Reklama: Najlepszy program partnerski w sieci , KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Paweł Gryko Specjalista d/s
Programowania,
Kierownik Projektów

Temat: UML a SAP

Witam wszystkich,

zastanawiam się nad możliwością zastosowania modelowania UML w rozwiązaniach SAP ERP. Czy znane są Wam np. techniki automatycznego generowania kodu ABAP lub obiektów słownika na podstawie stworzonego modelu UML? A może inne sposoby wykorzystania tego języka w SAP?
Korzystając z dobrodziejstw "wuja Google'a" nie znalazłem zbyt wiele informacji na ten temat, co mnie trochę zdziwiło (choć przyznam, że nie szukałem zbyt intensywnie ;-))

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi!
19.06.2011, 14:05

Jarek Żeliński Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...

Czy znane są Wam np. techniki automatycznego generowania kodu ABAP lub obiektów słownika na podstawie stworzonego modelu UML?

UML to 13 diagramów (typów modeli), czym są w SAP:
- ABAP
- obiekty słownika?
19.06.2011, 22:33

Aleksander Olszewski Jedynie ambitne cele
stymulują rozwój

Popytałem trochę "wuja Google'a". Sądzę, że na początek ta informacja powinna być wystarczająca ;)
http://www.sparxsystems.es/New/products/ea-extension-s...
Rozszerzenie EA do obsługi SAP. Dobrze skonfigurowany EA potrafi generować nie tylko dokumentację, ale również szkielety klas. Co sam dodatek oferuje nie wiem.
20.06.2011, 10:19

systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...

Aleksander Olszewski:
Sądzę, że na początek ta informacja powinna być wystarczająca ;)
http://www.sparxsystems.es/New/products/ea-extension-s...

To są jedynie taksonomie (zwane nie raz profilami dla UML)
Rozszerzenie EA do obsługi SAP. Dobrze skonfigurowany EA potrafi generować nie tylko dokumentację, ale również szkielety klas. Co sam dodatek oferuje nie wiem.

to potrafi każdy sensowny pakiet CASE :)

Z mojego doświadczenia wynika, że zanim cokolwiek wdrożymy a wcześniej wybierzemy warto:
- zdefiniować taksonomie pojęć używanych w firmie
- wyspecyfikować reguły biznesowe i ograniczenia
- wyspecyfikować obiekty biznesowe i ich stany (dopuszczalne lub oczekiwane statusy)

Pierwszy i trzeci punkt to jak najbardziej materiał dla UML, drugi jest produktem do "wyciągnięcia" z modeli procesów, tu jednak BPMN sprawdza się znacznie lepiej niż UML (konkretnie diagram czynności).

SAP tu nie ma nic do rzeczy, praktyka pokazuje, że specyfika konkretnego narzędzia jest raczej ograniczeniem projektu niż zaletą zgodnie z zasadą, która stosuję: Specyfikacja wymagań na oprogramowanie powinna odzwierciedlać potrzeby zamawiającego a nie możliwości dostawcy.

Dla ciekawych moja rozmowa z ubiegłego roku z konsultantem (to był SAP właśnie) na temat UML:
http://it-consulting.pl/autoinstalator/wordpress/index...Jarek Żeliński edytował(a) ten post dnia 20.06.11 o godzinie 11:02
20.06.2011, 11:02

Paweł Gryko Specjalista d/s
Programowania,
Kierownik Projektów

Dziękuję za odpowiedzi. Zapoznam się z materiałami. Jako, że pojawiły się wątpliwości, pozwolę sobie jeszcze tylko doprecyzować (być może post factum):

ABAP/4 jest językiem używanym do programowania w środowisku ERP SAP. Jako obiekty słownika (ABAP Dictionary) mam na myśli SAP-owe odwzorowanie obiektów bazy danych (t.j. definicje typów danych, struktury, tabele).
20.06.2011, 11:26

systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...

Paweł Gryko:
ABAP/4 jest językiem używanym do programowania w środowisku ERP SAP. Jako obiekty słownika (ABAP Dictionary) mam na myśli SAP-owe odwzorowanie obiektów bazy danych (t.j. definicje typów danych, struktury, tabele).

Problem z tego typu aplikacjami jest taki, że struktura bazy danych jest sztywna, owe odwzorowanie obiektów w bazie danych relacyjnej to sztywne niezmieniane struktury, jeżeli "obiekt" u klienta "nie pasuje" do struktury bazy danych SAP to jest kiszka, w zasadzie kończy się to wmawianiem klientowi "że tak jest lepiej", a chodzi o to, ze "inaczej nasz system nie potrafi".

Z UML jest tak, że jak się ma model działania firmy to łatwo na jego podstawie ocenić czy dany produkt (np. SAP) w ogóle nadaje się dla tej konkretnej firmy.

Dostawcy gotowych systemów (chyba wszyscy, o ile wiem SAP także) zalecają na początek tak zwaną analizę gap/fit czyli "zerojedynkową" ocenę, który potrzeby klienta system zaspokaja a które nie, lepsze produkty mają API i te brakujące wymagania można "stworzyć i zintegrować" (wcześniej je projektując). Niestety wiele firm wdrażających idzie w "kastomizację" gotowego oprogramowania co nie tylko zabija taki system ale także odcina od instalacji jego nowszych kolejnych wersji.

"wadą" analizy gap/fit jest to, że może ona pokazać, że dany produkt po protu się dla tej konkretnej firmy nie nadaje, dlatego wielu integratorów unika tych analiz.

Tak więc jak najbardziej warto użyć UML na etapie poprzedzającym wybór oprogramowania, w przypadku gdy już mamy SAP modele UML bardzo ułatwiają analizę gap/fit. SAP ma API i wystarczy chcieć z tego korzystać.
20.06.2011, 11:41

Krzysztof Usowicz Certyfikowany
konsultant SAP
ABAP/MM, konsultant
SAP MM/W...

Cześć Paweł, witam wszystkich...

O takim zastosowaniu UML jak mówisz nie słyszałem (automatyczne generowanie np. obiektów słownika) i UML w tym obszarze raczej nie znajdzie zastosowania. Niemniej uważam, że UML jak najbardziej można wykorzystać w projektowaniu aplikacji SAP, bo język ABAP na przestrzeni ostatnich lat stał się językiem z możliwościami obiektowego programowania. Problem leży po stronie programistów ABAP, którzy konsekwentnie pozostają przy archaicznej formie ABAP, który przypomina Pascal-a. UML to świetne narzędzie projektowe, ale w SAP może się przydać tylko wtedy, gdy przejdziemy na ABAP Objects. A z tym jest problem, są nawet firmy, które zabraniają programistom pisać obiektowo (sic!), często programistami zostają konsultanci, którzy przeczytali tylko BC400, a nie mają pojęcia o inżynierii oprogramowania i piszą aplikacje tak brzydkie, trudne do utrzymania i wadliwe, że nie można na to patrzeć (typu zmienne globalne przez 6 ekranów, zero modularyzacji, brak obsługi błędów, milion zapytań do bazy pod rząd itd.). Najnowsza wersja SAP wspiera model Object-Relational Mapping (ORM) poprzez tzw. klasy persistent, które pozwalają na obiektowo zaimplementowany dostęp do bazy danych. Tutaj UML mógłby się przydać.

Podsumowując, UML jak najbardziej do projektowania aplikacji SAP może się przydać, ale pod warunkiem, że będziemy pisali obiektowo. O automatach do wczytywania modeli UML do SAP zaś nie słyszałem, a mogłyby generować np. definicje klas. To byłoby fajne.

Pozdrawiam,

P.S. A z tym zakresem krzyżykowym Gap/Fit to jest tak: klient daje wymagania z wpisem "system obsługuje ocenę dostawcy". SAP w module MM ma taką funkcję. Ale jak w fazie koncepcji przechodzi się do omówienia szczegółów, to wychodzi że standard sobie nie poradzi i trzeba rzeźbić całość od nowa:) Na szczęście SAP to otwarty system i można cudować.Krzysztof Usowicz edytował(a) ten post dnia 22.06.11 o godzinie 18:48
22.06.2011, 18:44

systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...

Krzysztof Usowicz:
Problem leży po stronie programistów ABAP, którzy konsekwentnie pozostają przy archaicznej formie ABAP, który przypomina Pascal-a.

problem nie tylko firm oferujących w SAP :)
P.S. A z tym zakresem krzyżykowym Gap/Fit to jest tak: klient daje wymagania z wpisem "system obsługuje ocenę dostawcy". SAP w module MM ma taką funkcję. Ale jak w fazie koncepcji przechodzi się do omówienia szczegółów, to wychodzi że standard sobie nie poradzi i trzeba rzeźbić całość od nowa:) Na szczęście SAP to otwarty system i można cudować.

po to się te analizy robi własnie by nie odkrywać tego w połowie wdrożenia :)
22.06.2011, 19:13

konsultant SAP
ABAP/MM, konsultant
SAP MM/W...

No właśnie to wygląda tak:

Plik wymagań w zapytaniu ofertowym:

System obsługuje ocenę dostawcy > my piszemy X -> TAK (bo SAP ma coś takiego)

Przy robieniu koncepcji okazuje się, że klient ma swoją wizję i standard nijak się ma do wyobrażenia klienta...

Zakres krzyżykowy nie niweluje problemów, ale oczywiście jest jakimś wyznacznikiem możliwości systemu, tylko często zbyt ogólnym:)

Pozdrawiam,Krzysztof Usowicz edytował(a) ten post dnia 22.06.11 o godzinie 19:31
22.06.2011, 19:30

systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...

Krzysztof Usowicz:

Przy robieniu koncepcji okazuje się, że klient ma swoją wizję i standard nijak się ma do wyobrażenia klienta...

Zakres krzyżykowy nie niweluje problemów, ale oczywiście jest jakimś wyznacznikiem możliwości systemu, tylko często zbyt ogólnym:)

Pozdrawiam,

wydaje mi się, że problem tkwi w sposobie napisania "System obsługuje ocenę dostawcy", bo ja wtedy pytam klienta "co to znaczy" i proszę co najmniej o dwa lub trzy przykłady takiej oceny.
22.06.2011, 19:51

Joanna U. Inżynier
oprogramowania,
Analityk
systemowy/biznesowy

Przepraszam za naiwne pytanie - ale nie pracowałam przy SAP więc mam prawo je zadać: czy system SAP nie zawiera dokumentacji analitycznej w ulubionej formie obrazkowej?
Jak wygląda dokumentacja tego systemu - czy analityk ma do dyspozycji wyłącznie słowno-muzyczny opis funkcji systemu?Joanna U. edytował(a) ten post dnia 07.07.11 o godzinie 16:22
7.07.2011, 15:02

konsultant SAP
ABAP/MM, konsultant
SAP MM/W...

help.sap.com < podstawowa dokumentacja SAP, publiczna

szkolenia SAP < główne źródło wiedzy tajemnej

service.sap.com < informacje serwisowe SAP tzw. noty, szczegóły i detale

sdn.sap.com < źródło trików programistycznych

no i ...

google :)Krzysztof Usowicz edytował(a) ten post dnia 07.07.11 o godzinie 21:36
7.07.2011, 21:33

Joanna U. Inżynier
oprogramowania,
Analityk
systemowy/biznesowy

Krzysztof Usowicz:
help.sap.com < podstawowa dokumentacja SAP, publiczna
>
google :)

Rozumiem, że Autorowi wątku te informacje nie wystarczyły (lub nie ma czasu przedzierać się przez powyższe).

Jeżeli "jakiś" standard dokumentacji obrazkowej istnieje w SAP, to (oczywiście w zależności od jakości standardu i jego znajomości przez programistów) - może jest sens taki standard kontynuować?
Wprowadzanie nowej notacji (UML) może się skończyć tak, jak tłumaczenie z polskiego na angielski przez chiński tylko dlatego, że akurat JA chiński znam ;)
11.07.2011, 09:46

konsultant SAP
ABAP/MM, konsultant
SAP MM/W...

Dokumentacji tylko obrazkowej nie ma, aczkolwiek podczas wdrożeń rysuje się procesy biznesowe np. w BizAgi.
12.07.2011, 17:27

systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...

Każdy diagram wymaga komentarzy nie dlatego, ze jest 'za słaby" a dlatego, ze zawsze są sytuacje semantyczne nie mające symbolu a kaleczenie notacji wyrządza tylko zło, dlatego - zależnie od zwyczaju - albo komentuje się diagramy (każda notacja ma symbol notatki) albo (co jest "bardziej profi ;))" pisze się komentarze pod dokumentami, po trzecie dobra praktyka jest skrót znaczenia diagramu pod nim... :)

w kwestii BizAgi proste narzędzie i przydatne do pojedynczych diagramów ale bardzo pracochłonne przy bardziej złożonych systemach, dlatego dziwi mnie, że wiele firm używa prostych darmowych narzędzi w projektach za setki tysięcy złotych wiedząc (tak sądzę), że takie narzędzie to dodatkowe koszty dni pracy a nie oszczędności... koszt dobrego systemu CASE to równowartość dwóch, może trzech dniówek analityka...
12.07.2011, 20:54

Mateusz Kurleto Analizuję biznesowo
i zarządzam
projektami.
Wdrażasz syst...

Krzysztof Usowicz:
P.S. A z tym zakresem krzyżykowym Gap/Fit to jest tak: klient daje wymagania z wpisem "system obsługuje ocenę dostawcy". SAP w module MM ma taką funkcję. Ale jak w fazie koncepcji przechodzi się do omówienia szczegółów, to wychodzi że standard sobie nie poradzi i trzeba rzeźbić całość od nowa:) Na szczęście SAP to otwarty system i można cudować.
Robienie analizy GAP/FIT na podstawie opisów klienta to kompletna bzdura. Jedyna sensowna analiza GAP/FIT może powstać, jeśli klient posiada Specyfikację Wymagań Systemu kompletną, jednoznaczną, wykonaną zgodnie ze "sztuką" czyli np. w formie modeli + ich opisów.
Jeżeli wymagania są dowolnie interpretowalne to jaki ma sens GAP/FIT? Odwołując się do Twojego przykładu, bez specyfikacji wymaganie opisane "system pozwala na ocenę dostawcy" spełnia zarówno:
- system automatycznego oceniania ofert wykorzystujący średnie ważone liczone z terminowości dostaw (zamówienie vs PZ), oceny jakości (z odrzutów i zwrotów), parametrów oferty (cena, czas dostawy, termin płatności)
jak również
- pojedyncze pole tekstowe "aktualna ocena dostawcy"
13.07.2011, 01:14

Joanna U. Inżynier
oprogramowania,
Analityk
systemowy/biznesowy

Krzysztof Usowicz:

Uch, to chyba jeden z gorszych koszmarów - jeżeli jeszcze wycenę gotowego rozwiązania trzeba podać nie znając wystarczająco szczegółów wymagania... brrrr.... :)
13.07.2011, 12:16

konsultant SAP
ABAP/MM, konsultant
SAP MM/W...

Joanna U.:
jeżeli jeszcze wycenę gotowego rozwiązania trzeba podać nie znając wystarczająco szczegółów wymagania...

Przy dużych przedsięwzięciach niestety tak się robi. Finalnie wdrożony system ERP w momencie odpowiadania na zapytanie ofertowe jest jedną wielką niewiadomą, ale klienci tego oczekują, moim zdaniem sobie szkodząc, niemal zawsze oczekiwany jest Fix Price na coś, co kompletnie nie jest zdefiniowane.
A później idą CR-y, o ile nam się uda w koncepcji jasno wszystko napisać, ale zazwyczaj nie ma na to czasu, bo przecież koncepcję trzeba szybko kończyć. A ja uważam, że powinno się pisać koncepcję właśnie bardzo długo, bo ona jest najważniejsza. Tyle że nie ma na nią budżetu zazwyczaj. To są trudne zagadnienia brr :)
13.07.2011, 19:28

Wyślij zaproszenie do