Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Marta Wolsztyniak Junior Researcher,
TALENT SOLUTION

Temat: Czy niekompetencja to cecha polskich absolwentów?

Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze ze strony absolwenta, a w zasadzie jeszcze studenta... Z mojej strony wygląda to tak: od początku wiedziałam jaki kierunek studiów chcę wybrać, wiem gdzie chcę być za 10 lat, co osiągnąć i mam swoje cele. Zapisując się na studia - byłam gotowa na chłonięcie wiedzy, chciałam dowiedzieć się jak najwięcej i korzystać, ale niestety.. studia dają mi tylko możliwość uzyskania tytułu przed nazwiskiem. Każdy przedmiot jest przedstawiany czysto teoretycznie, żadnego powiązania z tym, jak to działa we współczesnym przedsiębiorstwie. Dowiaduję się tego na szkoleniach i warsztatach, które muszę dodatkowo opłacać, choć w gruncie rzeczy szkolenia, których nie mogę wykorzystać w praktyce nie są w pełni wartościowe.. a w praktyce wykorzystać ich nie mam możliwości bo pracodawcy szukają osób z doświadczeniem w branży. A jak je zdobyć skoro bez doświadczenia nie chcą zatrudniać? Kompetencje powinni rozwijać także pracodawcy, a nie tylko uczelnie.Marta Wolsztyniak edytował(a) ten post dnia 01.02.12 o godzinie 23:34
1.02.2012, 23:31

Dariusz G. PM z zamiłowania.
Wredny bywam :).

Marta Wolsztyniak:
Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze ze strony absolwenta, a w zasadzie jeszcze studenta... Z mojej strony wygląda to tak: od

Są tacy, co twierdzą, że żeby być dobrym rekruterem, a w szczególności head hunterem, to trzeba przynajmniej 10 lat po drugiej stronie barykady przepracować....
1.02.2012, 23:38

Wojciechowski M. Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży

I mają rację ;)
2.02.2012, 01:18

Marta Wolsztyniak Junior Researcher,
TALENT SOLUTION

Dariusz G.:
Marta Wolsztyniak:
Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze ze strony absolwenta, a w zasadzie jeszcze studenta... Z mojej strony wygląda to tak: od

Są tacy, co twierdzą, że żeby być dobrym rekruterem, a w szczególności head hunterem, to trzeba przynajmniej 10 lat po drugiej stronie barykady przepracować....

Zgadzam się, ale żeby te 10 lat przepracować trzeba gdzieś zacząć..
2.02.2012, 09:25

Dariusz G. PM z zamiłowania.
Wredny bywam :).

Marta Wolsztyniak:
Dariusz G.:
Marta Wolsztyniak:

Zgadzam się, ale żeby te 10 lat przepracować trzeba gdzieś zacząć..

Oczywiście, dlatego np. niemalże każdy świeżo upieczony absolwent psychologii zaczyna od razu od agencji rekrutacyjnej robiąc za eksperta w dziedzinie HR. A potem takie dziwne tematy o niekompetencji można czytać. ;)
2.02.2012, 13:36

Igor Downar-Zapolski marketing/reklama/pr
/www

Mam wrażenie, że problem nie powstaje dopiero przy produkcji absolwentów. 30 lat temu na studia szli ludzie, którzy "mieli to we krwi" - pochodzi z rodzin "inteligenckich" - takich, w których dzieci od małego uczono czegoś więcej niż średnia krajowa. Ludzie zdobywali wiedzę poza studiami, a na studia szli właśnie w wyniku tego, że jakąś wiedzę już posiadali. Dziś jest inaczej. Na studia idzie każdy, bo taki trend, że do bycia sekretarką trzeba mieć "wyższe". Uczelnie zrobiły się firmami i tłuką na potęgę nic nie warte dyplomy, studenci za nie płacą, a nauczyciele mają kasę. I żeby było jasne - nie uważam, że to źle - ot, takie prawo wolnego rynku. Po prostu teraz weryfikacja odbywa się na podstawie czegoś innego, niż dyplom. A lamenty, że absolwenci są niekompetentni... Procent ludzi niekompetentnych jest taki sam jak kiedyś - tylko teraz więcej z nich ma dyplomy :)
2.02.2012, 15:39

Wyślij zaproszenie do