Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Zwisanie w dyskopatiach i skoliozach - wskazane czy...

Witam

Proszę o opinie odnośnie wpływu zwisania na drążku za ręce, a także zwisania głową w dół, na dyskopatię odcinka lędźwiowego kręgosłupa (L5/S1) z jednoczesną nieznaczną skoliozą i rotacją kręgów.

Jedni twierdzą, że zwisy wpływają korzystnie, inni zdecydowanie odradzają. Natknąłem się w internecie na informację, że to zależy czy dyskopatia jest tylna czy przednia, ale niestety nie było wyjaśnione przy którym rodzaju dyskopatii zwisy są wskazane lub niewskazane... :)

Jakie jest Państwa zdanie jako fachowców od rehabilitacji o zastosowaniu tzw. ławeczki inwersyjnej, służącej do zwisania głową w dół. Czy jest przydatna w dyskopatiach i skoliozach?

A może lepsze są tzw. wyciągi lędźwiowe, na przykład pneumatyczne?

Proszę się podzielić opiniami.

Bardzo dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam.

Krzysiek
9.06.2011, 02:26

Malwina Maria Jachowicz fizjoterapeutka
rządna wiedzy i
efektów w pracy:)
--> Mot...

Temat: Zwisanie w dyskopatiach i skoliozach - wskazane czy...

Witam,
pracuję metodą McKenzie oraz PNF i uważam, że wyciągi wskazane są wted,y gdy żaden ruch czy pozycja ułożeniowa w płaszczyźnie przód-tył i bocznej nie działa na problemy pacjenta.

Przyznam szczerze, że w codziennej pracy z pacjentami spotkałam się tylko raz z takim problemem. Reszta (większość) pacjentów dobrze reaguje na ruch/ułożenie czy korekcję, w pewnej płaszczyźnie - w tej, w której jest jakiś problem.

Oczywiście ciężko stwierdzić, jaki problem jest u Pana, bez przetestowania i wywiadu, więc nie mogę tak na słowo powiedzieć - tak to będzie dobre lub nie, proszę tego nawet nie próbować.. :-)

Na pewno wyciąg, czy w formie drążka czy ławeczki, spowoduje zwiększenie przestrzeni pomiędzy kręgami, odciąży miejsce ewentualnej kompresji i może przynieść ulgę i rozluźnienie mięśni.
Co do rozróżnienia na tylną i przednią, akurat zwis nie będzie wpływać inaczej na te dwie dyskopatie - bo działa w innym kierunku. Odciąży miejsce kompresji pierścienia, krążka na korzeń nerwu i inne tkanki.

Mam nadzieję, że coś lekko rozjaśniłam Panu :-)

pozdrawiam serdecznie,
MOTIO FIZJOTERAPIA
Malwina Jachowicz
8.08.2011, 18:48

Wyślij zaproszenie do