Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Marcin Kapusta eDojazd.pl - Niższe
koszty dojazdów dla
wszystkich

Temat: Serwis z wydarzeniami na Wordpressie

Witajcie.

Jestem świeży w wordpressie i mam w związku z tym kilka pytań:

- Jak zrobić, żeby klikając na autora postu, komentarza itp. wyświetlił mi się np. jego profil, zdjęcie opis tej osoby itp. Rozumiem, że potrzebny jest plugin. Czy znacie jakieś dobre pluginy do tego typu funkcjonalności, żeby pozwoliły zalogowanemu użytkownikowi zmienić swoje dane osobowe, które są publicznie widoczne wraz ze zdjęciem. Teraz jak klikam na autora pojawiają mi się wszystkie jego wpisy.

- Czy są pluginy w wordpressie, które działają na podobnej zasadzie jak Eventy na Facebooku. Tworzymy wpis jako Event, określamy przedział czasowy, opisujemy go, zapraszamy znajomych. Gdy ktoś zadeklaruje, że weźmie udział w wydarzeniu to autor wydarzenia otrzymuje powiadomienie mailem. Jeśli ktoś napisze komentarz do wydarzenia to chciałbym, żeby wszyscy otrzymali powiadomienie maila, którzy są do danego wydarzenia zapisani.

Jestem programistą PHP więc jeśli nie ma takich pluginów o jakich piszę to proszę przynajmniej o porady, wskazówki czy da się napisać taką wtyczkę. Zaznaczam, że jeszcze nie zagłębiałem się w API.

--
Pozdrawiam
MarcinMarcin Kapusta edytował(a) ten post dnia 14.06.11 o godzinie 08:26
14.06.2011, 08:26

Marcin Kapusta:
- Czy są pluginy w wordpressie, które działają na podobnej zasadzie jak Eventy na Facebooku. Tworzymy wpis jako Event, określamy przedział czasowy, opisujemy go, zapraszamy znajomych. Gdy ktoś zadeklaruje, że weźmie udział w wydarzeniu to autor wydarzenia otrzymuje powiadomienie mailem. Jeśli ktoś napisze komentarz do wydarzenia to chciałbym, żeby wszyscy otrzymali powiadomienie maila, którzy są do danego wydarzenia zapisani.

sprawdź http://wordpress.org/extend/plugins/events-calendar/
14.06.2011, 08:40

Kamil S. Webdeveloper |
fanaticalcode.com

Marcin Kapusta:
- Jak zrobić, żeby klikając na autora postu, komentarza itp. wyświetlił mi się np. jego profil, zdjęcie opis tej osoby itp. Rozumiem, że potrzebny jest plugin. Czy znacie jakieś dobre pluginy do tego typu funkcjonalności, żeby pozwoliły zalogowanemu użytkownikowi zmienić swoje dane osobowe, które są publicznie widoczne wraz ze zdjęciem. Teraz jak klikam na autora pojawiają mi się wszystkie jego wpisy.

Nie jest potrzebny do tego plugin. Poczytaj o Author Templates i pliku author.php.
14.06.2011, 08:46

Marcin Kapusta eDojazd.pl - Niższe
koszty dojazdów dla
wszystkich

Dziękuje Wam bardzo.

Co do Eventów to sprawdziłem plugin
http://wordpress.org/extend/plugins/events-manager/ i ma prawie wszystko czego mi potrzeba.
Nie jest potrzebny do tego plugin.
Poczytaj o Author Templates i pliku author.php.

Super o to mi właśnie chodziło.

- Teraz trochę inne pytanie. Czy dobrze rozumiem. Jeśli chce zrobić jakąś dodatkową stronę (nie wpis itp) dynamiczną (nie statyczną) z wyszukiwarką Eventów i Mapą to jak najlepiej się do tego zabrać. Próbuje się w tym odnaleźć, dokumentacja jest raczej czytelna i bardzo pomocna, ale potrzebuje potwierdzenia od doświadczonych wordpressowcow. Znalazłem coś takiego http://codex.wordpress.org/Pages <- czy to jest właściwe miejsce gdzie szukać jak zrobić dynamiczną podstronę z formularzem?

- Będę modyfikował formularz dodawania wpisów. Chciałbym zrobić coś takiego, że tagi automatycznie mi się wygenerują jak ktoś kliknie "Publish". Wszystko po to, żeby przyspieszyć pracę użytkownika. Mam specjalny algorytm, który analizuje treść, wychwytuje i kojarzy tagi. Teraz pracuje nad algorytmem, który także będzie automatycznie wstawiał dany wpis do odpowiednich wykrytych kategorii do których będzie pasował. Czy da się tak obsłużyć przycisk "Publish", że po stronie serwera automatycznie wykryje kategorie i tagi dla właśnie wprowadzonego wpisu i zapisze je gdzieś w tabelach wordpressa dodając przy tym nowe kategorie jeśli będzie potrzeba i tagi?
14.06.2011, 09:28

Wyślij zaproszenie do