Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Paweł Weremiuk AE, MAX animator

Temat: AE i server NAS?

Jak skonfigurowac małą sieć pod aftera i nieduże rendery sieciowe?

Chodzi oczywiście o to by dwa stanowiska mogły pracować na tych samych kompozycjach, renderowac sieciowo. Mamy teraz zwykły dysk sieciowy, ale na transferze 30mb/s to się nie da nic zrobic. Serwery NAS dają możliwości do 100mb/s - to nieźle czy nadal nic?
szukam rozwiązania, aby móc PRACOWAĆ na takim serwerze, bez kopiowania footydżów i collectowania...

czy ktoś pracował na nasach i ma jakieś spostrzeżenia?

Udostępniać folder na jednym z komputerów? - raczej mocno zwolni...
Serwerowni raczej nie będzie, wiec potrzebny półśrodek.
Jeśli nie nas to co?
22.06.2011, 17:00

Szymon Rybka Flex
Developer/Montażyst
a Obrazu

Może mało się bawiłem renderami sieciowymi AE ale muszę ci powiedzieć, że to rozwiązanie to trochę śmiech na sali. Wersja którą używałem to CS3 i nie sądzę aby coś zmieniło się w tej kwestii. Co potrzebujesz? Szybki dysk, szybką sieć. Nic więcej nie ma wpływu. W końcu działa to na zasadzie udostępnienia plików. Od razu powiem, żebyś nigdzie (w nazwach plików, kompozycji, elementów) nie używaj polskich znaków jeśli chcesz renderować na dwóch różnych os (Mac + Windows) bo się wykrzaczy. Jakbyś miał jakieś inne pytania to pisz :)
22.06.2011, 19:02

Paweł Weremiuk AE, MAX animator

montaż wiadomo "u siebie"

bardziej myślalem o udostępniomym na nas "złotym folderze" ze wszystkimi footydżami i materiałami używanymi w kompozycji AE. wtedy po save, można otworzyć na innym stanowisku, które również ma dostęp do złotego foldera. wtedy oba kompy moge sobie liczyć jednoczesnie coś - nas własnym prockiem obsługuje odczyty a kazdy z kompów liczy swoje...

bardziej chodzi mi o szybką sieć chyba...
23.06.2011, 22:52

Wyślij zaproszenie do