Tomasz
B.
Inżynieria
oprogramowania
C/C#.NET/Python -
Technologie: ...
Temat: Jaki Pythonowy framework jest najlepiej rozwijany (oprócz...
Rzućcie okiem na to:http://www.web2py.com/examples/static/web2py_vs_others...
odnosi się do "taktyki" kodowania w danym frameworku. Zestawienie może jest tendencyjne (opracowane przez twórców web2py), ale daje pewien pogląd na ramy architektury poszczególnych frameworków (tez w kontekście MVC).
Jedną z cech frameworku jest właśnie zastosowanie pewnej architektury do budowania aplikacji i ona jako taka powinna podlegać ocenie.
Jeżeli chodzi o komponenty to wszystko można podmienić, dopisać pod warunkiem że framework jest wystarczająco hermetyczny => architektura.
Marek H. Web developer
Piotr L.:
Dzięki, włąśnie o takie info mi chodziło.
Chociaż nie do końca pewnie jest tak, że "nie da się" - pewnie po prostu jest to kupa roboty?
'Nie da się' - czyli: nie ma tego w manualu, nie wiedzą jak to zrobić Ci nieliczni znajomi programiści, którzy mają styczność z web2py, nie idzie tego wygooglować, ani opracować samodzielnej łatki bez modyfikowania kodu frameworka.
Co do oddzielania aplikacji od frameworka, to przecież są do ściągnięcia gotowe aplikacje - więc chyba się da? Chociaż przyznam, że nie wiem do końca jak działają *.w2p
Są, ale co ma jedno do drugiego? Tzn. może się trochę rozpędziłem, bo można trzymać w repo poszczególne aplikacje, ale kiedy przyszło mi robić to na zasadzie: wydzielony katalog library z wszystkimi bibliotekami (w tym web2py), a reszta gdzie indziej, no to się sprawy skomplikowały. Jeśli zaś zrobić to jak mówię - wówczas nie można potraktować kodu frameworka jako submodułu, tylko na odwrót (aplikacje jako submoduły repo frameworka, czyli tak trochę od d*** strony).
Jeśli masz jeszcze jakieś (nie)ciekawe informacje na temat tego narzędzia to daj znać, chciałbym wiedzieć jak szybko zacznie to kolidować z moimi zastosowaniami.
No, ma na przykład własny system crona, może działać w trybie soft (czyli w czasie przetwarzania requestów) oraz hard (w tle, jak to zwykle z cronjobami bywa), oraz własny format crontaba, będący sprytnym rozszerzeniem rozwiązania standardowego o możliwość odpalania konkretnych akcji kontrolerów web2py. Tyle że w Księdze We2py'a, w sekcji traktującej o efektywności stoi:
Try to avoid web2py cron, and use a background process instead. web2py cron can start too many Python instances and cause excessive memory usage.
I na koniec jeszcze pewna ciekawostka - wyciąg z nagłówków odpowiedzi requesta przesłanego na http://web2py.com
Server: Apache/2.2.8 (Ubuntu) mod_wsgi/3.2-BRANCH Python/2.5.2 mod_ssl/2.2.8 OpenSSL/0.9.8g
X-Powered-By: web2py
I już dokładnie wiemy, jakiego exploita użyć, coby serwerowi zaszkodzić. Rzecz niezwiązana bezpośrednio z tematem, ale IMHO wydatnie uzupełniająca obraz sprawy.
Piotr
L.
IT - projekt &
implementacje
Marek H.:
Piotr L.:
Dzięki, włąśnie o takie info mi chodziło.
Chociaż nie do końca pewnie jest tak, że "nie da się" - pewnie po prostu jest to kupa roboty?
'Nie da się' - czyli: nie ma tego w manualu, nie wiedzą jak to zrobić Ci nieliczni znajomi programiści, którzy mają styczność z web2py, nie idzie tego wygooglować, ani opracować samodzielnej łatki bez modyfikowania kodu frameworka.
Ja nie mam z tym problemu, ważne żeby takie zmiany jakoś oznaczać. Żeby później móc jeszcze aktualizować framework.
Co do oddzielania aplikacji od frameworka, to przecież są do ściągnięcia gotowe aplikacje - więc chyba się da? Chociaż przyznam, że nie wiem do końca jak działają *.w2p
Jeśli zaś zrobić to jak mówię - wówczas nie można potraktować kodu frameworka jako submodułu, tylko na odwrót (aplikacje jako submoduły repo frameworka, czyli tak trochę od d*** strony).
To już kwestia indywidualna. Co w czym się zawiera to drugorzędne.
Chyba, że trzeba rozrzucać swoje pliki po katalogach frameworka jak to ma miejsce w ZenCart.
I na koniec jeszcze pewna ciekawostka - wyciąg z nagłówków odpowiedzi requesta przesłanego na http://web2py.com
Server: Apache/2.2.8 (Ubuntu) mod_wsgi/3.2-BRANCH Python/2.5.2 mod_ssl/2.2.8 OpenSSL/0.9.8g
I już dokładnie wiemy, jakiego exploita użyć, coby serwerowi zaszkodzić. Rzecz niezwiązana bezpośrednio z tematem, ale IMHO wydatnie uzupełniająca obraz sprawy.
Czyli trzeba będzie zrobić jakąś opcję do ukrywania tego, Apache AFAIR to ma. web2py pewnie nie.Piotr L. edytował(a) ten post dnia 13.01.12 o godzinie 08:57
Marek
Adamczyk
Student,
Politechnika
Rzeszowska im.
Ignacego
Łukasiewicza
Oprócz Django to może Google App Engine :) ? Fakt, jest nieco powiązany z Django, ale inaczej np. obsługuje się bazy danych - mamy tylko tą googlową (data store), zarządzaną obiektowo oczywiście. Są też szablony zaczerpnięte z Django.
Marek H. Web developer
Piotr L.:
(...)
Ja nie mam z tym problemu, ważne żeby takie zmiany jakoś oznaczać. Żeby później móc jeszcze aktualizować framework.
Brrr... Takie podejście osobiście uważam za łażenie po linie bez równoważni, no ale to już temat wykraczający poza kwestię frameworków dla Pythona.
(...)
To już kwestia indywidualna. Co w czym się zawiera to drugorzędne.
(...)
Technicznie niby na jedno by wyszło, ale wyglądałoby mocno dziwacznie wg mnie.
(...)(...)Server: Apache/2.2.8 (Ubuntu) mod_wsgi/3.2-BRANCH Python/2.5.2 mod_ssl/2.2.8 OpenSSL/0.9.8g
Czyli trzeba będzie zrobić jakąś opcję do ukrywania tego, Apache AFAIR to ma. web2py pewnie nie.
To nawet nie kwestia web2py co konfiguracji Apache'a - nie jest dobrą praktyką wyświetlanie kompletu nagłówków pozwalających potencjalnemu intruzowi precyzyjnie określić wersję oprogramowania, jakiej używa serwer, ale jak się go stawia na Ubuntu, to spore prawdopodobieństwo, że się tego nie wie ;-)
PS. Sam też używam (K)ubuntu (ale nie do tego!), żeby nie było że generalizuję ;-)
Marek H. Web developer
Marek Adamczyk:
Oprócz Django to może Google App Engine :) ? Fakt, jest nieco powiązany z Django, ale inaczej np. obsługuje się bazy danych - mamy tylko tą googlową (data store), zarządzaną obiektowo oczywiście. Są też szablony zaczerpnięte z Django.
Web2py też można postawić w oparciu o Google App Engine, przynajmniej tak twierdzi jego autor ;-) - nie sprawdzałem. Trudno chyba zatem mówić o GAE jako frameworku, ale raczej kompletnym środowisku uruchomieniowym, coś jak Xampp czy Krasnal (tylko taki trochę lepszy) :-)
Piotr
L.
IT - projekt &
implementacje
Marek H.:
Piotr L.:
(...)
Brrr... Takie podejście osobiście uważam za łażenie po linie bez równoważni, no ale to już temat wykraczający poza kwestię frameworków dla Pythona.
To w końcu tylko Python. Znam ludzi którzy na własne potrzeby w poważnych firmach przerabiali MySQL-a... :)