Krzysztof Jankiewicz informatyk
Temat: Zwisanie w dyskopatiach i skoliozach - wskazane czy...
WitamProszę o opinie odnośnie wpływu zwisania na drążku za ręce, a także zwisania głową w dół, na dyskopatię odcinka lędźwiowego kręgosłupa (L5/S1) z jednoczesną nieznaczną skoliozą i rotacją kręgów.
Jedni twierdzą, że zwisy wpływają korzystnie, inni zdecydowanie odradzają. Natknąłem się w internecie na informację, że to zależy czy dyskopatia jest tylna czy przednia, ale niestety nie było wyjaśnione przy którym rodzaju dyskopatii zwisy są wskazane lub niewskazane... :)
Jakie jest Państwa zdanie jako fachowców od rehabilitacji o zastosowaniu tzw. ławeczki inwersyjnej, służącej do zwisania głową w dół. Czy jest przydatna w dyskopatiach i skoliozach?
A może lepsze są tzw. wyciągi lędźwiowe, na przykład pneumatyczne?
Proszę się podzielić opiniami.
Bardzo dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam.
Krzysiek
Malwina Maria
Jachowicz
fizjoterapeutka
rządna wiedzy i
efektów w pracy:)
--> Mot...
Temat: Zwisanie w dyskopatiach i skoliozach - wskazane czy...
Witam,pracuję metodą McKenzie oraz PNF i uważam, że wyciągi wskazane są wted,y gdy żaden ruch czy pozycja ułożeniowa w płaszczyźnie przód-tył i bocznej nie działa na problemy pacjenta.
Przyznam szczerze, że w codziennej pracy z pacjentami spotkałam się tylko raz z takim problemem. Reszta (większość) pacjentów dobrze reaguje na ruch/ułożenie czy korekcję, w pewnej płaszczyźnie - w tej, w której jest jakiś problem.
Oczywiście ciężko stwierdzić, jaki problem jest u Pana, bez przetestowania i wywiadu, więc nie mogę tak na słowo powiedzieć - tak to będzie dobre lub nie, proszę tego nawet nie próbować.. :-)
Na pewno wyciąg, czy w formie drążka czy ławeczki, spowoduje zwiększenie przestrzeni pomiędzy kręgami, odciąży miejsce ewentualnej kompresji i może przynieść ulgę i rozluźnienie mięśni.
Co do rozróżnienia na tylną i przednią, akurat zwis nie będzie wpływać inaczej na te dwie dyskopatie - bo działa w innym kierunku. Odciąży miejsce kompresji pierścienia, krążka na korzeń nerwu i inne tkanki.
Mam nadzieję, że coś lekko rozjaśniłam Panu :-)
pozdrawiam serdecznie,
MOTIO FIZJOTERAPIA
Malwina Jachowicz