Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Malina Wąsowska malina.net.pl
copywriting branding
smiling :-)

Temat: Pojedynek: e-mailing kontra SMS:-)

Oczywiście, sami w SerwerSMS.pl stosujemy różne metody komunikacji. Wysyłamy listy, faxy, dzwonimy i rozsyłamy biuletyn do użytkowników.

Jednak SMS z powodzeniem zastąpić może inne formy przekazywania informacji.
2.05.2011, 14:17

Tomasz Kornacki Technik elektronik,
pracownik
administracyjny,
konsultant...

Ja osobiście, nie przepadam za sms. Nie pamiętam kiedy ostatnio jakiś wysłałem, wole jednak komunikacje głosową, maile, listy.
3.05.2011, 20:49

Robert Chmielowiec Junior Account
Manager

Generalnie niewiele osób lubi dostawać SMS-y z reklamami lub informacjami, które zazwyczaj nie są w żaden sposób przydatne.

Bez wątpienia prawidłowo zrealizowany e-mailing przyniesie znacznie lepsze rezultaty.
12.08.2011, 15:54

Michał Gawor SPORT i REKREACJA |
Fundusze Unijne |
www.easysmart.pl

Wg. lepszy jest e-mailing. Osoba otwierająca skrzynkę mailową jest przygotowana, że otrzyma jakąś wiadomość, może akurat treść będzie na tyle atrakcyjna, że ją przeczyta. SMS-y reklamowe mnie bardziej denerwują niż spam w skrzynce. SMSy zastosowałbym raczej do reklamy wśród swojej grupy znajomych. Inna sprawa, że sms-y są droższe :-P
16.08.2011, 01:28

Maciej O. communication
designer

Michał Gawor: Inna sprawa, że sms-y są droższe :-P

i są przy okazji traktowane inaczej, open rate w granicach 95% i więcej w porównaniu do open rate mailingu w pewien sposób usprawiedliwia cenę. najlepsze jest połączenie tych obu kanałów, bo na dobrą sprawę służą do przekazywania zupełnie innych informacji.

btw. fax na polskim rynku jest jakimś kuriozum.
16.08.2011, 01:42

Michał Gawor SPORT i REKREACJA |
Fundusze Unijne |
www.easysmart.pl

Ja smsy stosuję jako przypomnienie o zajęciach z pływania lub aqua fitnessu. Najlepsze narzędzie by komuś coś przypomnieć (wizyta u lekarza, odbiór sukienki, nie zapłacony rachunek itp) :)
16.08.2011, 02:38

Łukasz Maroszczyk e-Marketing /
Performance
Marketing / Internet
Manager

Michał Gawor:
Ja smsy stosuję jako przypomnienie o zajęciach z pływania lub aqua fitnessu. Najlepsze narzędzie by komuś coś przypomnieć (wizyta u lekarza, odbiór sukienki, nie zapłacony rachunek itp) :)
Cześć, pozwolę się włączyć do rozmowy...
Wydaje mi się, że porównujemy gruszki do jabłek :-)
Obecnie funkcje tych dwóch kanałów są od siebie zupełnie różne i nic na razie nie zapowiada, żeby to się zmieniło.
W pełni zgadzam się z Michałem, SMS zgodnie z nazwą jest świetnym kanałem przekazywania krótkich przypomnień (o spotkaniu) lub powiadomień (np saldo na karcie kredytowej).

Jednak w temacie wiadomości marketingowej mailing nadal bije SMS na głowę.
Mailing oczywiście ma mniejszy Open Ratio (ale to inna historia), jednak ważniejsza jest konwersja, która subiektywnie patrząc w przypadku mailingu jest łatwiej mierzalna i zakładam, że dużo wyższa (wzgl. SMS).
W mailingu łatwiej jest ustrukturyzować takie elementy jak "reasons to believe" i w końcu "call to action" (co na to SMS). No i najważniejsze pytanie jak w SMS przekierować użytkownika na landing page?

Podsumowując, dla mnie pojedynek wygrywa email. Chociaż czekam już z niecierpliwością na wykorzystanie technologii MMS i połączenie jej z możliwościami Smartphonów ;-)
16.08.2011, 10:13

Tomasz Babierzecki Specjalista SEO/SEM

Coraz więcej osób używa telefonów do odbierania mailingu, więc w zasadzie SMS-y reklamowe nie mają żadnych szans przy mailingu.

Płacisz coś za to? Ja użyłem kalendarza Google, który automatycznie wysyła informacje na mój telefon za darmo, że o danej godzinie mam coś zrobić lub jakieś przypomnienie.
23.09.2011, 14:39

konto usunięte

Ja osobiście nie stosowałem nigdy SMS nie licząc przypomnienia o spotkaniu, jednak uważam że SMS będzie dobry do osób z którymi mamy wstępną relację dla całkowicie obcej może być źle odebrane.

Dodatkowo przy dużych bazach nie wiem ile kosztowałby system do obsługi np 50,000 numerów i ile trwałaby wysyłka.

Z ciekawością będę obserwował temat.

Pozdrawiam
25.09.2011, 08:17

Wyślij zaproszenie do