Reklama: Jesteś webmasterem ? Zacznij zarabiać KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

konto usunięte

Temat: Mniej profesjonalizmu w sprzedaży!!!

Wojciechowski M.:

Każdy trener MUSI profesjonalnie sprzedawać Siebie i to, co ma do zaoferowania jako autorskie know how.

Idąc tym torem uznaję, że sprzedajemy się zawsze i wszędzie nakładając maski społeczne. i to jest normalne i dzięki temu funkcjonujemy. Jestem trenerem od psychologii pozytywnej, prowadzę zajęcia interpersonalne. To czym "kupuję" słuchaczy (a podobno mi się udaje), to paradoksalnie autentycznością. i chyba to miał na myśli twórca wątku. wyraził to może kontrowersyjnie, nazywając "precz z profesjonalizmem", ale ja to odebrałam jako "precz z brakiem autentyczności".
sprzedaż istnieje i istnieć będzie a dzięki niej i płaceniu podatków działa gospodarka. i dzięki Bogu nie mamy tu Grecji. ale życie w przeświadczeniu, że wszystko jest sprzedażą jest w pewnym sensie prawdziwe i smutne jednocześnie. sprzedaż sprzedażą, ale używanie wyrachowanych technik to już inna sprawa. Pozdrawiam szanowne towarzystwo:)
26.06.2011, 09:25

Tomasz Piotr Sidewicz Kluczowy Ekspert
Langas - 20 lat
doświadczeń w
handlu w t...

Z technikami sprzedaży/wpływu/negocjacji jest dokładnie tak samo jak z dłutem rzeźbiarskim. To, że ktoś dostaje dłuto na szkoleniu do użytku własnego nie czyni z niego jeszcze artysty rzeźbiarza. W większości przypadków czyni wyłącznie rzeźbiarza, czasem żałosnego.

TPS
26.06.2011, 12:43

Monika Szumilas Manager, LizardKing

Roman Z.:

Nie chce być złośliwa (choć pewnie tak zostanę przez Ciebie odebrana) ale czytam Twoje wpisy na wielu grupach i dochodzę do wniosku, że jednak z Twojego pisania nie za wiele wynika. Bełkot, mało gramatyczny pozbawiony sensu - wszystko tylko po to aby zaistnieć w dyskusji i wykreować się na intelektualnego, merytorycznego szpanera. Za bardzo się napinasz, wyluzuj - są wakacje :P
28.06.2011, 10:18

Maria Agnieszka S. Dyrektor | Jyske
Bank

Lepiej być złośliwą niż mędrkującym :P
28.06.2011, 10:32

Kinga Kujawa 合. doktór:)
wykładowca,
zawodowy negocjator

Maria Agnieszka S.:
Lepiej być złośliwą niż mędrkującym :P

Maria - mędrkujący Roman został już "doceniony" na innej grupie. Otrzymał kapitalny feedback od kilkunastu osób.
28.06.2011, 12:11

Sylwester Kędziora Kierownik Sprzedaży
Call Center

Malwina A.:
Mirek Jasiński:
- zadzwoniła dziewczyna, przedstawiła się po ludzku i powiedziała że chce
porozmawiać o moich potrzebach... ot tak normalnie, po ludzku...

myślę Mirku, że Twoja reakcja na jej "ludzkie" zachowanie idealnie obrazuje potrzeby klientow - oni chcą osobowości, szczerości, autentyczności. Oczekują prostolinijnosci, bezposredniosci i pomocy - chca wiedziec, ze po drugiej stronie jest czlowiek taki, jak oni. Nie chcą wyuczonych sloganow i firmowego uśmiechu, ale zwyczajnej rozmowy. Prostym odbiciem tych potrzeb są coraz popularniejsze serwisy z opiniami o produktach - ludzie cenią sobie cudzą rekomendację i wymianę doświadczeń.

Dołączam się do manifestu - więcej człowieka w człowieku! :)

Pozwolę sobie zabrać głos w tej dyskusji, gdyż wg mnie nie do końca mogę się zgodzić z założycielem tematu, jednak liczy się również wiedza i profesjonalizm sprzedawcy, a jąkającego się i mało kompetentnego sprzedawcy większość klientów będzie unikać. Klienci szukają profesjonalistów, którzy w akceptowalny dla nich sposób wytłumaczą im, dlaczego warto wydać pieniądze na zakup produktu. I nie liczą się tu techniki sprzedaży i inne sposoby manipulacji, tylko własny autorytet sprzedawcy poparty dużym doświadczeniem. Oczywiście, w tej chwili większość sprzedawców, który przeczytali (lub nie) jakąś książkę dotyczącą technik sprzedaży uważa się za profesjonalistów i fakt, z tą plagą należy walczyć, jednak ja osobiście nie wyobrażam sobie rozmowy ze sprzedawcą, który nie wie, o czym ze mną rozmawia. I to ode mnie zależy, jak poprowadzę rozmowę, jeżeli przekażę ster sprzedawcy to sam się skazuje na bardziej lub mniej udolne sposoby manipulacji i wciskania sobie super ofert.
30.06.2011, 22:54

Malwina A. International Trade
Manager

oczywiście potencjalni klienci potrzebują rzetelnych i kompletnych informacji. Potrzebują zeby ich edukować, informować, etc. Ale potrzebują także różnorodności przekazu. Spersonalizowany - nie "od" a "u"człowieczony kontakt z klientem stworzony za pomocą osobowości sprzedawcy i jego subiektywizmu sprawi, że klienci będą go traktować jak znajomego - nie będą bali się pytać, dyskutować.. Sprzedawca otrzyma w ten sposób niejako "pozwolenie" na swobodny kontakt, bedzie mógł swobodniej pytac o ich problemy, potrzeby, a co za tym idzie, proponowac swoje produkty jako ich remedium.
1.07.2011, 09:11

Piotr Krupa menadżer i trener
otwarty na
propozycje

co to znaczy właściwie "profesjonalny sprzedawca"?
IMO- realizacja celów sprzedażowych + wysoki poziom zadowolenia klienta.
Jeżeli wywołuje taką reakcję jak u założyciela wątku- nie jest profesjonalny.
Jeżeli na hasło "podrzucił mi pan zdechła rybę", miesza sie i nie potrafi zareagować- nie jest profesjonalny.
Jeżeli klient ma uczucie bycia manipulowanym i zmuszanym do zakupu- nie jest profesjonalny.
I tak dalej, i tak dalej...
I niestety poziom tego profesjonalizmu jest P.O.T.W.O.R.N.Y = potwornie, przerażająco niski.
Jeżeli "handlowiec" z kilkuletnim doświadczeniem ma problem z użyciem pytań do badania potrzeb klienta.....
3.07.2011, 09:41

Arkadiusz Nowiński Business English

Myślę, że ta dziewczyna nie zrobiła nic specjalnie ludzkiego. Po prostu zastosowała kolejną technikę sprzedaży: pokaż klientowi, że zależy ci na nim i jego potrzebach. To jest, moim zdaniem, największe draństwo sprzedażowe. Sprzedawca ma gdzieś twoje potrzeby i ciebie. Chodzi mu tylko o sprzedaż.

Z drugiej strony, gdy już miałem zamknąć rachunek w banku, w którym jestem "od zawsze", wnerwiony telefonami gdzie ktoś próbuje mi wcisnąć wyjątkową ofertę - zadzwoniła dziewczyna, przedstawiła się po ludzku i powiedziała że chce porozmawiać o moich potrzebach... ot tak normalnie, po ludzku... I gdy już miałem powiedzieć jej co myślę o tym banku, ugryzłem się w język i powiedziałem, że z nią porozmawiam...
3.07.2011, 11:58

Mirek Jasiński prezes zarządu,
Regan Consulting

Arkadiusz Nowiński:
Myślę, że ta dziewczyna nie zrobiła nic specjalnie ludzkiego. Po prostu zastosowała kolejną technikę sprzedaży: pokaż klientowi, że zależy ci na nim i jego potrzebach. To jest, moim zdaniem, największe draństwo sprzedażowe. Sprzedawca ma gdzieś twoje potrzeby i ciebie. Chodzi mu tylko o sprzedaż.
To muszę napisać jak to się skończyło... Umówiłem się na wtorek kolejnego tygodnia. Do spotkania nie doszło. Dowiedziałem się, że w poniedziałek złożyła wypowiedzenie - może coś w tym co napisałeś jest, a może po prostu miała już dość pracy w tym banku?

Regularność wymiany doradców bankowych jak w zegarku - mniej więcej co 6 miesięcy. Chyba jednak zamknę rachunek i przeniosę się gdzieś indziej... Pytanie tylko, czy nie z deszczu pod rynnę?
3.07.2011, 12:32

Kinga Kujawa 合. doktór:)
wykładowca,
zawodowy negocjator

Mało profesjonalna ta dziewczyna z banku. Mało.
Skoro się zwalniała - powinna odwołać spotkanie, które - jak sam piszesz - tak uroczo i dobrze umówiła z Tobą.

Nie bardzo widać w jej działaniu fakt ( o którym piszesz), że zależało jej na Tobie i Twoich potrzebach. Gdyby tak było rzeczywiście jej zachowanie byłoby cokolwiek inne. Bo wygląda na to, że dbała głównie o własny wynik - skuteczne umówienie spotkania, a nie o zaspokojenie Twoich potrzeb. Nie bądź Mirku naiwny :)

Pozdrawiam
5.07.2011, 18:15

Piotr M. CEE Management

Krzysztof S.:
Widzisz Mirku.
To wszystko kwestia tego, że ludzie nadal uczą się sprzedawać z książek napisanych w latach 60 przez sprzedawców samochodów i ubezpieczeń.
Świat się "troszeczkę" zmienił. Ludzie są bardziej świadomi niż kiedykolwiek.
Dzisiaj sprzedaje informacja. Bilans zysków i strat. Sensowność rozwiązań.
Nie emocje.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją opinią - emocje sprzedają zawsze. Inna rzecz, że manipulacja - kiedy ją sobie uświadomimy powoduje poczucie "oszukania" u klienta i tyle.
Często klienci mówią mi, że rozwiązanie mam ok, jak inne firmy, ale ten entuzjazm ich przekonuje. No może nie często, ale zdarza sie takie słyszeć. Tylko do tego musi zaistnieć parę warunków (wiara w produkt, dopasowanie do potrzeb, chęć pomocy klientowi "po ludzku", itd.)
Trzeba sprzedawać na emocjach - oby nie oszukiwać i nie nabijać ludzi!
5.07.2011, 18:30

Tomasz Piotr Sidewicz Kluczowy Ekspert
Langas - 20 lat
doświadczeń w
handlu w t...

Piotr M.:

Taka uwaga na boku - nie ma manipulacji bez emocji - każda zagrywka manipulacyjna to zagrywka na emocjach.

TPS
5.07.2011, 19:06

Sylwester Kędziora Kierownik Sprzedaży
Call Center

Mirek Jasiński:
Arkadiusz Nowiński:

Powiem Wam tak, pokazanie klientowi, że zależy Ci na jego potrzebach wcale nie jest draństwem. Ty dbasz o potrzeby klienta, a on o Twoje (kupując produkt, za który otrzymujesz premię). Ważne jest, aby każdy był zadowolony z finału rozmowy. Ja osobiście jako sprzedający dbam o potrzeby klientów, aby każdy otrzymał taki produkt, jaki potrzebuje, oni rewanżują mi się lojalnością i dokonanymi zakupami.
I tyle tej gadaniny by było...

Pozdrawiam
5.07.2011, 21:14

Piotr M. CEE Management

Tomasz Piotr Sidewicz:
Piotr M.:

Taka uwaga na boku - nie ma manipulacji bez emocji - każda zagrywka manipulacyjna to zagrywka na emocjach.

TPS
zgoda,
stad poczucie oszukania "po fakcie".
p.Piotr M. edytował(a) ten post dnia 07.07.11 o godzinie 19:48
7.07.2011, 19:46

Wyślij zaproszenie do