Mirosław
Kędzierski
web designer,
działalność
freelancerska
Temat: Czy python i django jest zajefajny?
Witam.Jestem webdesignerem i chcę poszerzyć swoje umiejętności o programowanie( chodzi o www),
tylko nie wiem czy brać się za php czy pythona - django.
Jestem zwolennikiem wydajności i prostoty a wile dobrego słyszałem o django. Obecnie nie umiem ani php ani django.
Jak wy z doświadczeniem byście zrobili jak mieli byście jeszcze raz zaczynać?
ps.
Łukasz M. Ważniak
Dlaczego nie spróbujesz obu i nie wybierzesz tego co ci się spodoba bardziej? Trudno żeby ludzie na forum zatytułowanym "Django" mieli polecać php, gdyby woleli pisać w tym języku to by tak robili, przecież to nie jest wybór na całe życie.
Michał
Jastrzębski
Django-fu, phpjutsu,
sql-do
Porównujesz framework z językiem programowania...to tak jakbyś pytał co jest lepsze, silnik czy samochód? Zacznij od PHP...bo to jest programowanie, jak już złapiesz pojęcie o tym co to jest mvc, zajmij sie szukaniem frameworka...wtedy polecam django.
Piotr
Maliński
Programista
Python/Django/PyQt4
i PHP :)
Na imprezie dziewczyn na Django nie poderwiesz... chyba że lubią Reinhardta ;) PHP - bardzo wciąż popularny język do zastosowań webowych. Wiele ofert pracy - tych na niższe i wyższe stanowiska. Pythona - język ogólnego przeznaczenia, z czego chyba na naszym rynku głównie pod kątem webowym i sieciowym. Ofert jest mniej, ale są już bardziej przemyślane i od bardziej poważnych pracodawców. Do tego znasz język, który może posłużyć do innych celi niż www w Django ;)
Mirosław
Kędzierski
web designer,
działalność
freelancerska
Macie racje zacznę od php zobaczę czy nadaje się do programowania .Dzięki za odpowiedz.
Pozdro
Sebastian Śląski student
Michał Jastrzębski:
Porównujesz framework z językiem programowania...to tak jakbyś pytał co jest lepsze, silnik czy samochód? Zacznij od PHP...bo to jest programowanie, jak już złapiesz pojęcie o tym co to jest mvc, zajmij sie szukaniem frameworka...wtedy polecam django.
Od PHP czy Pythona?
Michał
Jastrzębski
Django-fu, phpjutsu,
sql-do
PHP, mówimy o webie. Sam python nie jest webowy. Jak kolega chce docelowo programować web, niech zacznie od PHP, to prócz programowania nauczy się paru problemów typowych dla web.
Marcin
W.
Systems Engineer,
Google Ireland
Nie zaczynałbym w ogóle przygody z programowaniem od frameworków - nie będziesz wiedział, co i dlaczego się dzieje. Frameworki typu Django czy Ruby on Rails w dużej mierze opierają się na metaprogramowaniu, dziedziczeniu i tym podobnych mechanizmach, bez znajomości których nauczysz się co najwyżej programować tak, jak papuga uczy się mówić - skrajnie odtwórczo.Dlatego polecam na początek PHP. Szybko widać efekty. Learning curve w PHP jest bardzo łagodne, możesz zrobić mnóstwo rzeczy bez świadomości istnienia mnóstwa koncepcji w programowaniu. A przy okazji 'ubrudzisz sobie ręce' w prakyce, zamiast zgłębiać setki stron teorii przed napisaniem pierwszej linii kodu.
Moja rada - złap jakąś książkę o programowaniu PHP/MySQL i ją przetraw. Zrób kilka aplikacji, a dopiero potem weź się za frameworki. Na tym etapie faktycznie polecam przejście na Pythona/Django albo Ruby/Rails - wybierz między tymi dwoma. To, czego się nauczysz w PHP będzie równie przydatne w Pythonie czy Rubym, więc tym się nie martw.
Powodzenia!
Łukasz
Lityński
javascript/python/dj
ango/php/- kontakt
na priv
Michał Jastrzębski:A może lepiej byłoby zacząć od pythona ale bez żadnego frameworka, jako zwykły skrypt CGI? Też się tak da :) I Django nie masz, ale masz za to wciąż dostęp do całej pythonowskiej biblioteki (z której się korzysta o niebo lepiej z php'owych funkcji).
PHP, mówimy o webie. Sam python nie jest webowy. Jak kolega chce docelowo programować web, niech zacznie od PHP, to prócz programowania nauczy się paru problemów typowych dla web.
Learning curve w PHP jest bardzo łagodneW sensie, że PHP jest łatwiejszy? Nie wydaje mi się. Przecież PHP to takie C, tyle, że nie ma wskaźników i typowanych zmiennych ;) Python zaś to tak naprawdę przerobiony język programowania dla dzieci, więc musi być łatwy.
jest bardzo łagodne, możesz zrobić mnóstwo rzeczyO pewnych koncepcjach należałoby jednak wiedzieć. Oddzielenie kodu logiki od szablonu nie boli, tak samo jak zasadę DRY też ludzie stosują po coś.
bez świadomości istnienia mnóstwa koncepcji w programowaniu.
I oddając sprawiedliwość frameworkom trzeba przyznać, że takie Django po prostu wymusza* oddzielanie logiki od szablonu, i ułatwia reużywanie pewnych rzeczy, żeby nie pisać w kółko tego samego.
A patrząc na to, jak są niektóre skrypty w PHP napisane, można zwątpić, czy faktycznie ten język produkuje dobre nawyki ;)
Chociaż generalnie zgadzam się z przedmówcą z tym, że najpierw warto poznać coś bardziej od zera a potem iść na gotowe ;)
*a raczej nie tyle wymusza formalnie, co solidnie zachęca poprzez swoją strukturę plików (urls, views, models itp.) i system szablonów.Łukasz Lityński edytował(a) ten post dnia 23.08.11 o godzinie 11:03