Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

konto usunięte

Temat: Jak zaczac prace w HR?

Witam

Moim celem jest praca w HR. Obecnie zrobilam kurs CIPD Human Resources Management, planuje zrobic jeszcze Train the Trainer w Dublinie. Pytanie moje brzmi, na czym powinnam sie skupic by osiagnac swoj cel czyli praca w HR? Dodam ze nie jestem 20-latka i czas leci a jedyne doswiadczenia jakie posiadam to staz w ubezpieczeniach i praktyki w administracji robione na studiach. Obecnie pracuje w zupelnie innym srodowisku,zupelnie nie zwiazanym z ta dziedzina. Generalnie nie posiadam doswiadczenia w HR,jedynie czym moge sie pochwalic to niewielkie doswiadczenie w administracji.

Prosze o wszelkie niezbedne i pomocne mi informacje. Bardzo powaznie chcialabym sie w przyszlosci zajac praca w HR.
Pozdrawiam.
24.05.2011, 15:35

Artur Kucharski właściciel,
Professional
Consulting Expanders

Zaczynasz od pracownika działu HR (asystent), potem wchodzisz na specjalistkę (jednego z obszarów zarządzania HR) a potem to nie wiem jaka cie kariera spotka.

Żeby nie było tak sielankowo, co roku uczelnie wysyłają w świat dziesiątki młodych ludzi po kierunkach zarządzanie kadrami, zarządzanie, psychologia itp itd. jesteś pewna, że chcesz się z nimi mierzyć?

Miłego
28.05.2011, 10:48

konto usunięte

Bardziej chcialam sie dowiedziec co musze zrobic by zostac juz ta asystentka w dziale HR.Jak tam trafic, czy praca za darmo w firmie przyniesie mi jakis zysk i czy przyszly pracodawca ceni bardziej doswiadczenie,czyli praktyke czy to ze ktos skonczyl studia ,ale nie posiada doswiadczenia?

A czy sie chce mierzyc z kimkolwiek? Ja nie chce sie z nikim mierzyc, chcialabym rozpoczac swoja przyszlosc z HR poniewaz wydaje mi sie ze mam potencjal ktory trzeba rozwinac i wykorzystac.

A to ze wysylaja w swiat to jeszcze o niczym nie swiadczy - za granica nie jest tak latwo, nawet jesli skonczyles studia z ZZL, wie ten kto byl i probowal.

Milego, dziekuje za odpowiedz.
30.05.2011, 13:31

Professional
Consulting Expanders

Teraz nie ma żadnych zasad związanych z przyjmowaniem do działów HR. Znam ludzi po polonistyce, fizyce, medycynie, psychologii. Zwyczajnie trzeba wysyłać CV i dobrze zaprezentować się na rozmowie.

Na pytanie co ważniejsze, doświadczenie czy wiedza - ja osobiście uważam, że dwa wymienione czynniki są ważne, ale jakbym miał przyjmować do pracy to w zależności od organizacji zdecydowałbym się, który czynnik ma większą wagę.

Miłego
31.05.2011, 10:39

ma podobnie, poszukuję zmiany pracy w dziedzinie HR -powiadam lekko nie jest bez doświadczenia! ;/

Powodzonka zatem Karolina :O)
31.05.2011, 10:46

Andrzej Pieniazek Prezes, Purcon
Poland - Doradztwo
Personalne

Karolina G.:
Generalnie nie posiadam doswiadczenia w HR,jedynie czym moge sie pochwalic to niewielkie doswiadczenie w administracji.

Ja mysle, ze problem dotyczy wielu innych dziedzin, nie tylko HR-u. Poza tym samo HR jako specjalizacja zawodowa nigdy nie nalezalo do najbardziej poszukiwanych specjalnosci bo funkcja HR-u jest niejako "pomocnicza" (przy calym szacunku), w odroznieniu od takich dziedzin jak np. produkcja czy sprzedaz itd.Andrzej Pieniazek edytował(a) ten post dnia 31.05.11 o godzinie 10:49
31.05.2011, 10:49

Professional
Consulting Expanders

Andrzej zgadzam się. Generalizując to sprzedaż jest kluczowym czynnikiem firmy i wszystko co z nią jest związane. Cała reszta powstała w celu wspomagania wyżej wymienionej. Odwieczna "wojna" pomiędzy marketingiem i sprzedażą i dyskusja nad pokazaniem co ważniejsze trwa od czasów jak pamiętam.

Jednak gdyby nie sprzedaż (przy całym szacunku wszystkich innych działów) to organizacja mogła by zwinąć manatki bo nie było by pieniędzy ani sensu utrzymywać nic innego.

Miłego
31.05.2011, 14:41

konto usunięte

Beata Agnieszka R.:
ma podobnie, poszukuję zmiany pracy w dziedzinie HR -powiadam lekko nie jest bez doświadczenia! ;/

Powodzonka zatem Karolina :O)

..Ale ja mam potencjal ;-) mam nadzieje,ze to wystarczy, na jakis wolontariat na poczatek. Szczerze mowiac nawet tym jestem w stanie sie zajac byle bym mogla zdobyc troche praktyki.

Powodzenia rowniez. Dziekuje.
31.05.2011, 20:30

konto usunięte

Artur Kucharski:
Teraz nie ma żadnych zasad związanych z przyjmowaniem do działów HR. Znam ludzi po polonistyce, fizyce, medycynie, psychologii. Zwyczajnie trzeba wysyłać CV i dobrze zaprezentować się na rozmowie.

Na pytanie co ważniejsze, doświadczenie czy wiedza - ja osobiście uważam, że dwa wymienione czynniki są ważne, ale jakbym miał przyjmować do pracy to w zależności od organizacji zdecydowałbym się, który czynnik ma większą wagę.

Miłego
Na tym etapie posiadam tylko wiedze teoretyczna. Jak osoba bez praktycznie zadnego doswiadczenia ma szance na prace w HR? Wolontariat? Praca po kilka godzin w firmie w celu zdobycia tego doswiadczenia?
31.05.2011, 20:45

Professional
Consulting Expanders

Karolina chcesz pocieszenia? Skąd mam wiedzieć czy masz szanse?
Ja nie jestem jasnowidzem. Na jedno bym nie poszedł - na wolontariat. Szukaj pracy, wysyłaj cv a sama się przekonasz czy masz szanse.

Miłego
1.06.2011, 00:19

Aleksandra Leroch HR Menedżer,
Energotest Sp. z
o.o.

Karolina,

Studia z dziedziny zarządzania zasobami ludzkimi są niestety mało ważne na etapie początkowym, w działach HR liczy się praktyka i wiedza. Musisz mieć wiedzę z prawa pracy, rozporządzeń, wyroków, naliczania wynagrodzeń, regulaminów, opodatkowania wynagrodzeń, o to będziesz pytana na rozmowach kwalifikacyjnych. Wybierając się na rozmowę kwalifikacyją staraj się dowiedzieć jak najwięcej o systemie rozliczania pracowników w tej konkretnej firmie do której się wybierasz. Pamietaj, że teraz HR nie wygląda jak dział kadr z czasów "wczesnego gierka". W renemowanych firmach w działach HR pracują pasjonaci, osoby interesujące się tym co robią, w jednym palcu mają oprócz prawa pracowniczego, ubezpieczeń czy wynagrodzeń - systemy szkoleń i rekrutację pracowników. Musisz sprawiać wrażenie, że możesz być takim człowiekiem "orkiestrą" w dziale HR. Na wolontariat się nie szarp, nie ma to sensu, nie bardzo widzę podsawę prawną zatrudnienia Cię w systemie czynu społecznego, postaraj się zostać asystentem ale wybieraj Spółki, które w Ciebie będą inwestowały abyś mogła zdobyć wiedzę, obycie i praktykę.

Życzę powodzenia!Aleksandra Leroch edytował(a) ten post dnia 01.06.11 o godzinie 09:35
1.06.2011, 09:30

Ale jakby Ci się trafił jakiś "wolontariat" czyli bezpłatna praktyka lub niskopłatny staż, to raczej nie odrzucaj takiej propzycji. Doświadczenie w obszarze HR otwiera drzwi do lepiej płatnej posady.
1.06.2011, 09:35

Aleksandra Leroch HR Menedżer,
Energotest Sp. z
o.o.

Bezpłatna praktyka nie jest już praktykowana w szerokim wydaniu, kiedyś można było zatrudnić stażystę z PUP na pół roku, PUP mu płacił ale niewiele firm tych stażystów potem zatrudniało i ta mozliwość upadła, teraz można w sytsemie praktyk zatrudnić studenta w porozumieniu z uczelnią, ale miesiąc pracy przy prostych zadaniach nie daje niestety doświadczenia, niskopłatny staż dla absolwentów jest niezbyt często spotykany, szukaj Karolino pracy na etacie, myślę, że jesli faktycznie masz potencjał i wiedzę jak piszesz to ktoś da Ci wreszcie szansę. Pewnie na poczatku nie będzie szału z wynagrodzeniem ;) ale po kilku latach konsekwencji powinno być lepiej.
1.06.2011, 09:46

Karolina G.:
Artur Kucharski:

Miłego
Na tym etapie posiadam tylko wiedze teoretyczna. Jak osoba bez praktycznie zadnego doswiadczenia ma szance na prace w HR? Wolontariat? Praca po kilka godzin w firmie w celu zdobycia tego doswiadczenia?

Mam kilka pytań dodatkowych: bardziej Cię interesuje miękki czy twardy HR? Szukasz pracy w Polsce czy za granicą? Jeżeli w Polsce, to najłatwiej zahaczyć się w APT jako koordynator pracowników tymczasowych - robota niezbyt wdzięczna, więc rotacja jest duża. Poznajesz dzięki temu w praktyce zasady rozliczania czasu pracy, jesteś na bieżąco z przepisami dotyczącymi APT, przyjmowania pracowników do pracy i ich zwalniania, masz do czynienia z rekrutacją oraz całym mnóstwem nieskodyfikowanch sytuacji, których niewyczerpanym źródłem są pracownicy tymczasowi ;-)
1.06.2011, 14:16

konto usunięte

Artur Kucharski:
Karolina chcesz pocieszenia? Skąd mam wiedzieć czy masz szanse?
Ja nie jestem jasnowidzem. Na jedno bym nie poszedł - na wolontariat. Szukaj pracy, wysyłaj cv a sama się przekonasz czy masz szanse.

Miłego
Zadnego pocieszenia. Chce zeby fachowiec powiedzial mi jest tak i tak, zrob to i to wtedy masz szanse zaistniec. Ja lubie ciezko pracowac jesli wiem ze cos ma sens, ale musze wiedziec gdzie ide a nie na oslep podazac w obrana strone.

Milego rowniez.
1.06.2011, 16:51

konto usunięte

Monika K.:
Karolina G.:
Artur Kucharski:

Miłego

Mam kilka pytań dodatkowych: bardziej Cię interesuje miękki czy twardy HR? Szukasz pracy w Polsce czy za granicą? Jeżeli w Polsce, to najłatwiej zahaczyć się w APT jako koordynator pracowników tymczasowych - robota niezbyt wdzięczna, więc rotacja jest duża. Poznajesz dzięki temu w praktyce zasady rozliczania czasu pracy, jesteś na bieżąco z przepisami dotyczącymi APT, przyjmowania pracowników do pracy i ich zwalniania, masz do czynienia z rekrutacją oraz całym mnóstwem nieskodyfikowanch sytuacji, których niewyczerpanym źródłem są pracownicy tymczasowi ;-)

Witam

Obecnie jeszcze walcze za granica, ale planuje wracac niedlugo i chcialam sie zorientowac, czy jest sens sie w to w ogole pchac.
Raczej miekkie HR tyle ze na dzien dzisiejszy to interesuje mnie rekrutacja, jestem sklonna nawet napisac ze bardziej training and development- przepraszam nie wiem jaki ma to odpowiednik w polskim.Nie interesuja mnie podatki, wynagrodzenia ja chce miec wplyw na rozwoj ludzi, motywacje, liczenie zostawiam innym- nie jestem w tym dobra. Nie wiem czy mozna tak to rozdzielic jak napisalam, Hr to Hr a nie sama rekrutacja-ale najpierw musze sie tam dostac by w koncu moc wybrac sciezke. Tak mi sie wydaje przynajmniej.
1.06.2011, 17:01

konto usunięte

Dziekuje wszystkim za opinie i pomoc, jestem wdzieczna. Mam nadzieje ze za jakis czas znajde sie tam gdzie sie wybieram.

Pozdrawiam. Do nastepnego.
1.06.2011, 17:05

Piotr P. Każdy może być
dyrektorem HR.
Swojego losu:)

Praktyczne rady:

1. Wysłać 100 aplikacji do różnych firm, dbając o to by trafiły one w dobre ręce
2. Umieć przekonująco napisać dlaczego zasługuje się na szansę
3. Czekać na dalszy rozwój wypadków.

W Polsce HR ma o wiele słabszą pozycję w firmach niż w krajach o starszej kulturze biznesowej i warto o tym pamiętać. Jest także bardzo mało projektów rekrutacyjnych do tego obszaru, podobnie jak do marketingu. Jedyny obszar HR, w którym w skali całego kraju występuje niedobór kompetencji to zarządzanie płacami/analityka wynagrodzeń.
1.06.2011, 17:14

konto usunięte

Witam po przerwie

Chcialam sie tylko pochwalic, ze podczas dlugich , poszukiwan udalo mi sie dostac posade - internship w Adecco,w IRL. Okres to 4 do 6 miesiecy.... jestem ogromnie zachwycona i podekscytowana.

Okazuje sie ze poplaca wiara we wlasne sily i podazanie obrana sciezka mimo,ze na poczatku wydaje sie wszystko, szare, bezsensowne, a szanse znikome.

Zaczynam 2 sierpnia, mam nadzieje ze zdobede doswiadczenie i umiejetnosci ktore przydadza mi sie w przyszlosci w pracy w HR.

A tym ktorzy we mnie nie wierzyli- dziekuje za rady, ktore mi daliscie.

Do tych ktorzy w siebie nie wierza- zmiencie to, bo wiara we wlasne sily jest najwazniejsza. Moze nie dostaniecie swojej szansy od razu, ale uwazam ze warto poczekac kilka miesiecy- jak w moim przypadku....szukalam i znalazlam, ale uratowalo mnie to,ze wiem co chce w zyciu robic i to ze jestem zdeterminowana ogromnie.

Pozdrawiam serdecznieKarolina G. edytował(a) ten post dnia 08.07.11 o godzinie 23:32
8.07.2011, 23:27

Anita K. główny specjalista
ds. HR Polska
Agencja Rozwoju
Przedsię...

Klara Zajlich:
Ale jakby Ci się trafił jakiś "wolontariat" czyli bezpłatna praktyka lub niskopłatny staż, to raczej nie odrzucaj takiej propzycji. Doświadczenie w obszarze HR otwiera drzwi do lepiej płatnej posady.

Podpisuję się pod tym zwłaszcza, że w mojej Instytucji już kilkunastu zdeterminowanych praktykantów podjęło dostało ofertę współpracy.

Poza tym w trakcie odbywania praktyk można szukać pracy i dopóki się nie znajdzie można nabywać doświadczenie na praktykach. Faktycznie...jeśli trwa ona miesiąc to nie ma szału z ambitnymi zadaniami, ale z czasem jak zespół poznaje możliwości praktykanta dają mu coraz ambitniejsze zadania. Oczywiste też jest to, że jeśli praktykant się sprawdzi to w chwili zwolnienia się etatu zespół będzie walczył o zatrudnienie właśnie tego praktykanta.
Pozdrawiam
9.07.2011, 00:07

Wyślij zaproszenie do