- 1
- 2
- Następna »
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Temat: WWSIS vc VIVID WAYS
No tak, znowu VW :DKolejna "inspiracja":
oryginał: http://vividways.com/
"kopia": http://goo.gl/8Cv1e
screen:

i dla przypomnienia poprzednia "inspiracja" logiem VW:

ciekawe ile teraz dają za takie kopie...Piotr Lewandowski edytował(a) ten post dnia 19.04.11 o godzinie 14:48
Maciej
S.
rzemieślnik nie
artysta
Piotr Lewandowski:
Claptown to był plagiat, czyli zwykła kradzież.
WWSIS to inspiracja, ale też brzydko.Maciej S. edytował(a) ten post dnia 19.04.11 o godzinie 14:52
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Maciej S.:
Piotr Lewandowski:
Claptown to był plagiat, czyli zwykła kradzież.
WWSIS to inspiracja, ale też brzydko.
MOCNA inspiracja, lekko "podpicowana"... IMHO to nie powinno trafić jako komercyjny projekt do klienta... Ktoś wziął kasę za użycie cudzego znaku...Piotr Lewandowski edytował(a) ten post dnia 19.04.11 o godzinie 15:26
Jacek
Kustra
znowu zwyczajny
niezwyczajny :)
Zapytaj autorki co myśli na ten temat ;)
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Jacek Kustra:
Zapytaj autorki co myśli na ten temat ;)
Myślę, że autorka ma to w głębokim poważaniu, ważne, że na koncie przybyło...
Zbigniew
G.
freelancer,
webdesigner, grafik
Szkoda tylko, że w tej "inspiracji" nawet kolory są "zinspirowane".
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Zbigniew G.:
bo to była inspiracja poparta wcześniejszą analizą konkurencji :D
Małgorzata
Milczarczyk
graphic designer,
photographer
Zbigniew G.:
Tak się składa, że ja jestem autorką WWSIS i moja praca była redesignem obecnego wizerunku uczelni, a co najważniejsze pracą dyplomową. Logo VIVIDESIGN nie widziałam wcześniej, ale przyznam fajne. Obecnie logo tej uczelni to zwykla "tęcza" http://horyzont.eu, która jak każdy wie jest symbolem związków homoskeksualnych, chyba nie jest to dobry znak dla uczelni technicznej, ale jednak redesign tym rozni się od designu od podstaw, że musi wziąc pod uwagę logo obecnej uczelni i w tym kolorystykę, w mojej pracy dyplomowej poświęciłam cały rozdział uzasadniający skąd ta kolorystyka i z resztą poparta psychologią kolorów i przypisaniem ich do poszczególnych wydziałów uczelni. Twórcą kolorów tęczy nie jest ktoś kto zaprojektował VIVID WAYS tylko natura,więc absolutnie kolorystka nie jest skopiowana i tak jak można zarzucić plagiat cpaltowndesign, tak mi nie można. Wynagrodzenia za moją pracę dyplomową nie otrzymałam, ale wszyscy łącznie z Dziekanem stwierdzili, że uczelnia zyskałaby znacznie, gdyby moją identyfikację wizualną wdrożyła. To czy moja praca podoba się czy nie to już sprawa indywidualna, dla mnie liczyła się opinia osób, które znają się na rzeczy. Małgorzata Milczarczyk edytował(a) ten post dnia 30.10.11 o godzinie 19:14
Adrian Spóz Redkroft Studio
Dobrze, ze nie jestem programista. Nie idz ta droga Malgorzato.btw; widac wyraznie, ze skomponowanie w taki sam sposob jak w oryginale, liter SIS przeroslo twoje mozliwosci na dzien dzisiejszy. Takie szczescie w nieszczesciu, bo gdybys potrafila - podobienstwo byloby jeszcze bardziej uderzajace.
A odwolanie sie do natury jest moim zdaniem pozbawione wszelkiego sensu i nie stanowi zadnego argumentu. Na dobra sprawe w naturze jestes w stanie znalezc wszystko, ludzie znajduja nawet Jezusa na psiej dupie:

Prawda, ze zenujace? a o ile bardziej oryginalne od Twej teczowej teorii;)Adrian Spóz edytował(a) ten post dnia 30.10.11 o godzinie 18:38
Małgorzata
Milczarczyk
graphic designer,
photographer
Matko ludzie to była moja pierwsza większa praca, uważam, że i tak bardzo udana, bo to uczelnia techniczna a nie artystyczna i prawda taka, że podczas tworzenia tej pracy dyplomowej byłam sama z książkami. Pokażcie może swoje pierwsze prace albo uczciwie je oceńcie przez pryzmat czasu i doświadczeń. Poza tym przejrzałam prace kilku osób powyżej i ich zbiór logo też nie są wszystkie w 100% oryginalne, niekojarzące się z niczym, wszyscy doskonale wiemy, że przy tak ogromnym zbiorze znaków, trudno jest uniknąć podobieństw, poza tym nie rozumiem skąd ta afera, nie zarobiłam na tym ani grosza, mało tego dołożyłam do wydruków itp. Oby każdy absolwent tak uczciwie podchodził do swojej pracy dyplomowej jak ja i pisał i wykonywał projekt samodzielnie to byłoby dobrze.Małgorzata Milczarczyk edytował(a) ten post dnia 30.10.11 o godzinie 18:39
Piotr
Słodyczko
web designer ,
graphic designer
Znam Małgorzatę osobiście, współpracuję z nią i widziałem etapy powstawania znaku dla WWSIS. Więc mogę spokojnie powiedzieć że plagiatu tu nie było. Poza tym Panowie przyjrzyjcie się uważnie i porównajcie do siebie te znaki, jedyne podobieństwo jakie tak naprawdę występuje to kolor, który jest naturalnym przejściem jakie występuje w palecie, myślę że znaków na tej podstawie kolorystycznej moglibyśmy znaleźć co najmniej kilkadziesiąt, tak samo znaków w kształcie fali. Można też zauważyć że w przypadku VW fala jest sygnetem a w przypadku WWSIS to elementem typograficzny. Na różnice w budowie fali chyba nie trzeba zwracać uwagi, ponieważ większość ludzi potrafi to zauważyć. Moim zdaniem zwykłe przypadkowe podobieństwo, zresztą jak napisała Małgorzata nie znała logo VW i ja w to wierze bo ją znam osobiście i wiem jak pracuje nad projektami.
-Adrian Spóz edytował(a) ten post dnia 30.10.11 o godzinie 18:44
Małgorzata
Milczarczyk
graphic designer,
photographer
Adrian Spóz:
Dobrze, ze nie jestem programista. Nie idz ta droga Malgorzato.
btw; widac wyraznie, ze skomponowanie w taki sam sposob jak w oryginale, liter SIS przeroslo twoje mozliwosci na dzien dzisiejszy. Takie szczescie w nieszczesciu, bo gdybys potrafila - podobienstwo byloby jeszcze bardziej uderzajace.
A odwolanie sie do natury jest moim zdaniem pozbawione wszelkiego sensu i nie stanowi zadnego argumentu. Na dobra sprawe w naturze jestes w stanie znalezc wszystko, ludzie znajduja nawet Jezusa na psiej dupie:
Prawda, ze zenujace? a o ile bardziej oryginalne od Twej teczowej teorii;)
A co z przestrzenią kolorów? Przejścia, które zastosowałam są naturalnymi przejściami w zakresie przestrzeni kolorów
http://cmyk-scale.com/theory.html
poza tym nie rozumiem skąd ta afera, nie zarobiłam na tym ani grosza, mało tego dołożyłam do wydruków itp.
Straty finansowe to nic w porownaniu z tymi, ktore Cie spotykaja po takich publikacjach jak ten post.
A co z przestrzenią kolorów?
Przejścia, które zastosowałam są naturalnymi
przejściami w zakresie przestrzeni kolorów
Mysle, ze ten post nie odnosi sie tylko do kolorystyki w znakuAdrian Spóz edytował(a) ten post dnia 30.10.11 o godzinie 18:51
Małgorzata
Milczarczyk
graphic designer,
photographer
Adrian Spóz:
Jeszcze jeden znajomy i mnie przekonacie
NOT
Skoro Ty Adrianie masz w referancjach obecnego współpracownika, to dlaczego ja nie mogę zostąc wsparta przez swojego współpracownika. Naprawdę zakończmy ten temat, bo tępić trzeba prawdziwych kopistów, którzy na tym zarabiają, albo tych co psują rynek kiepskimi tanimi projektami, a nie oceniać pracę dyplomowę sprzd dwóch lat jakiejś studentki z mało znaczącej uczelni. Obserwuj mnie w przyszłości, a nie oceniaj historii.
Piotr
Słodyczko
web designer ,
graphic designer
Adrian Spóz:
Jeszcze jeden znajomy i mnie przekonacie
NOT
Adrian dla mnie możesz myśleć sobie co chcesz, jest podobieństwo, jest ale dosyć naturalne dla mnie, fal w znakach jest całe mnóstwo. To tak jakby zarzucić że Orange skopiował 3M dlatego że używają kwadratu i wpisują w niego nazwę. Ale jeśli spojrzy się na znak całościowo to podobieństwo zanika. Dla mnie szkoda czasu na dyskusję.
Pod plagiat się nie kwalifikuje, przynajmniej dla mnie. Jest podobieństwo ale za małe, by rozpatrywać je w temacie plagiatu.
Skoro Ty Adrianie masz w referancjach obecnego współpracownika, to dlaczego ja nie mogę zostąc wsparta przez swojego współpracownika.
Nie widze zwiazku pomiedzy referencja w moim profilu a dyskusja w tym temacie.
Wystawiajacy tamta referencje nie zajmuje sie projektowaniem, nie udziela sie w tym temacie i prawdopodobnie nie wie nawet o istnieniu znaku, ktory projektowalas. Nie powiedzialem tez, ze nie mozesz byc wsparta przez znajomego, szkoda tylko, ze to wstawiennictwo nic nie zmienia.
Naprawdę zakończmy ten temat, bo tępić trzeba prawdziwych kopistów, którzy na tym zarabiają, albo tych co psują rynek kiepskimi tanimi projektami, a nie oceniać pracę dyplomowę sprzd dwóch lat jakiejś studentki z mało znaczącej uczelni. Obserwuj mnie w przyszłości, a nie oceniaj historii.
Po pierwsze - nikogo nie tępie. Oczekuje rzeczowych argumentow bo po prostu jestem ciekaw jak ten znak powstal i dlaczego tak bardzo przypomina inny.
Po drugie - zarabianie badz nie zarabianie na "kopiach" nie jest chyba meritum tej dyskusji i nie wplywa na ocene samego znaku. Nikt tu nie zwracal na to uwagi (poza Toba).
Po trzecie - Dlaczego mialbym nie oceniac historii? Bez przeszlosci nie ma przyszlosci, dobrze jest wiedziec co, skąd i dlaczego - w kazdej dziedzinie.
@Piotr:
Jezeli szkoda Ci czasu na dyskusje (ktora przeciez wielu jak i Ciebie moze potencjalnie wiele nauczyc) to nie uczestnicz w niej, przeciez kazdy tu pisze z wlasnej nieprzymuszonej woli, (a przynajmniej ja chce w to wierzyc).
Co do rozstrzygania czy jest to plagiat czy tez nie - nie mam na ta chwile zdania, ale bede bacznie obserwowal kolejne wypowiedzi.Adrian Spóz edytował(a) ten post dnia 30.10.11 o godzinie 19:22
Andrzej T. jak to się nie da?!
Chris Spooner nie przewidział że jego wpis na blogu "Logo Design Process and Walkthrough for Vivid Ways" będzie miał wysoką pozycję po wpisaniu fraz "make logo process" i temu podobne...Na pewno zyskał na popularności (autor i jego blog). Również powstała rzesza ludzi, która pomyślała "aha mam fajny tutorialek jak zrobić logosa" i maszyna ruszyła
Ja sprawdziłem przypadkowe podobieństwo to bajka. Proporcje, kąty, kolory, kształty...
Małgorzata
Milczarczyk
graphic designer,
photographer
Dobrze, przepraszam, logo usunę z sieci, a sama się ukrzyżuję za grzechy grafików takich jak ja OK :)? Czy to Was zadowoli? Oby wam się nigdy nie zdarzyła taka przykra historia jak mi i zarzucanie ściągnięcia. Oglądam dużo obrazków, dobrych projektów, na pewno część z nich pozostaje gdzieś w głowie, na pewno nie korzystałam z tego tutorialu, z resztą mam gdzieś nawet proces powstawania tego logo jak najpierw miał kształt jakby trójkątą, potem koła, aż w końcu stał się podwójnym "w" a nie falą. Zobaczcie sobie jak wygląda obecne logo uczelni WWSIS to nie jest plagiat? Ktoś na pewno pierwszy kiedy zrobił taką prostą tęczę i nie mówcie mi proszę, że nawet jeśli skorzystaliby z mojej identyfikacji, to zdecydowanie inne wrażenia by budzili niż z obecnym wizerunkiem. Przykre... Tym bardziej, że nic o mnie nie wiecie, nie wiecie jak pracuję i jak zawsze walczę z kopiowaniem czyiś pomysłów. Znam wiele przykładów na podobne projekty, ale zawsze dostaje po dupie ten co jest najmniej winny, powinnam się przyzwyczaić.@Adrian napisałam o zarabianiu bo ktoś wcześniej, zarzucił mi, że na tym zarobiłam