Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Wejścia z Facebooka

Witajcie,

Od dwóch miesięcy obserwuję znaczny spadek odwiedzin z Facebooka dla jednego z moich serwisów internetowych. Mam fanpaga, na którym umieszczam linki do nowych treści, które są publikowane na stronie. Do niedawna (marzec) Facebook był naszym najważniejszym źródłem odwiedzin, nieznacznie wyprzedzając Google.

Teraz, w ciągu trzech miesięcy liczba odwiedzin z Facebooka spadła do 1/6 pierwotnej wartości. Wszystko robimy tak jak zawsze. Domyślam się, że dopadł mnie filtr powodujący, że ludziom nie pokazują się informacje, które publikujemy na naszej ścianie. Też obserwujecie takie zjawisko? Da się temu jakoś zaradzić?

Jeżeli ta tendencja ma się utrzymać to przestaję widzieć sens naszej obecności na Facebooku.Wojciech Małota edytował(a) ten post dnia 07.06.11 o godzinie 22:51
7.06.2011, 22:50

Rafał Hostyński Ten od
pozycjonowania

Wojciech Małota:
Wszystko robimy tak jak zawsze. Domyślam się, że dopadł mnie filtr powodujący, że ludziom nie pokazują się informacje, które publikujemy na naszej ścianie. Też obserwujecie takie zjawisko? Da się temu jakoś zaradzić?
Nie wiem z jaką częstotliwością 'robicie to jak zawsze'? Ale jeśli mi się pojawia zbyt często to co 'polubiłem' to zwyczajnie samodzielnie 'daję filtra'.

Może tu tkwi problem, że waszym stałym bywalcom, wasze newsy się już przejadły?
7.06.2011, 23:19

Rafał Hostyński:
Może tu tkwi problem, że waszym stałym bywalcom, wasze newsy się już przejadły?

Nie publikujemy częściej niż raz dziennie więc tutaj bym problemu nie upatrywał.

Edit:

Poza tym gdyby tak było to spadek odwiedzialności z Fejsa byłby stopniowy. A tutaj bah i w dwa miesiące sześciokrotny spadek klikalności.Wojciech Małota edytował(a) ten post dnia 08.06.11 o godzinie 06:30
8.06.2011, 06:28

konto usunięte

dwa miesiące to dość długi okres czasu
8.06.2011, 08:29

Kaśka P.:
dwa miesiące to dość długi okres czasu

Wcześniej przez 1,5 roku non stop klikalność stabilnie rosła. W statystykach wykres układa się w łagodny pagórek po którym następuje wąwóz ;-).
8.06.2011, 08:34

Rafał Hostyński Ten od
pozycjonowania

Wojciech Małota:
Nie publikujemy częściej niż raz dziennie więc tutaj bym problemu nie upatrywał.
Spoglądaliście na wall'e swoich 'lubiących'?
Zobaczcie, co widzą...

W jakie dni macie wyższe piki? Zakładam, że jest jakiś trend tygodniowy, bez względu na spadek zainteresowania.
Poza tym gdyby tak było to spadek odwiedzialności z Fejsa byłby stopniowy. A tutaj bah i w dwa miesiące sześciokrotny spadek klikalności.
To tylko Twoje założenie, które jest oparte na konkretnych danych. Może być tak [moje założenie, bez podparcia się danymi], że wasi 'like it' nagle 'polubili' setki innych stron i zginęliście w tłumie 'lubiących wszystko jak leci'.
Przydałaby się jakaś wasza analiza tego stanu rzeczy.
8.06.2011, 11:03

Zuzanna Hebich Specjalista do spraw
Social Media,
Niezależny
konsultant

Wojciechu - jakiś czas temu facebook wprowadził inny schemat działania na tablicy- gdzie są dwie opcje, jedna to najnowsze, a druga to najpopularniejsze aktywności. Kilka miesięcy temu te najnowsze to był zbiór chronologicznie pojawiających się postów- teraz defaultową pozycją jest to,że dostajesz newsy od marek i znajomych z którymi wchodzisz najczęściej w interakcje. Stąd spadek w Twoich statystykach. Nie każdy o tym wie i nie każdy to zmienia.
8.06.2011, 21:22

Zuzanna Hebich Specjalista do spraw
Social Media,
Niezależny
konsultant

a co możesz na to zrobić? im większa aktywność użytkowników tym większe szanse żebyś się załapał na tablice.
8.06.2011, 21:25

Joanna Majdak Marcelina Woźna
Impresariat

Może studenci mają sesję.... warto poczekać do końca czerwca :P
17.06.2011, 17:53

Tomasz Kubasa Facebook...

Zuzanna jak najbardziej ma rację i nie dopatrywałbym się powodu spadku oglądalności z innych powodów.

Najlepszą rada na tego typu sytuację, jest wysłanie do swoich fanów aktualizacji z instrukcją zmiany domyślnych ustawień tablicy.
U mnie zwiększyło to ruch o 40%(!)
18.06.2011, 00:24

...albo zainteresowac Fanów czyms na prawde ciekawym, co ich skloni do interakcji

...albo uzyc zdarzen sponsorowanych
28.06.2011, 22:13

Wyślij zaproszenie do