- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
Beata
Ś.
doradca
podatkowy/właścici
el, Doradztwo
Podatkowe Beata
Ś...
Temat: Proszę o rady przed badaniem w RODK!
Pani Bernadetto - nie jestem rozżalona że eks odszedł.. wręcz zaczynam być powoli "wdzięczna" następczyni że uwolniła mnie od dość toksycznego związku...nie pozwalam po prostu na kłamstwa które tu wypisuje - i pokazuję jak jest z drugiej strony
:-)
jeśli zaś chodzi o złośliwości eks - jeśli takowe czyni to będzie czynił i żadne rozwiązania nie pomogą
sam musi zrozumieć że nie tędy droga - takie mam przemyślenia po swoich doświadczeniach i po lekturze wątków tu zawartych
:-(
ps. to po co chcesz iść na badania do RODK skoro nic nie chcesz zmieniać i relacje są dobre?
Bernadetta
S.
www.studiooptyczne44
.pl
W takim razie bardzo dobrze Pani myśli.Zastanawiam się nad tymi badaniami z uwagi na fakt iż skoro on jest złośliwy i złośliwie postępuje wobec mnie i dziecka to być może taka opinia będzie dla sądu jakimś dowodem, na to, że ja nie jestem wielbłądem i jego zarzuty pod moim adresem, że "utrudniam mu kontakty z córką" będą odparte w sposób niepodważalny.
Poza tym on ma prawo do współdecydowania o istotnych sprawach dziecka (standardowe), ale z osobą z którą się nie da rozmawiać nie da się współdecydować. Jak z nim nie rozmawiam i podejmuje decyzje sama, to mówi, że pójdzie do sądu bo ma prawo współdecydować.
Oczywiście w sądzie twierdzi, że to ze mną się rozmawiać nie da i sąd odsyła do mediatora, który opisuje, że wg niego pomiędzy byłymi małżonkami są głębokie więzi emocjonalne, w sprawach istotnych dla dziecka potrafią znaleźć wspólny język.
Sąd odrzuca jego wniosek.
Wracamy do życia i milczących konwersacji. Takie zamknięte koło.
Dlatego myślę, że może takie badania w jakiś sposób ukierunkowały by jego tok myślenia - na terapię bez przymusową szans nie ma. Przecież to wszystko moja wina...Bernadetta S. edytował(a) ten post dnia 07.07.11 o godzinie 09:19
Beata
Ś.
doradca
podatkowy/właścici
el, Doradztwo
Podatkowe Beata
Ś...
skąd to znam....jedyne rozwiązanie to wspólna lub indywidualna terapia u psychologa....
ale jakie są szanse na jej podjęcie....
zasypać sąd wnioskami o skierowanie na warsztaty rodzicielskie? jest taka możliwość...
Marek
M.
"Moja babcia zwykła
mówić, że Bóg ma
swój plan w
stosunku...
Beata Ś.:warsztaty i terapie sa dla tych ktorzy sa zdolni i dojrzali na tyle aby zobaczyc swoje bledy i pracowac nad nimi.
skąd to znam....
jedyne rozwiązanie to wspólna lub indywidualna terapia u psychologa....
zasypać sąd wnioskami o skierowanie na warsztaty rodzicielskie? jest taka możliwość...
moja eks przeszla wiele szkolen i kursow, skonczyla szkole mediacji i jest mediatorem. to ona po tym jak zostala mediatorem (wczesniej nasze mediacje polegaly na tym ze kiedy jej bylo nie na reke to co slyszala zglaszala stronniczosc mediatorow) zaproponowala mediacje u siebie w mieszkaniu ktore miala prowadzic jej kolezanka ktora tez robi kurs mediatora ;)
"no widzisz jak mozna sie czasem z toba dogadac" slysze tylko wtedy gdy zaproponuje cos na co ja jestem w stanie sie zgodzic i mowie ze nie ma sprawy niech tak bedzie
ale jak ona proponuje ze corka bedzie mieszkala tylko z nia a ja prosze o zastanowienie lub dyskusje nad argumentami ze jak 4 lata mala ma dwa domy i swietnie sie z tym czuje i chce aby tak zostalo to ja jestem tym z kim nie da sie dogadac.
podkresla ze nie ma nic do mojego ojcostwa i ze jestem dobrym ojcem ale jedyne co jej przeszkadza to to ze corka przenosi sie z miejsca do miejsca i czuje sie rozdarta (skad taki wniosek pojecia nie mam) - ja proponuje wtedy aby w takim razie zamieszkala u mnie - wtedy slysze ze jestem smieszny. gdy ona proponuje dokladnie to samo to jest to rozwiazanie najlepsze - gdy ja to jestem smieszny. ona dopszcza jedno rozwiazanie ale to ze mna nie da sie dogadac.
a chodzilismy na wspolne terapie, warsztety dla rodzicow, mediacje.
kazdy z tego wyciagnie to co chce wyciagnac - a jesli ktos uwaza siebie za nieomylnego to zadne ciaganie go po terapiach niczego nie zmieni, bo taki ktos moim zdaniem uznaje tylko takie autorytety, ktore sa dla niego wygodne i potwierdzaja jego spojrzenie na rzeczywistosc
teraz czekamy na opinie z sadu od bieglej (nie z rodk-u)marek M. edytował(a) ten post dnia 07.07.11 o godzinie 13:42
Bernadetta
S.
www.studiooptyczne44
.pl
Przepraszam za śmiałość, ale jestem ciekawa - ska. Jak zamierza pan rozwiązać problem, będzie Pan miał opinię biegłego, który ma stwierdzić, że....
Bernadetta
S.
www.studiooptyczne44
.pl
Beata Ś.:
skąd to znam....
jedyne rozwiązanie to wspólna lub indywidualna terapia u psychologa....
Jakie są szanse na podjęcie... Jak takie że dzisiaj dostane podwyżkę 300 % :)
Jak uzyskać takie skierowanie na warsztaty rodzicielski??? zaciekawiło mnie to rozwiązanie???
Beata
Ś.
doradca
podatkowy/właścici
el, Doradztwo
Podatkowe Beata
Ś...
czytałamto chyba któryś paragraf kodeksu rodzinnego
jak znajdę to wyślę
tylko że to pewnie kolejny martwy przepis :-)
:-(
Bernadetta
S.
www.studiooptyczne44
.pl
No podejrzewam, że Sąd nikogo nie zmusi do niczego.Pewnie wy się lepiej znacie to zapytam... w jakich przypadkach sąd nakazuje wizytę w RODK i co ona tak naprawdę wnosi do sprawy?
Marek
M.
"Moja babcia zwykła
mówić, że Bóg ma
swój plan w
stosunku...
Bernadetta S.:
Przepraszam za śmiałość, ale jestem ciekawa - ska. Jak zamierza pan rozwiązać problem, będzie Pan miał opinię biegłego, który ma stwierdzić, że....
biegly ma zbadac wiezi pomiedzy dzieckiem a rodzicami, na tej podstawie sad podejmie decyzje czy opieka naprzemienna stosowana przez 4 lata moze zostac utrzymana wbrew woli matki lub przychyli sie do wniosku matki i dziecko bedzie mieszkalo z jednym rodzicem (zlozylem kontr wniosek aby dziecko mieszkalo wtedy z nami - mala ma przyrodnia siostre z ktora juz ma fajny kontakt, wowczas do pomowien eks o znecanie sie nad bliskimi moze dojsc i molestowanie seksualne).
biegla pytala co takiego nie dziala w tej opiece, ze pani chce to zmienic - nic konkretnego poza wrazeniami mamy nie slyszalem, za to ja podzielilem sie podejrzeniem, ze uregulowanie miejsca zamieszkania u mamy pozwoli eks ubiegac sie o alimenty, bo stracila prace a koszty utrzymania dzielimy na pol i nie moze chocby wliczac czynszu i oplat za mieszkanie do osztu utrzymania dziecka bo ja rowniez ponosze takowe.
takie zycie, wiec czekamy
Bernadetta S.:sad skieruje na badania przy ustalaniu zakresu i czestosci kontaktow rodzicow z dzieckiem lub zmiany dotychczasowych - przede wszystkim dla stwierdzenia sily powiazan emocjonalnych, reakcji dziecka na rodzicow lub efektow ewentualnych zlych wplywow, dzialan przeciw dziecku
No podejrzewam, że Sąd nikogo nie zmusi do niczego.
Pewnie wy się lepiej znacie to zapytam... w jakich przypadkach sąd nakazuje wizytę w RODK i co ona tak naprawdę wnosi do sprawy?
Bernadetta
S.
www.studiooptyczne44
.pl
To co Pan piszę jest jak z jakiejś innej bajki...Absolutnie nie rozumiem postępowania z dwóch stron... Gdzie tu dobro dziecka? To wszystko co Pan piszę to jak opis dwóch obozów na polu walki. Nie mam tu nic złego na myśli ... bo wierzę w dobre intencje obojga rodziców. A starał się Pan jakoś zrozumieć "Ex" może jej nie chodzi o alimenty tylko o to, żeby córka była z nią, jako matka zrozumiałabym to tak, aczkolwiek każdy z nas ma swoje myśli w głowie.
Z drugiej strony po co decydowaliście się na takie "naprzemienne" kontakty, a teraz się z tego wycofujecie. Przecież dzieciaczek - córeczka przywykła do tego. Okey może nie jest to normalne życie na 2 domy, ale skoro się to sprawdzało to dlaczego z tego rezygnować.
Nie pojęte:):):)):)
Marek
M.
"Moja babcia zwykła
mówić, że Bóg ma
swój plan w
stosunku...
Bernadetta S.:
Nie pojęte:):):)):)
dla mnie rowniez - dlatego wnioslem o podtrzymanie opieki, ktora moim zdaniem sie swietnie sprawdza.
w razie koniecznosci zapewnienia corce tylko jednego domu uwazam, ze lepszy i mniej problemowy kontakt z rodzina, czyli wszystkimi najblizszymi bedzie miala mieszkajac ze mna, choc to rozwiazanie uwazam za mniejsze zlo, mniejszego zla
Dorota
Sokół
lekarz, Uniwersytet
Medyczny w
Białymstoku
Co do dogadania się pomiędzy dwojgiem ludzi będzie znaczny problem. Można kogoś zmusić żeby siedział na terapii, ale nie można go zmusić żeby w niej uczestniczył. To tak jak z alkoholikiem. Pierwszym krokiem do zmiany jest uświadomienie sobie, że jest się chorym. A potem to jeszcze cala długa droga oparta głównie na chęci zmiany i poczuciu tego że było źle.Panie Marku, myślę, że pomysł aby córka wychowywała się wraz z przyrodnim rodzeństwem jest bardzo dobry. O ile się nie mylę to art. 107 krio. Poza tym siła w rodzinie, czyli jak dla Sądu -> prawidłowe warunki socjalne, Pan ma pracę (była z tego co czytam już nie). Poza tym opieka naprzemienna funkcjonowała przez 4 lata bez zarzutu (ze strony matki dziecka).
Marek
M.
"Moja babcia zwykła
mówić, że Bóg ma
swój plan w
stosunku...
Dorota Sokół:tutaj eks probuje w oczach sadu zrobic z mijej rodziny rodzine patologiczna, a pomowienia argumentuje wnikliwa obserwacja i rozmowami z corka (cokolwiek to znaczy bo i tak nie jest weryfikowalne)
Panie Marku, myślę, że pomysł aby córka wychowywała się wraz z przyrodnim rodzeństwem jest bardzo dobry. O ile się nie mylę to art. 107 krio.
Poza tym siła w rodzinie, czyli jak dla Sądu -> prawidłowe warunki socjalne, Pan ma pracę (była z tego co czytam już nie).matka malej tez ma prace - tylko nie na umowe o prace. z tego co wiem, pisuje artykuly.
Poza tym opieka naprzemienna funkcjonowała przez 4 lata bez zarzutu (ze strony matki dziecka).teraz slysze ze cale 4 lata to jej nie pasowalo, jednak nie wiem dlaczego dopiero teraz poszla z tym do sadu.
ciesze sie ze corka juz jest na tyle duza i widzi, potrafi ocenic i rozumie wiele rzeczy. juz nie jest tak straszna mysl o ograbieniu nas z wiekszosci naszego wspolnego czasu zwlaszcza widzac ze sa dzieci, ktorym calkowicie odebrano polowe nich samych przez calkowita izolacje od jednego rodzica.
pomogly mi tez rozmowy z ludzmi ktorzy wychowali sie bez jednego rodzica i w doroslym zyciu potrafia ocenic kto ponosi za to odpowiedzialnosc.
Dorota
Sokół
lekarz, Uniwersytet
Medyczny w
Białymstoku
marek M.:
pomogly mi tez rozmowy z ludzmi ktorzy wychowali sie bez jednego rodzica i w doroslym zyciu potrafia ocenic kto ponosi za to odpowiedzialnosc.
A czy mógłby Pan coś więcej na ten temat napisać? Stale się zastanawiam, jakie są szanse, że mój pasierb w przyszłości zrozumie jaka jest prawda... I kiedy to będzie? Ja zaczęłam względnie samodzielnie myśleć i odkrywać prawdy z dzieciństwa ok. 25 rż...
Marek
M.
"Moja babcia zwykła
mówić, że Bóg ma
swój plan w
stosunku...
Dorota Sokół:
A czy mógłby Pan coś więcej na ten temat napisać?
niestety nie dam gwarancji, że każdy wychowywany w rozbitej rodzinie bedzie w stanie i zechce zastanowic sie nad prawda i jej powodami.
rowniez co do wieku - to chyba nie od przezytych lat czy dojrzalosci zalezy a od doswiadczen. mysle, ze te osoby z ktorymi ja mialem mozliwosc zamienic choc pare zdan o potrzebie posiadania i matki i ojca uswiadomily to sobie dopiero majac wlasne dzieci. i nie chodzi o to czy mialy wzorzec damski i meski a o kontakt z i jego jakosc z kazdym rodzicem.
poza tym chyba latwiej o tym myslec pamietajac jeszcze sytuacje rozstania rodzicow czyli u ludzi, ktorych rodzice rozstawali sie gdy oni juz cos potrafili zapamietac.
dostalem opinie bieglej - w opini gdzie podkreslane jest ze oboje rodzice wykazuja porownywalne kompetencje wychowawcze i takie tam bla bla znajduje sie informacja ze powierzenie opieki jednemu z rodzicow sprzyjaloby tworzeniu prawidlowego obrazu rol w rodzinie.
jaki obraz rol w rodzinie buduje dziecko mieszkajac same z mama? moze ja nie znam podzialu na role w rodzinie i mam spatrzony obraz rodziny.marek M. edytował(a) ten post dnia 14.07.11 o godzinie 08:28
Tomasz
Łukaszek
Doradca Techniczno -
Handlowy EMTOR Sp.z
o.o.
W tym tygodniu zapoznałem się z opinią RODK w Krośnie w mojej sprawie.Generalnie jestem z niej zadowolony gdyż Panie Psycholog uznały że mam prawo do bardzo szerokich kontaktów z synkiem i praktycznie wszystkie kontakty o jakie wnosiłem zostały mi przyznane w tej opinii - mimo że moja ex wnosiła o ograniczenie kontaktów. Została ona jednak skarcona przez jedną z pań psycholog więc się już więcej nie wtrącała.
Dodatkowo moja ex cały czas w sadzie wnosiła o pozbawienie mnie władzy rodzicielskiej a panie z RODK zaopiniowały że wzorowo wywiązywałem się z obowiązków jako ojciec i dziecko jest ze mną bardzo związane dlatego RODK sugeruje żebym miał pełna władzę rodzicielską :)
Reszta opinii "bez fajerwerków" - bardzo umiarkowanie, że rozwód w naszej sytuacji jest wskazany, że dziecko prawidłowo się rozwija i że mimo rozpadu małżeństwa obydwoje z rodziców starają sie by dziecko jak najmniej to odczuło i takie tam...
Szczerze mówiąc teraz na spokojnie myślę że warto było iść na to badanie. Moja ex zapewne spodziewała się, ze dużo wygra a w zasadzie moim zdaniem dużo straciła. Bo jak dziecko na badaniu przed Panią psycholog mówi że "..chce mieszkać z Tata z nie z Mamą.." to mówi samo za siebie..
Pozdrawiam,
Andrzej
C.
“ WAŻNIEJSZE OD
ROBIENIA WSZYSTKIEGO
TAK JAK TRZEBA JEST
...
Tomasz,gratuluję .
Teraz ja czekam na spotkanie z Paniami z tym ,że w Warszawie . Jeżeli zależy to od szczęścia , to raczej się obawiam .
Andrzej
- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4