Temat: Jak założyć skok?
nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat tego jak założyć kasę oszczędnościowo-kredytową przy zakładzie pracy?Proszę o wskazówki na priv.
pozdrawiam,
Ewelina
Kornelia
Rutz
Student, Uniwersytet
Gdański
Witam, z tego co się wstępnie dowiedziałam takie informacje powinny być na stronie Kasy Krajowej http://skok.pl, ale z tego co widzę jest tylko kontakt: e-mail: kskok@skok.pl. Postaram się zdobyć więcej informacji i odezwę sie na priv., bo rzeczywiście temat który Pani poruszyła jest istotny :)
Kornelia
Rutz
Student, Uniwersytet
Gdański
Może komuś jeszcze przyda się odpowiedź na to pytanie: SKOK to instytucja finansowa, jej działalność reguluje nie tylko ustawa o SKOK ale także regulacje nadzoru (Kasy Krajowej). Założenie SKOK co do zasady nie wymaga zaangażowania wielu osób, wystarcza 10 członków założycieli, jednakże do uruchomienia działalności niezbędne jest przygotowanie planu działalności uwzględniającego zakres działania, sposób pozyskania członków a przede wszystkim źródła finansowania kosztów działalności SKOK oraz uzyskanie jego akceptacji w Kasie Krajowej.Z uwagi na specyfikę działalności SKOK (nie ma tu kapitału założycielskiego jak w spółkach) istnieje problem pozyskania środków na finansowanie działalności SKOK w pierwszych latach działalności oraz problem pozyskania bazy członkowskiej z uwagi na nasycenie rynku usługami finansowymi.
Ponieważ kwestii, które z uwagi na specyfikę działalności SKOK wymagają wyjaśnienia jest sporo, proponujemy przed podjęciem decyzji o założeniu SKOK spotkanie z pracownikami Kasy Krajowej, którzy udzielą stosownych informacji i odpowiedzą na pytania.
Dużo prostszym i szybszym sposobem na nawiązanie współpracy w zakresie sprzedaży usług SKOK jest nawiązanie współpracy w ramach pośrednictwa finansowego z już działającą SKOK.
Taka współpraca nie wymaga szczególnych nakładów czy przygotowań - można otrzymać gotowe produkty do sprzedaży. Aby sprawdzić, która ze SKOK prowadzi taką działalność należy skontaktować się ze SKOK - z naszej wiedzy wnika że usługi poprzez pośredników finansowych oferują np. SKOK Stefczyka czy też SKOK Piast . Informacje o wszystkich centralach SKOK w Polce (adresy, numery telefonów) z podziałem na miasta , województwa znajdują się na naszej stronie internetowej http://skok.pl w zakładce "Placówki SKOK".