Tomasz
Z.
www.e-mage.pl,
przyjazne strony www
Temat: Dostępność i Użyteczność GoldenLine
GoldenLine ślicznie wygląda - brawo Papuas.O wiele gorzej prezentuje się od strony dostępności i użyteczności.
Może zorganizujemy mały konkurs na przebudowę GoldenLine?
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
GoldenLine ślicznie wygląda - brawo Papuas.
O wiele gorzej prezentuje się od strony dostępności i użyteczności.
Może zorganizujemy mały konkurs na przebudowę GoldenLine?
Co do ślicznego wyglądu to się z Tobą nie zgodzę (moim zdaniem serwis wygląda nudnie i nieciekawie) - ale to podobno kwestia gustu, a jak wiadomo de gustibus non est disputantum...
Jeżeli chodzi o użyteczność i dostępność to inna sprawa... Jak już pisałem w której ze swoich wypowiedzi serwisy web 2.0 (a za taki chce uchodzić GoldenLine) mają to do siebie, że są zazwyczaj nieużyteczne, niedostępnie i nierzadko niefunkcjonalne...
Na pewno przydałoby się zmienić to i owo (zarówno design, jak i inne rzeczy) w serwisie GL, no ale to już temat na całkiem inną rozmowę :D a póki co miłej nocy życzę...
Piotr Lewandowski edytował(a) ten post dnia 20.05.06 o godzinie 00:31
Michał
Samojlik
Prezes Zarządu,
Autentika Sp. z o.o.
@Tomek - ślicznie to nie, ale dostajemy głosy, że jest prosty w obsłudze. GL nie ma być śliczny, choć z początku i w tę stronę chcieliśmy iść. Po pierwszych doświadczeniach z użytkownikami postawiliśmy na prostotę, momentami nawet siermiężność. Efektem jest wersja obecna. Ideał to nie jest, ale mamy moc głosów od użytkowników, że system działa prosto i nie mają problemów z jego obsługą.Napisz szerzej co konkretnie masz na myśli w sprawach UX. Będę to bezcenne informacje i materiał do dalszej pracy.
@Piotr - Zgadzam się z Tobą, że GL nie jest śliczny. Ale dobrze, to nie Sympatia i nie o śliczność tu chodzi. Bardzo jestem ciekaw jaki rodzaj oprawy graficznej byś zaproponował do systemu. Możesz podać parę przykładów, które stawiasz za wzór?
Tomasz
Z.
www.e-mage.pl,
przyjazne strony www
Michał Samojlik:@Tomek - ślicznie to nie, ale dostajemy głosy, że jest prosty w obsłudze. GL nie ma być śliczny, choć z początku i w tę stronę chcieliśmy iść. Po pierwszych doświadczeniach z użytkownikami postawiliśmy na prostotę, momentami nawet siermiężność. Efektem jest wersja obecna. Ideał to nie jest, ale mamy moc głosów od użytkowników, że system działa prosto i nie mają problemów z jego obsługą.
Napisz szerzej co konkretnie masz na myśli w sprawach UX. Będę to bezcenne informacje i materiał do dalszej pracy.
@Piotr - Zgadzam się z Tobą, że GL nie jest śliczny. Ale dobrze, to nie Sympatia i nie o śliczność tu chodzi. Bardzo jestem ciekaw jaki rodzaj oprawy graficznej byś zaproponował do systemu. Możesz podać parę przykładów, które stawiasz za wzór?
Śliczny - to dla mnie oznacza ładny.
A w sprawie użyteczności, kilka (na szybko) przykładów.
1. Bradcrumb na przykładzie miejsca gdzie teraz jestem:
Start » Grupy » Kategorie » Strona grupy » Forum grupy » Temat » Odpowiedz
"Strona Grupy"? - jakiej grupy?
"Temat" - jaki temat?
2. Z innej beczki - profil
Dlaczego tylko dostęp ze strony głównej? Dlaczego nie ma czegoś takiego jak "Mój profil" - tak jak w LinkedIn?
3. Akceptacja osób, które chcą się dołączyć do grupy. Dlaczego nie mogę po prostu kliknąć "Akceptuję" tylko muszę wejść na grupę by to zrobić?
4. Wyszukiwarka - wpiszcie frazę "a" w wyszukiwarce osób http://www.goldenline.pl/people.php?q=a
Tomek
Tomasz
Z.
www.e-mage.pl,
przyjazne strony www
Piotr Lewandowski:
Jeżeli chodzi o użyteczność i dostępność to inna sprawa... Jak już pisałem w której ze swoich wypowiedzi serwisy web 2.0 (a za taki chce uchodzić GoldenLine) mają to do siebie, że są zazwyczaj nieużyteczne, niedostępnie i nierzadko niefunkcjonalne...
Dlaczego mają być nieużyteczne? Mogą być. Da się.
A gdzie, w którym miejscu GoldenLine ma być Web 2.0???
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Tomasz Zwierzchoń:Piotr Lewandowski:
Dlaczego mają być nieużyteczne? Mogą być. Da się.
A gdzie, w którym miejscu GoldenLine ma być Web 2.0???
Może i nie mają być, większość niestety nie spełnia wymogów użyteczności, dostępności i standardów sieciowych...
GoldenLine a Web 2.0 - tak mi się jakoś skojarzyło - te nudne, zaokrąglone górne menu, nastawienie na społeczeństwo - jeśli to nie jest web 2.0 to chyba właśnie tworzycie web 3.0 :D no, może 2.5 :D
Tomasz
Z.
www.e-mage.pl,
przyjazne strony www
Piotr Lewandowski:
GoldenLine a Web 2.0 - tak mi się jakoś skojarzyło - te nudne, zaokrąglone górne menu, nastawienie na społeczeństwo - jeśli to nie jest web 2.0 to chyba właśnie tworzycie web 3.0 :D no, może 2.5 :D
To było serio, to co napisałeś, że po tym rozpoznajesz WEB 2.0? Po menu zaokrąglonym? Gdzie widzisz też nastawienie na społeczeństwo - takie nastawienie o jakim mowa w ,,definicji'' WEB 2.0?
Tomasz
Z.
www.e-mage.pl,
przyjazne strony www
I wracając do Użyteczności.* Podstrona http://www.goldenline.pl/groups.php właśnie niedawno odkryłem, że menu (zjeżdża pod ostatnie posty). Wkurzało mnie niemiłosiernie, że nie mogłem prosto i szybko dotrzeć do grup, w których jestem.
* Ta sama podstrona - nazwy w menu.
"Moje grupy" - na początku myślałem, że są to grupy, które JA ZAŁOŻYŁEM... Musiałem kliknąć i dopiero się przekonać, że jest inaczej.
* Ta sama podstrona - muszę kliknąć by wejść w/w Moje grupy.
Męczy mnie to, że muszę się naklikać by dojść do forum grupy.
1. klik - grupy w menu
2. klik - moje grupy
3. klik - nazwa grupy
Strzelam, że użytkownicy najcześciej będą chcieli znaleźć grupy lub zobaczyć co się dzieje na grupach, do których są zapisani.
To można potwierdzić analizując logi serwera. Data Mining na poziome przedszkolnym.
Michał
Samojlik
Prezes Zarządu,
Autentika Sp. z o.o.
Tomek,Dzięki za konkrety, koniecznie musimy się temu przyjrzeć.
Problem z akceptowaniem nowych osób w grupie mnie samego doprowadza do szewskiej pasji...
Robert
Drózd
WebAudit / Świat
Czytników
Strona z bieżącym wątkiem dyskusji.Doczytałem na dół, co mogę chcieć teraz zrobić?
1. Odpowiedzieć.
Przyciski "cytuj" i "odpowiedź" są.
2. Przejść do innych wątków z grupy.
Niestety trzeba przewinąć w górę, na dole brak linku "wróć do Dostępność i użyteczność".
3. Przejść do następnego wątku dyskusji.
Nie ma takiej możliwości, muszę wrócić do listy wątków.
4. Opuścić dyskusje i wrócić do strony głównej serwisu.
Nie ma takiej możliwości, brak linku do strony głównej!
A swoją drogą, gratuluję oprawy graficznej i czytelności serwisu. :-)
Robert Drózd edytował(a) ten post dnia 05.07.06 o godzinie 10:15
Robert
Drózd
WebAudit / Świat
Czytników
I jeszcze coś. :-)Brakuje informacji czy można używać bbcode, choć przy cytowaniu się coś w tym stylu pojawia.
Wredny bug: spróbowałem wpisać litery pogrubione, oczywiście się nie pogrubia, ale po wejściu w edycję, fragment objęty pogrubieniem znika. :-)
Pomoc Goldenline Pomoc GL
Robert Drózd:Strona z bieżącym wątkiem dyskusji.
2. Przejść do innych wątków z grupy.
Niestety trzeba przewinąć w górę, na dole brak linku "wróć do Dostępność i użyteczność".
3. Przejść do następnego wątku dyskusji.
Nie ma takiej możliwości, muszę wrócić do listy wątków.
4. Opuścić dyskusje i wrócić do strony głównej serwisu.
Nie ma takiej możliwości, brak linku do strony głównej!
Dziękuję za uwagi Panie Robercie.
Usterki zostaną poprawione w najbliższym czasie.
Muszę się również zgodzić co do błędu z pogrubieniem. Również zostanie to poprawione.
Pozdrawiam,
Marek
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Robert
Drózd
WebAudit / Świat
Czytników
na temat GL? nie, chyba, że trafię na coś baaaardzo szokującego :-)hmm, czy musimy sobie "panować"?
Tomasz
Staniak
Uzależniony od
wyzwań
Robert Drózd:na temat GL? nie, chyba, że trafię na coś baaaardzo szokującego :-)
hmm, czy musimy sobie "panować"?
Panie Robercie, mogę uścisnąć dłoń?! ;>
Jakub
Skoczylas
Współtwórca
GoldenLine
Dziękujemy wszystkim za uwagi, powoli staramy się wprowadzać je w życie. Z bieżących zmian - grupy użytkownika wstawiliśmy na stronę główną, poprawiliśmy pasek nawigacji w grupach oraz stronę z bieżącym wątkiem dyskusji.Jakub Skoczylas edytował(a) ten post dnia 07.07.06 o godzinie 23:47
Tomasz
Z.
www.e-mage.pl,
przyjazne strony www
Nie było mnie trochę na grupie i widzę, że wątki, choć mizerne na razie, rozrastają się.Chodząc po forum zauważyłem zmianę, w moim mniemaniu, na niekorzyść. Chodzi mi o to, że zniknęła główna nawigacja - w zamian mam << Wróć do... i ^Wróć do strony głównej.
Czyli jeśli teraz chcę wejść powiedzmy w kontakty to muszę się naklikać.
Poza tym lekko mnie zdziwił brak menu - przez chwilę zastanawiałem się czy NADAL jestem w goldenline.
Brakuje, momi zdadniem, elementu, który nadal mówiłby użytkownikowi, że jest w tym serwisie. W najprostszej formie byłoby to logo.
Ciekawi mnie co przemawiało za likwidacją menu - ja nie widzę argumentów ZA.
Pomoc Goldenline Pomoc GL
Tomasz Zwierzchoń:Nie było mnie trochę na grupie i widzę, że wątki, choć mizerne na razie, rozrastają się.
Chodząc po forum zauważyłem zmianę, w moim mniemaniu, na niekorzyść. Chodzi mi o to, że zniknęła główna nawigacja - w zamian mam << Wróć do... i ^Wróć do strony głównej.
Czyli jeśli teraz chcę wejść powiedzmy w kontakty to muszę się naklikać.
Poza tym lekko mnie zdziwił brak menu - przez chwilę zastanawiałem się czy NADAL jestem w goldenline.
Brakuje, momi zdadniem, elementu, który nadal mówiłby użytkownikowi, że jest w tym serwisie. W najprostszej formie byłoby to logo.
Ciekawi mnie co przemawiało za likwidacją menu - ja nie widzę argumentów ZA.
Już od pewnego czasu zastanawialiśmy się jak rozwiązać problem forów grupowych. Mieliśmy sporo użytkowników, którzy nie potrafili wrócić do strony grupy przeglądając jej forum. Najcześciej klikano zakładkę "grupy" by ponownie odnaleźć uprzednio przeglądaną grupę.
Musieliśmy osiągnąć kompromis i wybraliśmy takie rozwiązanie. Czas pokaże czy słuszne.
Pozdrawiam.
Tomasz
Z.
www.e-mage.pl,
przyjazne strony www
Wydaje mi się, że nie jest to (usunięcie menu i logotypu) najszczęśliwszym posunięciem. Lecz to może być tylko moje, prywatne zdanie.Sprawdzaliście je? Testowaliście? Np. zgodnie z tym co jest napisane w "Don't make me think"?
Cieszę się, że inne uwagi grupowiczów i moje zostały uwzględnione. Coraz wygodniej mi się chodzi po serwisie.
Mam jeszcze kilka kwestii:
* Jak trafić na ostatnią wiadomość na grupie w danym temacie?
Widzę, że wiadomość się pojawiła. Widzę kto napisał. Klikam (z przyzwyczajenia z forów) i trafiam na profil osoby.
Ok. Wracam. I szukam gdzie by kliknąć. Nie znalazłem!
* Odpowiadnie na wiadomości
Dlaczego przy odpowiadaniu ostatnie wypowiedzi pojawiają się w odwrotnej kolejności, pod oknem odpowiedzi?
Przyzwyczajenia z forów sugerują odwrotne rozwiązanie...
Zastanawiałem się jeszcze nad czytelnością napisów w menu, przyciskach itp. Ale to w następnym odcinku...
Tomasz Zwierzchoń edytował(a) ten post dnia 12.07.06 o godzinie 16:22
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...