Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Łukasz Przelaskowski mgr Historii
Śląskoznawczej

Temat: Duchy, nawiedzone domy, zjawy poszukiwane !!!

Poszukuje jak najbardziej wiarygodnych materiałów w postaci zdjęć, linków do stron, przypisów do odpowiednich publikacji (gazetowych, książkowych, magazynowych itp. oraz filmowych - dokumentalnych )/
Chciałbym aby dostarczyły mi dane odnośnie:
- nawiedzanych domów w Polsce dawniej jak i dziś,
- duchów, zjaw, dusz,
- niewyjaśnionych zachowań na danych polskich terytoriach np. unoszące się przedmioty, widziane dawno zmarłe postacie, dziwne odgłosy, dźwięki, piski, krzyki
- dziwnie zachowujące się zwierzęta,
- dziwne znaki na terenach gospodarstw w postaci np. słynnych kręgów w zbożu
- doniesienia o opętanych osobach, egzorcyzmach

W momencie zebrania wystarczających materiałów postaram się je opublikować w postaci książki.
Dalszym etapem, jeśli książka zyska zainteresowanie, będzie pozyskanie sponsorów do prób udokumentowania poznanych miejsc w formie materiału filmowego.
Dziękuję wszystkim zainteresowanym, którzy zechcą wysłać odpowiednie materiały, namiary, wesprzeć w rozwiązaniu tworzonych Archiwów LUCASA

Kontakt
- na moją skrzynkę mailową w goldenline
- lub przelaskowskilucas@gmail.com
- więcej o mnie m. in.: http://myspace.com/424198160Łukasz Przelaskowski edytował(a) ten post dnia 02.06.11 o godzinie 11:22
1.06.2011, 17:46

Ireneusz Ptak lemonfield.pl

Nie wiem, moze Cartoon Network?
1.06.2011, 18:15

Śląskoznawczej

hihi :)
Oczywiście mogłoby to być brane pod uwagę, jeśli zamierzałbym napisać bajkę :)

Podchodzę niestety do tematu tak jak znany pisarz S. Lem (oraz inni uczeni spoza kręgu pisarskiego), który dopatrzył się w swoich wydaniach idącego postępu, który przyniósł poruszone przez niego tematy jak "skomputeryzowanie się świata", a także podróże w kosmos - postępu dającego tym samym pracę dzisiejszym "komputerowcom" i wielu innym pochodnym dziedzinom :)
Oczywiście tematyka do tego czy jesteśmy sami na Ziemi czy też nie lub co się dzieje z naszymi duszami po śmierci ciała, jest szeroka - nie jestem także specjalistą w astronomii ani medycynie. Chciałbym przyjrzeć się tym zjawiskom obiektywnie, spróbować potwierdzić niewyjaśnione przypadki i je rozwiązać lub obalić mity o nich - przynajmniej spisać dając ocenę czytelnikom. Wiele z takich zajść ma miejsce na świecie, a jakimś dziwnym trafem nie są dość mocno eksponowane, poruszane, badane i td - przynajmniej według mnie w Polsce.Łukasz Przelaskowski edytował(a) ten post dnia 01.06.11 o godzinie 18:53
1.06.2011, 18:52

Adrian Banaś Kierownik, Multikino

Przecież tego jest od groma w sieci
http://www.paranormalne.pl/
http://www.nautilus.org.pl/

Przejdź się po bibliotekach , jak byłem mały to wyszło fuul książek o takiej tematyce - moja mama namiętnie je kupowała i nawet teraz ma pokaźny zbiór.
1.06.2011, 19:43

Magdalena Graczyk Pracownik Biurowy,
UWr

aż mi ciarki po plecach przeszły ... :)
1.06.2011, 19:50

Magdalena Graczyk:
Od czego?:)
1.06.2011, 19:55

Magdalena Graczyk Pracownik Biurowy,
UWr

Adrian Banaś:
Magdalena Graczyk:
Od czego?:)

- duchów,jaw, dusz,
- niewyjaśnionych zachować na danych polskich terytoriach np. unoszące się przedmioty, widziane dawno zmarłe postacie, dziwne odgłosy, dźwięki, piski, krzyki,
- dziwnie zachowujące się zwierzęta,
- dziwne znaki na terenach gospodarstw w postaci np. słynnych kręgów w zbożu
- doniesienia o opętanych osobach, egzorcyzmach

ja sie boje takich rzeczy :)
1.06.2011, 19:56

Śląskoznawczej

Cieszy Mnie, że temat jest znany zarówno od starszych pokoleń jak i obecnych, a tym samym budzi pewien strach :)....nie dziwie się Paniom :)
Dziękuję za Te informacje/dane, a także wierzę, że będzie ich jak i osób zainteresowanych tą tematyką więcej :)

ps. Szczególnie Panie, w tym Magdę zapraszam do mojej pierwszej książki Przygody Borwara - Potomek Klanu Atlantis, T. 1, 2010

Znajdzie się tam dużo wampirów, wilkołaków i innych upiorów, które mogą wzbudzić zainteresowanie, podziw łamiąc pewne konwenanse tematyczne z nimi związane, ale także zgromadzić mocny ładunek szokowy :)

Link w moim profilu :)
1.06.2011, 20:12

konto usunięte

moje sąsiadki to zmory
adres moge na prv wysłać:)
1.06.2011, 20:21

Śląskoznawczej

Agnieszka B.:
moje sąsiadki to zmory

Raczej za film pod tematem "Sąsiedzkie zmory" chwilowo nie zamierzam się brać :)...ale w przyszłości kto wie, kto wie :)

o dziwo wiem, jakie potrafią wywoływać "sąsiedzkie zmory" mieszane uczucia wywołując z ciała duszę lub wywołując nagły atak halucynacji co by było, gdyby tylko można było "im" sprawić akcję "noc pełnych wrażeń":)
1.06.2011, 20:31

Agnieszka B.:
moje sąsiadki to zmory
Takimi sprawami to ksundz Natanek się zajmuje D
1.06.2011, 20:51

Śląskoznawczej

Co do księży...zapraszam do mojego wywiadu z egzorcystą :)
http://issuu.com/lucasprzelaskowski/docs/wywiad_z_egzo...
1.06.2011, 21:54

Małgorzata Litorowicz confetti accountant

to trochę "etnologiczny" temat, więc dlaczego nie pojedziesz po prostu na wieś, pogadać ze starszyzną?
1.06.2011, 22:16

Łukasz Przelaskowski:

Co do księży...zapraszam do mojego wywiadu z egzorcystą :)
http://issuu.com/lucasprzelaskowski/docs/wywiad_z_egzo...
Czytałem jak byłem mały :D
1.06.2011, 22:36

Marek T. blog interjak.pl

Łukasz Przelaskowski:
i tp

itp.
jaw

zjaw
niewyjaśnionych zachować

zachowań
Kolejnym krokiem będzie zarejestrowane w różnych wersjach np z próbą filmowania, a jeśli znajdą się odpowiedni sponsorzy także poprzez odpowiednie urządzenia i sztab specjalistów badane.

zarejestrowanie, np., ...dalej to już aż się poprawiać nie chce, taki bełkot
Kontakt na mnie

ze mną

Ty naprawdę ukończyłeś studia?

Jak czytam taką polszczyznę w wydaniu "naukowca", to mam na końcu języka pytanie, ile kosztuje dyplom na targu...
2.06.2011, 04:14

Krzysztof W. profesjonalne
cięcie kosztów -
zarabiamy dla Ciebie

Marek T.:

Jak czytam taką polszczyznę w wydaniu "naukowca", to mam na końcu języka pytanie, ile kosztuje dyplom na targu...
E tam, Marek, jak zwykle marudzisz i podejrzewasz najgorsze. A może po prostu polonistka była zmorą, a proces edukacji wysysał krew (i mózg ?), stąd zainteresowania. Albo po prostu autor właśnie pisał kolejny tom przygód Browara...
2.06.2011, 07:09

konto usunięte

ale jesteście niemili ;p
a swoją drogą autor wątku dobrze trafił
może "zbadać"zmory na GLu:)
2.06.2011, 09:18

Marcin B. Mistrz obserwacji,
coolhunter, czempion
lekkiego pióra :)

Szkoda, że autor nie chce badać nawiedzonych trolli. Jest parę udokumentowanych przypadków ;)
2.06.2011, 09:24

Śląskoznawczej

Marek T.:

Dziękuję za słuszne uwagi i poświęcony czas na korektę :) Zgadzam się, że muszę poćwiczyć nad swoją formą ortograficzną i stylistyczną, nawet tą najprostszą. Temat wiedzy odnośnie popełnianych błędów, prób jakiś usprawiedliwień, nawet, co do podstawowych pozwolę sobie odłożyć na bok :) Postawiłem kilka zapytań, na temat których jestem zainteresowany czy warto poruszyć im uwagę i tylko tych tematów jestem ciekaw. Z hasłem odnośnie "dyplom na targu" muszę zaprotestować :)
Dobrze jednak wiedzieć, że są jeszcze jakieś wykształcone osoby w Polsce, które mają czas na wyrażanie opinii w internecie, szkoda, że tylko nie potrafią się złączyć i zaprotestować razem, co do zastanej rzeczywistości "Polskiej sytuacji" - może z jednej strony mają wygodnie i nie muszą, może się boją, może można pisać wiele na ten temat....jednak jak widać najwygodniej i najłatwiej, bo bez żadnych poniesionych konsekwencji, wystąpić przeciw komuś w wirtualnym świecie - w moim przypadku z oczywiście słusznymi uwagami, co do błędów :)
ps. na co więc ten czarny pas :)
Pozdrawiam
2.06.2011, 11:01

Śląskoznawczej

Albo po prostu
autor właśnie pisał kolejny tom przygód Browara...

Słuszna uwaga, moment rozpoczęcia pisania książki odbywał się przy Browarze, który w zabawny sposób przekształcił się w imię Borwar :)
Gratuluję toku polskiego myślenia, zdaje się chmielnego, które wielu osobom najlepiej w tym kraju wychodzi :)
2.06.2011, 11:04

Wyślij zaproszenie do