją patrzeć jak po kilku następnych zauwazalne są oczekiwane efekty niż nie robić nic i trzymac się koryta ciągnąc Polskę w kierunku losu Grecji - bo na tym to się skończy ;)
5.07.2011, 13:01

hard.

Piotr L.:
A tak powaznie, wszystko co wypisałem powyżej to pomysły naszych polityków, tyle że żaden nie zdecydował się na ich realizację - poza Korwinem Mikke który cośtam walczy ale cała reszta jego poglądów jest na tyle radykalna, że sam bałbym się dać mu władzę :P
A ja nie. Uważam, że właśnie taki radykał jest tutaj potrzebny, żeby ten cały burdel na kółkach się nie rozsypał :)
Osobiście nie widzę innej szansy na wyjście z długów niż konkretne działania, które nie koniecznie musza się podobac każdemu - ale lepiej po 4 latach pożegnać się z sejmem i z satysfakcją patrzeć jak po kilku następnych zauwazalne są oczekiwane efekty niż nie robić nic i trzymac się koryta ciągnąc Polskę w kierunku losu Grecji - bo na tym to się skończy ;)
Oczywiście, że tak. Potrzebne są konkretne kroki, które prawdopodobnie większości ludzi nie podobałyby się. Przede wszystkim skończyć z państwem socjalnym.Co do tych 4 lat... To nie przejdzie. Dlaczego? Dlatego, że ekipa, która przyjdzie po 4 latach spierdoli wszystko, co udało się zrobić. Kierunek Grecji... To scenariusz już nawet nie tyle pewny, co optymistyczny.
5.07.2011, 13:04

Piotr L. • Weź Mnie •

Krzysztof S.:
A ja nie. Uważam, że właśnie taki radykał jest tutaj potrzebny, żeby ten cały burdel na kółkach się nie rozsypał :)
Wyobrażasz sobie wolny dostep do broni w kraju gdzie za posiadanie gwintowanej wiatrówki karają? :P Strach się bać :)
5.07.2011, 13:06

Michał Szczotkowski specjalista ds.
rynku nieruchomości

Myślę,że znana twarz lidera ma b.duże znaczenie na początku. Świetnym tego przykładem może być pierwsza kampania Aleksandra Kwaśniewskiego ( w tym przypadku chodzi oczywiście o wybory prezydenckie;). Natomiast żeby się utrzymać trzeba już mieć dobry produkt- czyli program. No i oczywiście wywiązywać się z niego:)
11.07.2011, 16:38

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do