Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Wojciechowski M. Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży

Temat: Wiarygodność w biznesie

Po raz kolejny okazało się, że warto sprawdzić wiarygodność partnera, z którymi planujemy biznes. Celowo napisałem - planujemy, bo to na tym etapie winna odbywać się ta weryfikacja.

http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/520566,autostra...

A jak Wy działacie? Kontraktujecie "na słowo"? - skoncentrowani na potencjalnych, przyszłych korzyściach - zyskach, czy sprawdzacie na ile Klient/Partner jest w tym co mówi, deklaruje, do czego się zobowiązuje - wiarygodny?
6.06.2011, 10:20

Mirek Jasiński prezes zarządu,
Regan Consulting

Wojciechowski M.:
Po raz kolejny okazało się, że warto sprawdzić wiarygodność partnera, z którymi planujemy biznes.
Każdemu zdarzają się wpadki - paradoksalnie, oszuści wyglądają najbardziej wiarygodnie na etapie sprawdzania dokumentów...

Nie ma co teraz rozdzierać szat, tylko trzeba:
1) natychmiast zerwać kontrakt
2) wstrzymać jakiekolwiek płatności
3) pociągnąć gwarancje
4) zlecić wykonanie innej firmie, nawet z wyłączeniem procedury przetargowej.

A firma COVEC zapewne nie dostanie żadnego innego kontraktu... przy czym my zapłacimy frycowe... jak mawia przysłowie "chytry dwa razy traci"
6.06.2011, 12:43

Maciej G Krasny Stwarzam
możliwości i
pomagam je
wykorzystać...

Na pewno trzeba i warto sprawdzać (im więcej trzeba zainwestować, tym więcej należy sprawdzić), ale w każdym biznesie może zdarzyć się (i zdarza) wpadka, bo nie zawsze wszystko da się do końca sprawdzić i przewidzieć. I nie zawsze cała wina jest po stronie danego partnera w biznesie oraz nie zawsze krzywda wyrządzona jest świadomie i z premedytacją.
Oczywiście ból zwykle rośnie wraz z ilością "utopionego" kapitału, straconego zaufania (tak swojego, jak i klientów) oraz poświęconego czasu.Maciej G, Krasny edytował(a) ten post dnia 06.06.11 o godzinie 21:20
6.06.2011, 21:05

Roman Zając Sprzedaż B2B/B2C od
1993r.
Pośrednictwo w
Imporcie

COVEC byc może firma dobrze obliczyła inwestycje Tylko firmy rodzime wysadziły ją z siodła.

Dlaczego na zachodzie mozna zbudować stadion za 300mln Euro a u nas się buduje za 500 mln Euro- jest drożej?

I ten za 300 ma zasuwany dach i chowaną murawę.
8.06.2011, 22:36

Maciej G Krasny Stwarzam
możliwości i
pomagam je
wykorzystać...

Roman Z.:
COVEC byc może firma dobrze obliczyła inwestycje Tylko firmy rodzime wysadziły ją z siodła.

Dlaczego na zachodzie mozna zbudować stadion za 300mln Euro a u nas się buduje za 500 mln Euro- jest drożej?

I ten za 300 ma zasuwany dach i chowaną murawę.
Bo ten za 300 tak nie... przecieka, jak ów za 500. :)))
11.06.2011, 23:58

Elżbieta Buszkiewicz możemy zmienić
tylko siebie...

Należy skończyć z jedynym kryterium wyboru ofarty, którym jest najniższa cena. Nie może być dobrze jeżeli jest najtaniej i aż tak rażąco tanio.
Należy sprawdzić, czy ceny poniżej pewnego pułapu są realnie:))
Wojciechowski M.:
Po raz kolejny okazało się, że warto sprawdzić wiarygodność partnera, z którymi planujemy biznes. Celowo napisałem - planujemy, bo to na tym etapie winna odbywać się ta weryfikacja.

A jak Wy działacie? Kontraktujecie "na słowo"? - skoncentrowani na potencjalnych, przyszłych korzyściach - zyskach, czy sprawdzacie na ile Klient/Partner jest w tym co mówi, deklaruje, do czego się zobowiązuje - wiarygodny?
12.06.2011, 10:02

1993r.
Pośrednictwo w
Imporcie

Wiarygodność w biznesie

Prawie cały nasz system państwowy to pomyłka.
Z wiarygodnością w biznesie będzie coraz gorzej i jest.
Ryba psuje się od głowy.A człowiek to zwierz i musi się przystosować do warunków:)
12.06.2011, 20:26

tylko siebie...

A może rzeczywiście Albert Enstein miał rację mówiąc, że ... "Problemów nie można rozwiązać, na tym samym poziomie myślenia, który stworzył ich"..
12.06.2011, 20:39

Tomasz Grzechowski mysurveylab.com

Roman Z.:
Wiarygodność w biznesie

1

2

3
Ryba psuje się od głowy.A człowiek to zwierz i musi się przystosować do warunków:)

4

ja bym chciał adnotacje do 1,2,3,4 ... bo nic z tego nie rozumiem.
12.06.2011, 22:58

Elżbieta B.:
Należy skończyć z jedynym kryterium wyboru ofarty, którym jest najniższa cena. Nie może być dobrze jeżeli jest najtaniej i aż tak rażąco tanio.

ilu klientów się ode mnie odbiło (gdy usłyszeli cenę), a później do mnie wróciło (gdy projekt im nie wyszedł) i się znowu odbiło (bo usłyszeli ile kosztują poprawki cudzej fuszerki)
12.06.2011, 23:02

1993r.
Pośrednictwo w
Imporcie

Tomasz Grzechowski:
Roman Z.:
Wiarygodność w biznesie

1

2

3

4

Dziwi mnie czego nie rozumiesz ! :)
Odpowiem jednym zdaniem i powtórzę (bo kiedyś juz to pisałem):

W życiu zdarzaja nam sie sytuacje kiedy musimy wybierać między tym co jest dla nas korzystne a tym co jest właściwe
Jakie są nasze wybory ?
???
12.06.2011, 23:54

Roman Z.:
Tomasz Grzechowski:
Roman Z.:
Wiarygodność w biznesie

Do czego to się odnosi, powtarzasz po prostu tytuł wątku, rozumiem, że to niczego nie wnosi.

Cały nasz system państwowy to pomyłka ? Jeśli piszesz cały, to myślisz cały, czy wyolbrzymiasz, bo taka Twoja natura ?

Ogarniasz cały biznes ? Skąd takie wnioski.

A smok ma 100 głów. Takie wypowiedzi nic nie wnoszą :-)

najwyraźniej nie masz tej umiejętności, niezbędnej do obiektywnej oceny, postawienia się w czyjejś sytuacji
W życiu zdarzaja nam sie sytuacje kiedy musimy wybierać między tym co jest dla nas korzystne a tym co jest właściwe
Jakie są nasze wybory ?
???

kolejna skrajność

ten kto nie umie łączyć korzystnego z właściwym nie zbuduje niczego trwałegoTomasz Grzechowski edytował(a) ten post dnia 13.06.11 o godzinie 01:30
13.06.2011, 01:09

tylko siebie...

A za fuszerki w inwestycjach drogowych płacimy my wszyscy, podatnicy.
Będą płacić nasze dzieci i wnukowie jeżeli jest głęboko zakryta , bo jej się usunąć nie da, a będzie dawać o sobie znać przez pokolenia.
Jest to karygodne, że tak się dzieje :((
Tomasz Grzechowski:
Elżbieta B.:

ilu klientów się ode mnie odbiło (gdy usłyszeli cenę), a później do mnie wróciło (gdy projekt im nie wyszedł) i się znowu odbiło (bo usłyszeli ile kosztują poprawki cudzej fuszerki)
13.06.2011, 08:48

1993r.
Pośrednictwo w
Imporcie

Tomasz Grzechowski:
Roman Z.:
Tomasz Grzechowski:
Roman Z.:
Wiarygodność w biznesie

Do czego to się odnosi, powtarzasz po prostu tytuł wątku, rozumiem, że to niczego nie wnosi.

Cały nasz system państwowy to pomyłka ? Jeśli piszesz cały, to myślisz cały, czy wyolbrzymiasz, bo taka Twoja natura ?
Jeślii czytasz ze zrozumieniem to jest napisane (Prawie Cały)

Ogarniasz cały biznes ? Skąd takie wnioski.

A smok ma 100 głów. Takie wypowiedzi nic nie wnoszą :-)

najwyraźniej nie masz tej umiejętności, niezbędnej do obiektywnej oceny, postawienia się w czyjejś sytuacji
Jakie są nasze wybory ?
???

kolejna skrajność

ten kto nie umie łączyć korzystnego z właściwym nie zbuduje niczego trwałego

To ze czegos nie rozumiesz nie czyni z tego co tu napisałem Bełkotu

Jesteś wielki!
13.06.2011, 09:16

Roman Z.:

Jeślii czytasz ze zrozumieniem to jest napisane (Prawie Cały)

okey, prawie caly. to chyba latwo opisac co jest dobre , jestem bardzo ciekaw tej listy rzeczy, ktore nie sa pomylka.

:D

mam nadzieje, ze nie jestes typowym "polaczkiem", ktory po prostu lubi narzekac.
To ze czegos nie rozumiesz nie czyni z tego co tu napisałem Bełkotu

ktoś Ci zarzucał już bełkot ?Tomasz Grzechowski edytował(a) ten post dnia 13.06.11 o godzinie 13:12
13.06.2011, 13:12

Elżbieta B.:
A za fuszerki w inwestycjach drogowych płacimy my wszyscy, podatnicy.
Będą płacić nasze dzieci i wnukowie jeżeli jest głęboko zakryta , bo jej się usunąć nie da, a będzie dawać o sobie znać przez pokolenia.
Jest to karygodne, że tak się dzieje :((

z jednej strony jest podejmowana w zly sposob decyzja o wyborze kontrahenta, z 2 strony kontrahent jest nieuczciwy, bo chce za wszelka cene zdobyc klienta i negcojuje cene. ktora jest nierealna

na pewno nie generuje to korzysci dla jednej i drugiej strony,

no chyba ze to Chinczycy, ktorzy po prostu znikna i siedza teraz w Tajlandi popijajac mohito

ale jest przeciez prawo miedzynarodowe, wszystko mozna zalatwic, nie mowimy o jakims biednym "leszku", tylko o panstwie, ktore ma mozliwosci do egzekucji swoich prawTomasz Grzechowski edytował(a) ten post dnia 13.06.11 o godzinie 13:28
13.06.2011, 13:23

Maciej G Krasny Stwarzam
możliwości i
pomagam je
wykorzystać...

Wojciechowski M.:
(..)
Z moich obserwacji, jako aktywnego uczestnika wielu czyichś biznesów, wiarygodności na ogół się nie sprawdza w ogóle. Pierwsze wzajemne transakcje zabezpieczane są poprzez podejście "najpierw kasa, później towar/usługa". Po kilku udanych kontraktach z danym Klientem, uznając milcząco, że stał się On wiarygodny (na jakiej podstawie? Raczej niczym nie uzasadnionym jest domniemanie: jeśli do tej pory było Ok, to i dalej będzie Ok) przechodzi się z Nim na rozliczenie opóźnione (najpierw dostawa + faktura, a później przelew).
Przy wpadce z jakimś kontrahentem dana firma stara się najpierw łagodnie dogadać z dłużnikiem, później na wszystkie strony wyegzekwować prawnie wszelkie należności.
Z nowym, następnym Klientem podobnie itd.

Wyjątkiem od tej reguły są banki, towarzystwa ubezpieczeniowe, fundusze inwestycyjne i inne instytucje typowo finansowe - one a priori muszą sprawdzać wiarygodność każdego Klienta, choć i tu zdarzają się "dziwne" odstępstwa (od czasu do czasu słychać o nich w mediach, które lubią afery i "krew").
15.06.2011, 19:54

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Maciej G, Krasny:
Wyjątkiem od tej reguły są banki, towarzystwa ubezpieczeniowe, fundusze inwestycyjne i inne instytucje typowo finansowe - one a priori muszą sprawdzać wiarygodność każdego Klienta.

Ze swojej strony polecałbym aby to Klienci sprawdzali wiarygodność takich instytucji. Ostatnie lata dostarczyły aż nadto wielu dowodów, że warto :)
27.06.2011, 01:11

Tomasz Piotr Sidewicz Kluczowy Ekspert
Langas - 20 lat
doświadczeń w
handlu w t...

Wojciechowski M.:

Pomijam podawany przypadek COVEC. Ale czy wiarygodność partnera jest weryfikowana, kiedy głównym kryterium jest cena?

TPS
27.06.2011, 12:22

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Tomasz Piotr Sidewicz:
Pomijam podawany przypadek COVEC. Ale czy wiarygodność partnera jest weryfikowana, kiedy głównym kryterium jest cena?

TPS

Dobra uwaga Tomku. Cena jest jak dżuma, zżera (najczęściej) to co dobre w biznesie. Jego jakość.
27.06.2011, 12:59

Wyślij zaproszenie do