Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Jaki Pythonowy framework jest najlepiej rozwijany (oprócz...

Jaki Pythonowy framework do tworzenia aplikacji webowych jest najlepiej rozwijany i ma najpewniejszą przyszłośc (oprócz Django) ? Na co warto poświęcic czas?
23.04.2011, 15:46

Mikołaj Siedlarek web software
engineer

Zawsze jak widzę takie pytania to siadam sobie na spokojnie i próbuję wymyśleć po co się je zadaje. Schemat takiego pytania:

"Jakie jest najlepsze rozwiązanie do <jakiś problem> oprócz <najlepsze według większości ludzi rozwiązanie>?"

Więc zapytam - dlaczego oprócz Django?

A bardziej w temacie - niektórzy lubią Pylons. Djangopodobny, ale z łatwiej wymienialnymi komponentami. Za to z Zope uciekli już wszyscy programiści których znałem z tej technologii.
23.04.2011, 16:45

Stanisław P. Software designer

Już pylonsów nie ma. Tzn. są, ale pylons połączyło się z repoze.bfg, więc teraz jest:

zope (kawałki, głównie interfejsy / rejestr / konfiguracja) + repoze + pylons => pyramid

Kiedyś pylonsy lubiłem, teraz zmigrowałem na pyramid i nie narzekam :)Stanisław P. edytował(a) ten post dnia 23.04.11 o godzinie 23:52
23.04.2011, 23:50

Marcin Lulek Programista -
WebReactor

Rowniez uzywam w pracy pylons i pyramid przy serwisach majacych 2miln+ uzytkownikow i sprawdza sie to doskonale.

Dla przykladu reddit.com siedzi na pylonsie starym jeszcze ;-)
20.05.2011, 10:45

Sebastian Hanula Python web developer

Polecam Pyramid. Ostatnio coraz więcej czasu spędzam przy tym framework-u niż Pylonsach. Pylons również jest świetnym środowiskiem i wciąż znajdziesz dla niego wsparcie, jednak przyszłość należy do Pyramid.
27.05.2011, 12:18

Tomasz B. Inżynieria
oprogramowania
C/C#.NET/Python -
Technologie: ...

Pyramid nie dostarcza narzędzi do obsługi bazy danych (np. ORM). Trzeba samemu o to zadbać.
8.01.2012, 23:38

Tomasz Z. Freelancer, web
developer &
konsultant,
pyconsultant.eu

Flask ? Nadaje się i do mikroprojektów i do gigantów. Do gigantów dlatego że wtedy z Django i tak zostaje tylko URLconf :)
9.01.2012, 00:40

Mariusz Derela Administrator Linux

Jeśli potrzebujesz zrobić coś małego i nie chcesz do tego używać kombajnów to całkiem fajnym rozwiązaniem jest też web2py - prosty, mały o dużych możliwościach :)Mariusz Derela edytował(a) ten post dnia 09.01.12 o godzinie 12:19
9.01.2012, 12:18

Piotr L. IT - projekt &
implementacje

web2py jest aktywnie wspierany, ale nie wiem jak to ma się do kobył rozmiaru Django i czy ktoś tego używa w dużych projektach.Piotr L. edytował(a) ten post dnia 09.01.12 o godzinie 12:35
9.01.2012, 12:34

Michał Jastrzębski Django-fu, phpjutsu,
sql-do

Ja też dodam flaska. Tak na prawdę to swoje rzeczy robię albo w django albo flasku, zależnie czego potrzebuję...
9.01.2012, 15:35

Mariusz Derela Administrator Linux

Piotr L.:
web2py jest aktywnie wspierany, ale nie wiem jak to ma się do kobył rozmiaru Django i czy ktoś tego używa w dużych projektach.

dlatego napisałem, że w przypadku małych projektów web2py jest fajnym rozwiązaniem. Ja używam go do kilku małych choć dynamicznych "własnych projektów".Mariusz Derela edytował(a) ten post dnia 09.01.12 o godzinie 17:15
9.01.2012, 17:14

Marek H. Web developer

Dajcie ludzie spokój z web2py... To szajs jakich mało. Mówię tak, mimo że nie lubię generalizowania i plucia na wszystko, co nie jest "moje". Ten wątpliwej jakości framework określiłbym jako próbę zredukowania Pythona do PHP 4. Nie polecam nikomu do niczego, choć przy małych i mocno szablonowych projektach jest szansa, iż web2py nie zdąży ujawnić swojego prawdziwego oblicza ;-)
10.01.2012, 00:00

Tomasz Elendt Software Engineer at
Nokia gate5 GmbH

Kolega pozwoli, że mu poleję :)
10.01.2012, 00:14

Piotr L. IT - projekt &
implementacje

Mariusz Derela:
Piotr L.:
web2py jest aktywnie wspierany, ale nie wiem jak to ma się do kobył rozmiaru Django i czy ktoś tego używa w dużych projektach.

dlatego napisałem, że w przypadku małych projektów web2py jest fajnym rozwiązaniem. Ja używam go do kilku małych choć dynamicznych "własnych projektów".

Moja uwaga nie była skierowana do Twojej wypowiedzi, prawdę mówiąc zobaczyłem ją po fakcie. I... też używam web2py właśnie do tego.Piotr L. edytował(a) ten post dnia 10.01.12 o godzinie 09:02
10.01.2012, 00:37

Piotr L. IT - projekt &
implementacje

Marek H.:
Dajcie ludzie spokój z web2py... To szajs jakich mało. Mówię tak, mimo że nie lubię generalizowania i plucia na wszystko, co nie jest "moje". Ten wątpliwej jakości framework określiłbym jako próbę zredukowania Pythona do PHP 4. Nie polecam nikomu do niczego, choć przy małych i mocno szablonowych projektach jest szansa, iż web2py nie zdąży ujawnić swojego prawdziwego oblicza ;-)

Masz jakieś merytoryczne uwagi do tego frameworka?
10.01.2012, 00:38

Marek H. Web developer

Piotr L.:
Marek H.:
Dajcie ludzie spokój z web2py... (...)

Masz jakieś merytoryczne uwagi do tego frameworka?

Znajdzie się ich cała garść. Otóż:

* nie da się włączyć na stałe logowania zapytań SQL - da radę wyrzucić do logu (czy gdziekolwiek) ostatnie z nich, ale wymaga to jawnego użycia print db._lastsql
* nie da się zrobić customizowalnej strony błędu 404, zależnej od requestu/kontekstu. Albo taka strona wygląda zawsze tak samo, albo można 'ręcznie' ustawić status na 404, ale jeśli ktoś zechce wejść na adres, którego nie przewidzieliśmy, dostanie standardowe, gołe 404 NOT FOUND (web2py statusy wypluwa wielkimi literami)
* framework wprowadza mnóstwo zmiennych globalnych, przetwarzanych w sposób magiczny (bez importów, tylko jakieś tajemnicze evale itd.), co jest fatalną, bałaganiarską praktyką programistyczną
* nie da się wejść do panelu admina przy zdalnym połączeniu nieszyfrowanym - może zamysł jest dobry, ale wypadałoby zostawić tę sprawę do dyspozycji programisty, tymczasem jest to zahardcodowane (Python jako taki stawia sprawę tak: wszyscy jesteśmy dorośli, nie zabraniamy Ci niczego)
* aby stwierdzić, czy połączenie jest lokalne czy nie, web2py wywołuje DNS lookup przy każdym requeście zdalnym, co przy dużym obciążeniu stanowi wyraźnie wąskie gardło
* aby oddzielić pliki frameworka od własnych (tzn. rozwijanej aplikacji) w celu włożenia tych drugich do dowolnego repozytorium i pominięcia tych pierwszych trzeba się nieźle nagimnastykować (symlinki itp.) - standardowo aplikacje są trzymane 'wewnątrz' web2py
* ...a jeśli chcemy zrobić sprawę porządnie i stworzyć skrypt, który zaciągnie nam bibliotekę web2py (zamiast wstawiania jej do repo), to też się na tym przejedziemy - do ściągnięcia jest zawsze najnowsza wersja (chyba, że będziemy ściagać z ich repo), której pełna wsteczna kompatybilność to niestety mit (sprawdzone doświadczalnie)
* nie da się wyłączyć systemu ticketowania błędów i zamienić go na coś innego (np. wysyłanie maila)
* system migracji struktury bazy danych w web2py jest wadliwy - web2py w ogóle nie obsługuje indeksów, ale klucze obce tworzyć umie, co oznacza, że ze zdjęciem klucza obcego już sobie nie poradzi; migracje te nie są odpalane na żądanie przez deva, ale web2py zawsze sam sprawdza, czy nie wykonać migracji (chyba że permanentnie to wyłączymy)
* brak plików konfiguracyjnych promowany jako zaleta web2py jest wg mnie jego koszmarną wadą - jeśli chcemy stworzyć kilka wersji (pod testy, developing, produkcję), musielibyśmy niemało plików powersjonować
* ...i mógłbym tak jeszcze długo wymieniać :)

Podsumowując - jeśli chcemy na web2py posadzić coś małego, co nie będzie za często oglądane, a czego funkcjonalności przewidział Massimo Di Pierro (twórca frameworka), to nawet nam się spodoba, że dużo rzeczy (ajaksy, flashowe powiadomienia) będzie działać out-of-the-box. Ale gdy się zagłębimy w bebechy tegoż narzędzia i znajdziemy np. 29 ifów w jednej średniej wielkości metodzie zakodowanych tak, że nie trzyma się to żadnej konwencji kodowania w Pythonie, to zrozumiemy, że trafiliśmy w same oko cyklonu ;-)
10.01.2012, 10:09

Marek H.:
* framework wprowadza mnóstwo zmiennych globalnych, przetwarzanych w sposób magiczny (bez importów, tylko jakieś tajemnicze evale itd.), co jest fatalną, bałaganiarską praktyką programistyczną

cały świat ruby zdaje się robić to samo (robisz require 'dupa' i w globalnym scope'ie pojawiają się automagicznie przeróżne rzeczy) - aczkolwiek się nie znam
10.01.2012, 10:30

Piotr L. IT - projekt &
implementacje

Marek H.:
Podsumowując - jeśli chcemy na web2py posadzić coś małego, co nie będzie za często oglądane, a czego funkcjonalności przewidział Massimo Di Pierro (twórca frameworka), to nawet nam się spodoba, że dużo rzeczy (ajaksy, flashowe powiadomienia) będzie działać out-of-the-box. Ale gdy się zagłębimy w bebechy tegoż narzędzia i znajdziemy np. 29 ifów w jednej średniej wielkości metodzie zakodowanych tak, że nie trzyma się to żadnej konwencji kodowania w Pythonie, to zrozumiemy, że trafiliśmy w same oko cyklonu ;-)

Dzięki, włąśnie o takie info mi chodziło.
Chociaż nie do końca pewnie jest tak, że "nie da się" - pewnie po prostu jest to kupa roboty?

Co do oddzielania aplikacji od frameworka, to przecież są do ściągnięcia gotowe aplikacje - więc chyba się da? Chociaż przyznam, że nie wiem do końca jak działają *.w2p

Jeśli masz jeszcze jakieś (nie)ciekawe informacje na temat tego narzędzia to daj znać, chciałbym wiedzieć jak szybko zacznie to kolidować z moimi zastosowaniami.
10.01.2012, 10:56

Stanisław P. Software designer

Łukasz M.:
Marek H.:

cały świat ruby zdaje się robić to samo (robisz require 'dupa' i w globalnym scope'ie pojawiają się automagicznie przeróżne rzeczy) - aczkolwiek się nie znam
Ale to nie miał być wątek o tym dlaczego ruby jest "ble" ;) W rubym ludzie robią jeszcze gorsze rzeczy (monkey patching podstawowych klas)... niestety.
10.01.2012, 11:59

Michał Jastrzębski Django-fu, phpjutsu,
sql-do

A ja teraz na przykład piszę w Tornado...i powiem wam że też warto się temu przyjżeć.
10.01.2012, 15:55

Wyślij zaproszenie do