Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Przemek Włoczkowski Business Unit
Director, Sii
Polska, IT Projects

Temat: Frugo białe i czarne ... Proszę nie regulować głośników

"Frugo wróć!" - grupa na Facebooku o takiej nazwie ma prawie 55 tys. zwolenników. Firma FoodCare ma dobrą wiadomość dla wielbicieli napoju: Frugo pojawi się na rynku "w najbliższym czasie".

Czy uda się reaktywować markę? - To prawie niemożliwie - mówią eksperci.

Więcej na ten temat.

Pozdrawiam

PrzemekPrzemek Włoczkowski edytował(a) ten post dnia 02.04.11 o godzinie 08:19
2.04.2011, 08:18

Przemek Włoczkowski Business Unit
Director, Sii
Polska, IT Projects

2.04.2011, 08:21

Marcin S. Książek podobnie
jak ludzi nie ocenia
się po okładce.
Jed...

Przemek Włoczkowski:
"Frugo wróć!" - grupa na Facebooku o takiej nazwie ma prawie 55 tys. zwolenników. Firma FoodCare ma dobrą wiadomość dla wielbicieli napoju: Frugo pojawi się na rynku "w najbliższym czasie".
Wielbiciele napoju? Pamietam napój wizualnie. Kupowałem, piłem i zniknął. Smaku nie pamiętam, pamiętam fragmenty reklam (łuk, strzała, owoce).
Jezeli pojawi się na rynku z ciekawości kupię. Natomiast czy jestem grupą docelową?
Napój był skierowany do osób młodych "kalendarzowo". Dawny odbiorca Frugo w chwili obecnej ma parę lat więcej :)
8.04.2011, 19:59

Agnieszka P. być o krok do
przodu, czy wyrwać
się przed szereg?

oczywiście, że powrót Fru go jest możliwy.
Pytanie, czy Foodcare da radę :)
8.04.2011, 23:04

Szymon B. EKSPERT ds.
PLANOWANIA FINANSÓW
OSOBISTYCH, PARTNER
Aegon...

to jeszcze wafle kukuruku,gumy donald i oranżada w woreczku! :)
8.04.2011, 23:07

Szymon B.:
to jeszcze wafle kukuruku,gumy donald i oranżada w woreczku! :)

Jak już oranżada, to w słomkach :)

http://biznes.interia.pl/news/strategie-upadle-anioly-...,
9.07.2011, 19:03

Rafał Kurc sprzedaż -
opakowania, POSM -
B2B

Była próba wskrzeszenia Polo Cockty. Dziś nic z tego nie zostało.
To były jednak inne czasy (pierwotnego produktu).

FRUGO ma szanse powodzenia co najmniej z dwóch powodów:
1. sentyment pokolenia
2. nie ma podobnego produktu na rynku (Tymbarki to inna historia, inny klimat).

Cała kampania reklamowa była świetnie przemyślana. Reklamy zapadały w pamięć. Do tego, przynajmniej dla mnie, bardzo dobry smak tych napojów.

Pytanie - co dziś będzie ze smakiem (w dobie oszczędności i dodawania samej chemii) i czy grupa docelowa zostanie zachowana?
Osobiście życzę FC powodzenia!
10.07.2011, 00:08

Mateusz Kurleto Analizuję biznesowo
i zarządzam
projektami.
Wdrażasz syst...

Rafał Kurc:
Nie porównujmy domorosłej podróby markowego napoju z oryginalną marką, która ma swoją własną tożsamość. Pewnie jeśli kiedyś zniknie z rynku Fajerhajta też się nie da wskrzesić, mimo że Fahrenheit dalej będzie się dobrze miał na perfumeryjnych półkach.

1. sentyment pokolenia
Ale rozmowa jest o wskrzeszeniu marki. Marka ma swoją tożsamość osadzoną w rynku. Rynek zmienił się niesamowicie od czasu gdy zniknęło Frugo - pytanie czy dziś jest miejsce na taką markę, czy może Frugo musi odnaleźć sposób aby mieć miesjce w obecnym rynku? Zapewne to drugie i dlatego jest to niezmiernie trudne, aby zachować tożsamość oryginalnej marki i jednocześnie zaadaptować się do obecnych realiów. Frugo było marką innowacyjną, dziś "stare" metody z innowacją nie mają nic wspólnego.
Pytanie - co dziś będzie ze smakiem (w dobie oszczędności i dodawania samej chemii) i czy grupa docelowa zostanie zachowana?
Właśnie wykonania FoodCare można się obawiać. Jeśli ktoś ma w ręku energetyka, który ma większy udział od Redbulla i nie potrafi dogadać się z partnerami tylko oddaje pole to nie wróżę wielu sukcesów.
10.07.2011, 00:39

Rafał Kurc sprzedaż -
opakowania, POSM -
B2B

Mateusz Kurleto:
Rafał Kurc:
Nie porównujmy domorosłej podróby markowego napoju z oryginalną marką, która ma swoją własną tożsamość. Pewnie

O ile mi wiadomo, Zbyszko nabyło odpowiednie prawa do tej marki, więc nie ma mowy o podróbie.
Ludzie chcieli powortu tamtego napoju, jego smaku. Zbyszko podjęło próbę, ale skończyło się tak jak skończyło.
Natomiast PoloCockta miała swoją własną tożsamość i właśnie dlatego poddjęto ryzyko powtórnego wniesienia jej na rynek.

1. sentyment pokolenia
Ale rozmowa jest o wskrzeszeniu marki. Marka ma swoją tożsamość osadzoną w rynku. Rynek zmienił się niesamowicie od czasu gdy zniknęło Frugo - pytanie czy dziś jest miejsce na taką markę, czy może Frugo musi odnaleźć sposób aby mieć miesjce w obecnym rynku? Zapewne to drugie i dlatego jest to niezmiernie trudne, aby zachować tożsamość oryginalnej marki i jednocześnie zaadaptować się do obecnych realiów. Frugo było marką innowacyjną, dziś "stare" metody z innowacją nie mają nic wspólnego.

Nie wiem co masz na myśli. Przecież piszę o wskrzeszeniu marki i wymieniam jakie w moim przekonaniu, jako socjologa rynku, ma mocne strony.
Ty możesz mieć oczywiście swoje zdanie w tej kwestii.
Właśnie wykonania FoodCare można się obawiać. Jeśli ktoś ma w ręku energetyka, który ma większy udział od Redbulla i nie potrafi dogadać się z partnerami tylko oddaje pole to nie wróżę wielu sukcesów.

Pewnie Ty wiesz, że będą prowadzili to ci sami brand managerowie i dyrektorzy, którzy są odpowiedzialni za energetyka. Ja tego nie wiem i dlatego życzę FC powodzenia. Mają duży potencjał i życzę im, aby wykorzystali go jak najlepiej.
10.07.2011, 10:31

Mateusz Kurleto Analizuję biznesowo
i zarządzam
projektami.
Wdrażasz syst...

Rafał Kurc:
O ile mi wiadomo, Zbyszko nabyło odpowiednie prawa do tej marki, więc nie ma mowy o podróbie.
Chodziło mi o Coca-Colę/Pepsi.
Pewnie Ty wiesz, że będą prowadzili to ci sami brand managerowie i dyrektorzy, którzy są odpowiedzialni za energetyka. Ja tego nie wiem i dlatego życzę FC powodzenia. Mają duży potencjał i życzę im, aby wykorzystali go jak najlepiej.
Nie wiem, po prostu jestem sceptyczny. Bardzo lubię Frugo, ucieszyłbym się gdyby wróciło na stałe.
10.07.2011, 14:41

Dawid Faba my way or the
highway

Polo Cockta nigdy nie byla tak popularnym napojem jak Frugo, wiec i nie ma sie co dziwic, ze powrot przyniosl marne skutki. Poza tym Frugo faktycznie bylo napojem jedynym w swoim rodzaju, natomiast czarnych, colo-podobnych napojow nigdy nie brakowalo.
11.07.2011, 14:47

Wyślij zaproszenie do