Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Wojciechowski M. Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży

Temat: Znane marki out!

Co sprawia, że znane i uznane na całym świecie marki toną? Nokia, Saab, Philips, itp, itd - powoli ale jednak odchodzą do lamusa.

Rzecz jasna odpowiedź jest dla wielu praktyków biznesu i managerów oczywista (w tym miejscu można by wkleić wiele mądrych uzasadnień, tez i argumentów) ale jakie jest Wasze zdanie? Jak to wygląda z punktu widzenia Waszych doświadczeń, wniosków, konkluzji i ocen?

Saab tonie!
14.05.2011, 15:38

Maciej G Krasny Stwarzam
możliwości i
pomagam je
wykorzystać...

Według mnie powodem jest trwanie w błędnym przekonaniu o tym, że Klient i Inwestor jest i będzie nadal do nas dostatecznie mocno przywiązany ze względu na naszą popularność, dotychczasowe wyniki i produkty, a Jego psychika gra na naszą korzyść (co wynika z przyzwyczajenia, które jest ponoć drugą naturą człowieka, oraz oporu w kwestii przyznania się światu do... błędu zbytniego oddania się danej marce pomimo "niepełnego zadowolenia" z jej wytworów).

Przekonanie to ma swoje odbicie w:

- zaniedbaniach w temacie badań rynkowych,
- ignorowaniu Konkurencji;
- ociężałości w reagowaniu na zmiany w trendach, gustach i samorozwoju obecnych i potencjalnych Klientów;
- ociężałości we wprowadzaniu nowości produktowych i zastępowaniu produktów przestarzałych nowymi, dostępnymi dla dotychczasowych Klientów marki na zasadach specjalnych promocji.

Nie bez znaczenia są też pogłębiające się zaniedbania w zarządzaniu, w przeroście struktury organizacyjnej, braku kontroli nad kosztami, zbytnim samozadowoleniu Zarządu i kierownictwa (wejście w strefę komfortu).

Wszystko to przypomina póki co niepowstrzymany rejs żaglowca ciągle do przodu bez brania pod uwagę tego, że kiedyś wiatr może zamilknąć, a wtedy...

To jest moje zdanie, które oczywiście nie musi pokrywać się ze stanem faktycznym i/lub opinią ekspertów. Wszystko to i tak (z)weryfikuje życie.Maciej G, Krasny edytował(a) ten post dnia 14.05.11 o godzinie 20:27
14.05.2011, 20:26

Żaneta Kowalska Doradca ds. Rozwoju
Biznesu | INFORSYS
S.A.

bazowanie na samej marce bez dobrego produktu i bez dobrej opieki posprzedażnej ma krótkie nogi.

Szkoda, ze ładuje się fortunę w budowanie wizerunku, kreację marki - a jak ją się "posiądzie" często płynie się na fali zapominając o dbaniu o szczegóły.

Samograje, jeżeli się o nie wciąż nie dba, funkcjonują do czasu :)
14.05.2011, 22:46

Maciej G Krasny Stwarzam
możliwości i
pomagam je
wykorzystać...

Klasyczna "para w gwizdek".
14.05.2011, 22:55

Mirek Jasiński prezes zarządu,
Regan Consulting

Wojciechowski M.:
Co sprawia, że znane i uznane na całym świecie marki toną? Nokia, Saab, Philips, itp, itd - powoli ale jednak odchodzą do lamusa.
Zarząd! a w konsekwencji błędne strategie...
A tak z praktycznej działki, to prawie zawsze bezpośrednim powodem jest cięcie kosztów... Zapomina się przy tym o jakości produktu, o nakładach na marketing i o motywowaniu ludzi... wtedy najlepsi przechodzą do firm konkurencyjnych...
15.05.2011, 05:54

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Czyli jak zwykle (w uproszczeniu) rutyna zabija! >> ?
18.05.2011, 07:41

Regan Consulting

Wojciechowski M.:
Czyli jak zwykle (w uproszczeniu) rutyna zabija! >> ?
Marku, zbyt daleko idące uproszczenie chyba... Gdyby nie sformalizowane procedury i rutynowe działania, to wielu firm dawno by już nie było... a tak dogorywają sobie w spokojnej starości, nie zauważając zbytnio, że klienci odchodzą (vide TPSA).

Z drugiej strony - innowacja i kreatywność też mogą zabić :)
18.05.2011, 09:15

Andrzej M. Wsparcie i
zarządzanie
sprzedażą & Trener
sprzedaży

Mam wrażenie, że często pozycja i wartość znanych i uznanych marek wynika z korelacji: giełda, inwestor, bank, spekulant.

Pozostały wynik działań związany np. z zarządzaniem może być uzasadnieniem dla zmian personalnych w zarządzie itp. – obniżeniem wartości firmy przed przejęciem.
18.05.2011, 09:22

Regan Consulting

Andrzej M.:
Mam wrażenie, że często pozycja i wartość znanych i uznanych marek wynika z korelacji: giełda, inwestor, bank, spekulant.

Pozostały wynik działań związany np. z zarządzaniem może być uzasadnieniem dla zmian personalnych w zarządzie itp. – obniżeniem wartości firmy przed przejęciem.
Andrzej proszę Cię, żyjemy w XXI wieku... A z Twojego posta mam wrażenie, że piszesz nadal na gruncie mentalności socjalistycznej z poprzedniego systemu. Wybacz, że tak ostro, ale będę się słów czepiał, bo słowa ważnym narzędziem sprzedawcy są (składnia Gombrowicza - nie mogłem się powstrzymać). :)

spekulant - w gospodarce rynkowej to bardzo ważna osoba, mająca wpływ na efektywność rynku i na równoważenie się cen. Spekulantem jest m.in. George Soros, który jest jednym z najbardziej uznanych inwestorów. Tylko w gospodarce socjalistycznej pojęcie spekulanta ma znaczenie pejoratywne i używane jest do wytłumaczenia niekorzystnych zjawisk ekonomicznych (braki, niedobory, hiperinflacja)

bank różni się od inwestora tylko tenorem inwestycji i sposobem pobierania z niej pożytków. I jeden i drugi opiera swoje decyzje inwestycyjne (kredytowe) w oparciu o analizę fundamentalną. A ponieważ format analizy jest zbliżony, tym znanym i uznanym z dobrą pozycją rynkową (i dodam - ze znaną marką) łatwiej jest pozyskać kredyty i kapitał. To taka samosprawdzająca się przepowiednia. Jeśli masz znaną markę i dobrą pozycję rynkową to pozyskanie finansowania nie jest problemem...

zmiany personalne - w przypadku tych znanych i uznanych występują tylko w przypadku, gdy zapominają one o swej misji (sensie istnienia) i o realizowaniu celów narzuconych im przez akcjonariuszy. Może być także przypadek zmian wymuszony przez samego zarządzającego (vide szef IMF i ostatnia afera). Jeśli zarząd profesjonalnie zarządza, to zmian raczej nie ma.

obniżenie wartości przed przejęciem - to właśnie drugi socjalistyczny model mentalny, który krytykuję. Ma to zastosowanie tylko w przypadku zaściankowych przedsiębiorstw państwowych, które nigdy znane nie będą poza lokalnym bagienkiem. W przypadku znanych firm raczej dochodzi do podwyższenia wartości przed przejęciem. Chodzi bowiem o to, że przejęcie trzeba umiejętnie sprzedać własnym akcjonariuszom i bankom, by wyszły im lepsze analizy i by kredyty i kapitał nie przestały w efekcie płynąć szerokim strumieniem. Jak myślisz, dlaczego Microsoft zapłacił w ub. tygodniu 8,5 miliarda USD za Skype?

Miłej refleksji życzę :)
18.05.2011, 11:24

Andrzej M. Wsparcie i
zarządzanie
sprzedażą & Trener
sprzedaży

Andrzej proszę Cię, żyjemy w XXI wieku... A z Twojego posta mam wrażenie, że piszesz nadal na gruncie mentalności socjalistycznej z poprzedniego systemu. Wybacz, że tak ostro, ale będę się słów czepiał, bo słowa ważnym narzędziem sprzedawcy są (składnia Gombrowicza - nie mogłem się powstrzymać). :)

Mirek dziękuje za życzenia. Zauważyłeś już, że oboje użyliśmy zwrotu: „mam wrażenie”?

Zauważyłeś też, że mamy XXI wiek i że słowa są ważnym narzędziem sprzedawcy.
Na pewno słyszałeś też lub sam przeczytałeś, że ważniejsze od tego, co mówisz jest to jak mówisz i że lepiej nie pouczać innych, ponieważ jest to mało eleganckie.

Na pewno to wiesz, bo takie odniosłem wrażenie po przeczytaniu Twojej wypowiedzi.

Mój kolega, z którym miałem przyjemność współpracować pracuje w Chinach od prawie 10 lat i wiele razy podkreślał, że panuje tam pewnego rodzaju socjalistyczna mentalność obecnego systemu.

Sam też odniosłem podobne wrażenie podczas współpracy z Rosjanami, którzy (przypomniała mi się anegdota) nierzadko szczerze śmieją się z biznesmenów z krajów zachodnich nazywając ich: gruba ryba - chuda foka;)

Dlatego pozwolę sobie na stwierdzenie, że definicję z Wikipedii, pomimo że są dla nas zadowalające to potrzeba czegoś więcej aby zrozumieć, bo Chiny czy Rosja to słaby przykład na doszukiwanie się prowadzenia przez nich modelowego biznesu.
18.05.2011, 14:16

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Panowie - Wasze argumenty pachną zaciszem gabinetów prezesów, decydentów a to przecież Rynek w całej swojej czerstwej surowości decyduje, która marka jest top a która down.

Co takiego stało się, że np. Nokia jest de'mode? Błędy zarządzania spowodowały odwrót Klientów czy też odwrót Klientów (czym determinowany) zaskoczył uśpionego i rozleniwionego rutyną kolosa, który nie potrafi na zachowania i postawy Klientów sensownie i sprawnie odpowiedzieć (presja wydarzeń, panika, emocje to wszystko w działaniach managementu Nokii widać jak na dłoni)

@Andrzej, do Twoich słów > Na pewno słyszałeś też lub sam przeczytałeś, że ważniejsze od tego, co mówisz jest to jak mówisz i że lepiej nie pouczać innych, ponieważ jest to mało eleganckie > - dodam tylko, że moim zdaniem, nie tyle jest ważne, co mówisz & jak mówisz ale JAK ZOSTANIESZ ZROZUMIANY.
18.05.2011, 14:46

Regan Consulting

Andrzej M.:
Andrzej, nie bardzo rozumiem Twoją odpowiedź...

Definicje napisałem z głowy - nie wiem jak te słowa zostały zdefiniowane w Wikipedii i nawet nie chce mi się sprawdzać... Ale mogę się założyć, że zapewne tłumaczone są inaczej.

Nie rozumiem też skąd wziął się wątek Chin i Rosji - Marek rozpoczął dyskusję na temat upadku znanych marek od przykładu Saaba, gdzie nowy właściciel podjął decyzję, że nie będzie tej marki ratował...

Ad rem, Chiny są nadal państwem socjalistycznym pod światłym przewodem jedynej słusznej partii politycznej. Problem w tym, że partia ta socjalistyczna jest tylko z nazwy, a Chiny nadal są państwem mentalnie feudalnym. Społeczeństwo podporządkowuje się swoim panom - bez kwestionowania... Podobnie jest zresztą z Rosją, choć tu jest odrobinę więcej demokracji... albo lepiej - pozorów demokracji. Ale tego tematu nie rozwijajmy w tym wątku, bo jest z innej bajki i na inne forum.

Natomiast ciekawe jest co innego w Twojej wypowiedzi. Otóż, twierdzisz, że ważniejsza jest forma od treści. Cytując: "ważniejsze od tego, co mówisz jest jak to mówisz" Z tym stwierdzeniem bym polemizował, mimo że w codziennej praktyce jest w tym trochę racji. Kupujemy produkt dla opakowania (forma), a nie dla zawartości (treść). Preferujemy kobiety ładne (forma), a nie inteligentne (treść). Otwieramy rachunek w banku zwiedzeni wizerunkiem osoby (forma), a nie czytamy warunków umowy (treść)... I tak mógłbym jeszcze wymieniać.

Wracając jednak do tytułu wątku, upadające marki charakteryzują się również i tym, że bazują na swej historycznej formie, a treści brakuje.
18.05.2011, 14:53

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Mirku, Twoje: Wracając jednak do tytułu wątku, upadające marki charakteryzują się również i tym, że bazują na swej historycznej formie, a treści brakuje.

- jest dobrą puentą, dodałbym tylko, że...brakuje im aktualnej (uaktualnianej) treści
18.05.2011, 14:56

Regan Consulting

Wojciechowski M.:
Nadal nie mogę się otrząsnąć po liście prezesa Elopa do pracowników, który zrezygnował z rozwijania nowej platformy na rzecz upadającej platformy Microsoftu...

Może mi ktoś to będzie wyrzucał na emeryturze, ale śmiem twierdzić, że największymi przegranymi markami obecnej dekady będą Nokia i Microsoft. Być może dołączą do nich najbardziej znane banki na świecie - tu widać, że ostatni kryzys niczego ich nie nauczył.

Ale za to pojawią się nowe, ciekawe marki i życie toczyć się będzie dalej :)
18.05.2011, 15:05

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Nawet Ovi zdechło :) a tak je lubiłem - to tak btw
18.05.2011, 15:07

Andrzej M. Wsparcie i
zarządzanie
sprzedażą & Trener
sprzedaży

Zanim pójdę dalej musze wyjaśnić poważne nieporozumienie (?!)
Oczywiste nawiązanie przeze mnie do Chin i Rosji wynika z: http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,9596037,Chinczycy_...

Moim zdaniem kłopoty zaczynają się kiedy zamiast firmy
Rynek w całej swojej czerstwej surowości decyduje, która marka jest top a która down.
18.05.2011, 16:00

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Andrzej M.:
Moim zdaniem kłopoty zaczynają się kiedy zamiast firmy
Rynek w całej swojej czerstwej surowości decyduje, która marka jest top a która down.

Czyli co, Komitet Centralny (bo nie Rynek) decyduje o tym co jest OK a co nie?
Hmmm...interwencjonizm Państwa aż na taką skalę? Odważne i nadaje się w sama raz do publikacji w lewackiej Krytyce Politycznej :)
18.05.2011, 22:03

Andrzej M. Wsparcie i
zarządzanie
sprzedażą & Trener
sprzedaży

Określanie w ten sposób rynku:
to dla mnie tak, jakby spotkać Picassa i rozmawiać z nim wyłącznie o niebezpieczeństwie lizania pędzla.

Moim zadaniem było żeby Rynek odpowiedział tak jak Firma chce.
18.05.2011, 22:34

Krzysztof Łabuszewski REKLAMA NA KAŻDY
BUDŻET

chwilowe błedy managerów i marketingowców.
18.05.2011, 22:40

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Andrzej M.:
Moim zadaniem było żeby Rynek odpowiedział tak jak Firma chce.

Skłaniam się raczej ku temu aby dobrze zrozumieć Rynek i to, czego chcą Klienci. Nakłanianie Rynku do wizji firmy może się skończyć jak z Irydium (http://www.iridium.com/) raczej klapą.
18.05.2011, 23:07

Wyślij zaproszenie do