Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Beata Ś. doradca
podatkowy/właścici
el, Doradztwo
Podatkowe Beata
Ś...

Temat: Proszę o rady przed badaniem w RODK!

Pani Bernadetto - nie jestem rozżalona że eks odszedł.. wręcz zaczynam być powoli "wdzięczna" następczyni że uwolniła mnie od dość toksycznego związku...
nie pozwalam po prostu na kłamstwa które tu wypisuje - i pokazuję jak jest z drugiej strony
:-)

jeśli zaś chodzi o złośliwości eks - jeśli takowe czyni to będzie czynił i żadne rozwiązania nie pomogą
sam musi zrozumieć że nie tędy droga - takie mam przemyślenia po swoich doświadczeniach i po lekturze wątków tu zawartych
:-(

ps. to po co chcesz iść na badania do RODK skoro nic nie chcesz zmieniać i relacje są dobre?
6.07.2011, 22:29

Bernadetta S. www.studiooptyczne44
.pl

W takim razie bardzo dobrze Pani myśli.

Zastanawiam się nad tymi badaniami z uwagi na fakt iż skoro on jest złośliwy i złośliwie postępuje wobec mnie i dziecka to być może taka opinia będzie dla sądu jakimś dowodem, na to, że ja nie jestem wielbłądem i jego zarzuty pod moim adresem, że "utrudniam mu kontakty z córką" będą odparte w sposób niepodważalny.
Poza tym on ma prawo do współdecydowania o istotnych sprawach dziecka (standardowe), ale z osobą z którą się nie da rozmawiać nie da się współdecydować. Jak z nim nie rozmawiam i podejmuje decyzje sama, to mówi, że pójdzie do sądu bo ma prawo współdecydować.
Oczywiście w sądzie twierdzi, że to ze mną się rozmawiać nie da i sąd odsyła do mediatora, który opisuje, że wg niego pomiędzy byłymi małżonkami są głębokie więzi emocjonalne, w sprawach istotnych dla dziecka potrafią znaleźć wspólny język.
Sąd odrzuca jego wniosek.
Wracamy do życia i milczących konwersacji. Takie zamknięte koło.
Dlatego myślę, że może takie badania w jakiś sposób ukierunkowały by jego tok myślenia - na terapię bez przymusową szans nie ma. Przecież to wszystko moja wina...Bernadetta S. edytował(a) ten post dnia 07.07.11 o godzinie 09:19
7.07.2011, 09:19

Beata Ś. doradca
podatkowy/właścici
el, Doradztwo
Podatkowe Beata
Ś...

skąd to znam....

jedyne rozwiązanie to wspólna lub indywidualna terapia u psychologa....

ale jakie są szanse na jej podjęcie....

zasypać sąd wnioskami o skierowanie na warsztaty rodzicielskie? jest taka możliwość...
7.07.2011, 12:57

Marek M. "Moja babcia zwykła
mówić, że Bóg ma
swój plan w
stosunku...

Beata Ś.:
skąd to znam....

zasypać sąd wnioskami o skierowanie na warsztaty rodzicielskie? jest taka możliwość...
warsztaty i terapie sa dla tych ktorzy sa zdolni i dojrzali na tyle aby zobaczyc swoje bledy i pracowac nad nimi.

moja eks przeszla wiele szkolen i kursow, skonczyla szkole mediacji i jest mediatorem. to ona po tym jak zostala mediatorem (wczesniej nasze mediacje polegaly na tym ze kiedy jej bylo nie na reke to co slyszala zglaszala stronniczosc mediatorow) zaproponowala mediacje u siebie w mieszkaniu ktore miala prowadzic jej kolezanka ktora tez robi kurs mediatora ;)

"no widzisz jak mozna sie czasem z toba dogadac" slysze tylko wtedy gdy zaproponuje cos na co ja jestem w stanie sie zgodzic i mowie ze nie ma sprawy niech tak bedzie

ale jak ona proponuje ze corka bedzie mieszkala tylko z nia a ja prosze o zastanowienie lub dyskusje nad argumentami ze jak 4 lata mala ma dwa domy i swietnie sie z tym czuje i chce aby tak zostalo to ja jestem tym z kim nie da sie dogadac.
podkresla ze nie ma nic do mojego ojcostwa i ze jestem dobrym ojcem ale jedyne co jej przeszkadza to to ze corka przenosi sie z miejsca do miejsca i czuje sie rozdarta (skad taki wniosek pojecia nie mam) - ja proponuje wtedy aby w takim razie zamieszkala u mnie - wtedy slysze ze jestem smieszny. gdy ona proponuje dokladnie to samo to jest to rozwiazanie najlepsze - gdy ja to jestem smieszny. ona dopszcza jedno rozwiazanie ale to ze mna nie da sie dogadac.

a chodzilismy na wspolne terapie, warsztety dla rodzicow, mediacje.
kazdy z tego wyciagnie to co chce wyciagnac - a jesli ktos uwaza siebie za nieomylnego to zadne ciaganie go po terapiach niczego nie zmieni, bo taki ktos moim zdaniem uznaje tylko takie autorytety, ktore sa dla niego wygodne i potwierdzaja jego spojrzenie na rzeczywistosc

teraz czekamy na opinie z sadu od bieglej (nie z rodk-u)marek M. edytował(a) ten post dnia 07.07.11 o godzinie 13:42
7.07.2011, 13:39

.pl

Przepraszam za śmiałość, ale jestem ciekawa - ska. Jak zamierza pan rozwiązać problem, będzie Pan miał opinię biegłego, który ma stwierdzić, że....
7.07.2011, 18:39

.pl

Beata Ś.:
skąd to znam....

Jakie są szanse na podjęcie... Jak takie że dzisiaj dostane podwyżkę 300 % :)
Jak uzyskać takie skierowanie na warsztaty rodzicielski??? zaciekawiło mnie to rozwiązanie???
7.07.2011, 18:43

Beata Ś. doradca
podatkowy/właścici
el, Doradztwo
Podatkowe Beata
Ś...

czytałam
to chyba któryś paragraf kodeksu rodzinnego
jak znajdę to wyślę

tylko że to pewnie kolejny martwy przepis :-)
:-(
7.07.2011, 20:50

.pl

No podejrzewam, że Sąd nikogo nie zmusi do niczego.
Pewnie wy się lepiej znacie to zapytam... w jakich przypadkach sąd nakazuje wizytę w RODK i co ona tak naprawdę wnosi do sprawy?
7.07.2011, 22:13

mówić, że Bóg ma
swój plan w
stosunku...

Bernadetta S.:
Przepraszam za śmiałość, ale jestem ciekawa - ska. Jak zamierza pan rozwiązać problem, będzie Pan miał opinię biegłego, który ma stwierdzić, że....

biegly ma zbadac wiezi pomiedzy dzieckiem a rodzicami, na tej podstawie sad podejmie decyzje czy opieka naprzemienna stosowana przez 4 lata moze zostac utrzymana wbrew woli matki lub przychyli sie do wniosku matki i dziecko bedzie mieszkalo z jednym rodzicem (zlozylem kontr wniosek aby dziecko mieszkalo wtedy z nami - mala ma przyrodnia siostre z ktora juz ma fajny kontakt, wowczas do pomowien eks o znecanie sie nad bliskimi moze dojsc i molestowanie seksualne).

biegla pytala co takiego nie dziala w tej opiece, ze pani chce to zmienic - nic konkretnego poza wrazeniami mamy nie slyszalem, za to ja podzielilem sie podejrzeniem, ze uregulowanie miejsca zamieszkania u mamy pozwoli eks ubiegac sie o alimenty, bo stracila prace a koszty utrzymania dzielimy na pol i nie moze chocby wliczac czynszu i oplat za mieszkanie do osztu utrzymania dziecka bo ja rowniez ponosze takowe.

takie zycie, wiec czekamy
Bernadetta S.:
No podejrzewam, że Sąd nikogo nie zmusi do niczego.
Pewnie wy się lepiej znacie to zapytam... w jakich przypadkach sąd nakazuje wizytę w RODK i co ona tak naprawdę wnosi do sprawy?
sad skieruje na badania przy ustalaniu zakresu i czestosci kontaktow rodzicow z dzieckiem lub zmiany dotychczasowych - przede wszystkim dla stwierdzenia sily powiazan emocjonalnych, reakcji dziecka na rodzicow lub efektow ewentualnych zlych wplywow, dzialan przeciw dziecku
8.07.2011, 07:35

.pl

To co Pan piszę jest jak z jakiejś innej bajki...

Absolutnie nie rozumiem postępowania z dwóch stron... Gdzie tu dobro dziecka? To wszystko co Pan piszę to jak opis dwóch obozów na polu walki. Nie mam tu nic złego na myśli ... bo wierzę w dobre intencje obojga rodziców. A starał się Pan jakoś zrozumieć "Ex" może jej nie chodzi o alimenty tylko o to, żeby córka była z nią, jako matka zrozumiałabym to tak, aczkolwiek każdy z nas ma swoje myśli w głowie.

Z drugiej strony po co decydowaliście się na takie "naprzemienne" kontakty, a teraz się z tego wycofujecie. Przecież dzieciaczek - córeczka przywykła do tego. Okey może nie jest to normalne życie na 2 domy, ale skoro się to sprawdzało to dlaczego z tego rezygnować.

Nie pojęte:):):)):)
8.07.2011, 13:57

mówić, że Bóg ma
swój plan w
stosunku...

Bernadetta S.:
Nie pojęte:):):)):)

dla mnie rowniez - dlatego wnioslem o podtrzymanie opieki, ktora moim zdaniem sie swietnie sprawdza.

w razie koniecznosci zapewnienia corce tylko jednego domu uwazam, ze lepszy i mniej problemowy kontakt z rodzina, czyli wszystkimi najblizszymi bedzie miala mieszkajac ze mna, choc to rozwiazanie uwazam za mniejsze zlo, mniejszego zla
8.07.2011, 14:19

Dorota Sokół lekarz, Uniwersytet
Medyczny w
Białymstoku

Co do dogadania się pomiędzy dwojgiem ludzi będzie znaczny problem. Można kogoś zmusić żeby siedział na terapii, ale nie można go zmusić żeby w niej uczestniczył. To tak jak z alkoholikiem. Pierwszym krokiem do zmiany jest uświadomienie sobie, że jest się chorym. A potem to jeszcze cala długa droga oparta głównie na chęci zmiany i poczuciu tego że było źle.
Panie Marku, myślę, że pomysł aby córka wychowywała się wraz z przyrodnim rodzeństwem jest bardzo dobry. O ile się nie mylę to art. 107 krio. Poza tym siła w rodzinie, czyli jak dla Sądu -> prawidłowe warunki socjalne, Pan ma pracę (była z tego co czytam już nie). Poza tym opieka naprzemienna funkcjonowała przez 4 lata bez zarzutu (ze strony matki dziecka).
8.07.2011, 18:08

mówić, że Bóg ma
swój plan w
stosunku...

Dorota Sokół:
Panie Marku, myślę, że pomysł aby córka wychowywała się wraz z przyrodnim rodzeństwem jest bardzo dobry. O ile się nie mylę to art. 107 krio.
tutaj eks probuje w oczach sadu zrobic z mijej rodziny rodzine patologiczna, a pomowienia argumentuje wnikliwa obserwacja i rozmowami z corka (cokolwiek to znaczy bo i tak nie jest weryfikowalne)
Poza tym siła w rodzinie, czyli jak dla Sądu -> prawidłowe warunki socjalne, Pan ma pracę (była z tego co czytam już nie).
matka malej tez ma prace - tylko nie na umowe o prace. z tego co wiem, pisuje artykuly.
Poza tym opieka naprzemienna funkcjonowała przez 4 lata bez zarzutu (ze strony matki dziecka).
teraz slysze ze cale 4 lata to jej nie pasowalo, jednak nie wiem dlaczego dopiero teraz poszla z tym do sadu.

ciesze sie ze corka juz jest na tyle duza i widzi, potrafi ocenic i rozumie wiele rzeczy. juz nie jest tak straszna mysl o ograbieniu nas z wiekszosci naszego wspolnego czasu zwlaszcza widzac ze sa dzieci, ktorym calkowicie odebrano polowe nich samych przez calkowita izolacje od jednego rodzica.

pomogly mi tez rozmowy z ludzmi ktorzy wychowali sie bez jednego rodzica i w doroslym zyciu potrafia ocenic kto ponosi za to odpowiedzialnosc.
11.07.2011, 08:20

Dorota Sokół lekarz, Uniwersytet
Medyczny w
Białymstoku

marek M.:
pomogly mi tez rozmowy z ludzmi ktorzy wychowali sie bez jednego rodzica i w doroslym zyciu potrafia ocenic kto ponosi za to odpowiedzialnosc.

A czy mógłby Pan coś więcej na ten temat napisać? Stale się zastanawiam, jakie są szanse, że mój pasierb w przyszłości zrozumie jaka jest prawda... I kiedy to będzie? Ja zaczęłam względnie samodzielnie myśleć i odkrywać prawdy z dzieciństwa ok. 25 rż...
13.07.2011, 16:04

mówić, że Bóg ma
swój plan w
stosunku...

Dorota Sokół:
A czy mógłby Pan coś więcej na ten temat napisać?

niestety nie dam gwarancji, że każdy wychowywany w rozbitej rodzinie bedzie w stanie i zechce zastanowic sie nad prawda i jej powodami.
rowniez co do wieku - to chyba nie od przezytych lat czy dojrzalosci zalezy a od doswiadczen. mysle, ze te osoby z ktorymi ja mialem mozliwosc zamienic choc pare zdan o potrzebie posiadania i matki i ojca uswiadomily to sobie dopiero majac wlasne dzieci. i nie chodzi o to czy mialy wzorzec damski i meski a o kontakt z i jego jakosc z kazdym rodzicem.
poza tym chyba latwiej o tym myslec pamietajac jeszcze sytuacje rozstania rodzicow czyli u ludzi, ktorych rodzice rozstawali sie gdy oni juz cos potrafili zapamietac.

dostalem opinie bieglej - w opini gdzie podkreslane jest ze oboje rodzice wykazuja porownywalne kompetencje wychowawcze i takie tam bla bla znajduje sie informacja ze powierzenie opieki jednemu z rodzicow sprzyjaloby tworzeniu prawidlowego obrazu rol w rodzinie.
jaki obraz rol w rodzinie buduje dziecko mieszkajac same z mama? moze ja nie znam podzialu na role w rodzinie i mam spatrzony obraz rodziny.marek M. edytował(a) ten post dnia 14.07.11 o godzinie 08:28
14.07.2011, 08:24

Tomasz Łukaszek Doradca Techniczno -
Handlowy EMTOR Sp.z
o.o.

W tym tygodniu zapoznałem się z opinią RODK w Krośnie w mojej sprawie.

Generalnie jestem z niej zadowolony gdyż Panie Psycholog uznały że mam prawo do bardzo szerokich kontaktów z synkiem i praktycznie wszystkie kontakty o jakie wnosiłem zostały mi przyznane w tej opinii - mimo że moja ex wnosiła o ograniczenie kontaktów. Została ona jednak skarcona przez jedną z pań psycholog więc się już więcej nie wtrącała.

Dodatkowo moja ex cały czas w sadzie wnosiła o pozbawienie mnie władzy rodzicielskiej a panie z RODK zaopiniowały że wzorowo wywiązywałem się z obowiązków jako ojciec i dziecko jest ze mną bardzo związane dlatego RODK sugeruje żebym miał pełna władzę rodzicielską :)

Reszta opinii "bez fajerwerków" - bardzo umiarkowanie, że rozwód w naszej sytuacji jest wskazany, że dziecko prawidłowo się rozwija i że mimo rozpadu małżeństwa obydwoje z rodziców starają sie by dziecko jak najmniej to odczuło i takie tam...

Szczerze mówiąc teraz na spokojnie myślę że warto było iść na to badanie. Moja ex zapewne spodziewała się, ze dużo wygra a w zasadzie moim zdaniem dużo straciła. Bo jak dziecko na badaniu przed Panią psycholog mówi że "..chce mieszkać z Tata z nie z Mamą.." to mówi samo za siebie..

Pozdrawiam,
6.08.2011, 18:26

Andrzej C. “ WAŻNIEJSZE OD
ROBIENIA WSZYSTKIEGO
TAK JAK TRZEBA JEST
...

Tomasz,

gratuluję .

Teraz ja czekam na spotkanie z Paniami z tym ,że w Warszawie . Jeżeli zależy to od szczęścia , to raczej się obawiam .

Andrzej
29.09.2011, 21:27

Wyślij zaproszenie do