Adam
Wolak
prezes, Pers sp. z
o.o.
Temat: Enova wymarzonym narzędziem szpiegostwa gospodarczego
Wydawało by się, że Enova ma rozbudowany system uprawnień.Może i ma ale mi brakuje czegoś zupełnie zasadniczego.
Jeśli się nie mylę (na 90% się nie mylę) nie ma możliwości zablokowania operatorom dostępu do wglądu w ceny.
Jeśli firma prowadzi hurt, sprzedaż internetową, detal w kilku sklepach to na operator widzi wszystkie te ceny .. +ostatnią cenę zakupu.
Jeśli zablokuję mu dostęp do innych magazynów to nie będzie widział ich stanów - każdy kto kupował w Castoramie (o wielu innych sklepach sieciowych nie wspomnę) wie, jak to jest potrzebne.
Ja mu nie zablokuję to może sobie łazić między magazynami z nudów, chociażby.
Przy okazji widzi wszystkie ceny. Wygląda na to, że Enova jest wymarzonym narzędziem szpiegostwa gospodarczego. Na dodatek ofiara sama sobie narzędzie instaluje i jeszcze za to płaci.
Michał
Rewucki
specjalista ds.
informatycznych
witam, sprawdzałeś ustawienie:Rola Towary/Towar/Page Ogólne-Zakaz dostępu
Ogólne(bez cen)-Pozwolenie/edycja
pozdrawiam
Piotr
Sowa
Software Architect /
Team Leader
.Piotr Sowa edytował(a) ten post dnia 27.04.11 o godzinie 15:34
Adam
Wolak
prezes, Pers sp. z
o.o.
Rola Towary/Towar/Page Ogólne-Zakaz dostępuOgólne(bez cen)-Pozwolenie/edycja
To ustawienie powoduje ukrycie wszystkich cen.
Dosyc prymitywne - zerojedynkowe.
Rzecz w tym by operator widzial tylko to co ma widziec - jesli obsluguje sprzedaz detaliczna niech widzie cene netto, brutto na swoim magazynie (na innych nie). Nie powinien widziec cen hurtowych, sklepu internetowego itd.
Powinien miec tez zakaz zmiany magazynu. Mozna mu wyciagnac stany w innych magazynach by widzial, ze towar jest na innym sklepie ale nie ma zadnego powodu by wchodzil do innego magazynu i ogladal rzeczy ktore nie powinny go interesowac.
Adam
Wolak
prezes, Pers sp. z
o.o.
@Piotr Sowa"Interesujący punkt widzenia - taki nieco roszczeniowy :)"
Roszczeniowy??
OK.
To tak jakby Pan mial program z danymi osobowymi i umozliwil wglad do danych osobie ktora sie w tej bazie znajduje - zgodnie z prawem zreszta, osoba ta moze dane weryfikowac i przegladac.
Jednak uprawnienia programu umozliwialy by albo dostep do pelnej listy osob albo zupelne zablokowanie takiego dostepu.
Napisalby Pan tak program? Jasne, ze nie - przeciez Pan wie, ze wtedy poszedl by Pan siedziec (wiecej czsu na pisanie ;) )
A czym sie , z punktu wiedzenia przedsiebiorstwa, rozni publikacja danych wrazliwych dla przedsiebiorstwa i danych osobowych (procz penalizacji tego ostatniego)?
Adam
Wolak
prezes, Pers sp. z
o.o.
Bartłomiej Leś:
Od wersji 7.6 jest możliwość definiowania formatki towaru. Konfiguracja/Handel/Formularze/Towar zakładka użytkownika. Tam ustawiamy tylko te pola, które mają być widoczne, w razie potrzeb tworzymy sobie cechy, które podają nam żądane wartości (np. stany magazynowe z innych magazynów) i tez je tam wyświetlamy. Pozostałem zakładki blokujemy + blokada konfiguracji list i gotowe.
Ale to absolutnie nie rozwiązuje tego problemu. Jeśli dostępu do magazynu nie będzie to wyświetlenie tego pola na zakładce konfigurowalnej nic nie da. W polu tym będzie się wyświetlać {brak praw}
A jeśli będzie prawo do magazynów to na liście można będzie je zmieniać.
Czyli wracamy do punktu wyjścia.
Adam
Wolak
prezes, Pers sp. z
o.o.
No dobrze - nie zobaczy.Wiec jak odpowie klientowi ktory pyta o dostepnosc towaru? Bedzie dzwonić po oddziałach?
Bartłomiej Leś:
Adam Wolak:
Bartłomiej Leś:
Od wersji 7.6 jest możliwość definiowania formatki towaru. Konfiguracja/Handel/Formularze/Towar zakładka użytkownika. Tam ustawiamy tylko te pola, które mają być widoczne, w razie potrzeb tworzymy sobie cechy, które podają nam żądane wartości (np. stany magazynowe z innych magazynów) i tez je tam wyświetlamy. Pozostałem zakładki blokujemy + blokada konfiguracji list i gotowe.
Ale to absolutnie nie rozwiązuje tego problemu. Jeśli dostępu do magazynu nie będzie to wyświetlenie tego pola na zakładce konfigurowalnej nic nie da. W polu tym będzie się wyświetlać {brak praw}
To jest inny temat - zmiana magazynów. Niech sobie operator zmienia magazyny - i tak nie zobaczy więcej niż na swoim. To jest przecież ta sam karta towaru.
Piotr Kozak czujnik.blogspot.com
Adam Wolak:Dzień Dobry Panie Adamie, zamiast żalić się na forum niech pan zainwestuje w dobrą firmę wdrożeniową. Problemem nie jest enova a brak wiedzy.
Bartłomiej Leś:
Pozdrawiam,
Piotr
Adam
Wolak
prezes, Pers sp. z
o.o.
Piotr Kozak:
Dzień Dobry Panie Adamie, zamiast żalić się na forum niech pan zainwestuje w dobrą firmę wdrożeniową. Problemem nie jest enova a brak wiedzy.
Pozdrawiam,
Piotr
Drogi Panie Piotrze,
ja nie o tym, że Pan może to zrobić. Wierzę, że Pan może. Być może - jak by się Pan uparł - byłby Pan w stanie napisać coś lepszego od Enovy.
Ja piszę o tym, że ten samochód ma tylko hamulec ręczny a jak kto chce to może sobie dorobić pedał hamulca nożnego bo pompa hamulcowa jest.
Enova jest oprogramowanie służącym przedsiębiorstwom. Przedsiębiorstwa mają swoje tajemnice i chcą je chronić - dla nich to kwestia bezpieczeństwa.
Tak jak kwestią bezpieczeństwa jest sprawny hamulec w samochodzie.
A to, że jest układ hamulcowy i jeśli wiesz jak to możesz mieć auto bezpieczne to jakby insza inszość.
BTW - dla bezpieczeństwa danych istotne jest ustawienie praw operatorów. Oczywiście - Pan wie jak i może to zrobić. Mnie jednak dziwi brak opisu.
Ostatnio w swoim Volvo wymieniałem żarówkę świateł mijania - na stacji benzynowej - sam. W instrukcji było opisane jak to zrobić.
To kwestia bezpieczeństwa. Volvo nad bezpieczeństwem myślało - Enova nie.
Krystian
Dziuba
INFORMATYK,
MIKROLOGIC
Panie AdamieTrochę mam Pan racji, za mało jest instrukcji dla użytkownika, ale program enova dystrybuowany jest za pośrednictwem partnerów którzy maja odpowiednia wiedzę aby ustawić program dostosowany do potrzeb i wymagań klienta.
Rozumiem tutaj stanowisko producenta ponieważ program jest bardzo często aktualizowany i szczegółowy podręcznik byłby nieaktualny.
Oprogramowanie enova jest bardzo rozbudowanym systemem dlatego dobrze powierzyć opiekę nad nim jednemu z partnerów enova.
Adam
Wolak
prezes, Pers sp. z
o.o.
Krystian Dziuba:
Panie Adamie
Trochę mam Pan racji, za mało jest instrukcji dla użytkownika, ale program enova dystrybuowany jest za pośrednictwem partnerów którzy maja odpowiednia wiedzę aby ustawić program dostosowany do potrzeb i wymagań klienta.
Rozumiem tutaj stanowisko producenta ponieważ program jest bardzo często aktualizowany i szczegółowy podręcznik byłby nieaktualny.
Oprogramowanie enova jest bardzo rozbudowanym systemem dlatego dobrze powierzyć opiekę nad nim jednemu z partnerów enova.
Panie Krysianie,
ma Pan racje. Więcej powiem - podoba mi się model biznesowy - system jak Lego składany przez dystrybutora.
Ja pisałem jednak o sprawach związanych z bezpieczeństwem informacji.
A te kwestie powinny być opisane tak by za bezpieczeństwo systemu informatycznego (komp, serwer, oprogramowanie itd) mógł odpowiadać jeden człowiek czy jedna firma.
Milena Płocińska ksiegowa, kosmo
Witam wszystkich,mozecie mi pomoc, musze wybrac program dla firmy logistycznej, rozliczenia kierowcy z tachografu. myslalam nad kupnem enova ale nie jestem przekonana w 100% co byscie doradzili? Mam jeszcze jedno pytanie czy ktos pracuje z programem 4trans i jak ten program pracuje z enova?
Piotr Kozak czujnik.blogspot.com
Adam Wolak:
Piotr Kozak:
Dzień Dobry Panie Adamie, zamiast żalić się na forum niech pan zainwestuje w dobrą firmę wdrożeniową. Problemem nie jest enova a brak wiedzy.
Pozdrawiam,
Piotr
Drogi Panie Piotrze,
ja nie o tym, że Pan może to zrobić. Wierzę, że Pan może. Być może - jak by się Pan uparł - byłby Pan w stanie napisać coś lepszego od Enovy.
Ja piszę o tym, że ten samochód ma tylko hamulec ręczny a jak kto chce to może sobie dorobić pedał hamulca nożnego bo pompa hamulcowa jest.
Enova jest oprogramowanie służącym przedsiębiorstwom. Przedsiębiorstwa mają swoje tajemnice i chcą je chronić - dla nich to kwestia bezpieczeństwa.
Tak jak kwestią bezpieczeństwa jest sprawny hamulec w samochodzie.
A to, że jest układ hamulcowy i jeśli wiesz jak to możesz mieć auto bezpieczne to jakby insza inszość.
BTW - dla bezpieczeństwa danych istotne jest ustawienie praw operatorów. Oczywiście - Pan wie jak i może to zrobić. Mnie jednak dziwi brak opisu.
Ostatnio w swoim Volvo wymieniałem żarówkę świateł mijania - na stacji benzynowej - sam. W instrukcji było opisane jak to zrobić.
To kwestia bezpieczeństwa. Volvo nad bezpieczeństwem myślało - Enova nie.
Panie Adamie,
Nie było mnie trochę czasu, poczytałem z uwagą to co Pan napisał. Używając Pana terminologii odpowiem Panu n pytanie w taki sam sposób :)
Soneta dostarcza zarówno oprogramowanie jak i szkolenia, podstawową instrukcję użytkowania posiada Pan w systemie. Bardziej zaawansowane ustawienia może nauczyć się Pan na szkoleniu u autoryzowanego partnera lub bezpośrednio u producenta tel 0122613641. Jest też dokumentacja w wersji elektronicznej. proszę napisać do mnie na priv a wyślę Panu odpowiednie linki do dostępnej dokumentacji.
Odnosząc się do Pana przekładu z samochodem.
Może i kupił pan Volvo u partnera Producenta ale prawo jazdy na pewno zrobił Pan gdzie indziej. Nie sądzę aby nauczyli Pana w serwisie wymieniać żarówkę.
Studiował Pan manual samochodu i na bazie swojego doświadczenia oraz dodatkowych wskazówek w dokumentacji technicznej pojazdu znalazł Pan złoty środek.
Odnosząc to do enovy, rozwiązania ma Pan następujące jako osoba która sama próbuje konfigurować produkt.
1. telefon do autoryzowanego partnera od którego kupił Pan system lub producenta Soneta z prośbą o wskazówkę.
2. Przeanalizowanie źródeł dll za pomocą Visual studio
3. metoda prób i błędów w konfiguracji praw operatora.
Pozdrawiam,
Piotr Kozak
Krystian
Dziuba
INFORMATYK,
MIKROLOGIC
Milena Płocińska:
Witam wszystkich,
mozecie mi pomoc, musze wybrac program dla firmy logistycznej, rozliczenia kierowcy z tachografu. myslalam nad kupnem enova ale nie jestem przekonana w 100% co byscie doradzili? Mam jeszcze jedno pytanie czy ktos pracuje z programem 4trans i jak ten program pracuje z enova?
4trans jest oficjalnym dodatkiem do enova, więcej info tutaj : http://enova.pl/site.php?s=815, Do czego oprócz rozliczenia czasu pracy kierowcy Pani potrzebuję enovy?