Artur
Kucharski
właściciel,
Professional
Consulting Expanders
Temat: Jak zaczac prace w HR?
Wolontariat w firmie komercyjnej!?! Nigdy w życiu bym się na to nie zgodził.Uważam, że to działanie nie fair. Ja rozumiem fundacja, jakieś miejsce nie dochodowe, ale komercyjna firma obracająca pieniędzmi posiadająca klientów i oferująca wolontariat to jest wyzysk a nie zachęcenie do współpracy.
Wszak ów wolontariusz nie pomaga tylko wykonuje określone prace w danej firmie, które przekładają się na konkretne korzyści finansowe - zatem dlaczego ma nie otrzymywać nawet złamanego grosza.
Miłego
Wolontariusz wykonuje okreslone prace w tej firmie, za cene doswiadczenia ktore zyskuje. Dla osoby bez doswiadczenia w x wieku to czasem jedyne wyjscie i uwazam ze nie takie zle, poniewaz dzis pracuje za darmo dla jakiejs firmy, ale to zaprocentuje w niedalekiej przyszlosci.Nie ja ustalam prawo,ale czasem nie ma innego wyjscia jak pracowac za darmo.
p.s I mysle ze zgodzilby sie Pan, gdyby praca ktora zaluzmy obecnie Pan wykonuje( tak jak ja o) sprawia ze sie Pan nie rozwija = cofa. Cofanie sie jest gorsze od pracy za darmo, takie moje zdanie.
Milego rowniez.
Michal
Janiszewski
RESOLUTIO Doradztwo
Personalne
no właśnie... pracodawcy mamią młodzież możliwością zdobycia doświadczenia, oferując bezpłatne praktyki, staże (opisywanie działalności asystenckiej w komercyjnej formie wolontariatem to wg mnie pewne kuriozum), a młodzież przerażona wizją braku możliwości zdobycia pracy, godzi się na tak postawione warunki i świadczy pracę na rzecz pracodawcy nie pobierając wynagrodzenia. Oczywiście obficie racjonalizując sobie taką decyzję możliwością zdobycia praktyki.Mam głęboki sprzeciw na tego rodzaju działania, który wyrażam zarówno w kierunku osób godzących się na taką formułę współpracy, jak i takową proponujących. W wielu przypadkach, to "niebagatelne doświadczenie" o którym często słyszę, to proste funkcje sekretarsko - backofficowe (wraz z parzeniem kawy dla np. Pani Dyrektor HR :) - nie mogłem się powstrzymać ;)), które nie mają nic wspólnego z nauką, rozwojem, zdobywaniem prawdziwego doświadczenia zawodowego.
Za pracę powinno się otrzymywać wynagrodzenie adekwatne do kompetencji. Każda firma komercyjna, projektując zyskowność produktu / usługi wlicza również do ceny w/w koszty, związane z obsługą procesów wspierających. Jeżeli rynek kupuje produkt / usługę, to płaci w jakimś stopniu również za ten element. Również za robienie kawy przez Stażystów...
Proszę o wskazanie stażystów, którzy w momencie kiedy się zorientowali, że są wykorzystywani, w otwarty sposób zaprotestowali i upomnieli się o należną im, uczciwą realizację postulatów stażowych? Ja znam wielu, którzy pokornie dokańczali czas stażu, często go przedłużając, licząc na to, że coś się zmieni. Zwykle się nic nie zmieniało.
Jedynym wyjątkiem jest jasny i precyzyjny kontrakt stażowy. Np. "Ty mi poświęcasz 8 godzin swojej pracy o pewnej wartości, w zamian za to, ja zapewniam Ci naukę / rozwój / doświadczenie uczące, również pewnej wartości. Tylko to jest normalny barter, a taka uczciwa wymiana zdarza się moim zdaniem niezwykle rzadko.
Błagam, obalajmy mit "robienia wszystkiego, za wszelką cenę, aby zdobyć ZŁOTY WPIS W CV" To naprawdę tak nie działa.
Dokańczając ten nudnawy wywód, chciałbym jeszcze nadmienić, że inwestycja w pracownika leży po stronie pracodawcy, a nie odwrotnie. Bo to pracodawca partycypuje w zyskach (jak i w stratach), a nie pracownik. I to pracodawca powinien brać na siebie ryzyko związane mądrą inwestycją i dbać o jej ROI. Nie odwrotnie.
Tyle :)
PS. Rzadko się udzielam na forach społecznościowych, ale jak znam życie zaraz mi się dostanie po głowie - zarówno od pracodawców, jak i stażystów :DMichal Janiszewski edytował(a) ten post dnia 21.07.11 o godzinie 16:15
Prosze Pana Michala, do mlodziezy to ja sie zaliczalam kilkanascie lat temu.Co do umowy,owszem,posiadam, i kontrakt podpisalam.
To moze z innej strony zapytam.... skoro nie posiadam zadnego doswiadczenia w Hr a bardzo- baaardzo chcialabym tam kiedys pracowac, zobaczyc jak to wyglada nie w teorii ale w praktyce, to wg Pana Michala i innych anty , co powinnam zrobic,siasc i plakac?? Jakim cudem zdobede doswiadczenie- mam czekac x czasu na to az moze za 2 lata jakims cudem znajde prace w IRL -?? Byl Pan tu, bo tutaj ludzie nie maja obecnie za co zyc, lapia sie byle czego by podtrzymywac ciaglosc pracy,podnosic kwalifikacje itd.... Przepraszam o czym wy mi Panstwo tu piszecie???
O tym,ze staz jest beee ??? A skad ja mam wziac kwalifikacje i praktyke- jakaby nie byla. I dodam,ze nie chodzi tu o to by cos wpisac w Cv, ale o to,zeby sie nauczyc czegos wiecej niz potrafie do tej pory. I zrobie to chocbym miala sama doplacac z wlasnej kieszeni. Bo tak postanowilam i za 5 lat dzieki swojemu uporowi gdzies dojde a Pan bedzie dalej zyl swoimi zludzeniami,jak zycie wyglada zwlaszcza w IRL w dobie kryzysu.
Tyle w temacie.Karolina G. edytował(a) ten post dnia 21.07.11 o godzinie 18:19
Ewa
S.
HR Business Partner
/ Doradca Zawodowy
Karolina,Dobrze, że udało Ci się coś znaleźć, ale pamiętaj że koszty swojej pracy ponosisz Ty a nie Adecco (o ile dobrze zapamiętałam). Ty płacisz - Ty wymagasz. To jest Twoja inwestycja w siebie i przypilnuj żeby się opłacała. Nie daj się zapędzić do kawy czy ksero tylko walcz o ciekawe doświadczenia, bo "złoty wpis w CV", o którym pisał Michał to za mało.
Trzeba będzie jeszcze opowiedzieć/udowodnić swoje doświadczenia potencjalnemu pracodawcy.
Życzę Ci powodzeniaEwa S. edytował(a) ten post dnia 21.07.11 o godzinie 19:10
Artur
Kucharski
właściciel,
Professional
Consulting Expanders
No i nerwy mają prym.Nadal uważam, że darmowe praktyki, staże czy wolontariat w firmie komercyjnej to wyzysk. Karolina możesz się wściekać ale nie zmienia to faktu, że na podstawie obietnic bliżej nie określonych zarabiasz dla danej firmy pieniądze, których Ty nie widzisz na oczy. Skoro firma x przyjęła cie na darmowy staż to oznacza, że nie jesteś wartością samą w sobie za którą trzeba płacić tylko okazją - darmowym pracownikiem. To jest właśnie nie fair wobec Ciebie.
Miłego
Michal
Janiszewski
RESOLUTIO Doradztwo
Personalne
Karolina,Mój post miał charakter ogólny. Nie odnosił sie konkretnie do Twojego przypadku, tylko opisywał pewne zjawisko. W mojej opinii negatywne. Twój post w pewien smutny sposób potwierdza, ze takowe występuje.
Pytasz, co robić, aby zdobywać doświadczenie w HR, a przy tym otrzymywać wynagrodzenie za prace? Poniżej w kilku punktach, każdy z nich to przykład, niejako z życia wzięty ;)
1. złożyc aplikacje, pokonać konkurentów i dostać sie do programu stazowego - wiele korporacji organizuje takie staże. Płatne :)
2. Rozpocząć prace w organizacji na stanowisku asystenckim sprzedaży i wewnętrznie aplikowac do HR. Przy jasno sprecyzowanych zaintersowaniach i potencjale (nie kompetencjach) jest to możliwe. I wielce prawdopodobne aby do HR sie dostać.
3. Aplikowac na staże do firm doradczych - wiele z nich takie organizuje. Oczywiście aplikowac na staże płatne :)
4. Zainwestować i pojawić sie na np. Na kadrach. Networking i determinacja potrafi zdziałać cuda.
5. Szukać zatrudnienia przy jednorazowych dużych projektach, jako wsparcie, backoffice... Dużo firm doradczych oferuje zatrudnienie czasowe (płatne :)). Np. Na początek ścieżki freelancera...
I pewnie jeszcze inne. Oczywiście realiów irl nie znam. Pisze o polskich. Chociaż nie sadze, aby znacząco sie od siebie różniły w tym zakresie.
I jeszcze raz z pełna odpowiedzialnością napisze - zarówno oferowanie pracy za darmo, jak i oferowanie zatrudnienia bez wynagrodzenia to zjawiska negatywne dla rynku. To po prostu w jednym i drugim przypadku chodzenie na skróty.
Mnie nie chodzi o pieniadze w tym momencie a o doswiadczenie i jak powedzialam,zeby je zdobyc jestem w stanie nawet doplacic;-)Nie mam lepszej opcji na dzien dzisiejszy poniewaz jestem jeszcze w IRL i robie to by nie tracic czasu na zbijanie bakow... tak wiec bede pracowac za darmo dla x firmy.
Byc moze to jest nie fer ze mlody czlowiek musi "orac" za darmo zeby zdobyc doswiadczenie, ale pracujac za granica np: w sklepie za pieniadze jest wiekszym upokorzeniem dla mnie niz pracowac dla Adecco za darmo i dzieki temu zdobyc doswiadczenie.
To jest moje zdanie...chcialam tylko przypomniec ze moj post nie dotyczyl czy praca za darmo dla x firmy jest wyzyskiem i komu sie to oplaca a komu nie, tylko tego : "jak zaczac prace w HR"? I na tym chcialam sie najbardziej skupic a nie wchodzic w prywatne opinie innych forumowiczow , bo to jak dla mnie mija sie z moim celem.
Dziekuje za rady, mimo wszystko i opinie,wyciagne z nich wnioski.
Pozdrawiam
Ewa
Pytkowska
(Gosek)
Specjalista ds.
Wynagrodzeń,
Sanofi-Aventis Sp. z
o.o.
Karolino, mam tylko nadzieję, że praca w Adecco w Irlandii wygląda lepiej niż w Polsce, przynajmniej kilka lat temu...Temat: Jak zaczac prace w HR?
WitamNie wiem jak wyglada praca w Adecco w IRL ani jak to wyglada w Polsce, wszystko przede mna;-)
Od czegos trzeba zaczac i sie przekonac, a najlepiej uczyc sie na bledach.
Mam nadzieje ze staz w tej firmie czegos mnie nauczy a pozniej wykorzystam to w dalszej drodze do HR.
Jak narazie realizuje swoje cele a to dla mnie jest najwazniejsze.
Pozdrawiam.